< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SKYNET- -- 3 Haziran 2019; 13:12:33 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SKYNET- -- 3 Haziran 2019; 13:12:33 > |
siz sohbet ederken ben de bazı düzeltmeler yapayım:
"Tepkime süresi" tepkime süresi değil, tepki süresi... monitör panelinde tepkime olmaz. Tepkime kimyada kullanılan bir terimndir. LCD panel terminolojisi için doğru terim response time= tepki süresi ya da yanıt süresidir. "IPS panel Diğer panellere oranla daha kaliteli renklere sahip" hayır, böyle bir şey de yok. Ayrıca "Kaliteli renk" diye bir tabir de pek doğru değil. IPS panellerin renk gamutu daha geniştir, bu yüzden gerçeğe daha yakın sonuçlar elde edilir ancak bu durum video editör, grafiker, fotoğrafçı vs. olduğunuzda ciddi bir anlam taşır. Bu sebeple pro monitörler genellikle IPS panellidir. Evde film, dizi izleyip, oyun oynayacaksanız VA panel'in kontrast farkından ve ips panel gibi siyah gösterme özürlü olmayışından dolayı VA panelde daha doygun renkler elde edersiniz. Bu sebeple üst segment televizyonların hepsi va ya da oleddir, alt segment tv'ler ise ips panellidir. Üreticilerin 9 serisine çıktığınızda IPS panel tv bulamazsınız, olmaz. "VA Panellerin Gözle görülebilir, ciddi bir ghosting sorunları var. Tepki süresi olarak ıpsden düşük tnden yüksek" Buna da hayır. VA panelin hızlısı var, yavaşı var. Bu mukayeseyi yaparken hangi VA panelden, hangi IPS panelden bahsediyoruz? Her VA panelde ghosting görülecek diye bir şey yok. Minimum seviyede ghosting olan çok sayıda VA panel var... Elbette ortalama alındığında TN panelin ortalamasına yaklaşamaz ancak bir sürü istisnası varken IPS'ten geri kaldığını da söylemek, genelleme yapmak doğru değil... Bu arada bunu bazı yabancı kaynaklarda da okuyorum ama eskiden kalma saçma bir genelleme... Güncel VA paneller için böyle bir genelleme yapmak yanlış. Bir oyuncu olarak ve düzenli film izleyen birisi olarak hangi panel türünü tercih edersiniz? Sorunun cevabı basit; Rekabetçi bir oyuncuysanız, online oyunlarda uçuyorsanız-kaçıyorsanız veya "daha çok kill almak" birincil hedefinizse görsel kaliteden feragat ederek zaten mecbur TN panel alacaksınız, neredeyse sıfır ghosting için TN panelin alternatifi IPS ya da VA olamaz. Film/dizi izlemek için ise elbette VA panel hepsinden daha iyidir. Yani hem o, hem o yok maalesef. Önceliğinize göre karar vereceksiniz. |
Çok güzel bir konu olmuş, 3 tip paneli denemiş ve üçünden de bir şekilde ağzı yanmış biri olarak teşekkür ediyorum konu için.
Yazdıklarınıza %100 katılıyorum. Macerama IPS panelle başladım, ama IPS panelle film izlenmiyor hocam, korku oyunu da oynanmıyor. Karanlık sahneli içeriklerin benim hayatımda yeri yok diyen varsa alsın kullansın, renkler muhteşem ama o siyahlar, o Glow ve bleed sorunları! Aman Ya Rabbi bir daha asla IPS Lottery'e bulaşmam. TN Panel... Competetive oyunlar oynayanlar tercih etmeli, hızına diyecek söz yok. Onun dışında içeriklerde görselliğe önem verenler uzak dursun. İzleme açılarının kötülüğünü geçtim, fotoğrafçılıkla ilgilenen biri olarak, renklerin "silikliği" ve color banding sorununun düzeyinden dolayı TN Panele de bir daha bulaşmam. VA Panel... Son durağım. Evet yoğun ghosting var ama yukarıda bahsettiğim sorunlar içinde benim kişisel olarak en tolere edebildiğim problem bu oldu. Hele ki oyun oynarken korku içeriği sevdiğim için ve bilgisayarı ışıksız karanlık bir ortamda kullandığım için siyah renklerin derinliği yukarıda bahsettiğim 2 panel tipini de benim için bitirdi. Yeni bir teknoloji geliştirilinceye değin ya da OLED panelli monitörler yaygınlaşıp, fiyatları alınabilir seviyelere gelinceye ve burn-in gibi sıkıntıları çözülünceye değin tercihim VA panelden yana olacak. |
Hocam işte bu tamamen kişiye göre değişen bir zevk meselesi. Ben deneye deneye kendim için en iyi panel tipinin Va panel olduğunu keşfetmiş oldum. IPS Lottery Türkiye şartlarında bana göre bulaşılacak bir durum değil. Firmalarda ticaret ahlakı olsa idi, kalite kontroller yeterli düzeyde olsa, satış sonrası destek olsa, teknik servisler ahlaksız olmasa idi kusursuz bir IPS panel elbette 3 panel tipinden en iyisi. Ama kusursuz IPS panel bulabilen???
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 15 Mayıs 2019; 16:38:49 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 13 Kasım 2019; 1:24:7 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 17 Mayıs 2019; 14:25:12 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 17 Mayıs 2019; 17:2:51 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 18 Mayıs 2019; 2:25:24 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 22 Mayıs 2019; 11:15:55 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 19 Mayıs 2019; 3:13:53 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 23 Mayıs 2019; 14:37:5 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sangreal_1905 -- 29 Mayıs 2019; 5:12:21 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi heyysanadiyom -- 29 Mayıs 2019; 14:33:40 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 2 Haziran 2019; 23:1:37 > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |