Şimdi Ara

Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
3
Favori
5.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: haluk 23
    quote:

Orijinalden alıntı: Saracen
    quote:

Orijinalden alıntı: aanil
    quote:

Honda´nın Formula 1 konusundaki tarihçesi ise tahmin edilebileceği üzere son derece parlak. Motor teknolojileri konusunda üstün performans sunan Honda Formula 1´de 6 takımlar (1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991) 5 sürücüler şampiyonluğu (1987, 1988, 1989, 1990, 1991) kazandı. Ve Formula 1 tarihinde bir döneme damgasını vurdu.

Bu bilgiyi kaynakla destekleyelim:

quote:

1987–1988
    Following the turbo domination, forced induction was allowed for two seasons before its eventual ban. The FIA regulations limited boost pressure, to 4 bar in qualification in 1987 for 1.5 L turbo; and allowed a bigger 3.5 L formula. These seasons were still dominated by turbocharged engines, the Honda RA167E V6 supplying Nelson Piquet winning the 1987 Formula One season on a Williams also winning the constructors championship, followed by TAG-Porsche P01 V6 in McLaren then Honda again with the previous RA166E for Lotus then Ferrari's own 033D V6.

The rest of the grid was powered by the Ford GBA V6 turbo with Benetton, then the only naturally aspirated engine, the DFV-derived Ford Cosworth DFZ 3.5 L V8 outputting 575 hp (429 kW) in Tyrrell, Lola, AGS, March and Coloni.[4] The BMW M12/13 inline four was found in Brabhams BT55 tilted almost horizontally, and in upright position under the Megatron brand in Arrows and one Ligier, producing 900 bhp (670 kW) at 3.8 bars in race.[5] Zakspeed was building its own turbo inline four, Alfa Romeo was powering the other Ligier with the 415T inline four and the 890T V8 in Osella, and Minardi was powered by a Motori Moderni V6.

The 1988 Formula One season was again dominated by turbocharged engines limited to 2.5 bar and Honda with its RA168E turbo V6 producing 685 hp (511 kW) at 12500 rpm in qualification, this time with McLaren drivers Ayrton Senna and Alain Prost winning all the grands prix except one won by Ferrari with its 033E V6. Just behind, Ford introduced its DFR 3.5 L V8 producing 585 hp (436 kW) at 11000 rpm for Benetton, and the Megatron BMW M12/13 was still powering Arrows ahead of the Lotus-Honda. Judd introduced its CV 3.5 L V8 for March, Williams and Ligier, and the rest of the grid was mainly using previous year's Ford Cosworth DFZ except Zakspeed and the Alfa-Romeo for Osella.

1989–1994

A 1990 W12 3.5 Formula One engine from the Life F1 car
    Turbochargers were banned from the 1989 Formula One season, leaving only a naturally aspirated 3.5 L formula. Honda was still dominant with their RA109E 72° V10 giving 675 hp (503 kW) at 13000 rpm on McLaren cars, enabling Prost to win the championship in front of his team-mate Senna. Behind were the Renault RS01 powered Williams, a 67° V10 giving 650 hp (485 kW) at 14300 rpm. Ferrari with its 035/5 65° V12 giving 660 hp (492 kW) at 13,000 rpm. Behind, the grid was powered mainly by Ford Cosworth DFR V8 giving 595 hp (444 kW) at 10,750 rpm except for a few 600 hp (450 kW) Judd CV V8 in Lotus, Brabham and EuroBrun cars, and two oddballs: the Lamborghini 3512 80° V12 powering Lola and the Yamaha OX88 75° V8 in Zakspeed cars. Ford started to try its new design, the 75° V8 HBA 1 with Benetton.

The 1990 Formula One season was again dominated by Honda in McLarens with the 690 hp (515 kW) at 13000 rpm RA100E powering Ayrton Senna and Gerhard Berger ahead of the 680 hp (507 kW) at 12750 rpm Ferrari Tipo 036 of Alain Prost and Nigel Mansell. Behind them the Ford HBA4 for Benetton and Renault RS2 for Williams with 660 hp (492 kW) at 12,800 rpm were leading the pack powered by Ford DFR and Judd CV engines. The exceptions were the better Lamborghini 3512 in Lola and Lotus, and the new Judd EV 76° V8 giving 640 hp (477 kW) at 12,500 rpm in Leyton House and Brabham cars. The two new contenders were the Life which built for themselves an F35 W12 with three four cylinders banks at 60°, and Subaru giving Coloni a 1235 flat 12 from Motori Moderni

Honda was still leading the 1991 Formula One season in Senna's McLaren with a 710 hp (529 kW) at 13,000 rpm 60° V12 RA121E, just ahead of the Renault RS3 powered Williams benefiting from 700 hp (520 kW) at 12,500 rpm. Ferrari was behind with its Tipo 037, a new 65° V12 giving 710 hp (529 kW) at 13,800 rpm also powering Minardi, just ahead the Ford HBA4/5/6 in Benetton and Jordan cars. Behind, Tyrrell was using the previous Honda RA109E, Judd introduced its new GV with Dallara leaving the previous EV to Lotus, Yamaha were giving its 660 hp (492 kW) OX99 70° V12 to Brabham, Lamborghini engines were used by Modena and Ligier. Ilmor introduced its LH10, a 680 hp (507 kW) at 13000 rpm V10 which eventually became the Mercedes with Leyton House and Porsche sourced a little successful 3512 V12 to Footwork Arrows; the rest of the field was Ford DFR powered.

By the end of the 1994 season, Ferrari's 043 was putting out 820 hp (611 kW) at 15,800 rpm.[6]

http://en.wikipedia.org/wiki/Formula_One_engines

Biraz da geliştirelim

1988: Honda RA168-E, 1,494 cc (91.2 cu in), 80° V6, turbo (2.5 Bar limited), mid-engine, longitudinally mounted
    1989: Honda RA109-E, 3,490 cc (213.0 cu in), 72° V10, mid-engine, longitudinally mounted
    1990: Honda RA100-E, 3,490 cc (213.0 cu in), 72° V10, mid-engine, longitudinally mounted
    1991: Honda RA121-E, 3,493 cc (213.2 cu in), 60° V12, mid-engine, longitudinally mounted

1988 - HONDA RA168-E 1 V6
    Type: RA168E
    Year: 1988
    Number of cylinders: 6
    Configuration: 80° vee, turbo
    Weight: 149 kg
    Capacity: 1494
    RPM: 14000
    Power: 680 bhp

/>

/>

Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

Muazzam değil mi. :)

Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

McLAREN MP4/4
     Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

1989 - HONDA RA109-E V10
    Type: RA109E
    Year: 1989
    Number of cylinders: 10
    Configuration: 72° vee
    Capacity: 3493
    RPM: 12800
    Power: 660-680 bhp

McLAREN MP4/5
     Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

1990 - HONDA RA100-E V10
    Type: RA100E
    Year: 1990
    RPM: 13000
    Power: 680-700 bhp

Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

McLAREN MP4/5B

1991 - HONDA RA121-E V12
    Type: RA121E
    Year: 1991
    Number of cylinders: 12
    Configuration: 60° vee
    RPM: 14000-14800
    Power: 720-780 bhp

TEST:
    Type: RA101E
    Year: 1991
    Capacity: 3498
    RPM: 12000
    Power: 650 bhp

McLAREN MP4/6
     Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış  Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

ve HONDA.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi guyverland -- 12 Ağustos 2012; 7:09:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Du Hast

quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

quote:

Orijinalden alıntı: Full#Throttle

2014'de gelmesi muhtemel artık. Önemli specler olarak; 1.6 V4 (90°), tek sarj (1.5 bar sınır galiba), krank 15000rpm'de sınırlı (12000'den 15000'e çekildi seyir zevki için). Gayet teknolojik bir makina olacaktır (lagdır, dayanımdır gibi sorunlar için) ancak F1 ruhunu yok sayan birşey benim açımdan. 19.000 çeviren V10'lar daha heyecan verici idi. Ayrıca daha lineer çalışan motorlar ki bu bir pilot için en önemli şeydir.

Bknz, imzam.

İmzanızı daha öncede okumuştum günlük hayata uyardım ve düşündüm.
    Motor sporları haricinde, aracını iyi tanıyan bir şöför turbolu araç ile daha güvenli şekilde seyahat edebilir. Malum ülkemizde hafta sonu şöförleri çokça var. Sollama esnasında aniden güç ihtiyacı olursa ve turbo lag'a düşerse vay haline. Lag olayı bazen çok can sıkabiliyor.
    Bende turbolu araç kullanıyorum. Gidiş geliş yollarda sollamaya çıkmadan 1 sn önce gazı yapıştırırım arabanın burnunu çıkartınca turbo dolmuş olur ve fırlar. Atmosferik bir araçta ani fırlamalar için vites küçültmek, devir çevirmek gerekir ki atmosferik motorların torku zaten düşük. ani aklerasyonarda yetersiz kalabiliyorlar. Torku yüksek bir araç bir anda forlayıp gidebiliyor.

Cevizlidereyi bilenler bilir. çok fazla yokuş var. gidiş geliş yolda rampa çıkıyorum. önümde kırmızı eski aksa 320i onun önünde as250 yüklü vaziyette yokuşu ağır ağır çıkıyor. bizim bmw ci amca 2'den 1'e çekti sollamaya çıktı. bekliyorum hızlanacak geçecek falan diye neyse zar zor geçti. arkasından ben 1.'e çektim gazı yapıştırdım bmw'den çok daha hızlı şekilde sollayıp geçtim. sizce hangisi daha güvenli?

Valla bugune kadarki araclarimin hepsi atmosferik besleme idi bahsettiğin sıkıntıların hiçbirisini yaşamadım. Ben gücün her daim rafine bir şekilde ayağımın altında bulunmasını severim. Bir iki kez turbo besleme araç kullanma fırsatım oldu ve turbolag denen olay resmen midemi bulandırdı, illet bir durum açıkçası. Atmosferik motorlarda önemli olan şanzımanı doğru kullanabilmek, eğer buna dikkat ederseniz hiçbir koşulda zorlanmazsınız.

Tabi ben 2 litre ve üzeri araçlar için konuşuyorum, 2 litre altında atmosferik aracım olmadı hiç.

• quote:

Orijinalden alıntı: aanil

Geçmişte Turbo ve Zihniyetine Bir Bakış

Motor sporlarında büyük başarıları olan , çok büyük bi firma , ve motorsporları'nın zirvesi sayılabilecek F1 tarihinde bi dönemi egale etmiş bi marka.

Turbo ve atmosferik motor başarısı tartışılmaz.

Bu markaya bağlılığım çok farklı , tekrar F1 'e dönme gibi bi girişimleri yok , belki turbo motorlara dönüş yapılırsa ama kısa vaade de honda'yı F1 pistlerinde göremeyeceğimiz kesin gibi.

tutmayın genci aşka geldi.

• quote:

...2 litre altında atmosferik aracım olmadı hiç.

Sitroğen C1 ya da Toyota Yaris verelim arkadaşım.

998 cc'den çıkan 69() adet Toyota aygırı Süleyman Akdı'nın Veliefendi günlerini yaşatır sana.
  • quote:

quote:

...2 litre altında atmosferik aracım olmadı hiç.

Sitroğen C1 ya da Toyota Yaris verelim arkadaşım.

998 cc'den çıkan 69() adet Toyota aygırı Süleyman Akdı'nın Veliefendi günlerini yaşatır sana.

Elektrik süpürgesi motoru gibi. Bağırır bağırır gitmez o.

• 998 cc. vvti = elektrik süpürgesi

1298 cc. cdti = marş motoru

Diğerlerini de alalım oldu olacak da Lugatımız genişlesin bari.
  • quote:

998 cc. vvti = elektrik süpürgesi

1298 cc. cdti = marş motoru

Diğerlerini de alalım oldu olacak da Lugatımız genişlesin bari.

Ondan sonrasında artık sıkıntı yok sanırım.
  • gayet güzel bir forum olmuş elinize sağlık
  • Video için teşekkürler. Daha önce görmemiştim. Gece gece nasıl iyi geldi anlatamam.

Chris hakkında çok bilgim olmayan merak ettiğim biriydi. Video'nun başında sürüş yeteneğini görebilecek miyiz böyle bir makineyi inletebilecek mi bakalım diye düşünmüştüm ancak tamamlandığında anlayamadığımı söyleyebilirim. Belki de yapabileceği halde zorlayamadığı içindir malum. Ancak hisleri kuvvetli biri. Mr. TogGear'ın bu şeye sahip olmadığını söyleyebilirim en azından Mr. Fifth Gear'in çeyreği kadar bile.:) Chris dikkatimi çekmiş biriydi o yüzden belki de biraz takıldım. Özellikle Ferrari hakkında bir bahsi, Ferrari'nin politikasını yazması önemliydi. Hiçbirşey yoksa araca ilk oturduğunda ki sesinin değişimi, heyecanlı titreşimini hissetmek güzeldi. Bu şansı elde etmeyi çok isterdim anlatamam.
    Neyse,

Porsche denilince benim aklıma Carrera, Porsche GT hatta Moby Dick ilk gelmez 917 ki burada lafı geçmese olmazdı :) , 962 ve GT1 gelir. Bu makinelerin her biri bugün için olağan üstüdür ve her biri hakkında yazılsa 5'er sayfalık konu eksik kalır.
    Velhasıl TURBO 'nun yani şarjlamanın deha çocuğu Porsche.... [O hiç bir zaman sadece bir Turbo S olmadı, gençler pek bilmez o ayrı]

• Çok guzel bi konu olmus hocam

Turbo ve atmosferik kavgasi belli ki devam edecek ama artik Turbo bir adim onde desek yanlis olmaz.

Ama gonul her zaman atmosferikten yana

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakalım düşünelim de güncelleyelim olmadı.
    Son turbo uygulama planına dair gelişmeler de netleşmeye başladı olmadı vakit olunca birşeyler derlenebilir de tabi çok yukar da kalıyor bu ürünler insanların çoğunluğu için o yüzden ne nedir bilmekten öte herkese birşey sunmuyor.
    Bir de şuan dan ne eklersek ekleyelim geçmişin turbo, charge anlayışı geçmişte kaldı bugün yapay artık herşey.
  • Konu gayet güzel
  • forumdaki seviyeli kişilerin Hepsini bu konuda görebilirsiniz. Diğer üyeler seviyesiz mi? Tabikide Hayır ama konuya bakın. Ne bir tane ne firmaya nede üyeye satasma var. Konuyu başlatan arkadaşım çok güzel derlemiş eline sağlık. Elinden geldiğince bilgi vermeye çalışmış. Konunun açıldığı tarih çok eski değil daha bu yaz açılmış. Ama bir şimdiki açılan konulara bakın Birde bu konuya

• Formula 1 i cok uzun zamandir izleyemiyorum/izlemiyorum. Eskiden heyecanla izlerdim. En bastakiler bir kenara en sondakileri bile izlemesi zevk veriyordu. Williams BMW,Renault F1,Minardi, Jordan Honda, Bar Honda,Jaguar, Sauber Petronas, Toyota, Arrows lu yillar F1 den tek zevk aldigim yillardi. Kamikaze Sato, Heinz Herald Frentzen, Ralf Schumacher ... duygulandim...

• F1 kulislerinde Honda'nın 2015 (2014 değil) yılında Mclaren ortaklığı için tekrar F1'e dönebileceği söylentileri dolaşıyor(muş).
    Ayrıca yeni motor düzenlemesinin fabrika takımlarına motor açısından avantaj sağlayacağı beklentisi mevcut ki bu da Hamilton'ın Mercedes'e geçmesinin nedenlerinden biri olarak görülüyor. Bu durumda Mclaren'in Mercedes motorundan, Mercedes fabrika takımı kadar rafine faydalanamayacağı kaygısı mevcut. RB'nin Renault için majör takım olması, Ferrari'nin fabrika takımıyla yarışması, Mercedes'in fabrika takımıyla yarışması nedeniyle Mclaren için böyle bir durumda Mercedes motoru kullanması ciddi bir dezavantaj olacaktır (eğer iyi motor-kötü motor veya bilgileri tam paylaşılan motor-tam paylaşılmayan motor durumu gerçekse).
    Sezon ortası veya sonunda Honda haberlerinin de netliğe kavuşmasını bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkan0075 -- 8 Mart 2013; 14:41:27 >
  • Bunu dün başka bir yer de yazmıştım şu son yazılanı görünce pasteleyim dedim.

quote:

Whitmarsh (Mclaren Patronu) : "Birçok söylenti var ve Porsche, Hyundai, Honda isimlerini duyuyorum. Umarım Formula 1 için bu üreticiler geri döner. onlara sporda ihtiyacımız var. Daha uzun vadede neler olacağını kim bilir"

"Yakın gelecekte motor tedarikçisi yönüyle katılması ümit edilen, beklenen, düşünülenler; sırasıyla Honda, Porsche
    (VW davet ediliyor devamlı, kendi markası ile tedarikçi olması yüksek ihtimal idi Porsche pozisyonunun değişmesi ile VW ayrıca temsili beklenmiyor belki Bernie ekibi kandırmayı başarır ise takım olarak yer alabilirler. LMS gibi endurance serilere hazırlık yaptığı düşünülüyor)
    ve Mclaren, Ford, Corvette vesair yada Amerikalı bir girişimci grubu, Hyundai, büyük isim sponsorluğu ile TATA ve düşük ihtimalliler BMW ve Toyota-Yamaha (evet Yamaha:) ) girişimi.

Şuan ise Formula E adın da bir elektrikli şampiyonanın hazırlıkları devam ediyor. (Gelecek ve ARGE gelişimi için çok önemli olacağını düşünüyorum başlangıcında olmasa bile) Şuan pek ilgi almıyor üretici destekli yada geliştirmesi ile Mühendislik takımlarının başlangıçta yarışması bekleniyor. Hemen sonrasın da yada başlangıcın da katılması ümit edilenler ise Toyota, Honda, Mclaren, Williams (şuan bu ikisi en yüksek ihtimal, olabileceğini söyleyenler) ve Audi. Ferrari ve Renault gibi üreticiler başlangıçta ilgi göstermeyecek.
    Devire katkısı en büyük seri olması ümit ediliyor tabi FIA yine batırmaz ise."

Kısaca geçmişin dışın da yakın gelecekte turbo zihniyeti yeni zirve katılımcıları ile tekrar şekillenecek gibi duruyor ancak zaten bu konuda ki mesele "bugün" değildi. Geçmişin bir yönden örneği ile bakış farklılığını konuşmaktı.
    Bunu daha alt tarafta örnekleri ile uzatılabilir aslın da vakit ayırma ile Ferrari F40 ve devrin Group B rally araçlarında ki Turbo yerleşim zihniyeti yönüyle felan. Mr. Enzo'nun aerodinami motor üretemeyenlerin işidir sözünün hemen civarların da charge uygulayarak verimi değil ama total gücü katlamanın psikolojik hikayesi yaşanmıştı o günlerde.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.