Şimdi Ara

GRUB sonrası Ubuntu'da Ekran Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sisteminde windows7 ve Ubuntu yüklü.İlk yüklediğim zaman işletim sistemini seçmemi yarayan ekran çıkmıyordu ve otomatikmen windows 7 başlatılıyordu.(Live CD aracılığı ile ubuntuyu başlatıyordum)Daha sonra internette araştırdıklarımla GRUB adı verilen kod öbeğini Ubuntu'ya kurdum ve işletim sistemini seçme ekranını oluşturmuş oldum.Fakat gene araştırdıklarımla GRUB'da yer alan quiet splash denilen kod parçası ekran kartı driverı ile problem yaşıyormuş ve de bu yüzden ekrandan çok ince çizgiler çıkıyor kayboluyor ve bu rastgele bir şekilde devam ediyor.Otomatikmen gözü de yoruyor bu olay.
    Bu konu hakkında çok araştırdım fakat kesin bir çözüm bulamadım.Yardımlarınızı bekliyorum.

• Aşağıdaki komut ile grub dosyasını açınız.

sudo gedit /etc/default/grub 

Aşağıdaki satırı bulunuz,

GRUB_TIMEOUT= 

aşağıdaki şekilde değeri 0 (sıfır yapıp dosyayı kaydediniz.

GRUB_TIMEOUT=0 

Playmouth (açılış sırasında görünen tema) temaını düzeltmek için yine grub dosyasına aşağıdaki satırı ekleyip dosyayı kaydediniz.

GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=1024x768 

Aşağıdaki komut ile grub ayar dosyasını güncelleyiniz.

sudo update-grub 

Sorun çözülmezse aşağıdaki kodları sırasıyla uçbirimde çalıştırmayı deneyiniz.

echo "FRAMEBUFFER=y" | sudo tee /etc/initramfs-tools/conf.d/splash
    sudo update-initramfs -u

Ek olarak aşağıdaki konu işinize yarayabilir.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=18602.msg226686#msg226686

• denilenleri yaptım fakat ekte vermiş olduğunuz sorunla benim sorunum aynı mı bilemiyorum.Çünkü ben de her şey normaldi GRUB'u kurduktan sonra problem çıktı.Ve de verdiğiniz linkteki paylaşımlar daha çok açılış ekranı ile ilgili.Evet açılış ekranında değişiklik yaşadım fakat benim sorunum o değildi :)
  • Ben çizgelerin başlangıç sırasına oluştuğunu düşünmüştüm, quiet splash komutları ile başlangış temasının gösterilmesi sağlanır çünkü.
    Bu komutları pasifleştirirseniz başlangıç temasının görünmesini engellersiniz.
    Sorunun çözümü açılış teması çözünürlüğünü bağlantıda anlatıldığı biçimde yükseltmek olabilir.
    Bu çizgi sorunu masaüstüne ulaştıkdan sonra da devam ediyor mu?
  • evet asıl o zaman başlıyor zaten açılış ekranında bir sıkıntı yaşamıyorum masaüstü görünmeye başladığı an problem başlıyor :(
  • Bu sorun Grub'u yeniden kurduğunuzda oluştu değil mi?
    Aşağıdaki komutları uçbirimde çalıştırıp çıktılarını paylaşınız.

lspci | grep VGA 
    glxinfo | grep render
  • Aynen öyle.Ubuntu'yu ilk kurduğumda grub yüklü değildi ve live cd üzerinden ubuntuya geçiş yapıyordum.Daha sonra GRUB u kurdum ve bu sorun oluştu.
    Aşağıda kodun çıktıları bulunmaktadır.

:~$ lspci | grep VGA
    01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Whistler [Radeon HD 6630M/6650M/6750M/7670M/7690M]
    :~$ glxinfo | grep render
    direct rendering: Yes
    OpenGL renderer string: AMD Radeon 6600M and 6700M Series
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_copy_image,
  • Grub sorunundan ziyade ATI kapalı kaynak sürücüsü ile ilgili bir sorun yaşadığını düşünüyorum.

Menüden ATI Kontrol Merkezini aratıp açınız (aşağıdaki komut ile uçbirimden açmayı da deneyebilirsiniz).

env LC_ALL=C amdcccle 

ATI/AMD Kontrol Merkezini yönetici haklarıyla açmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

gksudo env LC_ALL=C amdcccle 

Tear Free seçeneğini bulup etkinleştirmeyi denemenizi tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 15 Kasım 2013; 9:28:22 >

• Değişiklik olmadı. Başka öneriniz var mı ?
  • Sorunun kapalı kaynak sürücüsünden olduğunu düşünüyorum.

Aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşır mısınız?

cat /etc/lsb-release 
    dpkg -l | grep fglrx

Bakalım sürücüyü depodan yükseltmenin bir imkanı var mıdır, yoksa elle kurmak daha uygun olacak?
  • :~$ cat /etc/lsb-release
    DISTRIB_ID=Ubuntu
    DISTRIB_RELEASE=12.04
    DISTRIB_CODENAME=precise
    DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04.3 LTS"
    :~$ dpkg -l | grep fglrx
    ii fglrx-amdcccle-experimental-13 2:13.101-0ubuntu0.0.2 Catalyst Control Center for the AMD graphics accelerators
    ii fglrx-experimental-13 2:13.101-0ubuntu0.0.2 Video driver for the AMD graphics accelerators
    rc fglrx-updates 2:12.104-0ubuntu0.0.1 Video driver for the AMD graphics accelerators
  • Önce aşağıdaki komutlarla kurulu olan ATI fglrx sürücülerini kaldırın.
    (Not : komutları elle yazmak yerine sırasıyla kopyalayıp uçbirime yapıştırarak çalıştırınız.
    Böylece komutları hatalı yazmazsınız.)

sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh 
    sudo apt-get remove --purge fglrx*
    sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon
    sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
    sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core
    sudo rm /etc/X11/xorg.conf
    sudo rm -rf /etc/ati
    sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Bu şekilde ati kapalı kaynak sürücüleri sisteminizden kaldırılıp açık kaynak sürücüler tekrar kurulacaktır.
    Sistemi yeniden başlattığınızda açık kaynak sürücüler etkin olacaktır.
    Sistem yeniden başladığında açık kaynak sürücüler ile sorun devam ediyor mu kontrol ediniz.

Şimdi aşağıdaki komut ile kurulum için gerekli olabilecek bağımlılıkları kurunuz.

sudo apt-get install build-essential cdbs dh-make dkms execstack dh-modaliases linux-headers-generic linux-headers-$(uname -r) 

Sisteminiz 64 bit ise aşağıdaki komut ile lib32gcc1 paketini de kurmanız gerekecek.

sudo apt-get install lib32gcc1 

Aşağıdaki bağlantıdan Ati 13.4 sürücünü indiriniz.

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Linux+x86

Sağ tıklayıp bura çıkart komutu ile sıkıştırımış arşiv içeriğini çıkartınız.
    Çıkarttığınız dosyaya sağ tıklayıp Özellikleri açınız, Erişim Hakları/İzinler sekmesine gelip buradan dosyaya çalıştırma izni veriniz.

Sonra dosyaya çift tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz.
    Bundan sonraki adımları sırasıyla seçerek kurulumu tamalayabilirsiniz.

Kurulum sonrası aşağıdaki komut ile xorg.conf yapılandırma dosyasını otomatik olarak oluşturunuz ve sisteminizi yeniden başlatınız.

sudo amdconfig --initial -f 

sudo amdconfig --initial -f

• Kodların ilk ksmı olarak uninstall aşamalarından sonra sorun çözüldü gibi fakat ATI nin driverinı kurunca sorun yeniden başlıyor.Sorun Ati'nin Driverından kaynaklanıyor gibi.Şu anki halinde paylaşımınız son kısmını (ATI driver ) gerçeklemedim fakat açılışta kısa süreli önemsiz bir grafik hatası yaşıyorum.Ati driver zorunlu mudur ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: zazazingo

Kodların ilk ksmı olarak uninstall aşamalarından sonra sorun çözüldü gibi fakat ATI nin driverinı kurunca sorun yeniden başlıyor.Sorun Ati'nin Driverından kaynaklanıyor gibi.Şu anki halinde paylaşımınız son kısmını (ATI driver ) gerçeklemedim fakat açılışta kısa süreli önemsiz bir grafik hatası yaşıyorum.Ati driver zorunlu mudur ?

Linux tarafında 2 farklı sürücü kullanabilirsiniz. Birisi sistem kurulumu sırasında etkinleşen açık kaynak sürücüler, diğeri ise ATI tarafından sağlanan kapalı kaynak sürücüler.
    Her iki sürücü de 3D desteği vermekle beraber, açık kaynak sürücüleri tersine mühendislik yöntemiyle kodlanırlar.
    Yani açık kaynak sürücüleri yazan geliştiricilerin elinde kartların kapalı kaynak sürücülerini hazırlayanlar gibi referanslar yoktur.
    Bu sebeple kapalı kaynak sürücülere göre daha az performans verirler.
    Eğer açık kaynak sürücüler ile sisteminizde ısınma vb. sorunlar yaşamıyorsanız ve oyunlarla aranız iyi değilse; kapalı kaynak sürücüleri kurmanıza gerek yok.
    Ben uzun zamandır kapalı kaynak sürücülerini kurmuyorum ve bir sorun yaşamıyorum.

• Linux'da oynun oynamayağıma göre an itibari ile sorun çözülmüş gibi gözüküyor.
    Emeğiniz için çok teşekkür ederim.
  • Rica ederim, güle güle kullanın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.