Şimdi Ara

Gigabyte B450M H BIOS Güncelleme ve RAM sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Geçen hafta kuzenim için bir sistem topladık. Her parça gayet düzgün çalışıyor, ancak RAM konusunda bir sıkıntı var. Sizin için kolaylık sağlamak açısından sistemde kullanılan parçaları aşağıda listeledim.
    RAMlerdeki sorun şu, 2x8GB RAM BIOS'ta 16GB olarak gözükürken Windows'ta bunun 8.1GB'ı donanıma ayrılmış olarak gözüküyor. "msconfig" çözümünü denedim ama işe yaramadı. İşlemcinin bütünleşik ekran kartı da yok.
    Sorunu çözer mi diye düşünüp Gigabyte'ın "Support" sayfasından anakart için BIOS güncellemesi indirdim. Doğru dosyayı indirdiğimden eminim, ancak dosyaları klasöre çıkartıp anakartın Q-Flash özelliği ile güncellemeye çalıştığımda "BIOS ID check error" hatası alıyorum. Bu noktayı çözebilmiş değilim.

Ana problemim Windows'un RAMlerden birini donanıma ayırmış olması, BIOS güncelleme problemi sonrasında geliyor. Bu noktalarda yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

SİSTEM DETAYLARI

CPU: AMD Ryzen 5 1600
    PSU: Thermaltake Litepower 650W
    GPU: MSI Radeon RX 580 Armor
    RAM: Corsair CMK8GX4M1D3000C16 Vengeance 8GB
    MB: Gigabyte B450M H
    HDD: Seagate Barracuda 500GB 3.5" 7200RPM
    SSD: SanDisk 500GB Ultra 3D NAND

Not: Kontrol amaçlı RAMlerin yerini değiştirdim ve şunu gözlemledim. İki RAM de ilk yuvada (işlemciye yakın olan) takılı olduğunda sistem "bip" sesi çıkarıyor ve sorunsuz açılıyor. Ancak, ikinci yuvada takılı olduğunda sistem hiç ses çıkarmıyor ve açılmıyor. Bunu eski bir bilgisayarcı olan babama danıştığımda bazı anakartların ilk olarak ilk yuvayı kontrol ettiğini, o yuva boşsa açılmadığını söyledi. Belki bu bilgi de yardımcı olabilir.

• Anakartınız için sadece bir bios güncellemesi yayınlanmış olarak gözüküyor F1 versiyon. Şu anda anakartınızda hangi bios yüklü?
    Ram sorununa gelirsek. Mesela 4 adet ram slotu olan bir anakartın kanal b dediğimiz 1 yada 3 üncü slotlarına ram taktığımızda sistemin açılmama ihtimali var. Yada A kanalının slotları doldurulmadan B kanalına ram taktığımızda donanıma ayrılmış bellek sorunu yaşayabiliriz. Sizin anakartınızda ram slotu tercihinden böyle bir sorun olmaması lazım.
    Donanıma ayrılmış ram sorunu işlemci soğutucunun işlemciye çok fazla baskı yapmasından yada işlemcide eğik yamuk pin olmasından kaynaklanabiliyor ( eğik yamuk pin daha çok intel platformlarda oluyor amd nin soket pin yapısı pek eğik pin için müsait değil. Ama yinede işlemcinin eksik pini var mi kontrol edin )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2019daDHyekatilmak -- 29 Haziran 2020; 11:17:44 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.