Şimdi Ara

GeForce RTX 5080 yakında geliyor: Beklenen özellikler ve çıkış tarihi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Aslında hiç Rt'ye bulaşmayın biri . 1080p monitörde hersey ultra'da 5000 liraya alacağı bir Rx 6600 ile hemde sadece 120 watt güç tüketimi ile istediği her oyunu en güzel şekilde oynayabilir.

Yok elinde 2k veya 4k monitörler varsa örneğin yeni çıkacak 250 dolarlık Intel b580 ile

1080p doğal çözünürlükte ultra

1440p Xess kalite modu ile ultra

2160p ise Xess + FG ile yine oyun oynayabilir .

Xess , Dlss , Fsr gibi teknolojiler özünde zayıf ekran kartlarının yüksek çözünürlükte is yapması için geliştirilmiştir.

Bu tarz ölçeklenebilir teknolojileri 1080p gibi düşük çözünürlükte olumsuz sonuç verirken çözünürlük arttıkça daha başarılı oluyorlar .

Bu açıdan aslında üretimi çok pahalı olmayan ekran jarti dediğimiz bir devre kartına 1000lerce dolar bayilmaktansa aslında bu yeni yazılım çözümleri ile 300 dolar altındaki kartlar bile bir bilgisayar oyuncusuna çok iyi bir deneyim sunabilir .

Bu açıdan 4090 , 5090 gibi kartlara 100.000, 150.000 tl para bayılmak, üstelik karşılığında çok bur fark olmamasına karşın bana delilik gibi geliyor. Üstelik 5090 600 watt gibi elektrik süpürgesi yakın enerji tüketen sadece oyun için kullanmak amaçlı çok verimsiz bir kart.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• lostideas L kullanıcısına yanıt

İkinci olarak sana şunu söylemeliyim. Sen 4090 veya 5090 alıp 100 binlerce lira para bayılıyorsun. Ama senin oynadığın oyunlar 5090 icin yapılmıyor. Çok zayıf hatta Series S gibi bir konsolda çalışması için yapılmış oyunları oynuyorsun 5090ninls. Buda aslında çok basit bur oyunu inanılmaz derecede malyajlamaktan öteye geçmiyor ancak oynadığın oyun özünde Series S oyunu .

Bu nedenle de yüksek seviye ekran kartlarına deli paralar ödemeye karşın daha önce söylediğim gibi aslında 5000 liraya alınmış bir Rx 6600 ile aradaki devasa para farkını haklı çıkarabilecek bir kalite farkı aldığını düşünmüyorum.

• Periah kullanıcısına yanıt

Hocam o mesajımdan bir sonraki mesajımda rtx ile ilgili bazı denemeler ve sonuçlar paylaştım. Bakmadıysanız. Yani evet benim açımdan 4K Ultra oyun deneyimi önemli olduğu için o noktadan bakıyorum. Daha düşük ayarlarda oynayacak olanlar daha farklı çözümlere yönelebilirler.

Benim vurgum daha ziyade, 4K ultra için eski nesil diye ..90 serisini (mesela 3090'ı) bırakıp yeni nesil diye ..60, ..70 hatta ..80 serisi almanın uygunsuzluğu vram yetersizliği nedeniyle. Ekran ve pc en üst düzey olanlar için ve 4K ultra arzu edenler için ..90 serisi şart ama yeni nesil ..90 versiyon olması şart değil.

Bakın 4090 gerçekten gerekli imiş dediğimiz Indiana oyununda ram ve işlemciye overlock uyguladık, rtx full ayarlarda takılmadan çalışıyor ama tabi rtx full ayarların önceki durum yani rtx kapalı ve 4K en yüksek ayarlardan ne farkı var kayda değer anlamda denilirse, bence farkı yok gibi bir şey. Hiç kayda değmez. Oyununa göre değişebilir ama temel olarak çoğu oyun için manasız derecede performansı düşüren ve görsel bir şölen de sunmayan bir şey rtx.

Bunu düşünüyorum da, madem ana nokta rtx değil, vram ise, iki nesil öncesinin ..90 versiyon kartı 4K ultra üst düzey görsel kalite için yeterli olur. Bir de buna ilaveten ram ve işlemci overlock yaparsın anakart biostan güvenli şekilde. Hiç takılmadan rtx açık/kapalı/full tercihine göre takılmadan oynarsın. (3090 ile bu mümkün ve vaki)

O konuda da şöyle ilginç bir durum var aslında. Bildiğin üzere ekran karti darboğaz yaşadığında eksik olan tarafı bilgisayarın kendi belleginden - raminden karşılıyor.

Bu karşılama işini ise Pci Express bağlantısı üzerinden yapıyor.

Yapılan testlerde Pci 2.0 bağlantısını kullanan eski kartlarda bellek darbogazi olduğunda oyuna etkisi gerçekten çok ağır iken pci 4.0'da veri transferi 4 kat daha yüksek olduğundan bellek darbogazi yasandigin 2.0 kartlara göre çok daha hafif bir kayıp görüyoruz.

Bu açıdan Pci 5.0'dan itibaren bellek darbogazi ekran kartları için olmazsa olmaz bir sorun olmaktan çıkabilir.

Pci Express 5.0 X16 bağlantısı çoğu şeyi değiştirebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 11 Aralık 2024; 3:22:41 >

Hocam diğer mesajımda belirttiğim gibi, 4k ultra için ..90 serisini gerekli görüyorum, tecrebeyle sabit ama 4090 veya 5090 imkan meselesi. Onlara o kadar para vermeye gerek yok. Veya 4K ultra için 3090 yerine 4060, 4070, hatta 5060, 5070 almak tamamen uygunsuz çünkü vram'leri düşük. Siz 1080p den bahsediyorsunuz. Ben 4K ultra ayarlardan. Fark o. Haklı olduğunuz ve kabul ettiğim de o kadar para vermemek ama özellikle yeni nesil diye 60, 70 versiyona para vermemek gerektiği vurgusuna yoğunlaşıyorum çünkü vram yetersiz geliyor 4K ultra için. Ama sizin dediğiniz gibi 2K veya 1080p vs. olduğunda iş değişir tabi. Şimdi kabul etmek gerekir ki, LG 4K Oled bir TV almış, son sistem bir Pc'si var, o insan için de sizin tavsiye ettiğiniz kartlar o donanımların (pc ve ekranın) kabiliyetini gösteremez tam olarak. Ama her halükarda 100-150 bin lira vermek (imkan olsa bile hatta) bir çılgınlık ve israf, değmeyecek bir israf, bunu kabul ediyorum elbette.

Yani ileride ekran kartlarının vram düşüklüğünün şimdiki kadar problem olmama durumu değil mi? Umarım dediğiniz gibi olur.

Öyle olsa Nvidia'nın oyunu bozulmaz mı? Bunun için Nvidia bir şeyler düşünmez mi?! :-) Bakalım artık ne olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 11 Aralık 2024; 3:26:35 >

Benim söylediklerinize bir itirazım daha var. Aslında 1080p Ultra , 4k Ultra gibi hedeflerde ulaşılması gereken nokta ultra olmamalı. Çünkü ultra ayarlar aslında ekran kartını çok düşük grafik kazanımları için çok ağır bir yük altına sokan biraz kaprisli ayarları ifade eder .

1080p ultra yerine 1080p çok yüksek, 4k ultra yerine 4k çok yüksek ayarlar çok yakın bir görsel kalite sunarken ekran kartına binen yükü ve Vram gereksinimini önemli ölçüde azaltirlar . Bu yüzden ben ultra ayarların çoğu oyunda en iyisini istiyorum takıntısına hitap eden ve istediği performansa karşılık verdiklerinin çok yetersiz olduğu bir kurulum olduğuna inanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 11 Aralık 2024; 3:29:16 >

Aslında 2. Paragrafta endişeleriniz gelecekte gerçek olabilir .

Nvidia aslında maliyeti son derece düşük olan grafik belleğini düşük tutarak ekran kartlarının hem erken ölmesini ( planlı eskitme ) hemde alt seviye kartlarının gücü yetmesine karşın yüksek çözünürlükte kullanılmamasını sağlıyor.

Yani Nvidia müşterilerini zorla deli miktarda kar elde ettiği üst seviye kartlarından almaya zorluyor. Bunh alt seviyeyi bilinçli biçimde Vram üzerinden sakatkayarak gerçekleştiriyor.

Malesef size bahsettiğim Pci Express bağlantısı güncellenip veriyolu katlanarak genişletilmesi sonucu Nvidia ve Amd orta seviye kartlarında bu sefer Pci Ex 16 yerine 8 bağlantı yolunu kullanıp bilinçli biçimde bilgisayar ekran karti bağlantısını düşük tutmayı seçtiler. Gelecekte bu bağlantı dahada genislediginde bu sefer 8 yerine 4 ve hatta 2 hat kullanarak aynı bugünkü Vram olayında olduğu gibi kendi kartlarini üretirken sahatlayarak kullanicilari zorla üst seviye kart almaya itebilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 11 Aralık 2024; 3:38:29 >

Evet hocam ilk iki paragrafta ifade ettiğiniz sonuçlara ulaşmıştım ben de. Hayırlısı diğeri için de.

• 16GB ram böğlesine güçlü kartlarda az olduğunu nezaman anlıcak nvidia
    rtx 5080 en az 20 gb olmalı yada 24gb en doğrusu olur.
    Diğer karlar
    rtx 5090 32gb
    rtx 5070 20gb
    rtx 5060ti 16gb
    rtx 5060 12gb
    rtx 5050 10gb
    olsa en doğru olurdu

• Ram çok olmuş, 8-12 GB her şeye yeter.

• 5 mikron değil, 3 mikron ile üretilecek. 4000 serisi zaten 5 mikron idi.

• huseyincarnege kullanıcısına yanıt

Burada anlamama değil kasıt var, anlamadığını düşünüyorsanız asıl siz meseleyi henüz iadrak etmemiş olabilirsiniz. Bir arkadaşın aktardığı dikkat çekici bir tespit:

"Nvidia aslında maliyeti son derece düşük olan grafik belleğini düşük tutarak ekran kartlarının hem erken ölmesini ( planlı eskitme ) hem de alt seviye kartlarının gücü yetmesine karşın yüksek çözünürlükte kullanılmamasını sağlıyor.

Yani Nvidia müşterilerini zorla deli miktarda kar elde ettiği üst seviye kartlarından almaya zorluyor. Bunu alt seviyeyi bilinçli biçimde Vram üzerinden sakatlayarak gerçekleştiriyor. "

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.