Şimdi Ara

Gtx 1080 Sistemimde Darboğaz Yapar mı ve 1080p Monitör Uyumluluğu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
1.999
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: nkvelioglu

Darboğazı anlarım da yırtılmaya nasıl bağladılar çok merak ediyorum. Aralarında bir ilişki yok çünkü. Tersine yüksek fps de yırtılmalar çok daha az belli olur üzerine çabucak yeni kare geleceği için. Bence 1080p 144 hz in hakkını vermek icin gtx 1080 bile yetersiz. 144 hz monitör kullanıyorsam hakkını vermek için oyunların çoğunda minimum 90 ortalama 120 fps en az almak isterim. Bunu gtx 1080 bile optimizasyonu çok iyi olan oyunlar hariç sağlayamıyor. 1080ti almaya değmeyecek kadar fazla darboğaz olacaktır evet. Ama darboğazın olduğu oyunlarda (yani tüm oyunlarda) anti aliasing açarak kartı tam yüke sokup alamadığınız fps i anti aliasinge yani görsel kaliteye çevirebilirsiniz zaten. Paranız varsa çok takılmayın.

Ya param olsa da olmasa da açıkçası israf yapmak istemiyorum boşuna. Üstte italyanaygiri arkadaş sağolsun deneyebileceğini söylemiş. Ancak ona da şu şekilde birşey söyledim;

Diğer bir yandan da benim merak ettiğim daha çok şu; atıyorum Lol oyununda full ayarlarda 144fps sabit alabilecek miyim? Ekran kartını çok zorlamayacağı için alamayacağım fikrine kapıldım daha çok. Veya Witcher 3 de ultra ve 4x msaa açıkken 80 fps yerine medium ayarlarda 144fps alabilecek miyim? Açıkçası ağır oyunlarda kalitesi yüksek ve biraz akıcı(+120fps gibi) oyun oynamak istiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hesperiush

Ben de 4790K işlemci ile MSI GTX 1070 ve 144hz ASUS VG 248QE monitör kullanıyorum 1080p çözünürlükte.

1070'i alırken tam 1440p kartı demişlerdi, eve gelip monitör ve ekran kartını sisteme monte ettim, oyunları 1080p'de değil de 1440p'de oynuyorum, böylece GPU hep %99'da, böylece işlemci kullanımı da düşüyor.

Darboğaz şöyle yapıyor gibi gelmişti en başta aslında, 1080p'de kart %75-80'ler de falan geziniyordu, ben de 1440p'ye alınca bu sorunda ortadan kalktı.

Far Cry 5'i 1440p'de 60-70fps arası oynuyorum, tüm ayarlar en yüksek durum da iken. Aynı şekilde Warhammer:Vermintide 2'de yine 1440p 65 fps çok temiz oynatıyor.

Açıkçası alırken biraz korkmuştum işlemci yetermi, yetmezmi, karta boşu boşuna o kadar para vermeyelim falan diye. Yok abi gayet temiz, stabil şu an.

Bu arada 16gb toplam bellek, herhangi bir overclock falan da yok işlemci de 4.4ghz'de çalışıyor.

Şimdiden hayırlı olsun alacağınız kart

Teşekkür ederim karar verebilirsem yakın zamanda alacağım :)

Yalnız benim istediğim 1080p de kalitesi tatmin edici ancak aynı zamanda akıcı oyun oynayabileceğim bir sistem istiyorum daha çok. Diğer arkadaşlara anlattım biraz durumu :)

• Drajuva kullanıcısına yanıt
    Ayar kısarak fps inizi pek yükseltemezsiniz. Kısacağınız ayarlar ekran kartı odaklı olacak genelde. Sizi limitleyen şey işlemci. Lolde 144hz illa ki alırsınız herhalde o kadar zorlamıyordur da büyük yapımlardan şüpheliyim. Yukarıdaki arkadaştaki gibi. O mesela darboğazdan ayar kısarak değil tersine ayar açıp fps düşürerek kurtulmuş. Gerçi darboğaz kurtulunması gereken bir şey değil. Ekran kartı tam performansını vermiyor diye bir sıkıntı çıkacağını sanıyor bazıları. Sadece ekran kartı 140 fps verebilecek kapasitedeyken işlemci yetişemediğinden 120 de kalınıyor bu kadar. Ekran kartına işlemciye oranla daha büyük yük verirseniz bu fark kapanır ama fps de azalır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 3 Nisan 2018; 16:5:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bu dar boğaz konusunu tam anlamış değilim. Konuyu okuyunca neye göre yorum yapılıyor çok merak ediyorum.

Öncelikle bir oyunun bir sistemde ne kadar işlemci ne kadar ekran kartı bağımlısı olduğunu iyi bilmek lazım. Örnek vermek için kafadan uydurma birimlerle açıklamaya çalışayım.

Pugb oynamak istiyoruz. Bu oyun kodlama gereği diyelim ki tekli çekirdekte işlemciden saniyede 10 birim, çoklu çekirdekte saniyede 5 birim hesaplama gücü istiyor. Ekran kartında ise, 1080P de medium ayarlarda 10 birim işlem gerekirken ultra ayarlarda 50 birim gerekiyor.

Yine bellek tarafında medium ayarlarda 8 gb, ultra da 16 gb lazım.

Burada bileşenlerden bir tanesi istenilen ayarlarda istenilen hesaplama gücünü ve/veya veri aktarma gereksinimlerini karşılayamaz ise o bileşen sisteme dar boğaz yaptırır.

Peki,
    Elimizdeki işlemci ghz olarak yeterli olsa bile oyunun yazıldığı mimari ile uyumlu mu?
    Yani Pugb diyelim istediğimiz ayarlarda tek çekirdekte 40 işlem birimi ya da çoklu çekirdekler de toplamda 40 işlem birimi güce ihtiyaç duyacak. Tek çekirdek bir işlemci varsa (aslında bunu mimari olarak düşünelim, kolay anlaşılsın diye çekirdek üzerinden örnek verdim) ve bu işlemci isterseniz O/C yaparak daha yüksek ghz de de çalıştırılsa bile işlem gücü yetmeyebilir. Ve alacağınız sonuç sizi tatmin etmeyebilir. Diğer türlü 8 çekirdek bir işlemciniz var ve oyun bu çekirdeklerin tamamını kullanabilecek şekilde dizayn edilmiş ise, çekirdek başına düşen işlem gücü / hesaplama gereksinimini daha kolay yerine getirecektir.

Şimdi oyunun, yapay zekası, fizik motoru, grafik motorunun hangi birimi ne kadar kullandığını bilmeden, hangi ayarlarda dar boğaz yapıp yapmayacağını söylemek afaki olur.

Kaldı ki, piyasa da onlarca oyun varken hepsinin bu türdeki gereksinimlerini bilmeden bu bileşenlerin hangi koşullarda nasıl dar boğaz yapacağını söylemek ise o kadar afaki bir var sayım ki.

Bir de bu düşük donanımlarda düşük performans verme olayı çıktı, bu hepten akıllara zarar. Bunu kim uydurmuşsa, ilkokul matematik dersini yeniden alsın.

Soru şöyle olursa anlarım.
    2k çözünürlük verebilen ve aynı zamanda 144 hz olan bir monitör yok mu? Elbette var. Bu bizim görüntü birimimiz. Yani eldeki bileşenler ile çıktı alacağımız ekran ve bütün planlamaları bu ekran üzerine yapmak durumundayız.

Bileşen seçimi için = Oyun Gereksinimleri + Monitör Yetenekleri olmalı.
    1080p için ekran kartının üzerindeki gerekli ram miktarı ile 2k için gerekli miktar, hesaplama gücü vs elbette aynı değil. Fakat burada monitör 60hz ise, teknik olarak alacağınız maksimum fps monitörün yenileme hızı olacaktır.

İşte sorun burada çıkıyor. Bir monitör 60hz ise ve biz bilgisayardan atıyorum 300 fps alıyorsak, görüntülerde yırtılmalar, atlamalar vs oluşur. Bunu yaşamamak için oyun içerisinden max fps yi 60'a sabitleyip oyuna devam edebilirsiniz. Yırtılma atlama yaşamazsınız.
    144 hz de ise bunu eğer çok güçlü bir kartınız/bileşenleriniz var ise atıyorum 600 - 700 fps alıyorsanız aynı sorunları yine yaşamak mümkün. Yani 60hz monitörde maksimum 60 fps alınır diye bir kural sınırlama yok. Kart ekrana saniyede 100 fotoğraf gönderir, monitör 60 tane gösterir. Hepsini gösteremeyeceği için, 48'inci kareden sonra 52'inci kare ekrana gelebilir ve sizi rahatsız edebilecek bir görüntü ortaya çıkabilir.

Bir de gözün algılama limiti var. Oraya pek girmek istemiyorum.

Dolayısıyla, oynayacağınız oyunların gereksinimleri, monitör yeteneklerine göre kart almanızda fayda var.
    İşlemci gücünü bir tarafa koyarsak, 1080 Tİ bugün bir çok oyun için 1080p de zorlanacak bir kart değil. 2K 60hz de yine zorlanacak bir kart değil. Genelde ya monitör ya da işlemci bu kartın büyük ihtimalle yeteneklerini sınırlayabilir. Derseniz ki bende 4K 144h bir monitör ve bunu besleyecek bir işlemcim var, şapka çıkartırım.

Son olarak bu mining olayları, Amd nin kart çıkartmaması, yarın öbürgün dx bilmem kaç çıkma ihtimali, Nvidia nın fizik gibi sektörde bir yeniliği falan aldığınız kartın bir anda güncelliğini yitirip çöp olmasına neden olabilir.

Ve kişisel tavsiyem, oyundan zevk almak için, bu kadar teknolojik yatırıma ihtiyaç yok. En iyi oyun sizi eğlendiren ve zevk veren oyundur. Grafikler, donanımlar bir yere kadar. Senaryosu olmayan, bir süre sonra dön dolaş aynı şeyleri yap tarzı oyunlar sizi bir süre sonra sıkacaktır. Bu yüzden paranıza, donanımlarınıza uygun bir kart alıp keyfinizi çıkartın. Bu kadar detaylarda boğulmayın değim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 3 Nisan 2018; 17:20:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Ben bu dar boğaz konusunu tam anlamış değilim. Konuyu okuyunca neye göre yorum yapılıyor çok merak ediyorum.

Öncelikle bir oyunun bir sistemde ne kadar işlemci ne kadar ekran kartı bağımlısı olduğunu iyi bilmek lazım. Örnek vermek için kafadan uydurma birimlerle açıklamaya çalışayım.

Pugb oynamak istiyoruz. Bu oyun kodlama gereği diyelim ki tekli çekirdekte işlemciden saniyede 10 birim, çoklu çekirdekte saniyede 5 birim hesaplama gücü istiyor. Ekran kartında ise, 1080P de medium ayarlarda 10 birim işlem gerekirken ultra ayarlarda 50 birim gerekiyor.

Yine bellek tarafında medium ayarlarda 8 gb, ultra da 16 gb lazım.

Burada bileşenlerden bir tanesi istenilen ayarlarda istenilen hesaplama gücünü ve/veya veri aktarma gereksinimlerini karşılayamaz ise o bileşen sisteme dar boğaz yaptırır.

Peki,
    Elimizdeki işlemci ghz olarak yeterli olsa bile oyunun yazıldığı mimari ile uyumlu mu?
    Yani Pugb diyelim istediğimiz ayarlarda tek çekirdekte 40 işlem birimi ya da çoklu çekirdekler de toplamda 40 işlem birimi güce ihtiyaç duyacak. Tek çekirdek bir işlemci varsa (aslında bunu mimari olarak düşünelim, kolay anlaşılsın diye çekirdek üzerinden örnek verdim) ve bu işlemci isterseniz O/C yaparak daha yüksek ghz de de çalıştırılsa bile işlem gücü yetmeyebilir. Ve alacağınız sonuç sizi tatmin etmeyebilir. Diğer türlü 8 çekirdek bir işlemciniz var ve oyun bu çekirdeklerin tamamını kullanabilecek şekilde dizayn edilmiş ise, çekirdek başına düşen işlem gücü / hesaplama gereksinimini daha kolay yerine getirecektir.

Şimdi oyunun, yapay zekası, fizik motoru, grafik motorunun hangi birimi ne kadar kullandığını bilmeden, hangi ayarlarda dar boğaz yapıp yapmayacağını söylemek afaki olur.

Kaldı ki, piyasa da onlarca oyun varken hepsinin bu türdeki gereksinimlerini bilmeden bu bileşenlerin hangi koşullarda nasıl dar boğaz yapacağını söylemek ise o kadar afaki bir var sayım ki.

Bir de bu düşük donanımlarda düşük performans verme olayı çıktı, bu hepten akıllara zarar. Bunu kim uydurmuşsa, ilkokul matematik dersini yeniden alsın.

Soru şöyle olursa anlarım.
    2k çözünürlük verebilen ve aynı zamanda 144 hz olan bir monitör yok mu? Elbette var. Bu bizim görüntü birimimiz. Yani eldeki bileşenler ile çıktı alacağımız ekran ve bütün planlamaları bu ekran üzerine yapmak durumundayız.

Bileşen seçimi için = Oyun Gereksinimleri + Monitör Yetenekleri olmalı.
    1080p için ekran kartının üzerindeki gerekli ram miktarı ile 2k için gerekli miktar, hesaplama gücü vs elbette aynı değil. Fakat burada monitör 60hz ise, teknik olarak alacağınız maksimum fps monitörün yenileme hızı olacaktır.

İşte sorun burada çıkıyor. Bir monitör 60hz ise ve biz bilgisayardan atıyorum 300 fps alıyorsak, görüntülerde yırtılmalar, atlamalar vs oluşur. Bunu yaşamamak için oyun içerisinden max fps yi 60'a sabitleyip oyuna devam edebilirsiniz. Yırtılma atlama yaşamazsınız.
    144 hz de ise bunu eğer çok güçlü bir kartınız/bileşenleriniz var ise atıyorum 600 - 700 fps alıyorsanız aynı sorunları yine yaşamak mümkün. Yani 60hz monitörde maksimum 60 fps alınır diye bir kural sınırlama yok. Kart ekrana saniyede 100 fotoğraf gönderir, monitör 60 tane gösterir. Hepsini gösteremeyeceği için, 48'inci kareden sonra 52'inci kare ekrana gelebilir ve sizi rahatsız edebilecek bir görüntü ortaya çıkabilir.

Bir de gözün algılama limiti var. Oraya pek girmek istemiyorum.

Dolayısıyla, oynayacağınız oyunların gereksinimleri, monitör yeteneklerine göre kart almanızda fayda var.
    İşlemci gücünü bir tarafa koyarsak, 1080 Tİ bugün bir çok oyun için 1080p de zorlanacak bir kart değil. 2K 60hz de yine zorlanacak bir kart değil. Genelde ya monitör ya da işlemci bu kartın büyük ihtimalle yeteneklerini sınırlayabilir. Derseniz ki bende 4K 144h bir monitör ve bunu besleyecek bir işlemcim var, şapka çıkartırım.

Son olarak bu mining olayları, Amd nin kart çıkartmaması, yarın öbürgün dx bilmem kaç çıkma ihtimali, Nvidia nın fizik gibi sektörde bir yeniliği falan aldığınız kartın bir anda güncelliğini yitirip çöp olmasına neden olabilir.

Ve kişisel tavsiyem, oyundan zevk almak için, bu kadar teknolojik yatırıma ihtiyaç yok. En iyi oyun sizi eğlendiren ve zevk veren oyundur. Grafikler, donanımlar bir yere kadar. Senaryosu olmayan, bir süre sonra dön dolaş aynı şeyleri yap tarzı oyunlar sizi bir süre sonra sıkacaktır. Bu yüzden paranıza, donanımlarınıza uygun bir kart alıp keyfinizi çıkartın. Bu kadar detaylarda boğulmayın değim.

Hocam gayet anlaşılacak şekilde çok sade özet geçmişsiniz teşekkür ederim.

Tavsiyelerinize dikkat edeceğim. Dediğiniz gibi belki de bazı şeyleri çok zorlamaya gerek yok...

• quote:

Orijinalden alıntı: Drajuva

quote:

Orijinalden alıntı: italyanaygiri

quote:

Konuyu biraz hortlatmak olacak ama :) 1080 yerine 1080 Ti almaya çok yakınım. Çoğu kişi 1080p 144hz olsa bile darboğaz yırtılmalar vs. yaşarsın demiş. Ancak kullanıp da söyleyen kimse yok.

Almadıysanız yarın deneyebilirim keza 6700k, 1080 ti var şuan 2k 165 hz monitörle kullanıyorum ama köşede yatan 1080p 60hz monitörle deneyebilirim. Saygılar

Henüz almadım denerseniz çok makbule geçer hocam.

Diğer bir yandan da benim merak ettiğim daha çok şu; atıyorum Lol oyununda full ayarlarda 144fps sabit alabilecek miyim? Ekran kartını çok zorlamayacağı için alamayacağım fikrine kapıldım daha çok. Veya Witcher 3 de ultra ve 4x msaa açıkken 80 fps yerine medium ayarlarda 144fps alabilecek miyim? Açıkçası ağır oyunlarda kalitesi yüksek ve biraz akıcı(+120fps gibi) oyun oynamak istiyorum.

Battlefield oyununda denedim. Ayarlar ultrada

1. Resimde ölçeklendirmeyi %175 e getirdim
    Gtx 1080 Sistemimde Darboğaz Yapar mı ve 1080p Monitör Uyumluluğu

2. Resimde %100 e indirdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İtalyan Aygiri -- 4 Nisan 2018; 6:41:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Konuyu biraz hortlatmak olacak ama :) 1080 yerine 1080 Ti almaya çok yakınım. Çoğu kişi 1080p 144hz olsa bile darboğaz yırtılmalar vs. yaşarsın demiş. Ancak kullanıp da söyleyen kimse yok.

Almadıysanız yarın deneyebilirim keza 6700k, 1080 ti var şuan 2k 165 hz monitörle kullanıyorum ama köşede yatan 1080p 60hz monitörle deneyebilirim. Saygılar

Henüz almadım denerseniz çok makbule geçer hocam.

Battlefield oyununda denedim. Ayarlar ultrada

1. Resimde ölçeklendirmeyi %175 e getirdim

2. Resimde %100 e indirdim

Teşekkür ederim uğraştırdık sizi biraz :)

Normal mi şimdi aldığınız bu fps yoksa overkill mi oluyor?

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.