Şimdi Ara

Hangi Linux ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sizinle bir projemi paylaşmak istiyorum, bu konuda fikirlerinize şiddetle ihtiyacım var, konu şu;

Benim core2 duo E6600 2.4 işlemcili P5B Asus anakartlı 2 GB ramli makinam var, şimdi ben bu makinayı küçük bir sunucuya çevirmek istiyorum, ama normal bir sunucunun vazifesini görecek şekilde yapılandırmak istiyorum, amacım hem hosting konusunda kendimi geliştirmek hemde ziyaretcisi 10 - 15 i geçmeyecek bir web sitesini barındırmak, ziyaretçi derken, bu siteyi sadece işyerimdeki elemanlar kullanacak, yani başka bir şehirdeyken bilgisayara daha dogrusu siteye bağlanıp veri girebilmek, yani normal bir web sayfası görevi yapacak ve normal bir hosting gibi davranacak halde yapılandırmak istiyorum, şimdi çoğunuz çıkacak diyecekki, sunucu olmak için bilmem ne işlemcisi lazım, bilmem ne kadar ram lazım, bilmem şöyle anakart lazım diye, dediğim gibi, ben burada yalnızca hem hosting işini kavramak hemde işimi görebilmek istiyorum, hat hızı önemli değil, sonuçta 100 bin kişi bağlanmayacak, altı üstü 5 yada 10 kişi bağlanacak, neyse, öğrenmek istediklerim şunlar;

Bilgisayarıma hangi linux sürümünü kurmalıyım, bu işi yapanların tercih ettiği en kararlı ve en iyi stabil çalışan sürüm hangisi ? (Özellikle bu önemli, ayrıca indirme linkinide verebilirseniz memnun olurum)

Hangi apache versiyonunu kurmalıyım ?

Hangi PHP versiyonunu kurmalıyım?

Hangi MySql versiyonunu kurmalıyım ?

Hangi modülleri kurmalıyım?

Ve hangi ayarları yapmalıyım ?

Arkadaşlar bu iş benim için çok önemli, bu bilgileri verecek olanlara minnettar olurum, yada bu konu hakkında geniş açıklamalı bir site adı verebilirseniz (ingilizcede olabilir) çok iyi olur.. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

• quote:

Orjinalden alıntı: bykenzo
    şimdi çoğunuz çıkacak diyecekki, sunucu olmak için bilmem ne işlemcisi lazım, bilmem ne kadar ram lazım, bilmem şöyle anakart lazım diye,

Hayır demeyeceğim. Ben vaktiyle bir fabrikanın e-posta sunucusunu Pentium 166 MMX işlemcili ve 64 MB RAM'li bir sisteme kurmuştum. Oldukça iyi çalışıyordu.

quote:

Bilgisayarıma hangi linux sürümünü kurmalıyım, bu işi yapanların tercih ettiği en kararlı ve en iyi stabil çalışan sürüm hangisi ? (Özellikle bu önemli, ayrıca indirme linkinide verebilirseniz memnun olurum)

Olabilecek en stabil ve kolay yönetilecek Linux dağıtımı bence Debian' dır.

quote:

Hangi apache versiyonunu kurmalıyım ?

Apache 1.3.x serisi. Debian' ın içinde mevcut.

quote:

Hangi PHP versiyonunu kurmalıyım?

PHP 5 serisi. Debian' ın içinde mevcut.

quote:

Hangi MySql versiyonunu kurmalıyım ?

MySQL 5 serisi. Debian' ın içinde mevcut.

quote:

Hangi modülleri kurmalıyım?

Ne modülü?

quote:

Ve hangi ayarları yapmalıyım ?

Neyin ayarı? Üzerinde çalıştırmak istediğiniz şeylere göre değişir. Eğer bildiğimiz hosting hizmeti tarzı bir şey yapacaksanız ISPConfig adında bir program var. Onu kurabilirsiniz (ben kurmadım ama popüler).

Google' da "how to install debian" ve "how to install ispconfig on debian" şeklinde arama yaparak detaylı belgelere ulaşabilirsiniz.

Şu adreslere bakabilirsiniz:
    http://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_sarge
    http://www.howtoforge.com/suphp_debian_ispconfig

• Teşekkürler yorumun için ve nihayet debian-31r5-i386-binary-1.iso isimli dosyayı indirip binbir hevesle cd ye yazdırdım, pc yi cd den boot ettim ve kurulum ekranı açıldı, internetten araştırdığım ve okudugum kadarıyla kuruluma expert26 yazıp enterleyerek başladım, dil vs. seçtim fakat cd rom bağlama olayında tıkandım, sonra ilk kurulumun debian-31r5-i386-netinst.iso isimli bir dosyayı indirip sistemi onunla açmam ve yüklemeyi onunla yapmam gerektiğine dair birkaç yazı daha okudum, ve üşenmeden yine binbir hevesle o dosyayıda indirip cd ye yazdırdım ama sonuç yine aynı, cd rom bağlama olayında tıkandım, şu an saat sabah 4.40 ve ben gecenin 23 ünden beri bu sorunla ilgili araştırma yapıyorum, benim için linux şimdilik tam bir hayal kırıklığı oldu ve şunda karar kıldım ki linux un yaygınlaşmama sebebinin tek nedeni windows kadar basit olmaması (zor olsada önemli değil fakat ne yapmak istediğini anlayamıyosun) ve internet üzerindeki desteğinin zayıf olması diyebilirim, Bill Gates in neden zengin olabildiğini şimdi daha iyi anlıyorum, adam gerçekten çok iyi bir işletim sistemi yapmamış ama çok zeki bir iş yapmış, şimdi şöyle düşünüyorum, hiç olmazsa masaüstünü görebilseydik ve cd rom bağlama işini ve diğer vs. işlemleri ondan sonra yapsaydık keşke, neyse bıkmadan devam edeceğim fakat linuxu zorunlu ihtiyacım olmadan (windows gibi günlük işlerde) kullanmayacağıma karar verdim, eminim birçok insanında linux kullanmamasında karar verdiği uç nokta benimle aynıdır...

Bu arada sistem özelliklerimi yazayımda bu cd rom bağlama olayında birinin bir bildiği vardır diyelim..

Core2 Duo E6600 2.4 işlemci
    2 Gb (2x1GB) Dual Kingston Ram
    Asus P5B Anakart
    Asus 1608P2 DVD RW DL -> CD Rom bağlama kısmında bunun için bir ide driver istiyor ama bulamadım.
    Çeşitli kapasitelerde birçok ide ve sata harddiskim var (Yaklaşık 2 terabayt)

Ekran kartı, floppy gibi etmenler bildiğim kadarıyla kurulumla alakalı değiller...

• Kurulumda expert26 seçersen bu uzman modu ile kurulum yapacağın ve aygıt bağlanma noktaları gibi ayarları elle yapacağın anlamına gelir.Ama senin istediğin kolay kurulum yapmak.Yani expert26 değil linux26 yazman ve kuruluma normal yolla devam etmen lazım.Bu tip kurulumda aygıt bağlanma noktaları gibi ayarları Debian'ın kendisi yapar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi volf -- 8 Nisan 2007; 13:18:44 >
  • Ya iyi de Debian işini bilen insanlar için. Siz hiçbir bilginiz olmadan, Linux' un dosya/dizin hiyerarşisini dahi bilmeden Debian kurmaya kalkarsanız "Windows gibi günlük işlerimde kullanamam" dersiniz tabi. Debian'ı grafik arayüzüyle kurup sunucu yapacaksanız, lütfen hiç yapmayın. Red Hat ya da SuSE satın alın. Çünkü Debian'ın içerisinde sunucu ayarlarıyla ilgili hiçbir arayüz yok.

Debian ile sunucu kuracaksanız, önceden bir ön hazırlık yapmanız gerekir. Aynı ben Windows ile sunucu kurmak istediğimde yapacağım gibi.

Uzman olmadığınız halde neden expert26 seçeneğini seçtiğinizi merak ediyorum doğrusu. Adı üstünde expert (uzman). Yıllardır Debian kullanmış uzmanlar için.

linux26 seçeneğini seçerek kuruluma başlayın. O zaman böyle bir sorun yaşmayacaksınız.
  • Arkadaşlar üşenmedim ve bugün P4 olan diğer makinama kurmaya karar verdim (Tabi üzerindeki veriler kaybolmasın diye başka bir ide hard disk taktım 160 GB lik) P4 makinada sorunsuz bir şekilde expert modunda kurulumu yüklemeyi sorunsuz bir şekilde başardım, konsoluda görme şerefine nail olduk bu arada :) Herşey bir yana diğer bilgisayarda çalışmamasının sebebini anakarta bağladım, ide disk kullanmam halinde bile diğer pc ye yükleyememiştim, şu anda kurduğum makinada p4p800x anakart var ve ben bu anakarta hayranım, aslında başından böyle bir problem olacağını bilseydim direkt eski makinama kurardım fakat eski makinam bu iş için yetersiz, ben yeni makinayı zaten bu işi hayal ederek 2000 dolar para harcayarak toplamıştım, şu anda asusun en iyi anakartlarından olarak bahsedilen P5B gözümden düştü, üstelik üzerinde E6600 gibi bir işlemci olmasına rağmen makina kağnı gibi çalışıyor, neyse sözün kısası demekki expert modunda diğer makinaya yükleyebildiğime göre uzman sayılırım sizin deyiminizle bu arada şaka bir yana sorunlu makinada exper26 linux26 ve diğer modlarıda denemiştim hemen ortalığı velveleye vermeyin, acemi kullanıcı değiliz, c64 lerde konsol çok kullandık 15 sene önce ama takıldığım nokta şu, aynı donanımı sadece anakartı değiştirip taktıktan sonra hiçbir sorun olmadan yükledim, yani sorun bariz anakartta, debianın acaba bu anakart için desteği yokmu ? Yani anakarttaki jmicron kontrolcüsü debian ile çakışıyormu anlamadım gitti, bu sorunu özellikle cizgi.com.tr ye yazıcam, hatta anakartı değiştirmeyi bile düşünüyorum bu sebepten dolayı, gerekirse çöpe bile atarım.. Yardımlarınız için teşekkürler bu arada, sayenizde az buçuk linux kullanıcısı olduk, ama tekrar ediyorum, konforlu bir işletim sistemi olmadığı konusunda anlaşalım, windows 95 i bile bundan daha kolay yüklüyoduk yaff

• quote:

ama tekrar ediyorum, konforlu bir işletim sistemi olmadığı konusunda anlaşalım, windows 95 i bile bundan daha kolay yüklüyoduk yaff

Debian veya bir Gentoo icin dogru soyluyorsun ancak bir Ubuntu yada Pardus 20 dakkada yukleniyor ve tum ayarları ile birlikte. Tabii belkide ben yanlis anlamis olabilirim yani, eger sen Debian'dan bahsediyorsan o zamanda zaten kullanacagin sistem bir server surumu olacagi icin onu Win95 yerine Server 2000'le falan karsilastirman daha dogru olur diye dusunuyorum. Ancak Linux hakkında ise bu fikrin o zaman yukarıda yazdigim sistemleri denemeni oneririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Arkadaşlar üşenmedim ve bugün P4 olan diğer makinama kurmaya karar verdim (Tabi üzerindeki veriler kaybolmasın diye başka bir ide hard disk taktım 160 GB lik) P4 makinada sorunsuz bir şekilde expert modunda kurulumu yüklemeyi sorunsuz bir şekilde başardım, konsoluda görme şerefine nail olduk bu arada :) Herşey bir yana diğer bilgisayarda çalışmamasının sebebini anakarta bağladım, ide disk kullanmam halinde bile diğer pc ye yükleyememiştim, şu anda kurduğum makinada p4p800x anakart var ve ben bu anakarta hayranım, aslında başından böyle bir problem olacağını bilseydim direkt eski makinama kurardım fakat eski makinam bu iş için yetersiz, ben yeni makinayı zaten bu işi hayal ederek 2000 dolar para harcayarak toplamıştım, şu anda asusun en iyi anakartlarından olarak bahsedilen P5B gözümden düştü, üstelik üzerinde E6600 gibi bir işlemci olmasına rağmen makina kağnı gibi çalışıyor, neyse sözün kısası demekki expert modunda diğer makinaya yükleyebildiğime göre uzman sayılırım sizin deyiminizle bu arada şaka bir yana sorunlu makinada exper26 linux26 ve diğer modlarıda denemiştim hemen ortalığı velveleye vermeyin, acemi kullanıcı değiliz, c64 lerde konsol çok kullandık 15 sene önce ama takıldığım nokta şu, aynı donanımı sadece anakartı değiştirip taktıktan sonra hiçbir sorun olmadan yükledim, yani sorun bariz anakartta, debianın acaba bu anakart için desteği yokmu ? Yani anakarttaki jmicron kontrolcüsü debian ile çakışıyormu anlamadım gitti, bu sorunu özellikle cizgi.com.tr ye yazıcam, hatta anakartı değiştirmeyi bile düşünüyorum bu sebepten dolayı, gerekirse çöpe bile atarım.. Yardımlarınız için teşekkürler bu arada, sayenizde az buçuk linux kullanıcısı olduk, ama tekrar ediyorum, konforlu bir işletim sistemi olmadığı konusunda anlaşalım, windows 95 i bile bundan daha kolay yüklüyoduk yaff

Siz de ısrarla bilmediğiniz bir işletim sistemini, ısrarla uzman modda kuruyorsunuz. Donanımları tanımayışının nedeni bu. Sizin tanıtmanızı bekliyor.

Eskiden hangi işletim sistemini kullandığınız, kaç yıldır kullandığınızın hiçbir önemi yok. Debian' a aşina değilsiniz, bu nedenle expert26 demeyi bırakın. Ben 2003' ten bu yana Debian kullanıyorum, ama hala kurulum esnasında linux26 seçeneğini kullanırım.

expert26 seçeneği, kendi kendine bir şey tanımaz. Sizden bekler. Bu durumda tutup da "Windows her şeyi tanıyor, bu tanımıyor" demenin alemi yok.

Lütfen linux26 seçeneği ile kurulum yapın. Emeklemeden koşmaya çalışıyor ve düştükten sonra "zemin kaygan" diyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 8 Nisan 2007; 20:54:32 >

• Arkadasim debian uzerine yorum yapmadan once lutfen challenger arkadasimizin yazdiklarini bir kac defa daha okuyunuz. Dikkatlice! Size bir sey soyluyor. debian su anda benim bildigim eski donanimlari en iyi taniyan distro. Bircok yerde yazmisimdir su anda PIII 128mb ram 32mb ekran ile kullandigim bir laptob var ve daha yukleyemedigim bir makine olmadi(hayatta olmaz demiyorum ama zor ihtimal) baska ornegi bu yazilari yazdigim macbook. Yuklemeyi cok rahat yaptigim gibi yahmin edebilcegin her donanimda calisiyor.
  • Arkadaşlar sakin olun lütfen, benim burada debianı yada linuxu kötülediğim yok fakat windowsun hangi sürümü olursa olsun hardware desteğinin kurulum aşamasında en üst düzeyde olması yaygın olarak kullanılmasında en büyük etmenlerden bir tanesi, challenger arkadaşım demişki, expert modunda neden yüklüyorsun kolay modda yükle demiş, bende sorunun expert yada linux26 modunda değil anakartta olduğunu belirttim, dediğim gibi p4p800 asus anakartlı diğer bilgisayarımda sorunsuz bir şekilde kurdum, sonuçta olayın uzmanlıkla falan alakası yok, hangi modülleri yükleyeceğimizi ve parametrelerini girmemizi istiyor, benim yüklediğim modüllerde takıldığım bir yer olmadı, belki daha çetrefilli modüller elbette var ama benim demek istediğim şu, modül kurulum olayı keşke sistem kurulduktan sonra falan olsaydı, hani önce bir sistemi kuralım hardwareleri tanıtalım sistemi bi yoluna falan sokalım gibisinden diyorum, işte windowsun en büyük avantajı ve yaygınlaşmasının sebebi bu, en acemi kullanıcı bile yarım saatte windows kuruyor, daha sonra ne yükleyecekse yüklüyor, windowsun tüm sistemlerinde bu aynı, hiç bilmediğin bir işletim sistemi yüklemeye çalışıyorsun demiş arkadaşım, evet bilmiyorum bu işletim sistemini, bilmediğim halde vistada kurdum, xp de kurmuştum, win98 de kurmuştum, tekrar söylüyorum, benim yaşadığım sorun tamamen anakart ile ilgili bir sorun, debianın bu anakarta destek veremediği açık, grafik desteğini bir yana bırakın hardware desteği daha iyi olmadığı sürece bu tür sistemlerin yaygınlaşması imkansız, neden diye soracak olursanız, herkes benim kadar şanslı değil, herkeste iki bilgisayar olamayabilir, bi yerde takıldığı zaman gidip windows yüklü öbür bilgisayarından internete girip sorununu araştıramayabilir, ne yapacak adam ? Tekrar fdisk yapacak, format atacak, windows yükleyecek ve sorunu araştıracak, bir sürü zaman kaybı ve bıkkınlık, benim demek istediğim nokta işte bu, hiç olmazsa öyle bir olanağa sahip olasıya kadar hiçbir sorun yaşamasak, bu arada anakartın distribitörüne mail attım, gerekirse telefonla görüşüp sorunun ne olduğunu hallolup hallolmayacağını, cd bağlama ile ilgili driver olup olmadığını soracağım.. Şimdilik yazacaklarım bu kadar, tekrar söylüyorum, ben windows hayranı biri değilim ama linuxuda bu şekilde hayal etmemiştim...

• bykenzo, bugün Debian'ın 4.0 sürümü duyuruldu. Bir de onun netinstall CD' sini indirerek dener misiniz? Daha önceki mesajlarınızda dikkat etmemişim, o indirdiğiniz sürüm çok eski. Son stabil sürüm o idi ama arada 4.0' ın stabil test sürümleri vardı. Onlardan indirmeniz daha doğru olacaktı.

Son yazdıklarınıza istinaden bir de Debian'ın 4.0 sürümünün netinstall CD' sini indirip kurmanız.

Diğer taraftan bilmediğiniz işletim sistemi konusuna girelim. Windows' un genel olarak yapısına aşinasınız ve bir sonraki sürümünde önceki gelenekler ve yapı benzer şekilde devam ettiği için yeni sürümlerde sıkıntı yaşamazsınız ya da yaşayacağınız sıkıntı nispeten az olur. Ancak Linux bambaşka bir dünya. Bambaşka bir yapı, bambaşka bir dosya/dizin hiyerarşisi, bambaşka bir yaklaşım. Benim anlatmaya çalıştığım bu.

Eğer Windows gibi görsel arayüz vs. istiyorsanız Red Hat ve SuSE gibi ticari dağıtımları deneyebilirsiniz.

Naçizane tavsiyem Debian'ın 4.0 sürümünü indirmeniz yönünde.

• Sevgili arkadaşım benim istediğim görsel arayüz değil, ben her yanı ile özelleştirilebilen bu işletim sisteminin daha ilk kurulumda çaresi bulunamaz bir hata vermesine üzüldüm, yani en kötü bir windows versiyonu bile o kadar uğraştırmamıştı beni, belki önyargılı olabilirim ama eminim bu işletim sistemini kullanmayı yada görmeyi isteyenlerin daha ilk kurulumda bu yada başka nedenlerle bir hata ile karşılaşırlarsa vezgeçeceklerini söylüyorum, ve tekrar diyorum, linux un yaygınlaşamamasının tek nedeni bence portatif bir kurulumunun olamayışıdır, neyse konuyu fazla uzatmadan, anakart distribitörü ile görüştüm, bana debianın sitesinden dvd rw ile ilgili sürücüleri bulup kurulum cd sinin içine atmamı söylediler, yani bir nevi onlarda bundan bihaber, neyse... 4.0 netinstall CD yi indireceğim fakat link vermemişsin, keşke link verseydin daha sağlıklı olurdu, bu arada söylediğiniz sürüm stabilmi testmi ?www.debian.org.tr adresinden bulabilirim galiba... İlgilendiğin için teşekkürler, belki istemeyerek tartışıyoruz ama bakarsın bi debian kardeşliği kurarız Görüşmek üzere...

• Ama bu söylediklerin Debian icin gercekten gecerli bir durum yani Debian zaten expert bir işletim sistemi Gentoo'da oyle yani daha yeni olna bir linux kullanıcısına tavsiye edilmez, zaten sizde bunu server olarak kullanmak istiyorsunuz ve gayet iyi bir secim debian , tabii Gentoo'da olabilir kurmak istediğiniz dağıtım ancak onun kurulumu daha bir zordur fakat performansını anlatmama gerek yok. Bir de isterseniz sadece deneme amaclı Ubuntu kurmaya calisin makinaya, 20 dakikada butun herseyi ile hazır bir dagitim elinizin altında oluyor. Yani bu sadece debian icin gecerli bir durum ya da Gentoo yada diger expert Linux dagitimlari icin gecerli.
  • bykenzo,www.debian.org adresinden indirebilirsiniz.

Yaşadığınız problem Debian'ın eski bir sürümünde yaşanan bir problem. Muhtemelen anakartınızın kontrolcüsü Debian'ın o sürümünden sonra çıktığı için içerisinde sürücü barındırmıyor. Bu nedenle bu sorunu yaşıyorsunuz.

Diğer taraftan son kullanıcının böyle problemler yaşamayacağını söyleyebilirim. Çünkü Debian biraz daha işin teknik tarafını bilen insanlara yönelik bir dağıtım. Son kullanıcılar Pardus, Ubuntu, SuSE gibi dağıtımlar kullanacakları içim, grafik arayüzünde kurulum, Debian'dan daha çabuk güncel sürüm üretme periyotları (Debian'ın haftalık netinstall CD'leri var, bu açığı böyle kapatıyorlar) sayesinde bu tür sorunlar minimize edilmektedir. Debian'ın amacı bilen insanlar için sağlam bir dağıtım üretmek. Debian'ın "aa kolay kurulum yapalım, şu sürücü kurma işi için şuraya bir düğme koyalım" gibi bir düşüncesi yok. Çünkü "Debian kullanan birisin ne yapacağını bilen olacağını" düşünüyorlar. Bu nedenle bir son kullanıcının masaüstü olarak kullanması için hiç uygun değil.

Tüm bunların dışında, Debian en sağlam, en güvenilir ve stabil Linux dağıtımıdır. Çünkü içerisindeki yazılımlar sorunlara karşı çok uzun test süreçlerinden geçer. Bunun yanında Debian sürümü eski olabiliyor ve yeni donanımlarla tanıma problemleri yaşanabiliyor. Fakat üzerinde çalışılan bir sonraki sürüm için her hafta güncel netinstall CD'si çıkartıldığı için bu sorun giderilmiş oluyor. Güncel netinstall CD' leriyle yapılan kurulumlarda donanım sorunları yaşanmadığı (ya da çok az yaşandığı) için, kurulum esnasında böyle bir sorun yaşayacağınızı öngöremedim.

Eğer kolay kurulum, ayrıntısız, Windows gibi "ileri, ileri, tamam" diyerek bir kurulum yapmak istiyorsanız size Ubuntu, SuSE, PCLinuxOS, Fedora, Mandriva gibi dağıtımları öneririm. Ancak yalın stabilite, güvenilirlik gibi şeyler istiyorsanız, Debian bunun için biçilmiş kaftan.

Umarım güncel Debian sürümüyle sorunsuz bir şekilde kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

• quote:

Orjinalden alıntı: mehmetserif

Ama bu söylediklerin Debian icin gercekten gecerli bir durum yani Debian zaten expert bir işletim sistemi Gentoo'da oyle yani daha yeni olna bir linux kullanıcısına tavsiye edilmez, zaten sizde bunu server olarak kullanmak istiyorsunuz ve gayet iyi bir secim debian , tabii Gentoo'da olabilir kurmak istediğiniz dağıtım ancak onun kurulumu daha bir zordur fakat performansını anlatmama gerek yok. Bir de isterseniz sadece deneme amaclı Ubuntu kurmaya calisin makinaya, 20 dakikada butun herseyi ile hazır bir dagitim elinizin altında oluyor. Yani bu sadece debian icin gecerli bir durum ya da Gentoo yada diger expert Linux dagitimlari icin gecerli.

Yok, ben tavsiye etmiştim. Ancak benim hatam, böyle bir sorun olabileceğini düşünememiştim.

Debian'ı tavsiye etmemin nedeni, sunucu için ideal oluşu, biraz alışınca çok kolay yönetilebilmesi, paket yönetiminin çok rahat olması idi. Fakat böyle bir sorunu ön göremedim. Böyle sorunlar çıktığında evet, yeni bir kullanıcı için büyük problem olabiliyor.

Eğer Debian 4.0 ile de sorun oluyorsa, Debian'da arkadaşın donanımıyla ilgili bir uyumsuzluk olduğu kesinleşmiş olacak. Eğer Linux kullanmak istiyorsa başka bir Linux dağıtımı tavsiye etmemiz gerekecek.

• quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

Umarım güncel Debian sürümüyle sorunsuz bir şekilde kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

B Tamam işte olay budur, şimdi oldu, indirdim ve hemen kuruluma geçtim, bu sefer expert26 ve linux26 yı kabul etmedi, yada komut değişti ben bilmiyorum, debian-40r0-i386-netinst.iso dosyasını indirdim ve bu sefer P5B olan anakartta hiçbir problem çıkarmadı, kurulum modlarını (expert26 yada linux26 gibi ) bilen varsa yazarsa memnun olurum, yalnız kurulumu tamamen bitirmedim, şöyleki; modüllerin kurulacağı ekranda masaüstü, mail sunucusu, dns sunucusu ve diğer hepsini işaretledim, %15 e kadar cd den yükledi, sonra downloada başladı, baktım 4 saat falan yazıyo, biraz bekledim belki diğerlerinide cd den yükler diye ama anlaşıldı hepsini download yapacak, bende restart yapıp baştan yükledim, yine aynı ekrana gelince bu sefer sadece masaüstü ve sistemi seçtim (zaten onlar seçiliydi sadece) tekrar enterledim ve yine downloada başladı, şimdi takıldığım nokta şu, tamam download yaparım beklerim fakat diyelimki ben tüm kalıpları indirdim, bunu download yapmadan nasıl yükleyeceğim ? Acaba sistem seçeneğini kaldırsam sadece masaüstünü seçili bıraksam diyorum (diyeceğine takıp denesene diyorsunuz ama müşteri falan geliyor pc de lazım oluyor ara sıra) kurulum tamamlandıktan sonra nasıl bir period izleyeceğim, yani masaüstünü seçtim ve 3-5 dakika sonra yüklenip kurulumu tamamladım, sistemi açınca diğer cd leri cd roma takıp otomatik mi yükleyeceğim onda takıldım... Bu arada challenger arkadaşım, bu konuyu takip edip cevap yazdığın için minnettarım sana, çünkü son mesajı yazmasaydın belkide bu macera benim için bitmişti neyseki o yazdığın iki satır cümle herşeye yeniden başlamama sebebiyet verdi tekrar teşekkürler... Bu arada sorular bitmiyo tabi, yine bi merak bi heyecan şimdi, şimdi sorularım şu;

Tüm cd leri indirmeme gerek varmı ? Bu cd lerin içeriği ne, hepside gereklimi, yoksa bazıları gerekli bazılarıda windows ta olduğu gibi incik boncuk programlarlamı dolu (hesap makinası, büyüteç gibi)

Sunucu için özellikle belirtilmiş cd nosu varmı (yani sunucu program ve modüllerini barındıran) Yoksa bu programları ve modülleri sonradan kafamıza göre yükleyebiliyormuyuz ?

Sunucu için gerekli program ve modüllerin isimlerini verebilirmisiniz..

Birde şu yukarıdaki download olayına tam bir açıklık getirirseniz ne kadar müteşekkir olurum bilemezsiniz

Açılın bakalım yeni bir debiancı son sürat geliyor (gerçi bu süratle bi duvara çarpacaz ama

Şaka bir yana yorum ve yardımlarınızı bekliyorum (Ama şu portatiflik konusunda fikrim halaa değişmedi haberiniz ola )

Bu arada yazmayı unutmuşum, bu sürüm tam kararlı sürümmü ? Yani deneme test sürümü felan değil değilmi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bykenzo -- 9 Nisan 2007; 12:36:29 >

• Ya bilmiyorum ne kadar doğru bir tavır olacak ama bende buraya bir soru yazıcam
    öncelikle konuyu açan arkadaştan özür diliyorum. Umarım cevap seninde işine yarar.

Challengerin yukarıda bahsettiği php ve apache bileşenlerini yükledikten sonra

/usr/sbin/apachectl start

yazarak apache yi başlattım

/var/www klasörüne php uzantılı ve sadece ekrana merhaba yazdırması gerekn bir dosya attım

localhost/etusch.php yazdığımda bir web sayfası değil kodları gördüm.
    Mandriva ya manuel olarak kurmaya çalıştığımda ( ki genel olarak kurmayı başaramadım fakat apache yi kurmuşturm ve tıpkı dostakı gibi htdocs klasörü yapmıştı ) Buna dayanarak bende debianda htdoc klasörü aradım fakat bulamadım.

Nerede yanlış yaptığım konusunda biri beni bilgilendirirse sevinirim.

---------------------------------------------------------------

Debian kurma işine gelince bence debianın kurulumu oldukça kolaydır. Eğer sadece php çalışşacaksan o zaman testing cd sini indirmeni tavsiye ederim. Yok server kuracaksan o zamanda stable senin aradığın sistem olacaktır.

Kurulumda illa ekrana bişey yazman gerekmez. Ama okuduğum kadarıyla benim hala cesaret edemeyeceğim bir şeye cesaret etmişsin. Tebrikler.

Farkı kurulum seçenekleri için ekrandaki yazıyı okuyarak yapman gerekeni öğrenebilirsin. Sanırım F2 idi. Burada karşına çıkan seçenekler arasında grafik arayüzlü bir kurulum ekranı seçeneğide var ( aslında bu grafik arayüzlü sözü çok saçma bir şeyin grafik olabilmesi için illa mandrivanınki gibi olması gerekmiyor. text değilse herşekilde grafik oluyor. Hatta aslında text bile bir grafik. )
    Eğer farklı bir grafik ekran seçmek istemiyorsan direk ( hiç birşey yazmadan ) enter a bas derim ben.

Kolay gelsin, teşekkürler.

• etusch, o testing dediğin şu anda stable oldu. Debian 4.0 Etch artık stable sürüm.
  • bykenzo, indirmiş olduğunuz CD netinstall CD' si. Yani temel sistemi CD' den kuruyor daha sonrasını ise Internet' ten indiriyor. Bunun nedeni minimal bir CD ile istenilen her yere sistem kurabilmeyi sağlamak.

Masaüstü vs. gibi şeyleri kurmayın. O seçeneklerin hiçbirini seçmeyin. Sadece temel sistem kurulsun. Konsolda çalışmanız hayırlı olur. Sizde daha önce yukarıda bazı adresler vermiştim. Orada sunucu yazılımlarını kurma ile ilgili şeyler anlatılıyor. Oraları takip ederek sunucu yazılımlarını kurabilirsiniz.

Şimdi gelelim diğer sorularınıza:

quote:

Acaba sistem seçeneğini kaldırsam sadece masaüstünü seçili bıraksam diyorum (diyeceğine takıp denesene diyorsunuz ama müşteri falan geliyor pc de lazım oluyor ara sıra) kurulum tamamlandıktan sonra nasıl bir period izleyeceğim, yani masaüstünü seçtim ve 3-5 dakika sonra yüklenip kurulumu tamamladım, sistemi açınca diğer cd leri cd roma takıp otomatik mi yükleyeceğim onda takıldım...

Eğer tam bir CD setiniz varsa hepsini CD'lerden kurabilirsiniz. Ancak buna gerek yok. Çünkü en son Etch yani 4.0 sürümü hatırladığım kadarıyla 17 CD idi. İçerisinde elektronik devre analiz programından CAD programlarına, GSM modem yazılımlarından, eğlencelik programlara kadar bir sürü şey var. En güzeli, ihtiyacınız olan şeyleri komutlarla kurmak.

quote:

Bu arada challenger arkadaşım, bu konuyu takip edip cevap yazdığın için minnettarım sana, çünkü son mesajı yazmasaydın belkide bu macera benim için bitmişti neyseki o yazdığın iki satır cümle herşeye yeniden başlamama sebebiyet verdi tekrar teşekkürler...

Rica ederim. Amacım bilgiyi daha fazla paylaşmak ve birilerine yardımcı olmak. Başlangıçta Debian'a hiç aşina olmadığınız için zorlanabilirsiniz, ama biraz alıştıktan sonra kağıda karalama yaparken bile farkında olmadan Debian logosu çizecek noktaya gelirsiniz. O derece bağlıyor kendine.

quote:

Bu arada sorular bitmiyo tabi, yine bi merak bi heyecan şimdi, şimdi sorularım şu;

Tüm cd leri indirmeme gerek varmı ? Bu cd lerin içeriği ne, hepside gereklimi, yoksa bazıları gerekli bazılarıda windows ta olduğu gibi incik boncuk programlarlamı dolu (hesap makinası, büyüteç gibi)

Yukarıda söylediğim gibi içerisinde bir sürü program var. Internet'ten kurmanız daha mantıklı.

quote:

Sunucu için özellikle belirtilmiş cd nosu varmı (yani sunucu program ve modüllerini barındıran) Yoksa bu programları ve modülleri sonradan kafamıza göre yükleyebiliyormuyuz ?

Sunucu için gerekli program ve modüllerin isimlerini verebilirmisiniz..

Debian'ın içerisinde birçok sunucu yazılımı var. Her birisi farklı amaçlar için geliştirilmiş ve farklı ihtiyaçları karşılıyor. Windows' taki gibi IIS ve Exchange kur ve bunlara kısıtlı kal gibi bir şey yok. Özgür dünyaya hoş geldiniz.

Şöyle gidelim:
    Soru: Hangi hizmeti verecek sunucu yazılımı?
    Cevap: E-posta.

Soru: Güzel, SMTP sunucusu olarak hangisini kullanmak istersiniz? Exim, Sendmail, Postfix?
    Cevap: Postfix (çok severim kendisini)

Soru: Peki e-posta alma için hangi protokol kullanılacak? POP3, IMAP?
    Cevap: İkisi de olsun.

Soru: Hangi yazılımı istersiniz? Courier, Cyrus, vs. vs.?
    Cevap: Courier.

Bunlar gibi Biliyorum kafanız karıştı. Ama bu size özgürlük veriyor. "Bu sendmail iyi güzel ama zor ayarlanıyor" dediğinizde Postfix orada hazır bekliyor.

quote:

Birde şu yukarıdaki download olayına tam bir açıklık getirirseniz ne kadar müteşekkir olurum bilemezsiniz

Kurulumu netinstall CD' si ile yaptınız, sonra istediğiniz bileşenleri kendiniz seçtirip kurduracaksınız.

quote:

Şaka bir yana yorum ve yardımlarınızı bekliyorum (Ama şu portatiflik konusunda fikrim halaa değişmedi haberiniz ola )

Şöyle 1 ay Debian ile haşır neşir olun, bakın bakalım bir daha "portatiflik" diyebilecek misiniz.

quote:

Bu arada yazmayı unutmuşum, bu sürüm tam kararlı sürümmü ? Yani deneme test sürümü felan değil değilmi ?

Evet, şu anda kurduğunuz 4.0 resmi kararlı sürümdür.

Debian' da 3 tane ana sürüm çeşidi vardır:
    stable (kararlı): Kararlı sürüm. Her zaman uzun testlerden geçmiş (misal 4.0 sürümü toplamda 22 aylık bir çalışmanın sonucu) bir sürümdür. Güvenilirliğin ön planda olduğu işler için idealdir. Ancak bu sürümün yenileme süreci çok uzun olduğu için içerisindeki yazılımlar bir süre sonra güncelliğini kaybeder.

testing (test): Test sürümü. Bir sonraki kararlı sürümün hazırlığıdır. İçerisindeki yazılımlar sürekli test edilir ve güncellenir. Fakat, bu da o kadar sağlamdır ki, bir web sunucusu olarak kurmaktan çekinmem.

unstable (kararsız): Sakın adının kararsız olduğuna bakmayın. Her zaman yeni yazılımlar eklendiği için adı böyle. Debian' a göre kararsız olan, aslında başka bir dağıtım için "kararlı" bir yazılımdır. Özellikle masa üstü kullanımında en güncel yazılımları kullanmak için idealdir.

Daha önceki mesajlarımda verdiğim kurulum kılavuzlarını okuyun. Onlara göre sunucu kurulumlarınızı gerçekleştirin.

Debian' da harika bir paket yönetim sistemi var. Örneğin Apache adlı web sunucusu yazılımını kuracaksınız. Yapmanız gereken sadece şu:
    root kullanıcısıyla sisteme girin ve:
    apt-get update
    apt-get install apache

İlk komut paket listesini Internet'ten günceller. İkinci komut ise Apache'nin paketini Internet'ten indirir ve kurar.

Diyelim PHP5 kuracaksınız, MySQL desteği olsun istiyorsunuz:
    apt-get install php5 php5-mysql mysql-server

Bu komut da PHP5'i, PH5' in MySQL modülünü ve MySQL veri tabanı sunucusunu Internet'ten indirir ve kurar.

Birazwww.debian.org.tr adresinde gezinin, dokümanları kurcalayın. Takıldıklarınızı sorun.

1 ay sonra portatiflik sözünüzü hatırlayıp yüzünüzde bir tebessüm oluşacak.

• quote:

Orjinalden alıntı: etusch
    /usr/sbin/apachectl start

yazarak apache yi başlattım

/var/www klasörüne php uzantılı ve sadece ekrana merhaba yazdırması gerekn bir dosya attım

localhost/etusch.php yazdığımda bir web sayfası değil kodları gördüm.
    Mandriva ya manuel olarak kurmaya çalıştığımda ( ki genel olarak kurmayı başaramadım fakat apache yi kurmuşturm ve tıpkı dostakı gibi htdocs klasörü yapmıştı ) Buna dayanarak bende debianda htdoc klasörü aradım fakat bulamadım.

Nerede yanlış yaptığım konusunda biri beni bilgilendirirse sevinirim.

/etc/apache/httpd.conf dosyası içerisinde PHP ile ilgili bir bölüm olacak. Orada PHP ile ilgili .so uzantılı modüllerin bulunduğu satırların # işareti ile pasif hale getirildiğini göreceksin. O # işaretlerini kaldırıp;
    /etc/init.d/apache restart (Debian kurallarına uyalım)

dediğinde çalışır hale gelmeli.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.