Şimdi Ara

GTX 1050 Ti PSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam beyler GTX 1050 Ti alacam 300W yeterli diyorlar bende hp nin kasasından çıkan eski bir 365w psu var sorun çıkartırmı?

• Yetmeyebilir 400 450 watt önerilir öyle bir sisteme
  • Gücü sadece ekran kartı çekmez. Tüm donanım o gücü kullanacak. Tam sistem bilgisi vermeniz daha sağlıklı olur. Tavsiyem 1050 Tİ gibi kartlar için 500w 80+ seviyesi psular daha sağlıklıdır. Bu 400 - 450w yetmez manasına gelmez. Sadece daha uzun ömürlü sistem yükseltmelerinde daha faydalı olduğu için kişisel tavsiyemdir. Ve elinizdeki o 365w psunun gerçekte kaç watt güç verdiğide önemli. Üzerinde 365 yazması o yüzden pekte bişey ifade etmez. Gerçekte o değeri vermiyorsa sıkıntı yaşatabilir.Yine de elinizdeyken kendiniz testlerini yapabilirsiniz. Tabi ki olumsuz sonuçların sorumluluğu size ait. Şahsen ben olsam o psuyu kullanmaz gider 400 - 600 watt arası 80+ sertifikalı bir psu alırdım ve gönül rahatlığı ile kullanırdım. Aklımda da şöyle böyle olsaydı gibi sorular olmazdı. Ben İ5 6500 - R9 380 gibi bir sistemde 700W 80+ Psu kullanıyorum. Şükür güç konusunda sistem yükseltsem bile aklımda zerre kadar soru yok. Genelde insanlar bu gibi parçalardan biraz kısmayı uygun görüyor ama bence en çok önem verilmesi gereken konulardan biri. Çünkü kasa - anakart - psu gibi parçalar ileriye dönük alınırsa sadece bir kaç parçada işlemci - ekran kartı - ram gibi çok daha kolay değişiklik yapılabiliyor. Aksi halde sistem A'dan Z'ye komple yeniden alınmak zorunda kalıyor.

• MexeSs kullanıcısına yanıt
    Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. i5 4590 işlemci ile birlikte kullanacağım.
    GTX 1050 Ti PSU
  • SuperLight kullanıcısına yanıt
    Şimdi hocam paylaştığınız resme göre ben KENDİ BİLDİĞİMCE size detaylı olarak anlatayım. Sizde ona göre kararınızı verin.

Öncelikle anakart - işlemci - ramler - ekran kartı - özellikle yeni nesil iç fanlar vs. gibi donanımlar 12v kanalından güç alırlar. Klavye - mouse - hoparlör - usbler vs. gibi dış donanımlar ise 5v kanalından güç alır. Bios pili - bios çipleri vs. ise 3.3v kanalından güç alır. Zaten paylaştığınız resme bakarsanız tüm bu değerlerin yazdığını görürsünüz. Şimdi o 3.v - 5v - 12v genel olarak nerelerde kullanılıyor az çok anlamış olduk.

Bizim için önemli olan kısım ise 12v değerleridir. Resme baktığınızda göreceksiniz 12v altında amper değeri yazar. Yani sizin paylaştığınız resimde 12v altında 12a yazıyor. Hesap ise şu şekilde; ''v'' yazan değer ''a'' yazan değer ile çarpılır. 12v x 12a = 144 watt.. Yani elimizde 12v kanalından elde edilen gerçek watt değeri 144'tür.

Resimde yine görüldüğü üzere Maximum Combinend Power ( Maksimum Birleşik Güç ) 160w olarak belirtilmiş. Ancak bu watt değeri 5v ile 3.3v için belirtilmiş. 12v içinde bu değer sizin psu da 144 watt.

Güç kaynaklarında 12v kanalları; tek kanal - çift kanal - 4 kanal olarak üretilir. Nedir peki bu ; tek kanal adı gibi tek başına tüm sisteme güç verir. Çift kanal, başta işlemci olmak üzere benzer donanımları besler diğer kanal ise diğer güç gerektiren donanımı besler. 4 kanal; ilk kanal işlemciyi ve çiplerini ( benzer başka bir veya iki donanım daha bu kanala dahil olabilir ) besler, ikinci kanal anakart - ram - ssd - hdd vs. için güç kullanıır, geriye kanal 2 kanal da ekran kartı vs. için kullanılır.

Dikkat edilecek husus 750watt seviyene kadar olan psularda 4 kanal ( şu an üretilmiş var mı bilmiyorum ) tercih edilmemeli. Çünkü ilk kanal işlemciye gideceği için vereceği gerçek değer işlemci ihtiyacını karşılamazsa psu istediği kadar iyi olsun sonuç hüsran olur.

İşlemciniz ortalama 80w ihtiyaç duyan bir işlemci. Ekran kartı ise ortalama 75w ihtiyaç duyuyor. Sadece bu ikisi toplamda; 80 + 75 = 155 watt eder. Yani o Psu bu ikisinin yanına birde diğer donanımları ekleyince yetersiz.

Şimdi elimden geldiğince bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım. O yüzden tavsiye olarak yeni nesil 500w 80+ bir psu önerdim.

Bu değerlerin hepsi yük altındaki değerler olarak hesaplanmıştır. Yani sistemi çalıştırırsınız onda sorun olmaz ancak en ufak bir yoğunlukta bilgisayar elinizde kalabilir.

Uzun uzun yazdım ki aklınızda soru işareti kalmasın. Yazdıklarımı ayrıca araştırıp daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Alacağınız psularda 12v çıkışlarına daha çok önem verin. Ve 12v değerinin altında yer alan amper değerlerinede dikkat edin. Örneğin 12v altında 12a yazıyorsa ( paylaştığınız resimdeki gibi ) maksimum gerçek değer 144w çıkıyor. 12v altında 20a yazıyorsa 240w eder. Bu şekilde 12v ile altındaki amper değerini çarparsanız maksimum gerçek değer ulaşırsınız. Tabi ki psunun verimlilik durumuda önemli. Yani o sayısal olarak elde ettiğimiz değerin yüzde kaçını verimli olarak kullanabilicez. Yüzde 80 oranında bile verimli olsa yetmesi imkansız. Verimlilik durumununda teknik detayları biraz farklı o konuda ayrıntılı bilgi sahibi değilim ancak genel itibari ile durumu bu şekilde özetleyebildim.

Son olarak BEN BU ŞEKİLDE BİLİYORUM. Uzun zamandır bilgisayar ve cafe işi yaptığım için sürekli donanım alırken her parça için böyle araştırmalar yapıyorum. Benim bu şekilde aklımda kalmış durumda. İnşallah bu hatırladıklarım doğrudur. Sizi yanıltmak istemem. Diğer arkadaşların yorumları da konuyu daha da aydınlatacaktır.

EKLEME : Sizin için tekrardan kendi bilgisayarımdaki psu değerlerine baktım. 700W 80+ psu kullanıyorum; 12v çıkışı altında 54a yazıyor ve ikisinin altında da 648watt yazıyor. Yani 12v x 54a = 648 watt.. Gerçek değer ise bu. Burdan yola çıkarsak anlattıklarım kısmen doğruymuş. Sizde psu almadan önce baştada belirttiğim gibi 12v değerine ve altındaki amper değerine birde 80+ sertifikasına dikkat edin. 12v altında yazan amper değeri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz gerçek watt değeri o kadar yüksek olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 28 Eylül 2017; 5:29:9 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.