Şimdi Ara

Hard Diskten gelen yoğun ses

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kaç senedir kullandığımı bilmediğim bilgisayarımın hard diski çok yoğun bir ses çıkarıyor. Aslında eskidiği için değil. Aldığımdan beri bu sorun vardı. Hard diskin sesli çalışan bir parça olduğunu biliyorum ve çıkardıkları sesi de tanıyorum. Ancak bununki çok başka. Şöyle tarif edeyim bi kabloyu çalışan bir fana sürttüğünüzde çıkan sesin aynısı. Çok rahatsız edici. Ayrıca hdd nin sorunlu olduğunu şuradan da anlayabiliyorum; bilgisayar uyku modundan asla uyanamıyor. Ayrıca 10 açılıştan atıyorum 4-5inde açılmayı reddediyor resetlemek zorunda kalıyorum. Bu arada hdd hitachinin 2 tb bir versiyonu. Dolayısıyla çöp olsun da istemiyorum. Sorum şu ki; eğer ben bi ssd alıp onu c yapıp windowsu kurduktan sonra bu hddyi de d yapıp dosyalarımı orada saklasam (tabiki yedeklerini alıyorum) depoda işlem yapmadığım yanlızca standart bir windows kullanımında hard disk böyle ses yapmaya devam eder mi? yoksa susar mı? Eğer ses kesilecekse hemen bi ssd temin edeceğim.

• Windows Olay Görüntüleyicisi'nin sistem bölümünden disk hataları var mı kontrol edin ayrıca HD Tune gibi bir yazılımla uzun hata taraması yaptırıp diskin SMART verilerine bakın. HDD atıl durumda çalışırken yani okuma/yazma yapmadığı halde gürültü yapıyorsa SSD alsanız da gürültü yapar fakat Windows'un güç seçeneklerinden disk 5-10dk kullanılmadığında kapatacak şekilde ayarlarsanız diske erişim olmadığı zamanlar kapalı kalır.
  • Smart verilerinde de hergangi bir bozuluk yok. Uzun hata ayıklama taramasının da tamamı yeşil. Çok ilginç...
  • SSD alıp, Windows'u da ona kurarsanız ses probleminiz büyük oranda çözülür. Sadece o diske bir şey kopyalarken, kurarken, antivirüs programıyla sistem taraması yaparken tarama işlemi o diske geldiğinde ses duyarsınız. Bende de hitachi marka bir disk var ve sizinki kadar olmasa da sesli çalışıyor. Etiketini okuma imkanınız varsa bakabilir misiniz üzerinde "refurbished" yazıyor mu?
  • Görebildiğim kadarıyla hayır, yazmıyor. SSD fikrini de fiyatlara bakmadan önce söylemiştin son baktığım zamandakileri varsayarak. Ona ayıracak bütçe de yok malesef. Ayrıca şu ayrıntıyı unutmuşum; hard diskin ses yaptığı sırada senkron şekilde kasanın üstündeki kırmızı ışık da yanıyor. Ancak ışığın yanında ne olduğuna dair bir simge,harf vs yok. Sorun ne olabilir acaba?
  • fatihsevimli11 F kullanıcısına yanıt
    O ışık HDD aktivitesini gösterir, HDD okuma/yazma işlemleri yaptığında ışık hızlı veya yavaş flaş yaparak veya sürekli olarak yanabilir.
  • Teşekkürler cevaplarınız için, veriler sağlıklı ancak hdd bir garip gerçekten. Bunun dışında birçok hddli pc kullandım ancak açılışta en yavaşı bu ve kendine gelmesi de biraz süre alıyor. Sonrasında hızlı çalışıyor, ses dışında bir sorun yaşamıyorum.
  • Diskte problem var. Her an sorun büyüyebilir.
    Isletim sistemi bu diskte çalışıyor sanırım. Bu yüzden sürekli diskin farklı bölgelerinden okuma yazma işlemi yaparken de zorlandığı için ses yapıyor. Dıski 2 disk olarak kullanırsanız bir ihtimal ses azalabilir. Verilerin yedeğini aldıktan sonra Defrag yapmak da bir nebze diski rahatlatabilir.
    Ama her halukarda diskinizin çıkardığı ses normal değil, Her an disk ulaşılamaz hale gelebilir. Yedek almanızı öneririm

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tüm dosyaların yedekleri var zaten diskte problem olmasa bile tek diske güvenmek en yanlış şey. Eğer bir gün yeni disk alırsam defrag yapacağım zaten ama piyasa içler acısı halde..
  • Ses bu aralar iyice kötüleşti. Artık fana sürten kablo gibi kesik kesik değil freni sıkışmış bisiklet gibi ses çıkarmaya başladı. Bakalım sonumuz ne olacak..
  • Aralıklı olarak yedek alın. Smart ve tam tarama tamamen sorunsuz ise acoustic management ayarı yapmayı deneyin. Hitachi için var mı emin değilim. Windows için HDTune üzerinde AAM sekmesi var. Geçici olarak oradaki ayarı değiştirip bir süre bakın.

Edit: Hitachi Feature Tool var. Iso imajını yazdırıp bakabilirsiniz.
    hddguru.com
    HDDGURU > Software > Hitachi-Drive-Feature-Tool > Ftool_200.iso
    https://hddguru.com/download/software/Hitachi-Drive-Feature-Tool/ftool_200.iso

Örnek: Change Acoustic Level

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 30 Mayıs 2020; 18:53:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Dediklerinizi zaman bulduğumda yapacağım ancak artık açılma kısmında da neredeyse her açılışta problem çıkarmaya başladı. Bazı uygulamalar (örn. Logitech software) düzgün çalışmamaya başladı. Pc açıldıktan sonra normalde mouse un dpi ını oto olarak ayarlayan program artık 2-3 dk gecikiyor. Birkaç programda daha sorunlar oluştu bilmiyorum bunla mı alakalı.. Bu işten masrafsız olarak sıyrılmak istiyorum artık öyle bir duruma geldim ki artık sesi falan önemli değil, çalışsın yeter.
  • Dünden beri yaptığım 6 açma işleminin 5inde siyah ekran verdi.
  • Disk veda ediyor

• Malesef.. Bilmiyorum alakalı mı ama bugün sadece bu cihazda internetten kopmalar meydana gelmeye başladı. Ayrıca usb bağlantılı bir alıcı kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihsevimli11 -- 3 Haziran 2020; 23:16:34 >
  • fatihsevimli11 F kullanıcısına yanıt
    Bozuk hard diski bilgisayara bağladığımda diğer aygıtlarda kopmalar oluyor. Özellikle usb den bağlanınca bazı usb portlarındaki aygıtlar kendiliğinden çıkıyor. Bozuk hdd yi çıkarınca bir süre sonra aygıtlar tekrar yükleniyor veya usb den çıkarıp takmak gerekebiliyor.
    Sizinki de böyledir tahminim

• Evet bu şekilde, konudan alakasız ancak bilgisayar ethernet kablosunu da kabul etmiyor. Kablo sağlam diğer bilgisayarım üstünde denedim çalışıyor ancak bu bilgisayar kablolu interneti görmüyor. Sorun ne olabilir?

Ah fakirliğin gözü kör olsun sorunsuz çalışan bi bilgisayarımız olmayacak bu hayatta. Derdim oyun falan da değil sorunsuz çalışsın 3-5 birşey kaldırsın yeter. Ama türkiyede imkansız bu fiyatlarla..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.