|
Golden Joystick 2024 kazananları belli oldu: İşte yılın oyunu
-
-
En çok aranan oyun nedir ya 😂😂 leblebi dağıtır gibi bir sürü kategori yapmışlar. Oyun daha çıkmadan ödül almış 😂
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Harbiden çok uyduruk bir kategori.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Listeden anladığım kadarıyla oyun dünyası için 2024 yılı bomboş bir yıl olmuş
-
Sektör artık mobile ve online, hikayesiz, direk bam bam bam tarzı oyunlara kayıyor gibi geliyor bana ve bu beni üzüyor. Önceden hikaye vardı, emek vardı, çaba vardı...
Bir ara hikâye oyunları çok az satıyor diye herkes online oyun üretiyordu, belli bir doyum oldukça yine tekrar hikâyeye geçerler ve bu döngü devam eder !
Usta olay doyum değil ki, hikayenin maddi getirisi yok, online modu bi çıkarıyolar 3-5 sene arkalarına bakmadan yok skindi, yok itemdi, yok premiumdu derken oyun içi satıştan parayı kaldırıyolar zaten, daha taze, daha canlı para dönüyo online oyunda. Bu nedenle hikaye modlu oyunları pasif gelir gördükleri için çok yanaşmıyorlar.
Helldivers hak etti , ben şahidim :)
-
Oyun sektörünün içinden biri olarak ağırlığın gitgide mobile kaydığı doğru. PC tarafında yatırım bulmak zor çünkü yatırımın geri dönüşü bekledikleri kadar uçuk değil.
1 indie oyundan 1 milyon dolar kazanabilirsen başarılı sayılıyorsun. Bu 5-6 kişilik ekiple yapılan bir oyun için ekip için çok iyi bir gelir, ancak yatırımcılar için çerez parası.
Türkiye'den örneğin Dream Games var, Royal match isimli Match 3 oyunla yıllık 800-900 milyon dolar para kazanıyor. Bu sene yıllık kazancı 1 milyar doları geçebilir.
Böyle bir sınırsız para kaynağı varken yatırımcılar da ufak gelirler getirecek oyun projelerine para basmak istemiyor. Öncelik her zaman mobil. Mobilde de Match 3/3D yapmayanı dövüyorlar.
Dolayısıyla PC/Konsol oyun sektörü ufak ekiplere sahip stüdyoların eksenine evrilecek gibi. Bir de Çin merkezli çıkan yeni stüdyolar batıya rakip olmaya geliyor. Batıdan büyük stüdyoların da birçoğu gerileme
döneminde, artık ne hit oyun çıkarabiliyorlar ne de hype yaratabiliyorlar. EA mesela Fifa olmasa en kötü dönemlerinden birinde. Çıkardıkları neredeyse tüm son oyunlar kötü geri dönüş aldı.
Sonraki Battlefield da kötü çıkarsa EA iyice patates olacak. Blizzard desen hala WoW'un ekmeğini yiyor, bir yenilik yok. WoW2 diye bir planları yok. Ubisoft copy paste aynı şablon oyunlara devam.
Activision da artık innovasyon yapamıyor, her oyunu birbirinin aynısı fifa gibi oldu. Sadece single player storysi farklı.
Konsol oyun stüdyoları da Sony'den/Microsofttan exclusive projelere basılan para ile yürüyor. O yüzden bazıları hala kaliteli iş çıkarabiliyorlar.
Bir diğer sorun da benim şahsi fikrim batıda, özellikle Amerikadaki diversity kotaları. Adam bu kadar heteroseksüel erkek aldık fazla diyor almıyor, belki klasmanında çok iyi birisi kotaya takılıp alınmayabiliyor.
Diğer ırkları ve cinsel yönelimlerden de belirli sayıda kişi alacağız kafasına yeterince liyakatli olmayan eleman alımları yaptılar ve fena patladılar. Oyuncular arasında mavi saçlı developerlar diye geyiği yapılıyor zaten.
Amerikalı birkaç firmaya başvururken formda ilk select your gender şeklinde uzun bir liste çıkmasından belli oluyordu zaten.
Çinlilerin ise böyle bir derdi yok ve gümbür gümbür geliyorlar. Wukong, Once Human, Delta Force: Hawk Ops gibi PC/Konsol yapımlarında bol bol isimlerini görüyoruz artık.
Alttaki görüntüyü bir iş başvuru formundan almıştım:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 23 Kasım 2024; 5:45:19 >
-
yıllardır öyleydi zaten hikaye oyunlarının sonunu getirdiler para kazanmak için.
-
Söylediklerinizde yerden göğe kadar haklısınız. En basitinden ubisoftun assasins creed serisi, abi oyunu 50şer sene 50şer sene ilerletiyorlar, dlclerle hikayeyi bir ileri bir geri sarıyolar ama mekanikler hep aynı, yıllardır adam gibi üzerine çalışıp da saçma sapan atlama zıplamanın önüne geçemediler. Üzerine kafa yorduklarını da zannetmiyorum ya neyse 😁
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Listeden anladığım kadarıyla oyun dünyası için 2024 yılı bomboş bir yıl olmuş
|
Oyun sektörünün içinden biri olarak ağırlığın gitgide mobile kaydığı doğru. PC tarafında yatırım bulmak zor çünkü yatırımın geri dönüşü bekledikleri kadar uçuk değil. 1 indie oyundan 1 milyon dolar kazanabilirsen başarılı sayılıyorsun. Bu 5-6 kişilik ekiple yapılan bir oyun için ekip için çok iyi bir gelir, ancak yatırımcılar için çerez parası. Türkiye'den örneğin Dream Games var, Royal match isimli Match 3 oyunla yıllık 800-900 milyon dolar para kazanıyor. Bu sene yıllık kazancı 1 milyar doları geçebilir. Böyle bir sınırsız para kaynağı varken yatırımcılar da ufak gelirler getirecek oyun projelerine para basmak istemiyor. Öncelik her zaman mobil. Mobilde de Match 3/3D yapmayanı dövüyorlar. Dolayısıyla PC/Konsol oyun sektörü ufak ekiplere sahip stüdyoların eksenine evrilecek gibi. Bir de Çin merkezli çıkan yeni stüdyolar batıya rakip olmaya geliyor. Batıdan büyük stüdyoların da birçoğu gerileme döneminde, artık ne hit oyun çıkarabiliyorlar ne de hype yaratabiliyorlar. EA mesela Fifa olmasa en kötü dönemlerinden birinde. Çıkardıkları neredeyse tüm son oyunlar kötü geri dönüş aldı. Sonraki Battlefield da kötü çıkarsa EA iyice patates olacak. Blizzard desen hala WoW'un ekmeğini yiyor, bir yenilik yok. WoW2 diye bir planları yok. Ubisoft copy paste aynı şablon oyunlara devam. Activision da artık innovasyon yapamıyor, her oyunu birbirinin aynısı fifa gibi oldu. Sadece single player storysi farklı. Konsol oyun stüdyoları da Sony'den/Microsofttan exclusive projelere basılan para ile yürüyor. O yüzden bazıları hala kaliteli iş çıkarabiliyorlar. Bir diğer sorun da benim şahsi fikrim batıda, özellikle Amerikadaki diversity kotaları. Adam bu kadar heteroseksüel erkek aldık fazla diyor almıyor, belki klasmanında çok iyi birisi kotaya takılıp alınmayabiliyor. Diğer ırkları ve cinsel yönelimlerden de belirli sayıda kişi alacağız kafasına yeterince liyakatli olmayan eleman alımları yaptılar ve fena patladılar. Oyuncular arasında mavi saçlı developerlar diye geyiği yapılıyor zaten. Amerikalı birkaç firmaya başvururken formda ilk select your gender şeklinde uzun bir liste çıkmasından belli oluyordu zaten. Çinlilerin ise böyle bir derdi yok ve gümbür gümbür geliyorlar. Wukong, Once Human, Delta Force: Hawk Ops gibi PC/Konsol yapımlarında bol bol isimlerini görüyoruz artık. Alttaki görüntüyü bir iş başvuru formundan almıştım: |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X