Şimdi Ara

[Güncellendi.]4690k + Z97S Sli Plus OC konusunda acemiyim...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • GÜNCELLEME 23.06.2016 - 21:00: Son yaptığım OC denemesi budur alta resim olarak atıyorum testiyle beraber; 4.4 ghz için 1.135 Volt verdim ve OCCT ile 20 dakikalık kısa bir stabilite testi yaptım. (Vaktim olunca 2 saatlik yapacağım) Dipnot: Yaptığım bazı araştırmalara göre yabancı kaynaklarda prime95'in özellikle de bazı sürümlerinde işlemciyi gereğinden fazla yorduğunu ve bir sentetik teste göre çok daha fazla ısınmasına sebep olduğunu okudum, bu yüzden Prime95'i şimdilik kullanmayacağım))

Ama hala çözemediğim bir şey var mesela resimde sağa bakın test esnasında AIDA64 istatistik bölümünde min-max-average yazan yerde CPU Core kısmı 1.160 veya 1.152 olmuş. Yani hep bir verdiğim voltajdan +0.020-0.025 civarı bir oynama var. Bundan önceki denemelerimde de 1.140 V vermiştim yine aynı yerde bu sefer 1.168 - 1.160 değerleri yazıyordu test esnasında. İşte bunu neye göre ayarlıyor, neye göre sınırlayabiliriz. Ben az veya çok voltaj versem de orası sabit oranda değişiyor +0.025 civarı üstte de dediğim gibi. Bu nedir, nasıl düzeltirim? Mesela bir önceki 1.140 V denemesinden sonra 1.125 V vermeyi denedim bu sefer de 1.152 - 1.144 yazıyordu yani yine +0.020-0.028 civarı artış olmuş. Tabi bu denemede 2-3 dk sonra restart yediğim için 1.135 V yaptım resimdeki gibi.

Bu Adaptive mode falan ne işe yarıyor, Auto şeklinde duruyor bende, "CPU Core/Ring/GT Voltage Mode" - Auto ve altında da CPU Core Voltage var işte ben bu kısmı elliyorum bir tek, acaba Adaptive falan mı yapsam modu da?

---------------------------------------------------------------------------------------------

NOT: Konuyu Dahili Bileşenler'e açmıştım ama cevap gelmeyin içeriği kopyalayarak buraya açıyorum.

Merhabalar. İmzamdaki sisteme sahibim, geçen sene de bu tarz bir konu açmıştım açıkçası böyle ciddi bir işlemci ile fazla o/c denememiştim. Şimdi az önce bir deneme yapmak istedim. UEFI'den, "Intel Turbo Boost"u kapatıp çarpanı 35 yerine 42 yapıp işlemciyi 4.2 ghz'e çıkardım ve başka da hiçbir şey yapmadım voltajlara kesinlikle ellemedim. Normalde turbo ile beraber 3.9 ghz'de VID 1.106 V yazardı şimdi bu işlemi yapınca VID değeri 1.121 V oldu (HWMonitör'den bakıyorum) ayrıca IA Offset kısmı +0.019 oldu önceden sıfırdı.

Voltaj değerleri aşağıda, benim anlamadığım şey şu ben hiç voltaja ellemeden kendisi niye bu kadar yüksek voltaj veriyor, takoz mu acaba bendeki işlemci?

Resimdeki en üstte yazan CPU VCORE kısmı önceden 0.880 ile 0.888 arasındaydı. Şimdi 0.952 olmuş.

Takoz olup olmadığını ve ne kadar o/c potansiyeli olduğunu nasıl anlayabilirim? Açıkçası UEFI'de bir sürü voltaj değeri var pek anlamadığım için elleşmek istemedim.

Bu da eski değerler (resim geçen seneye ait ama oc'tan önceki değerlerle aynı işte)

https://store.donanimhaber.com/68/05/5f/68055fbc8899fa62bd491a3333acd827.png

UEFI Menüm:

SON GÜNCELLEME: (22.06.2016) Ratio'yu 43 yaptım ve Core Voltage modu "Override" yaptım (Manuel diye bir seçenek yok adaptive+override veya sadece adaptive, sadece override falan vardı) ondan sonra 1.136 yazan değer kısmına yani CPU Core Voltage kısmına 1.125 yazdım ve kaydedip çıktım Windows'a falan girdim de sıcaklıkta çok anormallik oluştu işlemci kullanımı %0'dayken sıcaklık 46 dereceye sabitlendi, 37-38-39 civarıyken. IA voltage değeri +1.152 yazıyor bu denek acaba? Önceden 0'dı. Şahsen sıcaklık fazla geldi bana 1.125 az bir voltaj...

Bu da SS:

Neler yapabilirim acaba bana rehberlik edebilecek biri var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frozzy45 -- 23 Haziran 2016; 21:16:11 >

• i5-4690k kullanıyorum.
    4.6 ghz 1275 voltaj yaptım.
    boşta 38 derece su soğutucu var.
    yükte 65 derece görüyor.
    Referans için bunu yazdım kendim oc yaptım ve stabil kullanıyorum 4 aydır...
  • quote:

Orijinalden alıntı: KAYAQ

i5-4690k kullanıyorum.
    4.6 ghz 1275 voltaj yaptım.
    boşta 38 derece su soğutucu var.
    yükte 65 derece görüyor.
    Referans için bunu yazdım kendim oc yaptım ve stabil kullanıyorum 4 aydır...

Hocam mesela siz diyorsunuz ya 1275 voltaj verdim ya bana işte onun nasıl yapıldığının detayı lazım. Mesela birisi Core Voltage modu Addaptive yapmış, başkası Override mode yapmış başkası Offset mode yapmış. Birisi ramlerde XMP Profili açık bırakmış, başkası kapatmış çok farklı kombinasyonlar yapan var. Bana böyle böyle detaylar lazım. Bir de ben oc için C-State modu kapatmıştım ama şimdi açtım ve açınca boştaki sıcaklık 46'dan 40'a kadar düştü. (EIST ve turbo kapalı, önceden açıktı) Mesela bu ayar oc yapıldığında sizde kapalı mı açık mı ne olursa iyi olur vs vs vs birsürü detaylar lazım.

• Bu da 5 dakika AIDA 64 ile yaptığım stres testi. Burada da mesela AID64'te Test ekranında altta CPU Core kısmında 1.144 V diyor halbuki ben UEFI (yani eski adıyla BIOS)'den 1.125 vermiştim...

• Çok ilginç
  • Son yaptığım OC aşağıdaki gibi 5 dk AIDA64 stress testine soktum, Hyper212evo ile 70 dereceleri buldu biraz tam yükte, ama sıkıntım şu ben mesela 1.155 V girdim ama stress testinde yükte 1.176 V gösteriyor. Yani LLC dediğimiz şey üzerinden ayarlanabilirmiş ama bende MSI anakart var onun UEFI menüsünde LLC menüsü yok, Digital Power menüsü var orada Phase Control kısmından Auto'yu, optimized yapıyorum da sonra ne yapacağım...?

• GÜNCELLEME 23.06.2016 - 21:00: (birinci mesaja eklendi, sadece burayı okuyabilirsiniz)Son yaptığım OC denemesi budur alta resim olarak atıyorum testiyle beraber;İ 4.4 ghz için 1.135 Volt verdim ve OCCT ile 20 dakikalık kısa bir stabilite testi yaptım. (Vaktim olunca 2 saatlik yapacağım) Dipnot: Yaptığım bazı araştırmalara göre yabancı kaynaklarda prime95'in özellikle de bazı sürümlerinde işlemciyi gereğinden fazla yorduğunu ve bir sentetik teste göre çok daha fazla ısınmasına sebep olduğunu okudum, bu yüzden Prime95'i şimdilik kullanmayacağım))

Ama hala çözemediğim bir şey var mesela resimde sağa bakın test esnasında AIDA64 istatistik bölümünde min-max-average yazan yerde CPU Core kısmı 1.160 veya 1.152 olmuş. Yani hep bir verdiğim voltajdan +0.020-0.025 civarı bir oynama var. Bundan önceki denemelerimde de 1.140 V vermiştim yine aynı yerde bu sefer 1.168 - 1.160 değerleri yazıyordu test esnasında. İşte bunu neye göre ayarlıyor, neye göre sınırlayabiliriz. Ben az veya çok voltaj versem de orası sabit oranda değişiyor +0.025 civarı üstte de dediğim gibi. Bu nedir, nasıl düzeltirim? Mesela bir önceki 1.140 V denemesinden sonra 1.125 V vermeyi denedim bu sefer de 1.152 - 1.144 yazıyordu yani yine +0.020-0.028 civarı artış olmuş. Tabi bu denemede 2-3 dk sonra restart yediğim için 1.135 V yaptım resimdeki gibi.

Bu Adaptive mode falan ne işe yarıyor, Auto şeklinde duruyor bende, "CPU Core/Ring/GT Voltage Mode" - Auto ve altında da CPU Core Voltage var işte ben bu kısmı elliyorum bir tek, acaba Adaptive falan mı yapsam modu da?

• Konumu baltalamaya mı geldin pm'den cevap verip blokladım diye buradan mı saldırıyorsun? Bak senin şu an bloğunu açtıysam en adiyim, sırf bildirim geldi diye ve nickin gözüktü diye yazıyorum. @JeaLeusy Bak işine.
  • quote:

Orijinalden alıntı: JeaLeusy

Evet çişim geldi ben 6 da yatar 4 de kalkarım pc başında ölmek üzereyim hava almam gerek konunu baltalıcam şimdide Çok üzüldüm gerçekten ne olur blocklama Sen benim konuma geleceksin kendince baltalayıp makara yapacaksın sonra engelledim he hı öf püf diceksin ben konuna yarım satır yazınca tripler. Az evden çık işe falan gir ders çalış forumda yardım konusu açarak kullanamadığın şeyleri kullananlara söylenerek ömrünü tüketeceksin yazık. Arada gül yüzünün şekli değişsin kendini kasıp saçmalamaktan daha iyi gelir.

Ya sabır... Kardeşim ben senin konuna 1 sene önce cevap yazmışım, sen 1 sene boyunca içine atıp şimdi mi bana kin kusuyorsun ya yürü git işine,

Bari millet görsün neden tartışıyoruz, bu arkadaşın açtığı konuda ((http://forum.donanimhaber.com/m_107157536/mpage_2/tm.htm )) ben geçen sene Ağustos ayında mesaj yazmışım ki aradan 1 sene geçmiş bir şey dememiş şimdi bana gelmiş pm'den sen kimsin, yok ben şöyle bilgiliyim, böyle bilgiyim vs. diyip duruyor. Kısaca taciz ediyor.

Ayrıca bu arkadaşın açtığı 4k test konusunda zaten gerekli cevaplar benim dışımda yeterince verilmiş, ağzının payını iyi almış olmalı ki bir tek beni savunmasız görüp saldırmaya başlıyor.

Bana bak kardeşim tanımadığın insanlar hakkında sallayıp, atıp tutmaya hakkın yok.

Bu arkadaş benim diğer konumda da trollük yapmış.

Son kez şunu da söyleyeyim, Bağcılar'da oturmuyorum bulunduğum yer Bağcılar'a bağlı, 20 seneden fazla süredir Bağcılar'ın B'sini adam akıllı bilmem. O senin sandığın keko, apaçi tiplerden değilim, Türk kökenli Bulgaristan göçmeniyim. Daha da benim hakkımda bir şey yazma. Allah'ın, kitabın, peygamberin varsa uğraşma benle oruçlu oruçlu seninle uğraşamayacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frozzy45 -- 27 Haziran 2016; 18:12:10 >

• Günaydın dostum yeni uyandın herhalde Mesajda bilmediğin konularda yorum yapmamanı söyledim hatta yakınlarda oturuyorsun buyur gel kendin dene 4k sistemi yazmıştım sana kısaca sen her zaman ki gibi ergence konuşup block falan yazdın. Aynen dediğin gibi konuda senin gibi 1 veya 2 arkadaş vardı trolleyen zaten kalanı insan gibi fikrini söyledi. En son yazan arkadaşların hepside benle aynı monitörü ve ekran kartını kullanıp 4k oyun oynayan ve yazdıklarına anlam veremeyen forumdan tanımadığım insanlar.

Senin bana yaptığının benzerini yaptım sana anla diye hoş olmuyormuş değil mi ?

Hadi iyi forumlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.