Şimdi Ara

Harici Disk i Sogutma (Çözüldü-Resimli) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
2
Favori
6.095
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • iki tane 14 lük kasa fanı alsan. uzun civatalarla ki bu civatalar nası en olarak geçecek
    ve fanları birbirine bağlayıp ayrıca nas ile fanlar arasında yaklaşık 3-4 cm boşluk bırakacak şekilde olsa
    fanlarada 12 volt bir adaptör bağlasan bana yeterli gelir gibi geliyor.
    yani iki fan nastan bağımsız duracak aynı kafada bir kulaklık gibi :)
  • aynı hdd 1 gb xs eniştemde var.
    çok nadir kullanıyor.
    konuşup ısınıp ısınmama konusunda sızı bılgılendırırım.
    ev içi görüntü alıp . ıp sınden iş yerinde izliyordu.
    denetleme amaçlı.
  • tamamen yazdıklarınızı okutum hepsi boş çözümler.
    klimanın altına koyun hdd kendine gelir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: utkanizmit

iki tane 14 lük kasa fanı alsan. uzun civatalarla ki bu civatalar nası en olarak geçecek
    ve fanları birbirine bağlayıp ayrıca nas ile fanlar arasında yaklaşık 3-4 cm boşluk bırakacak şekilde olsa

Ne demek istediğini kafamda canlandırabiliyorum Utkan. Gayet de mantıklı geldi önerin.. Peki kasa fanları Yako2k3'ün kullandığı çift fanlı HDD soğutuculardan daha etkili bir soğutma sağlar mı dersin? Sessizlik durumu HDD fanlarına göre nasıldır? Ofiste çalışırken kafamızı patlatmasın da sonra.. Ayrıca kasa fanlarını NAS cihazının sağından ve solundan, yani yanlardan üfleyecek şekilde uygulamaktan bahsediyorsun yoksa önünden ve arkasından mı? Bir de NAS ile fanlar arasında 3-4 cm bırakmak biraz fazla bir boşluk olmaz mı? Yako2k3'ün uygulamasına baktığımızda sadece yarım santim fanaln boşluk varmış gibi görünüyor nas ile fanlar arasında.. Ben ne kadar yakın olabilirse o kadar etkili olur diye düşünüyordum, yani en fazla bir cm falan boşlukla uygulamayı düşünüyordum. Yanılıyor muyum?..

Ayrıca ne senden ne de Yako2k3'dan fanları uzun kablo bağlarıyla cihaza bağlama konusunda fikir alamadım.. Bunun uygulamada bir zorluğu ya da soğutmada bir dezavantajı olacak mıdır?

• quote:

Orijinalden alıntı: SaLVaToRe
    aynı hdd 1 gb xs eniştemde var.
    çok nadir kullanıyor.
    denetleme amaçlı.

quote:

tamamen yazdıklarınızı okutum hepsi boş çözümler.
    klimanın altına koyun hdd kendine gelir.

SaLVaToRe bence sen başlığı tam olarak okumamışsın, çünkü bizzat kullanıcısı aşırı ısınma yaptığını söylemiş, sen enişteme sorup söylerim diyorsun ısınıp ısınmadığını. Bizzat uygulayıcısı hissedilir derecede soğutma sağladığını yazmış sen uzaktan bakarak hiç faydası olmaz diyorsun. Yalan mı söylüyor adam, neden böyle birşey yapsın ki?..

Biz 24 saat çalışan bir cihazın 24 saat soğutulmasından bahsediyoruz. Klimayla soğutmak için önce bir klimamız olması lazım, sonra da 24 saat klima çalıştırmaya yetecek kadar zengin olmamız. 24 saat çalışacak bir klimanın parasıyla NAS'ı soğutmaya gerek kalmaz, her ay yeni bir NAS alınır, hatta server kurulur.. ;)

• quote:

bu kendınıze gore yaptıgınız sogutma cozumunun harıcı hdd nızı 1 derece bile sıcaklıgını dusureceğini sanmıyorum.
    bosa 4 cm lık 2 fan gurultusu.

Buyurun kendiniz gozlemleyın. Mecidiyekoy deyım. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgur77

Oncelikle notbuk standıyla senın NAS ın "öpüşmesi" ısıyı dagıtma işine fayda saglamıyor bunu belırteyım. Opusmemeıs gerkeıyor kı alumınyum şase deki sıcaklık, 2-3mm uzaklıktakı SOGUK alumınyum standa dogru akım yapabılsın. Yani notbuk standları esasında notbuklara da yapısmazlar. ARada kucuk bır hava akımı boslugu olmalı kı "sıcak hava soguk standa akmaya calısabılsın". Bunu ben uydurmadım; forumdakı sogutma konularını ıncelerken bazı arkadasların acıklamarı ve teknık bılgılerınden bu sonuca vardım. Yanı esasında notbuk standı (alumınyumlu olanlar) kendını sogutuyor, uzerındekı ısınmıs cıhazdan sıcak hava notbuk standına dogru akmaya calısıyor.

Ha benım cıhaz gercekten cok dandık :) o yuzden japonla yapıstırmaktan ımtına etmedım. Ama sen NAS ı yatırma, dık oalrak evındekı notbuk standıyla bır sure kullanmayı dene lutfen. Bir de bırseyı soyleyeyım; arada kacıyor hep. Pervane capı kucuk olan fanlar yuksek devırde doenrler cok hava akımı yaratabılmek ıcın. Ama buyuk kanatlı ve dusuk voltajlı fan olursa, daha az devırle aynı ısı (belkı daha fazlasını) yapar. Az donmek ıyıdır; fan ın omru uzar. Arabalarda mesela benzınlı arabalar daha yuksek devır cevırır (ıdeal tork ıcın) ama dızela rabalar o otku daha dusuk devırde saglar. Bu sayede dızel arabalar 300-400bın km gour cok rahat (bakımlarını aksatmazsan) Ama benzınlı arabaların o kılometrelerde alıcısı olmaz ;)

Kablo bagı fıkrı guzel fıkır. Benım de aklımdaydı ama elıme japon geldı "ne olacaksa olsun" dıyıp daldım. Su an gercekten ortam sıcaklıgında NAS. Uygulamadan once resmen "el yakıyor"du.

Sen elindeki notbu kstandıyla bır dene; ayrıca bır adaptor ıle fazladan guc harcama (o adaptor de ısı yaratacak ortamı extra ısıtacak, prızde yer kaplayacak, fazladan kablo kargasası olacak vs vs.) Bir dene, 1-2gun gozlemle. Begenmezsen kablo bagıyla saga sola cakarsın ık ıtane Xilence ı.

Varsay kı her ıkı metodda da basarılı olamadın. Maksımum zararın 25 TL. (2 tane Xilence ve kablo bagı parası) :))

Denemeye deger.

• quote:

iki tane 14 lük kasa fanı alsan. uzun civatalarla ki bu civatalar nası en olarak geçecek

ben de o aralıgın cok onemlı oldugunu okumustum bu forumda bı yerlerde. O yuzden fanları sokup dırek kasaya yapıstırmadım. fanların kendı aparatı o aralıgı saglayınca cok sevınmıstım :))
  • quote:

aynı hdd 1 gb xs eniştemde var.
    çok nadir kullanıyor.
    denetleme amaçlı.

benımkı 24 saat, 2 sunucunun arasında calısıyor. Odanın (bugun ve klıma kapalıyken) sıcaklıgı 30-31 derece. bu fanlardan once el yakıyordu cıhaz. Simdi cok mulayım sıcaklık durumunda. oda sıcaklıgında neredeyse. Eskıden el yakarken kılıtlenıyordu haftada bır kere; bu uygulamadan sonra kılıtlenme falan yok.
  • Evet sonunda ben de tamamladım NAS soğutma projesini ve sonucu paylaşmak istiyorum sizlerle.. Geçen haftasonu İstanbul'daydım ve hemen bir teknoloji mağazasına daldım, en yakınımdaki Vatan Bilgisayar'dı ve ben de Yako2k3 gibi ordan aldım fanları.. En etkili soğutmayı nasıl sağlayacağım üstüne uzun uzun düşündükten, Yako2k3 ve Utkan'ın değerli görüşlerini aldıktan sonra cihazı büyük kasa fanlarıyla soğutmaya karar vermiştim. Vatan Bilgisayar'a gitmeden önce NAS cihazımın ölçülerini almıştım fanı seçerken faydalı olur diye.. NAS'ın yüksekliği 14 cm olduğundan 14 cm'lik kasa fanlarını görünce ahan da bu dedim. Aralarında karşılaştırma yaptıktan sonra TurboFan markalı bir modeli seçtim, ötekiler ışıklı falandı çok hoşuma gitmedi. Ayrıca seçtiğim fanın hem pervane sayısı daha fazlaydı hem de dB'si daha düşük görünüyordu. Bu arada kullandığım fanlar 12V.

Gelelim uygulamaya.. Aslında daha fanları bile almadan kafamda bir uygulama şekli vardı ve aynısını sorunsuz bir biçimde uyguladım. Umduğumdan daha güzel, daha sağlam, daha sessiz ve daha etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.. Uygulamaya geçmeden önce boyu tam boyuna göre olan fanları NAS'ın yanına koyarak ölçü aldım, ne tesadüf ki ihtiyaç duyacağım sunta 21cmx21cm olmak üzere tam bir kareydi. Hemen bir marangoza gidip kestiriverdim, para bile almadı.. Marangoz'un hemen yanındaki nalburdan mobilyaları köşelerinden sabitlemede kullanılan metal köşebentten 8 adet aldım. Bir de zemini biraz yükselterek NAS'ı üstüne koymak üzere iki adet plastik ayak.. Ne kadar şanslıyım ki metal köşebentlerin vidalama delikleri fanların kullandığı vidalara tam geldi ve bu da daha sağlam bir iş çıkmasını sağladı. Metal köşebentleri kullanarak fanları kestirmiş olduğum suntanın sağ ve sol yanına sabitledim. O kadar sağlam tuttu ki anlatamam.. Bu arada sabitlemeyi fanlarla NAS'ın sağ ve sol tarafı arasında yarımşar santim boşluk kalacak şekilde yaptım. Ayrıca normal kullanımda NAS'ın altı zeminle öpüşüyordu, yani bir boşluk yoktu ve ne zaman kontrol etsem altının fazlaca ısındığını farkediyordum. Plastik ayakları da NAS'ın altında bir boşluk yaratarak hava akımı oluşturabilmek için kullandım. 12V adaptörümü de bağladıktan sonra test ettim ve iki fan arasına elimi koyduğumda çok iyi bir etki aldığımı gördüm. Sanırım aşağıdaki fotoğraflar daha iyi anlatacaktır. Henüz NAS'ın içine yerleştirmemiş olduğu fotoğrafları aşağıya ekliyorum:

ÇALIŞTIRILMAMIŞ POSİZYONDA YANDAN

Harici Disk i Sogutma (Çözüldü-Resimli)

ÇALIŞTIRILMAMIŞ POSİZYONDA ÜSTTEN

ÇALIŞTIRILMIŞ POSİZYONDA YANDAN

Bir heyecanla el yapımı soğutma sistemimi kucaklayıp ofise doğru yol aldım. Cihaz hazırladığım düzeneğin içine cuk diye oturdu. Ben yapmamış olsam da cihazın bir aksesuarı deseler inanırdım walla. Plastik ayaklar NAS'ın altında boşluk ve hava akımı yarattığı gibi, fanların cihazı tam olarak ortalayarak bütün havayı yüzeye üfürmesini sağladı. Her neyse, NAS'ı düzeneğin içine yerleştirdikten sonra hem NAS'ı hem de soğutma sistemini çalıştırdım. Öncelikle yan taraflarında olmak üzere NAS'ın her tarafında fırtınalar esiyor desem yeridir. Fan sesi rahatsız etmeyecek hatta kulak kesilmediği taktirde hissedilmeyecek düzeyde. Normalde yarım saat çalıştıktan sonra el yakacak kadar ısınan NAS'ı iki saat sonra kontrol ettiğimde neredeyse çalışmadığı zamandaki gibi düşük bir ısıda olduğunu gördüm. Cihazın ısısına göre devreye giriyor olmalı ki normalde 15 dakika içinde çalışmaya başlayan kendi fanı iki saat geçmesine rağmen hiç çalışma gereği duymadı.. Övünmek gibi olmasın ama keyfe geldim, çıkardığım işle gurur duydum walla. Fikirlerini ve önerilerini benimle paylaşan Yako2k3 ve Utkan'a çok teşekkür ediyorum. Artık ofiste 24 saat çalışan NAS cihazından yana kafam çok rahat. Umarım aynı konuda çalışmalar yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olur Yako2k3'un ve benim soğutma projem.. NAS cihazınının soğutma sisteminin içine yerleştirildiği fotoğrafları da aşağıda paylaşıyorum. Sağlıcakla kalın..

YANDAN GÖRÜNTÜSÜ

ÖNDEN GÖRÜNTÜSÜ

ÜSTTEN GÖRÜNTÜSÜ

• aa hıc de sogutmaz. bi işe yaramaz bu proje. bosuna ugrasmıssın.

Tebrık ederım. efektıf bır proje olmuş. Fanları neyle besleıdn? ayrıca adaptor ıle mı? Kompakt bır yapı ıcın tek merkezden besleme cozumu uretmelısın bence

2 tavsıyem daha var.

1) O fanlardan memnunsan, gıt 2 tane daha al yedek (ne olur ne olmaz)
    2) Fanların dıs taraflarına tel ızgara yapabılıyorsan ıyı olur. Meraklı cok olur parmak sokmaya kalkar falan.

Ornegin;http://www.wisiwiw.com/images/Astronomy/FanShieldV2.jpg

Bir de imalatını (fanları söküp) metalık koyu gri sprey boyayla boyarsan tam olur. Tabii önce ince zımparayla ahşabın kenarlarını cok hafıf rutuşladıktan sonra :)

(ah o fanlar 5v usb ıle beslense ıdı, evrensel oalrak heryerde ısıne yarardı)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yako2k3 -- 18 Ağustos 2012; 13:57:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Yako2k3

aa hıc de sogutmaz. bi işe yaramaz bu proje. bosuna ugrasmıssın.

Tebrık ederım. efektıf bır proje olmuş. Fanları neyle besleıdn? ayrıca adaptor ıle mı? Kompakt bır yapı ıcın tek merkezden besleme cozumu uretmelısın bence

2 tavsıyem daha var.

1) O fanlardan memnunsan, gıt 2 tane daha al yedek (ne olur ne olmaz)
    2) Fanların dıs taraflarına tel ızgara yapabılıyorsan ıyı olur. Meraklı cok olur parmak sokmaya kalkar falan.

Ornegin;http://www.wisiwiw.com/images/Astronomy/FanShieldV2.jpg

Bir de imalatını (fanları söküp) metalık koyu gri sprey boyayla boyarsan tam olur. Tabii önce ince zımparayla ahşabın kenarlarını cok hafıf rutuşladıktan sonra :)

(ah o fanlar 5v usb ıle beslense ıdı, evrensel oalrak heryerde ısıne yarardı)

Bu türden soğutmalar hiçbir işe yaramaz diyenlere küpe olsun, buyursun gelsin test etsin, değil ısıyı düşürmek cihazın çalıştırılmamış posizyonundaki ısıyla neredeyse aynı olduğunu bizzat dokunarak görsün ;)

Teşekkür ederim Yako2k3, ben de beklediğimin çok daha üstünde efektif bir sonuç aldım, üstünde kafa yorduğuma ve araştırma yaptığıma değdi.. NAS'ı çalıştırmamın üzerinden bir gün geçtikten sonra bugün yine dokunarak kontrol ettim, nerdeyse kapalı posizyondaki ısıya sahip ;)

Fanları 12V adaptör ile besledim, elimde fan ile elektrikçiye giderek satın aldım, iki adet fanı aynı adaptörle kullanacağımı söyledim, ona göre baktılar verdiler. Yani ayrı ayrı adaptörlere değil, tek bir adaptöre paralel olarak bağladım. Adaptörün biraz ısındığını farkettim fakat iki fanı tek adaptöre bağlamanın sakıncası olur mu bilemiyorum. Merkezden beslemeye gelince zaten projemde böyle bir niyet yoktu, prizden adaptörle güç almayı tercih ediyordum ve öyle yaptım. Bu arada tek merkezden derken NAS'ın kendisinden beslemeyi mi yoksa benim yaptığım gibi tek adaptörle beslemeyi mi kastettin onu anlayamadım..

Ayrıca fanların ve adaptörün 24 saat çalışıyor olması bir sakınca doğurur mu yoksa zaman ayarlı priz kullanarak 15'er dakkalığına da olsa günde birkaç kez dinlendirmem faydalı olur mu dersiniz? Aslında NAS için de aynısını yapabilmek isterdim fakat ne yazık ki fişi çekip takarak değil, açma kapama düğmesinin kullanılarak açılıp kapatılması gerektiği belirtiliyor kullanma kılavuzunda. Sanki cihaza bunu sağlayan küçük bir yazılım ya da yaptığımın benzeri bir soğutma sistemi kullanmak çok zor.. AR-GE birimleri iyi çalışmıyor bunların.. ;)

Bu büyüklükte olup da 5V olan fana hiç rastalamadım Vatan Bilgisayar'da. 12cm ve üzerindekilerin tamamı 12V idi. Ayrıca 5V'un ne gibi bir avantajı olduğunu düşünüyorsun ve evrensel olarak heryerde işe yaramasından neyi kastediyorsun?

Tavsiyelerin için teşekkür ederim fakat fanlar çok da ucuz sayılmazdı, tanesini 24 TL'ye aldım. Buna rağmen yedeklerini almamı önerir misin? Herhangi bir sorun olursa aynısından bulamama ihtimalim olur mu? Bu arada fanların garanti belgesi de mevcut..

Tel ızgaraya gelince, fanın kendisinde dahili olarak bulunsaydı çok iyi olurdu fakat kasa fanlarının hiçbirisinde ızgaralı olanını göremedim. Uydurabilir miyim bilmiyorum fakat ızgara görevi yapacak bişeyler monte etmeyi denerim. Ancak şu da var ki NAS ve soğutma sistemi zaten öyle çok ortalık bir yerde durmayacak. Buna rağmen parmak sokanlar da fazla merakın iyi birşey olmadığını görüversinler ;)

Aslında altına koyduğum ahşabın rengini ben de çok sevmedim, siyah olmasını isterdim fakat marangoz artakalan parçalardan kesip verdiğinden tercih etme şansım olmadı. Dediğin gibi boyanabilirdi de fakat projeyi tamamlamak için sabırsızlandığımdan boyamayı ve kurumasını falan bekleyemedim..

Bu kadar etkili bir sonuç sağlanırken neden üreticiler NAS ya da harici HDD'ler için neden bu türden soğutma sistemi üretmiyorlar aceba?.. Üstelik elindeki imkanlarla çok daha iyisini yapabilirler. Kendim yapmadan önce yabancı siteler dahil her yerde araştırdım, bir tane bile örneğini göremedim. Farklı modeller için seri üretim yapıp satsam alıcı bulur mu aceba?.. ;) Tabi o zaman boyasından tut da ızgarasına kadar çok daha fazla ayrıntıyı düşünür, el yapımı değil fabrikasyon bir görüntüye kavuştururum kesinlikle..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgur77 -- 18 Ağustos 2012; 19:07:55 >

• ılk bız mı yaptık yanı?
    notbuk sogutucu sektoru olustu da nas sogutucu sektorunun ılk adımlarını bız mı attık dersın :)))

gule gule kullan tekrar. vesileyle bayramın da kutlu olsun
  • quote:

ılk bız mı yaptık yanı?
    notbuk sogutucu sektoru olustu da nas sogutucu sektorunun ılk adımlarını bız mı attık dersın :)))

Aynen öyle oldu Yako2k3 ;) Google'da 30. sayfaya kadar aradım, bizden önce yapanına rastlamadım.. İlerleyen süreçte NAS soğutucuları da görürsek ve aynı bizim yaptıklarımız gibi olursa hiç şaşırmam.. Teşekkür ediyorum, senden esinlenerek ortaya çıktı benimkisi de. Sana da iyi bayramlar.. Fakat bir önceki mesajımda sorduklarımın hiçbirisine yanıt alamadım?..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgur77

quote:

ılk bız mı yaptık yanı?

Aynen öyle oldu Yako2k3 ;) Google'da 30. sayfaya kadar aradım, bizden önce yapanına rastlamadım.. İlerleyen süreçte NAS soğutucuları da görürsek ve aynı bizim yaptıklarımız gibi olursa hiç şaşırmam.. Teşekkür ediyorum, senden esinlenerek ortaya çıktı benimkisi de. Sana da iyi bayramlar.. Fakat bir önceki mesajımda sorduklarımın hiçbirisine yanıt alamadım?..

bayram donusu verıcem yanıt (varsa eger verecek bır yanıtım). kısa zamanlarla gırebılıyorum nete telaşeden :)

• cümleten iyi bayramlar öncelikle.

bence gayet güzel derli toplu uzun yıllar sorunsuz çalışabilecek bir sistem olmuş.
    eline sağlık.

soğutma konusunda hiç şüphem yok mübarek fanlar nas ın kendisi kadar var zaten :)

ki nas ın kendi fanıda artık açmıyor dediğine göre demekki efil efil soğutuyor.

fanların her nekadar 12 volt olsada ayarlı bir adaptör yada voltaj ayarlayan küçük bir
    devre vasıtası ile fanlara giden voltajı düşürerek fanların dönüş hızlarını düşürebilirsin
    bu hem ses seviyesini azaltır hemde fanların ömürlerini artırır.

ayrıca adaptörün ısınması normal yüksek ihtimal switchmode bir adaptördür ve sm adaptörlerin
    ısınması daha doğrusu ısıyı dış kutuya yansıtması normaldir.

fazla söylenecek bişey yok eline sağlık güle güle kullan.

• Teşekkür ederim Utkan. Soğutma projesini bu şekilde yapmamda kasa fanlarını önermiş olman belirleyici ve faydalı oldu. Sesi azaltmak için voltajı düşürmeye ihtiyacım yok, çünkü zaten son derece sessiz çalışıyor. Ancak fanların ömrü ya da adaptörün ısınmaması için düşünebilirim elbette.. Adaptörün ısınması iki fanın aynı adaptöre bağlı olmasından kaynaklanıyor olabilir mi ve bu ısınma bir risk arzeder mi? Tekrar teşekkürler, iyi bayramlar..
  • fanlar kaç amper adaptör kaç amper yada kaç watt ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

fanlar kaç amper adaptör kaç amper yada kaç watt ?

Fanların kutusunun üstünde 12V yazıyordu o yüzden doğrudan 12V adaptör aldım elektrikçiden. Hatta benim bilmediğim birşeyler vardır da elektrikçi bilir düşüncesiyle fanı da yanımda götürerek gösterdim ve bundan iki adet bağlayacağım tek adaptöre dedim. O da kullanmam gereken adaptörü çıkartıp verdi bana.

Kullandığım fanı ve özelliklerini burayı tıklayarak görebilirsiniz. Orada başlangıç voltajı için 6V yazıyor fakat kutusunun üstünde böyle bir bilgi yoktu, sadece 12V yazıyordu diye hatırlıyorum. Başlangıç voltajı ile kastedilen nedir, madem böyle durumları var kutu üstünde neden 12V yazar onu da bilmiyorum.

Kullandığım adaptörün üstünde ise aynen şu yazıyor: "OUTPUT: DC12V max 1500mA"

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.