Hazırlayan: Araştırma Görevlisi; Tuğkan Tepiltepe... Çıkıntı Alabilir miyim? (Printerdan çıktı almak isteyen öğrencinin sorusu) Bilgisayarda çalışan öğrencinin elektrik kesildikten 15 dakika sonraki sorusu; - Elektrik mi kesik? -Internet kesik mi? -Kesik -Hepsinde mi kesik? -Hayır.. Sırayla gidiyor.. 1 kesik 1 bağlı.... -Hocam yazıcı çalışıyor mu? -Hayır bugün izinli.. -Nasıl yani??? -Ben sabah geldim. Diğer amca vardı. O amca varken......... -O amca değil Erol Hoca - Elektrikler mi kesik? - Evet - Ne zaman gelicek? - Şimdi gitti... Biraz işi varmış hemen gelicek. Sizin isim neydi? - Hicran.. - Hah tamam özellikle Hicran gelirse mutlaka beklesin dedi.. - İyi o zaman ben genede bir kart alayım Saat 12.00'de öğrenci bilgisayar kartı almak için gelir; - Bilgisayarda boş yer var mı? - Bakayım.. Hmm.. 3 Megabyte kadar var.. - Yani saat 3'te mi geleyim? - En erken hangisi boşalır? - Bilgisayarların özel hayatı bizi ilgilendirmez!! -Internet yok mu? -Yok -Hiç mi yok? -Azcık var ama onu da kendime ayırdım -Internet hala gidik mi? -Hayır gelik. -Hıı?! - Hocam kimliğimi alabilir miyim? 29 numaraya akademik personel amca geldi.. -Hocam internet oldu mu? -Hayır hala fırında 5 dakika daha kızarması gerekiyor.... - Hocam boş yer var mı yoksa gidip birinin kucağına oturayım mı? - Hangisini tercih edersin? Özel zevklerine karışmak istemem... - ........ - Boş yer yok.. Kalmamış.. - O zaman ben birini gözüme kestireyim.. - Hadi bakalım rasgele - şimdi sıra alabilir miyim? - Hayır saat başlarına çeyrek kala kart dağıtıyorum. Ama daha önce öğrenciler sıra oluşturuyor. Ona göre gel. - Peki nerede durmam lazım? - Kapının girişinden itibaren yerdeki karolardan 15 tane say onun üzerinde bekle. - Hocam bilgisayar tıkandı galiba. - Pompala -Word'un olduğu bir yere oturup yazı yazabilir miyim? -Word'e sor kabule ederse oturursun -3.5 A'yı bulamıyorum (öğrenci disket sürücüyü soruyor) -A 3.5'mu atıyor??? Bilgisayarında resimli ekran koruyucusu çıkan öğrenci koşarak gelir; -Hocam bilgisayarıma bişey oldu!! -Çıktı yaptırabilir miyim? -Tabii nasıl birşey yaptıralım? -Hocam sınavdan çıktım çok kötü geçti... -Olsun mühim olan katılmaktı... Saat başlarına çeyrek kala dağıtılan bilgisayar kartlarını almak için öğrenciler çeyrek geçelerde sıraya giriyorlar... Hoca; - Ama tezgahın önünü kapatıyorsunuz... -Merhaba çıktı ne kadar burada? -Ne kadar lazım? -Çıktı veriyor musunuz? -Veriyoruz.. ne kadar lazımdı? -Yaaa çıktı almam lazım benim -Tamam 3 numaralı bilgisayara geçebilirsin -Ama tek başıma yapamam -O zaman 2-3 arkadaşını daha çağır.. -Bilgisayar alabilir miyim? -Tabii -İnternete giricem.. ilk defa geliyorum -Heyecanlı mısın? -İnternete girmek istiyorum.. Girebilir miyim? -Tabii ama bu kıyafetle giremezsin.. Üstünü değiştirmen lazım -Disketle birliktemi yazmaya başlayacağım? -Evet bir iki üç diyince aynı anda başlayacaksın.. -Bilgisayar disketi hapsetti vermiyor.. naapcam? -Bir word'lü birde internet'li bilgisayar alabilirmiyim? -Ortaya karışık yaptıralım istersen -Sadece bilgisayar istiyorum. -Ama biz yanında plastik tarak, 10 tane çengelli iğne, birde limon kolonyası veriyoruz. Onlarıda alın -Hocam siz napıyorsunuz burda? -Sıhhi tesisatçıyım. Su borusu döşüyorum. Boş zamanlarımda da bilgisayarlarla ilgileniyorum. -Internet ne zaman gelicek? -Sabah kargoya verilmiş yarın sabah elimizde olur -6 numaralı bilgisayarı alabilir miyim? -4 numara boş.. ama merak etmeyin 6 no.lu bilgisayarla özellikleri aynı -Ama onda chat yapamıyorum da -Chat zaten yasak.. yapmayın lütfen -Peki o zaman bende microsofta bakayım (Gözler alternatif görsün) Öğrenci bilgisayar kartı almak için numara soruyor; -3 ve 4 arasında en iyisi hangisi? -Valla 3.5 ve 3.7 en iyileri - Internet var mı? - Var.. Ne kadar lazım? - Ben size 6 numaralı bilgisayarı vermiştim. Niye 9 numaraya oturdunuz? - 9'a benzettim ben. - Bana güzel bir yer verirmisiniz? - Tabi.. Bahçede çiçekli falan bir masa ayırttım senin için. Sen git ben bilgisayarı gönderiyorum. - Hocam tuşların karışmış olma ihtimali var mı? - Evet dibi tutmasın diye ara sıra karıştırıyorum - İnternete erişebiliyor muyuz? - Şuradaki merdivenden çıkıp erişebilirsin - Ne zaman kart alabilirim? - 3'e kadar sayıcam. 3 diyince al. - 4 numarayı alabilir miyim? - 5 numaraya buyrun. Biz istenilenin hep bir fazlasını veririz. Bilgisayar kartı almak için sırada bekleyen öğrencileri gören başka bir öğrenci; - Hocam bu kuyruk ne için? - İmzalı resmimi dağıtıcam. Onun için girdiler sıraya - Bana verebileceğiniz bilgisayar var mı? - Yok valla.. Hiçbiri sana layık değil. Yakışmaz sana. Veremem. Öğrenci koşarak gelir; - Buradaki bilgisayarlar 26'dan fazla mı? - 26 bilgisayar var. - O zaman bana sıra gelmez ben gideyim en iyisi. (sıradakileri sayan öğrenci) - Makina yazıcıya gönderdiğim yazının hepsinin çıkacağını nereden anlıyor? - Transa geçip hissediyor. Makina deyip geçme çok duygusal bir alettir... - Word'de üstte çıkan rakamlar nasıl çıkıcak? - Biz arkadaşlarla aramızda o rakamlara cetvel deriz.. Sende öyle diyebilirsin istersen... -Yer var mı? -Var.. Pencere kenarımı olsun koridor mu? -Hı??.. -Burdaki amca nereye gitti? -Ne amcası? -Bi dayı vardı ya -O dayı veya amca değil Erol Hoca -Yaw bizim hemşehri oluyorda.. -Gene de Erol Hoca