Şimdi Ara

GENEL MUHASEBE VE MALİYET MUHASEBESİ HAKKINDA TÜM SORULAR BURAYA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
8.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bir muhasebeci olarak aklınıza takılan herşeyi sorabilirsiniz.Her türlü sorularınıza yanıt bulmaya çalışırım.Bu başlık altında bilgi paylaşımı yapabiliriz.Şu anda devlete ait Safha Maliyet uygulanan bir fabrikada muhasebe memuru olarak çalışmaktayım.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALBAY -- 9 Nisan 2010; 19:22:50 >

• Usta ben bu muhasebe uygulamalarını nasıl geçerim bu sene en az çalışmayla
  • quote:

Orijinalden alıntı: daywalker148

Usta ben bu muhasebe uygulamalarını nasıl geçerim bu sene en az çalışmayla

Geçemezsin.Çünki sen kafaya EN AZ çalışmayı koymuşsun bi kere
  • İşletme mezuyum.Smmm belgesi alarak ne iş bulabilirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: prtnrtpe

İşletme mezuyum.Smmm belgesi alarak ne iş bulabilirim.

Arkadaşım özür dileyerek söylüyorum ama hiçbir fikrim yok.O konularla alakam yok.Yani Muhasebe ve Muhasebenin çalışma prensipleri hakkında sorularınıza cevap verebilirim.
  • Muhasebenin temel ilkesini söylemek isterim kendimce :)
    Alan hesap borclu veren hesap alacaklıdir unutmayınız.

Teşekkür ederim ben 7-a ve 7-b seceneklerini anlamıyorum.
    Neden iki tane yapma geregi duymuşlar ne işe yarıyor.
  • Hocam fark şudur.7-A dediğimiz yöntemde DİREKT İŞÇİLİKLER 720 hesapta, ENDIREKT İŞÇİLİKLER İSE 730 hesapta izlenir.7-B seçeneğinde ise ayrım olmadan hepsi tekmiş gibi 791 hesapta izlenir.790-799 arası hesaplar kullanılır.Bizler fabrika olarak 7b hesapları kullanmıyoruz.

Not: DIREKT İŞÇİLİK=YAPICI İŞÇİLİK

ENDİREKT İŞÇİLİK=YARDIMCI İŞÇİLİK

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALBAY -- 7 Nisan 2010; 9:31:00 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sn. 666 konuyu açtıp yardımcı olmak istediğiniz için teşekkürler..

benim aklıma takılan şu;
    şirketler benzin masraflarını vergiden düşüyorlar, ama o şirket arabaları ile kendi özel işlerini de yapıyorlar..bu yanlış bri hareket mi sizce, yani kişinin vicdanına kalan birşey midir..devlet bunun önüne geçemez mi sizce..

ikinci sorum ise;
    şirketler kar yaptığında devlete vergi ödememek için son model araba alıyor ve bunları şirket üzerinde gösteriyor..
    bunu yapan bir çok şirket sahibi var, devlet bunları görmüyormu, önlem alınamaz mı?

teşekkürler..
  • quote:

Orijinalden alıntı: soho

sn. 666 konuyu açtıp yardımcı olmak istediğiniz için teşekkürler..

benim aklıma takılan şu;
    şirketler benzin masraflarını vergiden düşüyorlar, ama o şirket arabaları ile kendi özel işlerini de yapıyorlar..bu yanlış bri hareket mi sizce, yani kişinin vicdanına kalan birşey midir..devlet bunun önüne geçemez mi sizce..

ikinci sorum ise;
    şirketler kar yaptığında devlete vergi ödememek için son model araba alıyor ve bunları şirket üzerinde gösteriyor..
    bunu yapan bir çok şirket sahibi var, devlet bunları görmüyormu, önlem alınamaz mı?

teşekkürler..

Öncelikle 1. soruyu cevaplayayım..Devlet kesinlikle bunun önüne geçemez.Bu tamamen kişilerin vicdanına kalmış birşeydir.Yoksa kurum için yapılan benzin masraflarını (ister özel ister kamu) giderleştirerek mahsuplaştırmaları kanunidir.

2.soru ise..Adam kar yapmışdır ve yıl içersinde bunu yatırıma dönüştürebilir.Ama kaçırdığınız bir nokta var.Bu şirket yıl içinde kar ediyorsa bunu bütçe-bilançosunda göstermek zorundadır yani Gelir Tablosunda.Orda gösterdikten sonra istediği şekilde harcayabilir yani vergisini ödedikten sonra.Diyelimki adamın ilk 3 aylık karı 30.000 lira..Bunun 10000 lirasına araba alsa bile bu 10000 lirayı da gelir vergisinde göstermek zorundadır.Yani vergiden kaçırma amaçlı araba almak diye birşey söz konusu değildir.O zaman herkes demirbaş yatırımı yapar ve vergi ödemez.

• cevaplar için teşekkürler..
  • quote:

cevaplar için teşekkürler..

Rica ederim
  • Güncel..
  • Safhada FIFO yapıyorsun değil mi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gaea

Safhada FIFO yapıyorsun değil mi

Evet biz FİFO kullanıyoruz ama pekte takip edilmiyor o kısım
  • quote:

sn. 666 konuyu açtıp yardımcı olmak istediğiniz için teşekkürler..

benim aklıma takılan şu;

ikinci sorum ise;

teşekkürler..

1.Şirketlerin yaptıkları masraflar da ticari teamüllere uygun olmak zorundadır. Yaptığı işe ve elde ettiği hasılata oranla benzin masrafları yüksekse, idare inceleme anında bu masrafları kabul etmeyebilir. İş mahkemeye intikal ederse mahkemede bu orantıya bakacaktır. Yani incelemeye alınacağı varsayımıyla kimse aşırı benzin gideri yapmaz. Fakat bırakın arada bir pikniğe falan da gitsinler o arabayla. Devlet vergisini veren adama o kadar da hesap sormaz.

2. Bu aslında bi yerde hurafeden başka birşey değil. veya çoooooook uzun yıllar önce belkide böyleydi. Şöyleki binek otomobillerinin şu anki amortisman oranı yüzde 20 dir ve kıst dönem uygulanarak masraftan düşülmektedir. Bunun anlamı;

Diyelimki a firması 500.000 lira kar elde etti yıl sonunda ve vergiyi az ödemek için gitti 300.000 liralık lüks otomobil aldı aralık ayında. Bunun karını düşüreceği kısım 300.000*0,20=60000 lira . kıst dönem uygularsak. yani 12. ay olan aralık ayında aldığı için 60.000 nin 1/12 sini indirim konusu yapacaktır. o da 5000 lira. eğer Haziran ayında almış olsaydı 7/12 sini indirecekti. oda 35.000 olacaktı. Aralıkta aldığı için karını 5000 düşürecek son karı 500.000den 495.000e inecek.

edit: yazım hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soldier. -- 8 Nisan 2010; 16:45:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 666

Arkadaşlar bir muhasebeci olarak aklınıza takılan herşeyi sorabilirsiniz.Her türlü sorularınıza yanıt bulmaya çalışırım.Bu başlık altında bilgi paylaşımı yapabiliriz.Şu anda devlete ait Safha Maliyet uygulanan bir fabrikada muhasebe memuru olarak çalışmaktayım.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım

aslında vaktiniz olsa da ordaki uygulamalrınızı ve hesaplamalarınızı burada örneklerle açıklayabilseniz. Genelde kitaplarda hep teorik bilgi vardır ama uygulamada pek çok sorunla karşılaşılır. İlk elden uygulama yapan birinden bunları dinlemek isterim
  • hepsini inşallah yavaş yavaş uygulamalı olarak açıklayacağım.Teşekkürler
  • Arkadaşlar sizlere ufak ufak 720 hesabın işleyişinden ve takibinden bahsetmek istiyorum.Yani direk ve endirek işçiliklerden..Sipariş nedir nasıl alınır? Puantör kimdir puantaj neye denir? Ara mamul,mamul,arayiş veya artık vsvs hepsinin cevabını burada bulabileceksiniz..Sizden ricam özel şirketler hakkında sorular soran arkadaşlar var o konu hakkında fazla malumatım yok.Malum devletle özel çok farklı.Özelde çalışmadığım için bilemeyebiliyorum.O yüzden kamuda işler nasıl yürür ben size özellikle onu anlatmaya ve gerekirse kendi kurumum hakkında bilgi vermeye çalışacağım.Tabi gün içinde çalıştığımız için buraya yazmam zor olabiliyor yoksa 8-5 internet serbest bize.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 666

Arkadaşlar sizlere ufak ufak 720 hesabın işleyişinden ve takibinden bahsetmek istiyorum.Yani direk ve endirek işçiliklerden..Sipariş nedir nasıl alınır? Puantör kimdir puantaj neye denir? Ara mamul,mamul,arayiş veya artık vsvs hepsinin cevabını burada bulabileceksiniz..Sizden ricam özel şirketler hakkında sorular soran arkadaşlar var o konu hakkında fazla malumatım yok.Malum devletle özel çok farklı.Özelde çalışmadığım için bilemeyebiliyorum.O yüzden kamuda işler nasıl yürür ben size özellikle onu anlatmaya ve gerekirse kendi kurumum hakkında bilgi vermeye çalışacağım.Tabi gün içinde çalıştığımız için buraya yazmam zor olabiliyor yoksa 8-5 internet serbest bize.

Büyük çoğunluğu aynı olacaktır. sonuçta tekdüzenin işlyişi bellidir. Konuların daha anlaşılır olması açısından rakam ve monografilerle anlatımınızı desteklerseniz çok güzel olur

• Yok hocam inan çok farklı.Uygulamada herşey çok değişik.Okulda ne gördüyseniz unutun önce

PUANTÖR:Günübirlik veya günde en az 2 defa olmak kaydıyla,fabrikadaki DİREKT işçilerin üzerinde çalıştığı siparişlerin numaralarını (tezgahları dolaşarak) tespit edip kayıt altına alan ve bunları maliyet muhasebe servisine (bana) bildiren şahıstır.Ayrıca kimin işe gelip gelmediğini,kimin hasta,görevli veya izinli olarak işyerini terkettiğini tespit eder.

PUANTAJ
    :Puantörün günübirlik topladığı tüm veriler bütünü.

BOŞ İŞÇİLİK:DİREKT işçilerin,mesai saatleri içerisinde herhangi sebepten ötürü siparişte çalışmadıkları ana tekabül eden zamana boş işçilik denir..

Boş işçiliği kurumda biz nasıl uyguluyoruz?

Görevli olarak giden işçiler aynen fabrikada herhangi bir siparişte çalışıyormuş gibi muamele görürler yani BOŞ sayılmazlar..Boş işçiliğe dahil edilen işçiler,ARIZA,SİPARİŞ YOKLUĞU,ENERJİ KESİNTİSİ,İZİN, ve RAPOR nedeni ile işyerinde olmayan işçilerdir.Kısaca maaşını aldığı halde iş yapmayan kısım boş işçiliğe dahil edilir.Tezgah çalışıyor fakat işçi başında yoksa (herhangi bir sebebten ötürü fabrika içerisinde olup tezgahının başında olmayan) KILAVUZ KARTINDAN puantör kendisi bakıp sipariş numarasını not alabilir.Eğer kılavuz kartı da yoksa o zaman POSTABAŞI ndan bilgi almak sureti ile sipariş numarasını alır.Eğer o da yerinde yoksa atelye mühendisinden,onu da bulamazsa en son çare olarak KISIM MÜDÜRÜNDEN bilgiyi alır.(Mutlaka birini bulur.Genelde işçi olmazsa mutlaka postabaşı yerindedir.)

Boş İşçiliğin Düşülmesi Hususu

Kullandığımız access tabanlı programda her işçilere default olarak (Türkçe karşılığı aklıma gelmedi) hergün 9 saat çalışma saati verilmiştir.Yani Mayıs ayı gelmediği halde her işçinin günlük 9 saat çalışmış gibi verileri programdadır.Boş işçiliği giren arkadaş(puantör) sadece işçinin gün içinde boş kaldığı saati girer.Örnekle açıklayacak olursak.İşçi programda 9 saat çalışmış gözükür ama o gün içinde 4 saat izin kullanmıştır.Hücre kısmına 4 saat girildiği zaman otomatikmen 9-4=5 şeklinde bir hesaplama yapılır.Ve işçinin o günlük çalışma saati 5 saat gözükür.Tabi bu girilen 4 saat veritabanında tutulur ve toplam boş işçilik saati rapor alınırken oraya eklenmiş olur.

KILAVUZ KARTI:İşçinin üzerinde çalıştığı sipariş ile ilgili her türlü teknik verinin (teknik resim v.s) yazılı olduğu belge.Puantörün işine yarayan kısım sadece sipariş numarasıdır..

POSTABAŞI:Bir nevi (kadrolu) herhangi bir atelyeye ait işçilerin lideri diyebiliriz.Şef,postabaşı,ustabaşı diye de geçmektedir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALBAY -- 9 Nisan 2010; 20:41:06 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.