yok pek memurluk durum olmuyorda korkum sizin dediğiniz gibi ısı değişiminden nem rutubet yapması cihazın dün 44 dereceydi altına koydum buz blogunun bir iki dk içinde 33 dereceye düştü bıraktım yattım sabah kalktığımda blok yeni ısınmaya başlamıştı sıcaklıkta 35 dereceydi...fan vs bu kadar soğutamaz tahminimce...
yok pek memurluk durum olmuyorda korkum sizin dediğiniz gibi ısı değişiminden nem rutubet yapması cihazın dün 44 dereceydi altına koydum buz blogunun bir iki dk içinde 33 dereceye düştü bıraktım yattım sabah kalktığımda blok yeni ısınmaya başlamıştı sıcaklıkta 35 dereceydi...fan vs bu kadar soğutamaz tahminimce...
mutlaka bu kadar sogutamaz da, anlık hızlı ısı degısımlerı buyuk hasar verebılır dısk yuzeyıne. sureklı 33-44 derece rası dalgalanmaktanda 39 derecede sabıt sureklı calıssın daha saglıklı olur ınancındayım.
ben tabı heyecanımın da etkısıyle japon yapıstırıcyla yapıstırmıstım fanları. bunca zamanın uzerıne işyerı ortamında fanalr tozdan ses yapmaya basladı. daha da kotusu tozları temızleme sansım falan yok. arada susuyordu ama yıne baslıyordu. dun farkettım kı fanlar durmus. NAS ta kilitlenmiş. Soktum hdd ı, USB HDD kutusuna taktım. NAS ı bosa(çöpe) cıkardım.
Oysa zamanında japonla yapıstırmak yerıne demonte olabılecek sekılde vıdalı bır montaj sıstemı yapsaydım, simdi sadece fanları degıstırıp hayata kaldıgım yerden devam edebılırdım. :)
Bir daha yapmam gerekırse vıdalı sıstem yapacagım. Tecrube edecek arkadaslar bu uyarımı dıkkate alsınalr ;)
Benim projemdeki sistem sorunsuz çalışıyor Yako2k3 ;) Yeni bir NAS aldım ona da aynısından yapacağım, tavsiye ederim benim kullandığım yöntemi..
quote:
Orijinalden alıntı: ozgur77
Benim projemdeki sistem sorunsuz çalışıyor Yako2k3 ;) Yeni bir NAS aldım ona da aynısından yapacağım, tavsiye ederim benim kullandığım yöntemi..
fanları usb den beslıyodun dı mı bu sıstemde sen :))
Hayır, adaptör taktım.. USB'den beslemenin ne avantajı ya da adaptör kullanmanın ne sakıcası olacak ki..
o fanlar 5v luk dı mı senın... NAS ın da USB portu var dı mı ;)
Kablo kalabalığı çok sıkıntı değil, çünkü NAS'ı bir kere kuruyor ve bir daha yerinden oynatmıyorum. Ayrıca kabloları güzel bir şekilde gizledim. Ancak bu ortalam ne kadar elektrik sarfiyatına olur onu bilmiyorum doğrusu. Hayır, fanlar 12 V'luk. 12 V adaptör bir ile iki tane fan çalışıyor, yani bir adaptörden iki tane çıkış aldım. Ancak henüz yapmamış olsam da sürekli olarak çalıştırmayı düşünmüyorum, zaman ayarlı priz alacağım ve günün %50'sinde hatta belki daha az bir zaman diliminde çalışacak şekilde ayarlayacağım. Örneğin sürekli olarak 20 dakika çalışacak, 40 dakika duracak şekilde..
Şu hddnin üzerine eklenen küçük 2 fan gerçekten işe yarıyormu
quote:
Orijinalden alıntı: alkaralar
her turlu acayıp ıse yarıyor. ama ıste fan zamanla (benımkıler 2 yıl cıvarı) sonra tozdan ses yapmaya baslayınca, zamanında japonla yapıstırdıgım ıcın sokemedım. Ama ozgur77 nın uygulamasında, fan bozulursa vıdalarından sök, yenısını tak.
quote:
Orijinalden alıntı: Yako2k3
quote:
her turlu acayıp ıse yarıyor. ama ıste fan zamanla (benımkıler 2 yıl cıvarı) sonra tozdan ses yapmaya baslayınca, zamanında japonla yapıstırdıgım ıcın sokemedım. Ama ozgur77 nın uygulamasında, fan bozulursa vıdalarından sök, yenısını tak.
Benim hdd sıcaklığım 35-37 arasında normalmi almaya gerek varmı ki
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Yako2k3
quote:
Benim hdd sıcaklığım 35-37 arasında normalmi almaya gerek varmı ki
benım NAS a el degmıyordu sıcaklıgından. 35-40 dereceler cok normal can ciger degerler (bence)
ozgur77O
kullanıcısına yanıt
kendi fanı yeterli fakat tam devrinde dönmüyor. içini açıp fanı direk bağladım 1400 devirde dönen fan 3400 lere çıktı.
quote:
Orijinalden alıntı: death23
kendi fanı yeterli fakat tam devrinde dönmüyor. içini açıp fanı direk bağladım 1400 devirde dönen fan 3400 lere çıktı.
Tam olarak ne demek istediğini anlayamadım death23..
ozgur77O
kullanıcısına yanıt
Cihazda Fan devir kontrolü var. yani ısındıkça devri arttırıyor. fakat sağlıklı çalışmadığını gördüm. 1400 devirleri geçmiyordu. bende fanın bağlantılarını söküp direkt bağladım.
kırmızı siyah ve sarı kablo. sarı kablodan devir ölçümü yapıyor. siyah ve kırmızıyı söküp direkt 12V verirsen fan devrinin 3000 in üzerine çıktığını görürsün.
quote:
Cihazda Fan devir kontrolü var. yani ısındıkça devri arttırıyor. fakat sağlıklı çalışmadığını gördüm. 1400 devirleri geçmiyordu. bende fanın bağlantılarını söküp direkt bağladım.
kırmızı siyah ve sarı kablo. sarı kablodan devir ölçümü yapıyor. siyah ve kırmızıyı söküp direkt 12V verirsen fan devrinin 3000 in üzerine çıktığını görürsün.
Fakat hangi cihaz, hangi fan death23?.. Bu konuda yazdığın başka birşey var mı diye baktım şimdi, daha önceden yazmamışın. Öncelikle cihazını, kullandığın fanı ve projeni anlatırsan seni daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum.
ozgur77O
kullanıcısına yanıt
merhaba
cihaz ix2-200. içinde arka üstte havayı dışarı atan küçük bir fan var. ayrı bir fan kullanmadım. sadece kendi fanını sürekli max. hızda çalışacak şekilde bağladım.
quote:
merhaba
cihaz ix2-200. içinde arka üstte havayı dışarı atan küçük bir fan var. ayrı bir fan kullanmadım. sadece kendi fanını sürekli max. hızda çalışacak şekilde bağladım.
kaca ve nereden almıstın?
Yako2k3
kullanıcısına yanıt
6TB 700 TL gittigidiyor
quote:
Orijinalden alıntı: death23 cihaz ix2-200. içinde arka üstte havayı dışarı atan küçük bir fan var. ayrı bir fan kullanmadım. sadece kendi fanını sürekli max. hızda çalışacak şekilde bağladım.
Ben de aynı cihazdan kullanıyorum, cihaz aşırı ısınma yapıyor. Hatta geçenlerde kendi yaptığım soğutma sistemini devre dışı bırakarak iki üç gün kullanmayı denedim, cihaz şu an hata vermeye başladı. İkinci diski görmüyor, çok zor açılıyor ve sonrasında sürekli olarak kırmızı ışık yanıp sönüyor. Durumu dün mail ile iOmega Destek'e yazdım, fakat henüz bir yanıt alamadım. Umarım verilerim zarar görmeden halledebilirim.
Cihazın içini nasıl açtın? Yaptığın işlem zor bir işlem mi? Fanı sürekli olarak maksimum da çalışması için nereye bağladın? Bu arada fanın ısıya göre değil de sürekli olarak maksimum düzeyde çalışacak şekilde bağlanması bir sorun çıkarmasın ilerde?.. Belki de fanlar falan bozulur ya da ne bileyim başka bir arızaya neden olur..