Şimdi Ara

Geaorge Orwell'ın Distopyası, 1984 İncelemesi Ve Denemeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kitabı okumaya başladığım tarih: 2017'idi; sanırım. Soğuk sayılabilecek bir akşamda, sahilde, sokak lambasının belli belirsiz ışığı ile kitabı okumaya çalışıyordum. Kitabın distopik dünyası, verdiği yalnızlık hissi ve sebesiz tedirginlik hemen belirginleşiyor ve sizi kitaba kilitliyor. Kitabın anlattığı distopik dünayayı, yaşadığım dünya ile kıyaslamaya başladığımda, kitabı daha da çok sevmeye başladım. Bizde tele-ekranlar yok, sosyal medya denilen ifşa makinesi var; düşünce polisleri yok, bastırılıp sindirilmeye çalışılan fikir ve ideolojiler var. Hakklarında bir b*k bilinmeyen, ama imparatorlukları için zararlı gördükleri ideolojiler. Bence oldukça benziyor. Bizim dünyamızda geçmiş değiştirilemiyor, evet. Ama geçmiş hakkında söyledikleri yalanlara, inandırmaya çalışılıyor. Bizim dünyamızdaki baskı, bu kitapta anlatılan dünyadaki kadar belirgin değil, ama gitgide belirginleşiyor; pis bir şekilde! Şimdi kitap hakkında düşüncelerimi söyleyeceğim de, "Kitap sizi sürüklüyor!" demek istemiyorum; çok klasik. Ama kitap bunu gerçekten de yapıyor. Yapıyor da bildiğiniz şekilde değil. Kitapta ilerledikçe, sizi, hikayede oradan oraya savurup duruyor; sürüklüyor adeta.

Altın Ülke:

Kitabın bi' kısmında kısaca üzerinden geçilen "altın ülke", Winston'nın rüyalarına giren saf, temiz ve içinde bulundukları distopyadan çok farklı bir yer. Bunu, bu şekilde olmasa da hepimiz yaşamışızdır. Rüyalarımızda, hayatımızda olmasını istediğimiz şeyleri görmüşüzdür; eminim. Sevdiğiniz kişi ile birlikte göz göze bakıştığınızı, yaptığınız şeylerde başarılı olduğunuzu, daha iyi bir hayat yaşadığınızı ya da daha farklı şeyleri görmüşsünüzdür. İşte bu, sizin "Altın Ülke"niz. İşte bu, saf ve temiz bir hayata duyduğumuz arzunun, en temel dışa vurumu.

"Seks, Enerjinin dışa vurumudur"

Winston, ve kız arkadaşı diyebileceğimiz Julia, buluştukları bir yerde konuşurlar. Bu konuşmada, ilgimi cezbeden şey; Parti'nin, seks'i nasıl kendi lehine kullandığı hakkındaydı. "Bütün yürüyüşler, bağırıp çağırmalar, bozulmuş ve çürümüş cinsellikten başka bir şey değildir." Vay be! Böylesine kişisel bir şeyin bile bir hükümet'in lehine kullanılabileceği aklınıza gelir miydi ? Hem de bu kullanım, kişiselliğin olmadığı bir dünyada, çok normalken.

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN1984 Kitap İncelemesi

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Kitabi daha okumadım. Ama Konu takip.

• Geçmiş nasıl değiştirilemiyor, günümüzde turkiyede yaşamıyorsun herhalde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle teşekkür ederim.
    Kitaba gelince: Gerek karalterleri, gerek içinde bulundukları dünya ile seni kitabın içine sokuyor ve güzel kurgulanmış bi' hikaye'ye seyirci olma imkanı veriyor.
    Şimdiden iyi okumalar

• ulastacm U kullanıcısına yanıt
    George Orwell in kitaplarını sipariş verip almam gerek. Hangilerini önerirsin? yada ilk bu kitaptan başla sırayla devam et diyebileceğin bir liste yapabilir misin ?

• "Bizim dünyamızda geçmiş değiştirilemiyor." Derken; 1984 kitabındaki gibi değiştirilemiyor demek istedim dostum

• Şöyle söyleyeyim; Ben bi' bilimkurgu hayranıyım ve direkt olarak bu kitaba daldım. Yani bu kitap ile başlamanı öneririm. Ama istersen 'Hayvan Çiftliği' adında bi' siyasi hiciv tabı da var Orwell'ın; isteren onunla başlayıp Orwell külliyatına ilk adımını atabilirsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Orwell serisini alıp yavaşça okumak gerek. İçinde cıvık aşk hikayeleri olmadığı sürece sıkıntı olmaz

• Orwell'ın halihazırda 2 kitabını bitirmiş durumdayım; diğerleri için yorum yapamayacağım. Ama olur da okursam, emşn ol burada bi' yazı yazarım :)

Yahu değiştiriliyor diyorum bende
  • Hehe, sonuç aynı şeylerden bahsediyormuşuz; tek fark: ben ğstğ kapalı bahsetmişim. Neyse, anlaştık ne de olsa

Distopya iyidir
  • Bu konuda ikimiz de açığız. Haklısın!

Film olarak equliblirim i öneririm izlemediysen güzel bir distopyadır.
  • Listeye attım, bakacağım. Sağolasın.

• 1984 çok etkileyici ve korkutan bir roman olmuştur ancak benim gözümde cesur yeni dünya'nın yanında daha az tedirgin edicidir. Bu alanda en etkileyici eser Cesur yeni dünyadır bana göre. 1984 ve 1984 gibi romanlarda halkın düşünme iradesi yine bireylere aitti. yani sonuçları kötü olacağını bildikleri halde bireyler kendi isteğine göre düşünebiliyorlardı. dil kurumuyla siyasi anlamda özgürlük ve barış isteyen kelimelerin tamamen atılması gibi kötü öngörülecek şeyler olsa da Cesur Yeni Dünya daha akıl almaz bir yapıya sahip.
  • 1984 , Hayvan Çiftliği ve Cesur Yeni Dünya kitaplarını bugün Kitapyurdu'ndan sipariş geçtim.Pazartesi elimde olur.Hemen okur yorum yaparım.
  • Cesur yeni dünyayı daha okumadım; en erken zamanda okumaya çalışacağım. Sana keyifli okumalar

• Yakın zamanda 'Cesur Yenş Dünya'yı da okuyacağım. Yorumun için teşekkürler

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.