Şimdi Ara

GENEL MUHASEBE VE MALİYET MUHASEBESİ HAKKINDA TÜM SORULAR BURAYA (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
8.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu giderler, esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, mamülün bünyesine giren, mamülün temel öğesini oluşturan ve mamülün bünyesine doğrudan yüklenebilen maddelerin kullanımı fiili tutarlarla bu hesapta izlenir. Üretimde kullanılmayan ve satılan ilkmadde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez.Yansıtma karşıtı 711 hesabıdır..

720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ

Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar. Bu giderler hangi mamül veya mamül grubu için harcandığı izlenebilen ve herhangi bir dağıtım anahtarına gerek duymadan, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilen işçilik giderlerinden oluşur.Yansıtma karşıtı 721 hesabıdır..

730 GENEL İMAL GİDERLERİ

İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt işçilik ve direkt ilkmadde ve malzeme dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır.
    Bu giderlerin;

— Üretim ve hizmet maliyeti ile ilgili bir gider niteliğini taşıması,
    — Çeşit ve değer yönü ile doğrudan doğruya değil ancak dağıtım yoluyla üretim ve hizmet maliyetlerine yansıtılabilir nitelikte olması, gerekir.Tahakkuk eden giderler bu hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında “731- Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı” ile karşılaştırılarak kapatılır.

750 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ

Üretime devam olunan mamüllerin maliyetlerini düşürmek, satışlarını arttırmak, bulunan yeni üretim çeşitlerinin işletmede kullanılmakta olan yöntem ve işlemlerini geliştirmek ya da yeni yöntem ve işlemler bulmak, üretimde kullanılan teçhizatın yenilerinin ve mevcutlarının geliştirilmesine ilişkin araştırmalar yapmak, satış ve pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve diğer bir deyişle ticari alana uygulanması için yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. Aktifleştirilmeyen araştırma ve geliştirme giderleri ile Aktifleştirilmiş olanlardan bu döneme isabet eden itfa payları bu hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, “751- Araştırma ve Geliştirme Giderleri Yansıtma Hesabı” ile karşılaştırılarak kapatılır.

760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ

Mamülün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, “761- Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı” ile karşılaştırılarak kapatılır.

770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ

Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin giderleri bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap,
    ” 771- Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hesabı” ile karşılaştırılarak kapatılır.

Burda anlatılanların hepsi kendi kurumumdan yola çıkılarak anlatılmaktadır.Mesela biz 740 hesabı kullanmıyoruz o yüzden burada yer almadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALBAY -- 10 Nisan 2010; 15:14:15 >

• bunlar çok teknik konular hocam sen günlük hayatda kullanacağımız pratik bilgiler verebilirsen daha iyi olur mesela benim 7 yıllık bağkur borcum var bunu sildirebilirmiyiz eğer olursa silinsemi iyi olur dursamı gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: alikuşcu

bunlar çok teknik konular hocam sen günlük hayatda kullanacağımız pratik bilgiler verebilirsen daha iyi olur mesela benim 7 yıllık bağkur borcum var bunu sildirebilirmiyiz eğer olursa silinsemi iyi olur dursamı gibi

Hocam dediğim gibi bu tarz sorunlarla hiç ilgimiz olmuyor kaldı ki biz emekli sandığına bağlıyız o yüzden üzülerek söylüyorum ki yardımcı olamayacağım..
  • o zaman işden bahset hocam ne yapılıyor üretim üzerinemi karlımı gibi
  • quote:

o zaman işden bahset hocam ne yapılıyor üretim üzerinemi karlımı gibi

Anlatcam hocam hepsini yavaş yavaş yazıyorum.Üretim konusuna şimdilik girmek istemiyorum çünki MKE de çalıştığımız için sorun olabilir.Ayrıca kar ve zarar oranlarından bahsetmekte suç Üretimi normal bir işyeri gibi düşünün yani ürettiğimiz parçaların o kadar önemi yok şimdilik.
  • Hadi bakalım bir uzmanlık sorusu;

Müşetimiz 2009 yılına ait bazı gelir faturalarını bize vermeyi unutmuş. Faturalar şu anda elimde. Tekdüzen hesap planı, TMS ve MUGT leri uyarınca bu tür faturaların 671- Önceki dönem gelir ve karları hesabına alınması gerekiyor.

671 Önceki Dönem Gelir ve Karları Hesabı: Cari dönemden önceki dönemlere ait olan ve bu dönemlerin mali tablolarına hata ya da unutulma nedenleriyle yansıtılamayan tutarların gösterildiği hesaptır.

Bu tür durumlarda izlenecek yol;

Cari dönemden önceki döneme ait olup, hata veya unutulma nedeni ile mali tablolara aktarılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarlar 671.ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLARI hesabına kaydedilir.

Örnek olarak, önceki döneme ait kesilmiş bir hizmet faturasının kayıtlara alınmamış olduğu mali tabloların ve beyannamenin düzenlenmesinden sonra tesbit edilmiş olsun. Yazılacak yevmiye maddesi:

_______________________________ / _____________________________

120 ALICILAR 2.360.000

120.24 Recepler Koll.

671 ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLARI 2.360.000

671.01 Hizmet Gelirleri

Geçen döneme ait hizmet gelirinin kaydı

şeklinde olacaktır. Şüphesiz geçen dönem gelire kaydedilmemiş bu tür gelirler için hem Gelir veya Kurumlar vergisi, hem de KDV düzeltme beyannamelerinin verilmesi gerekmektedir. Fatura tutarı ile ilgili gelir veya kurumlar vergisi ve KDV düzeltme beyannameleri ile ödeneceğinden yevmiye kayıtlarına KDV dahil tutarlar üzerinden kaydedilir. Vergilemesi yapıldığından cari yılda mali kar bulunurken vergi matrahından düşülür.

Bu durumda 671 Hesap, cari yılda ne şekilde kapatılacaktır?

Normalde 671 hesap dönem sonunda 690 hesaba devredilerek kapatılır. Bu durumda 671 hesap kadar cari yıl karı artacaktır. Halbuki önceki yıl beyannamesi düzeltilmek suretiyle bu tutarlar önceki yılın geliri olarak beyan edilmiş olmaktadır. Dolayısıyla cari yılda 671 hesabın 690 hesaba devredilmek suretiyle kapatılması mükerrer vergilemeye neden olacaktır.

Danıştığım 2 YMM dahi bu konuda bana absürt çözümler sundular. Ki uygulanması mümkün değildi. 2 Gündür çıkmazda uğraşıyorum, araştırıyorum.

671 Hesaba gelir olarak kaydedip, 690 hesap ile kapatarak cari dönem karına ilave edip, Beyanname üzerinden indirmeyi düşündüm. Ama Beyannamede de bu duruma uygun bir indirim satırı maalesef bulunmamakta.

Hadi kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 24 Haziran 2010; 11:57:16 >

• Önceki döneme ilişkin olup da muhasebe kayıtları unutulan işlemlerden gelir artırıcı nitelikte olanların 671 no.lu Önceki Dönem Gelir ve Kârları Hesabına kaydedilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Gelir tablosunda yer alan hesapların gelir veya gider türleri itibariyle ayırılmış olması geçmiş döneme ilişkin söz konusu gelirin de ilgili olduğu gelir hesabına kaydedilmesini gerektirmez. Bu ayırımın cari dönem gelirlerinin nelerden oluştuğu açısından fonksiyonel olduğunu düşünmekteyiz. Böyle bir bilginin muhasebe departmanında üretilmesi ve saklanması hedefleniyorsa, bunun 671 no.lu Hesabın detayında yapılabileceği aşikardır.

Diğer taraftan söz konusu gelir unsurunun mali kazanç yönünden ilgili dönemin kazancına eklenerek vergilemeye konu edilmesi, düzeltmenin yapıldığı tarihte ilgili dönemin kazanç vergisi beyannamesi verilmişse ayrıca düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Gelir doğurucu bu işlemin sonraki dönemlerde kayda alınması, kayda alındığı dönemde vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınacağı sonucunu doğurmaz. Hal böyle olunca 671 no.lu Hesaba kaydolunan gelir unsurunun; 690 no.lu Hesabın alacak tutarına kaydolunarak dönem kazancını artıracağından, bu tutarın cari dönem vergilendirilecek ticari kazancından beyanname üzerinde düşülmesi gerekmektedir.

• quote:

Önceki döneme ilişkin olup da muhasebe kayıtları unutulan işlemlerden gelir artırıcı nitelikte olanların 671 no.lu Önceki Dönem Gelir ve Kârları Hesabına kaydedilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Gelir tablosunda yer alan hesapların gelir veya gider türleri itibariyle ayırılmış olması geçmiş döneme ilişkin söz konusu gelirin de ilgili olduğu gelir hesabına kaydedilmesini gerektirmez. Bu ayırımın cari dönem gelirlerinin nelerden oluştuğu açısından fonksiyonel olduğunu düşünmekteyiz. Böyle bir bilginin muhasebe departmanında üretilmesi ve saklanması hedefleniyorsa, bunun 671 no.lu Hesabın detayında yapılabileceği aşikardır.

Diğer taraftan söz konusu gelir unsurunun mali kazanç yönünden ilgili dönemin kazancına eklenerek vergilemeye konu edilmesi, düzeltmenin yapıldığı tarihte ilgili dönemin kazanç vergisi beyannamesi verilmişse ayrıca düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Gelir doğurucu bu işlemin sonraki dönemlerde kayda alınması, kayda alındığı dönemde vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınacağı sonucunu doğurmaz. Hal böyle olunca 671 no.lu Hesaba kaydolunan gelir unsurunun; 690 no.lu Hesabın alacak tutarına kaydolunarak dönem kazancını artıracağından, bu tutarın cari dönem vergilendirilecek ticari kazancından beyanname üzerinde düşülmesi gerekmektedir.

Sağolun hocam. Zaten mesajımda buraya kadar olan durumları belirttim. Sorunda zaten tam bu noktada, beyanname üzerinden hangi gider yada indirim unsuru olarak düşüleceği. Beyannamede buna uygun bir indirim satırı bulunmamakta.

"Diğer" diye geçen genel indirim satırına yazmaktan başka çare görünmüyor bu durumda.

• quote:

Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

quote:

Önceki döneme ilişkin olup da muhasebe kayıtları unutulan işlemlerden gelir artırıcı nitelikte olanların 671 no.lu Önceki Dönem Gelir ve Kârları Hesabına kaydedilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Gelir tablosunda yer alan hesapların gelir veya gider türleri itibariyle ayırılmış olması geçmiş döneme ilişkin söz konusu gelirin de ilgili olduğu gelir hesabına kaydedilmesini gerektirmez. Bu ayırımın cari dönem gelirlerinin nelerden oluştuğu açısından fonksiyonel olduğunu düşünmekteyiz. Böyle bir bilginin muhasebe departmanında üretilmesi ve saklanması hedefleniyorsa, bunun 671 no.lu Hesabın detayında yapılabileceği aşikardır.

Sağolun hocam. Zaten mesajımda buraya kadar olan durumları belirttim. Sorunda zaten tam bu noktada, beyanname üzerinden hangi gider yada indirim unsuru olarak düşüleceği. Beyannamede buna uygun bir indirim satırı bulunmamakta.

"Diğer" diye geçen genel indirim satırına yazmaktan başka çare görünmüyor bu durumda.

Gerek geçmiş dönem kazancında gerek geçmiş dönem gider ve zararında, bu gelir veya giderin ait olduğu döneme ilişkin kazanç vergisi beyannamesi henüz verilmeden düzeltilme yapılıyorsa, işletmenin ilgili dönem bilançosunda yer alan vergi karşılıklarının da teknik olarak düzeltilebilme imkanı vardır. Ancak mali tablo tarihi ve mali tablo hazırlama ilkeleri dikkate alındığında bu düzeltmenin yapılmasının olmazsa olmaz bir zorunluluk olarak aranmasının gerekmediği düşüncesindeyiz. Nitekim kazanç vergisi beyannamesinin verilmesi ve verginin tarh edilmesiyle gerekli düzeltme kendiliğinden yapılmış olacaktır.

http://www.ozdogrular.com/content/view/8898/177/

bu şekilde yorumlamışlar benim uygulama konusunda pek bilgim yok

• quote:

http://www.ozdogrular.com/content/view/8898/177/

bu şekilde yorumlamışlar benim uygulama konusunda pek bilgim yok

Genel itibariyle işime yarayacak bir yazı. Teşekkürler.

Cidden çok faydalı bir yazı olmuş. Başka yerlerden 2 günlük uğraşlarımla satır satır, paragraf paragraf derlemeye çalıştığım bilgilere tek yazıyla açıklık getirmiş Sema Üstad.

Link için tekrar teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 24 Haziran 2010; 12:45:06 >

• Devlet kurumlarıyla özel şirketler arasında gerçekten çok farklılıklar var.Mesela A kişine borcumuzdan dolayı çek verdiğimizi varsayalım.Bu kişi bankadan çeki bozdurduğu anda aşşağıdaki mahsubu yapıyoruz.Çok tuhaf dimi? Normalde Verilen Çekler Hesabına almamız lazım ama biz yolu uzatmadan işi tek kalemde bitiriyoruzŞöyle düşünün.Önce bankadaki paramızı kasaya alıyoruz daha sonra da kasadan ödememizi yapıyoruz.

100 KASA(B)________________________2.000

320 SATICILAR(B)____________________2.000
    --A Firması--

102 BANKALAR(A)___________________ 2.000

100 KASA(A)________________________2.000

Bankalardan Tahsil adı altında
    Verilen çeklerin tek kalemde mahsubu

• SAP Fİ eğitimi almak için ne kadar muhasebe bilgisi gerekli
  • Arkadaşlar başlığı ben bile unutmuştum nerden buldunuz Neyse öldürmeyelim bari başlığımızı canlı tutalım.
  • Mikro programı ile ilgili bi sorum olacak. şimdi biz mikro hesapçı 14.29e serisini kullanmaya başladık. fazla da bilgim yok acıkcası. sormak istedigim ben burdan faturalarımı kesiyorum yani cıkıslarımı yapıyorum.
    ancak satıs yapotıgım firmalardan gelen ödemeleri ne olarak giricem. yani hangi menüden nasıl giricem. cek senet alırsam nasıl giricem. ufak bi yardım ederseniz cok sevinicem :)
     GENEL MUHASEBE VE MALİYET MUHASEBESİ HAKKINDA TÜM SORULAR BURAYA

bu resimde hangi menüden çek girişlerimi yapıcam. ve tedaikçime nakit yada çekle ödeme yaparken nerden düşücem bunları. yardımcı olursanız çok sevinicem...

• YETER BE BANA UNİVERSİTE GÜNLERİMİ HATİRLATMAYİN .BENDE BİRÇESİT MUHASEBE PROGRAMİ KULLANİYORUM AMA COK FARKLİ BİZİM ŞİRKETTEKİ.BORSADA ARACI KURUMDA CALISIYORUM İDB BORSA BİZİM PROGRAMİN ADİ.HİSSE SENETLERİNİN ALİM SATİMİNİ VE SAKLANMASİNİ CART CURT BUNLARI MUHASEBELEŞTİRİYORUZ,ÜFÜRÜKTEN TEYYARE YANİ :P AZ İŞ OLUYO MUHASEBE KISMIYLA .
  • sayın yarbay ben sizden ,bır sırkete logo vs lisanslı program alımında kayıtlara nasıl işlenmeli ve muhasebe kayıtları hakkında bilgi almak istiyorum ,,,teşekkürler
    fatura döküm

ana paket 0000000 tl
    kurulum tasarım hizmet 00000tl
  • quote:

Orijinalden alıntı: aysesas

sayın yarbay ben sizden ,bır sırkete logo vs lisanslı program alımında kayıtlara nasıl işlenmeli ve muhasebe kayıtları hakkında bilgi almak istiyorum ,,,teşekkürler
    fatura döküm

ana paket 0000000 tl

Biz lisanslı programlarda hep Haklar Hesabını kullandık yani 260 nolu hesaba borç verebilirsiniz.Kurulum tasarım vs hizmetlerini ise 7 hesaba verebilirsiniz.
  • quote:

sayın yarbay ben sizden ,bır sırkete logo vs lisanslı program alımında kayıtlara nasıl işlenmeli ve muhasebe kayıtları hakkında bilgi almak istiyorum ,,,teşekkürler
    fatura döküm

ana paket 0000000 tl

Uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Uygulamada kesin bir birliktelik olmamakla birlikte

267 hesap (B)
    191 hesap (B)

100/102/320 Hesap (A)

Şeklindeki kaydın doğru olacağını düşünüyorum.

Hizmet alımı ise direk 7XX li hesaplarda giderleştirilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 7 Şubat 2012; 9:17:42 >
  • Yarbay-Müşavir Çok teşekkür ederim ,,,
  • quote:

Yarbay-Müşavir Çok teşekkür ederim ,,,

rica ederim.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.