Arkadaslar evde 50mbit superonline fiberoptik baglanti ve pirelli modemim var. gigabit switch alip buna baglamak istiyorum. bunu yapmaktaki amacim ise ps3 ve bilgisayarin gigabit network uzerinde olmasi. DLNA server kurup ps3 ten film izliyorum, 1080p filmlerde arada bir takilmalar oluyor. Oncelikle bunun sebebi sizce de 100mbit baglantinin yeterli olmamasi midir? gigabit switch i pirelli modeme bagladiktan sonra bilgisayarlari switche bagladigim zaman baska bir kurulum yapmam gerekir mi yoksa adsl modemlerde oldugu gibi sadece baglantilari yapmam yeterli midir? gigabit switch ten bilgisayara ve ps3 e baglanti yaparken illaki cat6 kablo almam gerekir mi yoksa hali hazirda elimde olan cat5 ve cat5e kablolar isimi gorur mu? cat6 kablo almam gerekliyse dikkat etmem gereken noktalar var midir? tavsiye edebileceginiz bir gigabit switch var midir? (3-4 portlu bisi dahi yeterli olacaktir, sanirim en az 5 portlu var)
yukarida yazdiklarim disinda bilmem gereken herhangi bir sey var midir?
gigabit networkler konusunda bilgi ve/veya tecrube sahibi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim tesekkurler
Modem olarak aynı modemi kullanıyoruz. Ben ADSL olarak kullanıyorum. DLNA'yı da kullanmıyorum. Öncelikle takılmaların nedeninin ne olduğunu bulmak lazım. Benzer sorun bende de vardı (her ikiside gigabit bağlı arşiv bilgisayarım ve ona bağlı HTPC). 720p ve 1080p filmlerde bir süre sonra takılmalar oluyordu. TP-Link'in 8 port gigabit switch aldım ama sorun çözülmedi. Ev tadilata girdiğinde CAT6 döşetmiştim tüm odalara. Nedenini bulmak için yapmadığım kalmadı. Sonra tesadüfen HTPC açıkken arşiv bilgisayarıma baktığımda ekran kartı driverının durduğunu ve yeniden başlatıldığını yazan bir mesaj gördüm. Bu sırada arşiv bilgisayarı bir süreliğine yanıt vermiyordu. Daha sonra bu konu üstüne yoğunlaşınca "acaba network trafiği artınca güç kaynağı mı yetersiz kalıyor?" diye bir düşünce oluştu kafamda. Arşiv bilgisayarım aynı zamanda oyun oynamak için kullandığımdan internette DL yaparken nice oyunlar oynamıştım ekran kartını tam güçte çalıştıran ancak sorun çıkmamıştı. Kasamda iki PSU (750W TT Toughpower + 600W OCZ) olduğundan ekran kartının güç girişlerini anakarta güç veren PSU'dan (Toughpower) ayırıp diğer PSU'ya bağladım. O gün bu gündür de takılma problemi yaşamadım. Sonra gigabit switchi çıkarıp modemden direkt verdim yine de problem yoktu. Kısacası problem alakasız bir nedenden dolayı çıktı. Ekran kartı tam yükte iken DL yapabilen makine, ekran kartı idle'da ethernet yüke bilmeye başlayınca sapıtıyordu. Teknik oalrak nedenini daha çözemedim ama problem çözüldü. Sırf deneme olsun diye 9 saat boyunca 1080p film oynattım problemsiz çalıştı sistem. Demem o ki takılmaların nedeni modem olmayabilir. DLNA serverı olarak kullandığınız cihazınızı inceleyin ve takılmalar olduğu anlarda neler oluyor bir bakın. Eğer switch kullanacaksanız tüm cihazlarını switche bağlayın. Böylece modem sadece router ve wireless trafiğine maruz kalacak. Ağda data transferi trafiği switch üzerinden geçecektir. Ev içi kullanılacağından çok uzun kablo kullanmayacaksınızdır. CAT5E gigabit bağlantı için yeterli. Dikkat edilmesi gereken tek husus 100MBit/s için 4 damar yeterli iken Gigabit için 8 damarda kullanılıyor. Kablo sıralamasını da standartlardaki gibi yapmanızı tavsiye ederim. CAT5 kablo ile 40cm ile gigabit bağlantı kuramadım ama CAT5E ile 2 metrelik kablo problemsiz çalıştı. Kablo'da kalitesiz olabilir bilemiyorum ancak şu an o kabloyu modem switch arasında kullanıyorum. İki ayrı cihaz (pirelli + gigabit switch) kullanmak yerine TP-Link'in 4+1 portlu gigabit switchi olan router cihazları mevcut. MAC Clone yaparak SOL'da kullanabilirsiniz (SOL'un verdiği TILGIN modemden sıkılıp Linksys router kullananlar var). Eski çalıştığım şirkette pirelli modem üstünden 9 adet wireless bağlantı ve 2 server ile birlikte 2 printer da kablolu olmak üzere 4 kablolu 9 kablosuz bağlantı trafiğini (2-3 gb tek parça dosya transferleri ve video konferanslar da dahil olmak üzere) problemsiz olarak kaldırıyordu.