Şimdi Ara

hadi biraz felsefe yapalım (platonun idealar dünyası)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • platonun idelar dünyası derki ruh yaşamdan evvel kendi evrenindeyken yaptığı kötülüklerin cezasını çekmek üzere dünyaya gönderiler.insanlar bilgiyi öğrenmez,ruh zaten biliyordur ve zamanı geldiğinde anımsar.ve evrendeki tüm madde ve canlıların enerjilerin bir ruhu vardır ve tüm bu ruhlar sürekli etkileşim halindedir...

biraz özetledim ama bilmeyenler içinde öğretilerin özeti bu.sizce bunların olabilirliği mümkünmüdür?çünki bazen yeni öğrendiğimiz bir bilgiyi yada ilk kez gördüğümüz bir yeri sanki daha önce biliyormuşuz gibi anımsarız.ki buna dejavu diyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kangroo -- 29 Ocak 2010; 14:59:04 >

• platon, bütün bunları uydurmuş. idealar dünyasını sanki başka bir dünyaymış gibi tarif edince, sormuşlar: e, peki biz insanlar bu ideaları nasıl biliyoruz, diye? o da, açıklama olarak bunu uydurmuş. gözlem yok, bir dayanak yok. aslında, platon, duyu organlarıyla elde edilen bilgileri yermiş, kötülemiş, kıymetsiz bulmuş. (bkz. tübitak yayınları, bilim tarihi)ama uyduruk şeylerin uydurukçusu kendisi olmuş. yazık.
    neyse, bilimsel düşüncenin gelişmesinde kilometra taşıymış. (bilimin gecikmesine sebep olmuş, bkz. tübitak yayınları, bilim tarihi).

bunu bir kenara koyabilirsek, şahsımın da dejavu yaşadığını düşündüğü anlar olmuştur. ama çok azdır. bu arada, bence plaondaki idea öğretisiyle dejavu arasında bir ilişki yok...
  • Nescire autem antequam natus sis quid acciderit, id est semper esse puerum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cemyisgolvey

platon, bütün bunları uydurmuş. idealar dünyasını sanki başka bir dünyaymış gibi tarif edince, sormuşlar: e, peki biz insanlar bu ideaları nasıl biliyoruz, diye? o da, açıklama olarak bunu uydurmuş. gözlem yok, bir dayanak yok. aslında, platon, duyu organlarıyla elde edilen bilgileri yermiş, kötülemiş, kıymetsiz bulmuş. (bkz. tübitak yayınları, bilim tarihi)ama uyduruk şeylerin uydurukçusu kendisi olmuş. yazık.
    neyse, bilimsel düşüncenin gelişmesinde kilometra taşıymış. (bilimin gecikmesine sebep olmuş, bkz. tübitak yayınları, bilim tarihi).

bunu bir kenara koyabilirsek, şahsımın da dejavu yaşadığını düşündüğü anlar olmuştur. ama çok azdır. bu arada, bence plaondaki idea öğretisiyle dejavu arasında bir ilişki yok...

Duyu ve akıldaki bugün geldiğimiz nokta nedir? Geleneksel fiziği neden köşeye attık?

Kuantum fiziği hayata nasıl bir tanım getirdi?

Bu sorularımı cevaplarsanız bilime verdiği hasardan konuşabiliriz.

• Bazı çift karakterli insanların, kimi zaman hiç bilmedikleri bir dili, misal İspanyolca'yı, geçici bir süre için dahi olsa konuşabilmesini açıklayamıyorum. Bunun örneklerini çeşitli belgesellerde görme şansım oldu.

Bu gibi uç durumlarda, Platon'un söylemleri yahut benzerleri faydalı olabilir sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazat -- 29 Ocak 2010; 21:34:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yazat

Bazı çift karakterli insanların, kimi zaman hiç bilmedikleri bir dili, misal İspanyolca'yı, geçici bir süre için dahi olsa konuşabilmesini açıklayamıyorum. Bunun örneklerini çeşitli belgesellerde görme şansım oldu.

Bu gibi uç durumlarda, Platon'un söylemleri yahut benzerleri faydalı olabilir sanırım.

böyle bir şeyi bende haberlerde görmüştüm.son derece ilginç geliyor banada
  • quote:

Orijinalden alıntı: kangroo

platonun idelar dünyası derki ruh yaşamdan evvel kendi evrenindeyken yaptığı kötülüklerin cezasını çekmek üzere dünyaya gönderiler.insanlar bilgiyi öğrenmez,ruh zaten biliyordur ve zamanı geldiğinde anımsar.ve evrendeki tüm madde ve canlıların enerjilerin bir ruhu vardır ve tüm bu ruhlar sürekli etkileşim halindedir...

biraz özetledim ama bilmeyenler içinde öğretilerin özeti bu.sizce bunların olabilirliği mümkünmüdür?çünki bazen yeni öğrendiğimiz bir bilgiyi yada ilk kez gördüğümüz bir yeri sanki daha önce biliyormuşuz gibi anımsarız.ki buna dejavu diyorlar.

Haiti'deki depremde çöp yığınları arasında açlıktan bayılan bir kadın, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ekipleri tarafından fark edilince kurtarıldı.(http://www.ntvmsnbc.com/id/25050766/)....böyle haberleri okuyunca bu dünyaya bazılarının ceza çekmek için geldiğine inanmak istiyorum zira masum olduğuna inanırsam insanlığımdan utanırım

• aslında bu biraz ahiret inancınada benziy.ama ahireti tersten yaşıyoruz gibi oluyor.bu arada matrix filminin yazarlarının bu konudan esinlendiklerini duymuştum.lisede bilim tarihi ödevimimizdi.platonu baya bi irdelemiştik.derinlere indiğinizde maddelerin ruh halinden (kuantum fiziği) sıkça farklı bir şekilde bahsediliyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.