Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2019 (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
487
Cevap
28
Favori
138.832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Izmir'de yazilim muhendisleri piyasasi ne durumda calisan arkadaslar? Yurtdisinda lisansimi yaptim. Hali hazirda yine yurtdisinda 2.5 senedir global sirketlerde buyuk projelerde calisiyorum full stack olarak. Frontend icin angular, html, css, javascript, typescript tecrubem, backend icin ise node.js, java, spring, aws tecrubem var. az cok docker, jenkins ivir zivirdir birseyler anliyorum. tabi ki bu teknolojilerin hepsinde uzman olmasam da pratik manada bilgim var. bazilarinda ise teorik bilgim de yuksek. ingilizce c1, turkce anadil, lehce b1-b2, almanca a2.

Rahatim ve maddi imkanlarim oldukca memnun edici olmasina ragmen ailevi sebepler yuzunden donebilme ihtimalim var. Bu profil/cv ile izmir'de ne ummaliyim? Is bulma asamasi zorlu oluyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: pakaji

bende bu konuları gençken merak ederdim. bilgi olsun diye yazıyorum başka amacım yok. elektrik mühendisiyim. benim yurtdışında 10yıl oldu. 10yıllık mühendisim. yurtdışında kazandığım sosyal haklar dahil yıllık 120bin dolar civarıdır. bunda vergi ödemesi yok ve nerdeyse tüm giderlerim (ev elektrik su telefon internet ulaşım araba mazot uçak biletleri öğle yemekleri istersen akşam yemekleri de vs vs )şirketten karşılandığı için bu paranın büyük kısmını biriktirebiliyorum.yılda en az 80-90bin usd atarım kenara ama hayatımdan çok memnun değilim çünkü abuk sabuk dillere insanlara maruz kalıyorum.para uğruna sabrettiğim söylenebilir.türkiyenin şartları da ortada deyip sineye çekiyorum.

istanbulda arkadaş var. meslektaşım geçmişte beraber çalışmıştık benzer deneyimlere sahibiz. orada şartlar nasıl diye sordum tam maaşını sormadım. istanbulda 10 bin tl civarı alırsın rahat dedi. bence para değil çünkü masrafları düşünce kenara attığı para 5bin tl ye düşer.belki daha da altı. o da yılda 10bin dolar birikim anca yapar.bir araba alıyım desen sıfır golf alıyım desen en az 250bin tl. 5yıl soluksuz arabaya çalışıcan herşey yolunda giderse... bu nedenle şimdilik türkiyeye gelmeyi düşünmüyorum.o 10bin tl içinde istanbul trafiğini çekip uğraşıyor.

Knk napıyon?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaşlar selamlar.

Yıldız Teknik Ü. mezunu Harita mühendisiyim ve 5 yıl tecrübem var.Yaptığım iş görüşmelerine ve çalışma durumuma istinaden söyleyebilirim ki benim durumumda bir mühendisin orta seviye inşaat şantiyelerinde 7-8 ay önceki (bu inşaat-harita-mimar olabilir) maaş skalası 5000-7000 tl arasındadır.

Şimdi şuna gelelim.8 ay önce diyorum çünkü şu an piyasada yeni başlayan doğru düzgün büyük projeler yok.2 sene öncesine gidersek her tarafın şantiye olduğu dönemdeki gibi iş bolluğu yok hatta kıtlık var.Bu da büyük bir işsizlik ve seçeneğin fazla olmasından kaynaklı bu maaş fiyatlarını düşürecektir ve gördüğüm kadarıyla düşürüyor.

Firmalar aynı yıl tecrübede olmalarına karşın 7000 tl ye de 3500 tl ye de çalışacak mühendis bulabiliyorlar ve tahmin edin kimi işe alacaklar?

Yeni mezun arkadaşlara söyleyebileceğim şudur.İster Yıldız'dan ister ODTÜ'den ister Harvard'dan mezun olun siz daha sadece elinde diploması olan bi çalışansınız işverenin gözünde.Emin olun ki tam anlamıyla mühendis olmanıza biraz zaman var ve iş içinde öğreneceğiniz çok şey var.Kimse sadece diplomaya 8000tl vermez.Bu şartlarda orta seviyelerde firmalar için alacağınız maaş 3500 tl'yi geçmez.Kurumsal firmalara girecek kadar şanslıysanız da 5000+ tl yi görürsünüz ki bu düşük bi yüzde.Beklentilerinizi ona göre belirleyin arkadaşlar sonra şoka uğramayın alacağınız teklifler karşısında :)

Son olarak şantiyelerde çalışma şartları zor. Haftada 1 veya iki haftada 1 izin günleri.Günde 10 saat çalışma.Yoğun tempo ve stres fazlasıyla mevcut.Bazen kendinize ben gerçekten mühendis miyim? diye sorabilirsiniz hazırlıklı olun.Ilk yıllar maddi manevi zordur işi öğrenene ve tecrübe elde edene kadar sabredeceksiniz.Her sektör için benzerdir bu durum.

Açıklayabildiğim kadarıyla benim gerçekçi yorumum budur.Umarım faydası olur size.

• teşekkürler,uP

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam maaş zammı belli oldu %20 Zam aldım. Fakat şöyle bir handikap var ben 2500+agi anlaştım diye düşünürken ilk bodromda durumun böyle olmadığını anladım. Gelir vergisi yüzünden net maaş son 5 ayda düşmesin diye sözde şirket brüt maaşı artırıp net maaşımızı sabit tutuyor ama bu durum agi dahil maaş aldığım için oluyor. Agi hariç bordro düzenlenseydi 1 yılda 776 TL zararım olmayacaktı bu durumda. Sgk primim de dolayısı ile daha düşük yatıyor. Ayrıca mesai yapmadığım halde mesai gösteriliyor bu net ücretin içinde.

• AC DC A kullanıcısına yanıt
    Yıllar evvel fi tarihinde İzmir'de bir iş bakmıştım. Nitelikli mühendis olarak ücret inanılmaz düşüktü. Güzel şehir, Ege denizi, herşey var fakat gerçek bir sanayi gerçek ücret yok. İşi kabul edip İzmir'e yerleşsem o ücretle kenarda uzakta bir mahallede yaşama başlayacaktım; gitmemin hiçbir sebebi yoktu. Sonra Bursa 'da cok düzgün maaşla işe başladım ve İzmir aklımda hep güzel fakat işte turistlerin tatilcinin gidip geldiği ancak mühendisliğin asla yapılmayacağı bir yer olarak kaldı hala öyle mi bilmem fakat bence durum iyiye değil kötüye gitmiştir.

Yazılım biliyorsan y.dışındaki işlere bakmanı tavsiye ederim. Yazılımda remote-job avantajın da var.
  • reyezuelo kullanıcısına yanıt
    Birkaç yıl evvel Youtube ta yabancı bir videoda insanların 90%'ından fazlası kenarda hiç para olmadan emekli olacak dediğini görmüştüm tabi ki gördüğümde tepki gösterdim fakat uzun yıllardı çalışan ve SGK ödeyen biri olarak o 90% ın doğru olduğunu düşünüyorum. Ücretli olarak çalıştığın sürece hep kısıtlar yaşayacaksın.Serbest çalışsan hele ki bir girişim yapmaya çalışsan cok daha kötü olacak, o yüzden bu şekilde devam etmelisin. Orada agi'yi işveren kendine göre dahil ediyor, ona müdahele etme şansın yok cunku bordroyu düzenleyen işveren. Fazla mesai göstermelerinin de sebebi SGK primini daha düşük yatırmak için olabilir.
  • Boşsa nedenini yaz, kirlilik yapma.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AC DC

Izmir'de yazilim muhendisleri piyasasi ne durumda calisan arkadaslar? Yurtdisinda lisansimi yaptim. Hali hazirda yine yurtdisinda 2.5 senedir global sirketlerde buyuk projelerde calisiyorum full stack olarak. Frontend icin angular, html, css, javascript, typescript tecrubem, backend icin ise node.js, java, spring, aws tecrubem var. az cok docker, jenkins ivir zivirdir birseyler anliyorum. tabi ki bu teknolojilerin hepsinde uzman olmasam da pratik manada bilgim var. bazilarinda ise teorik bilgim de yuksek. ingilizce c1, turkce anadil, lehce b1-b2, almanca a2.

Rahatim ve maddi imkanlarim oldukca memnun edici olmasina ragmen ailevi sebepler yuzunden donebilme ihtimalim var. Bu profil/cv ile izmir'de ne ummaliyim? Is bulma asamasi zorlu oluyor mu?
    İş bulursun fakat İstanbulda bu seviyede 10k üstü başlarsın, İzmir'de 4 k ya bulursan şükret. İzmir piyasasını çözebilen varsa İzmir'de doğmuş büyümüş biri olan bana da anlatsın. Aklım almıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son of Hades -- 19 Ağustos 2019; 22:50:13 >

• PantheraPardus kullanıcısına yanıt
    Demekki alıyormuş. Yanımda çalışan 2 kişi. Biri yeni 5300, biri emekliliği geçmiş 6000 alıyor.

• UpS

• quote:

Orijinalden alıntı: AC DC

Izmir'de yazilim muhendisleri piyasasi ne durumda calisan arkadaslar? Yurtdisinda lisansimi yaptim. Hali hazirda yine yurtdisinda 2.5 senedir global sirketlerde buyuk projelerde calisiyorum full stack olarak. Frontend icin angular, html, css, javascript, typescript tecrubem, backend icin ise node.js, java, spring, aws tecrubem var. az cok docker, jenkins ivir zivirdir birseyler anliyorum. tabi ki bu teknolojilerin hepsinde uzman olmasam da pratik manada bilgim var. bazilarinda ise teorik bilgim de yuksek. ingilizce c1, turkce anadil, lehce b1-b2, almanca a2.

Hocam aman diyeyim sakın gelme.Genel olarak şu an makine,mekatronik,elektronik,bilgisayar gibi bölümlerde yeni başlayanlar için maaş 2500-3500 TL arası.Piyasanın %95'i böyle diyebilirim.Bu verdiğim rakamlar ortalama şirketler için.Çok kurumsal şirketlerde ise 4500-5000 liraya kadar çıkar.Kurumsal şirketler de az yeni mezun, tecrübesiz adam alır.Alırsa da çok iyi okul,dil gibi etmenlerin yanında torpil de ister.Ne kadar iyi okul mezunu ol yoldan geçen bir adamı almazlar.Bu dediğim grup istisna %5'lik takım.Hele bizim ülkemizde yurtdışında okul okumuş adamlara falan değer verilmiyor.Herhangi bir okul mezununa ne kadar teklif edilirse size de o kadar teklif ederler.Yeni mezun farklı bir dil bilen adam sadece tercümanlık yapsa mühendislikten fazla para kazanır şu an.İmkanınız varsa parasına falan bakmayın orada kalmaya bakın.

• Mühendis olmaya karar vermiş veya kariyer hayatına yeni atılan arkadaşlara referans olması açısından yazıyorum.

Uni.: Top 3 Devlet Üniversitelerinden bir tanesi - Mühendislik
    Tecrübe: 9 yıl
    Sektör: Yazılım
    Pozisyon: Yönetici / Müdür
    Şirket: Uluslararası
    Maaş: Net 20bin+
    Prim: Yılda 2-3 maaş arası

Türkiye için iyi gibi görünse de, özellike Türkiye'nin son 3-4 senede yarı yarıya fakirleşmesiyle birlikte globalle kıyaslandığında bu rakamlar komik. İstanbul'da düzgün bir sitede 3+1 daire fiyatları kötü bir semtte dahi 1 milyon TL'ye dayanmış durumda. Özel okul fiyatları bir çocuk için 40bin-65bin arası değişiyor. Gerisini sizin aritmetik yeteneğinize bırakıyorum.

İyi okullardan mezun arkadaşlara tavsiyem kesinlikle yurt dışı opsiyonlarını zorlamaları. Türkiye'deki birkaç şirket dışında global anlamda "challenging" problemlerle uğraşan şirket yok. Kod yazmak mühendislik değildir bunu unutmayın.

Ailevi sebeplerden dolayı şimdilik Türkiye'den ayrılamıyorum, ancak potansiyelinizi gerçekleştirememeniz derin bir mutsuzluk yaratıyor insanda.

Örneğin ABD'de FAANG şirketlerinde çalışan benzer tecrübede kişiler yıllık brüt $230-300K bandında kazanıyorlar. FAANG'da çalışmasanız bile yine ortalama şirketlerde $150K+ üzerinde yıllık maaşlar bu seviye için. ABD'nin en iyi 10 okulundan mezun kişilerin sizden temel olarak çok farkı yok yalnızca doğru zamanda doğru bilgi ve fırsatlarla buluşarak çok hızlı gelişim sağlyorlar. Genel anlamda ABD'deki maaşları merak ediyorsanız, en güvenilir bilgiye TeamBlind'dan ulaşabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TeutoniumTR -- 24 Ağustos 2019; 23:7:58 >

• Aile hekimi genelde Uzman dan çok alir zaten yeni uzman 10 11 alıyor genelde 8 alan dahi var hastaneye göre sans tamamen

• öncelikle merhaba,
    top 15 universiteden mezun bir bilgisayar mühendisi (uludağ,kocaeli,gazi..) gibi düşünün.
    ingilizcesi orta seviyede,cv'si ortalama ve ya bir tık üste olan biri için maaşlar,şartlar nasıldır?

ayrıca daha spesifik bölüm örneğin odtü istatistik okuyup data analistliği,big data gibi olaylara girebilir mi ?

• Crazy Goat kullanıcısına yanıt
    Bunlar yeni mezun maaşları. Tabi iyi üniversite bitirenler için. Senin okuduğun okul kötüyse yapacak bir şey yok.

• bilgisayar ve yazılımın sonunu da iyi görmüyorum son yıllarda bu alanlar her konuda her mecrada ballandıra ballandıra anlatılıyor her sene yeni kontenjanlar açılıyor umarım 5 sene sonra inşaat mühendisliğinin yaşadığı felaket burda da yaşanmaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • panter20 kullanıcısına yanıt
    5 seneye gerek yok, suan bile ortalama ustu olmayanlar is bulamiyor, oldukca az sayida is var, hele hele tecrubesizlere.

• up

• 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.