Şimdi Ara

Hasan Sabbah (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
4.580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Hasan Sabbah insanlık tarihinin ilk suikastçisi, ve ilk suikastçilerini yetiştiren kişidir. Ondan daha öncekiler sadece hedefe saldırıp yok etmeyi ve olay yerinden yakalanmadan uzaklaşmayı maharet görürken(ninjitsu, ilk yazılı örnekte görülen profesyonel katiller olan ninjaların eğitiminde zorunlu tuttukları disiplin), o hedefi yok edip olay mahalinde yakalanmadan bulunabilmeyi geliştirmeye çalışmıştır. Bu sayede kendisini temize çıkararak tamamen suçtan arınmayı hedeflemiştir.
    Latin kökenli dillerdeki Assassin(Suikastçi) kelimesi de, Hashashin(haşhaş kullanan) kelimesinden türemiştir. Hasan Sabbah, herhangi bir görev için seçtiği müridini içi haşhaş tütsüsüyle dolu bir koridordan geçirerek bakımı düzenli yapılan, içinde güzel ve çıplak kızlar bulunan bir bahçeye götürür. Burasının cennet olduğunu, ve kendi isteğini yerine getirirse öldükten sonra buraya gideceğini anlatır. Mürit, görev sırasında ölme korkusunu bu şekilde üstünden atar, ve yakalanacağını anlarsa, çabucak o cennete kavuşmak için kendisini öldürür. Bu sayede yaptırdığı hiçbir suikast/sabotaj Hasan Sabbah ile ilişkilendirelemez. Hasan Sabbah'ın bu kadar korkulan ve etkili olmasının nedeni budur. Resmi olmayan yollardan onun ilişkisi olduğu kabul edilse bile, resmi olarak ilişkilendirilemez ve bu sayede hep korunur. Müslümanlar dışında bir çok Hristiyan komutanı da öldürttüğü kabul edilmektedir. Ancak tam olarak nelerden sorumlu tutulduğu bugün bile muallaktadır. Moğollar ise ilişkilendirme derdinde olmadıkları için önlerine geleni keserek Hasan Sabbah'ı da ortadan kaldırabilmişlerdir.
    Eğer Moğollar onunla işbirliğine gitselerdi, yüksek ihtimalle Müslümanlık ve Osmanlı İmparatorluğu gibi kavramlar şu anda tarih sayfalarında bir kaç satırdan daha fazla yer almazdı. Kendisi zamanının ötesinde bir dehaydı, ancak beklenmeyen ve zamanın şartlarında mümkün görülmeyen istila neticesinde yok oldu. İşinde ne kadar da usta olduğunu, arkasında her türlü bilgiye ulaşılabilecek bir kale ve binlerce Hashashin bırakmasına rağmen bugün bile doğru düzgün birşeyler bilmememizden anlayabiliriz.

• quote:

Orjinalden alıntı: Nashquil

Hasan Sabbah insanlık tarihinin ilk suikastçisi, ve ilk suikastçilerini yetiştiren kişidir. Ondan daha öncekiler sadece hedefe saldırıp yok etmeyi ve olay yerinden yakalanmadan uzaklaşmayı maharet görürken(ninjitsu, ilk yazılı örnekte görülen profesyonel katiller olan ninjaların eğitiminde zorunlu tuttukları disiplin), o hedefi yok edip olay mahalinde yakalanmadan bulunabilmeyi geliştirmeye çalışmıştır. Bu sayede kendisini temize çıkararak tamamen suçtan arınmayı hedeflemiştir.
    Latin kökenli dillerdeki Assassin(Suikastçi) kelimesi de, Hashashin(haşhaş kullanan) kelimesinden türemiştir. Hasan Sabbah, herhangi bir görev için seçtiği müridini içi haşhaş tütsüsüyle dolu bir koridordan geçirerek bakımı düzenli yapılan, içinde güzel ve çıplak kızlar bulunan bir bahçeye götürür. Burasının cennet olduğunu, ve kendi isteğini yerine getirirse öldükten sonra buraya gideceğini anlatır. Mürit, görev sırasında ölme korkusunu bu şekilde üstünden atar, ve yakalanacağını anlarsa, çabucak o cennete kavuşmak için kendisini öldürür. Bu sayede yaptırdığı hiçbir suikast/sabotaj Hasan Sabbah ile ilişkilendirelemez. Hasan Sabbah'ın bu kadar korkulan ve etkili olmasının nedeni budur. Resmi olmayan yollardan onun ilişkisi olduğu kabul edilse bile, resmi olarak ilişkilendirilemez ve bu sayede hep korunur. Müslümanlar dışında bir çok Hristiyan komutanı da öldürttüğü kabul edilmektedir. Ancak tam olarak nelerden sorumlu tutulduğu bugün bile muallaktadır. Moğollar ise ilişkilendirme derdinde olmadıkları için önlerine geleni keserek Hasan Sabbah'ı da ortadan kaldırabilmişlerdir.
    Eğer Moğollar onunla işbirliğine gitselerdi, yüksek ihtimalle Müslümanlık ve Osmanlı İmparatorluğu gibi kavramlar şu anda tarih sayfalarında bir kaç satırdan daha fazla yer almazdı. Kendisi zamanının ötesinde bir dehaydı, ancak beklenmeyen ve zamanın şartlarında mümkün görülmeyen istila neticesinde yok oldu. İşinde ne kadar da usta olduğunu, arkasında her türlü bilgiye ulaşılabilecek bir kale ve binlerce Hashashin bırakmasına rağmen bugün bile doğru düzgün birşeyler bilmememizden anlayabiliriz.

dediklerin hernekadar katılsamda bizim ön yargılarımızıda unutmamak lazım haşhaş kanıtlanmamış bişi olsada yapılmıcak birşey değil fakat genede hiç bir kanıt olmaması yada aranmaması tuafıma gidior bence araştırılması gereken bir insan

• emre_707 arkadaşımızın Hasan Sabbah hakkında yazdıkları doğrudur.. Tarihin ilk teröristi olarak da bilinmektedir.. Fakat kendince yapmaya çalıştıklarını yine kendi felsefesi çerçevesinde değerlendirecek olursak müthiş bir zekaya sahip biri olduğunu hemen fark edebiliriz..Ayrıca yaptıklarının terör olarak nitelendirilmesini de yanlış bulmaktayım.. Terör, belli bir toplumun tümünü hedef alan ve amacı o toplumda kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirebilecek güçte korku ve infial yaratmak olan eylerler sinsilesidir..Hasan Sabbah'ın felsefesi ve süikastleri terör eylemi niteliklerinin hepsini barındırmaz ki bunlardan en önemlisi ise tüm toplumda infial yaratma amacıdır..

İcraatlarında ve felsefesinde asıl önemli ve bence en çok dikkat çeken özellik ise İslam inancına getirdiği yorum ve uygulama farkıdır ki onca insanı inandırabildiğini de düşünürsek gerçekten de korkunç! emeller uğruna yapıldığını bile bile takdir etmekten kendimi alamıyorum..Felsefesini ve icrasını dini inançların ne kadar sömürülmeye açık olabileceği düşüncesine dayandıran Sabbah, bence insanlık tarihinin en zeki politikacılarından ve filozoflarından biridir..

• gerçekten ismaili tarikatıyla ve hasan sabbahla ilgili bilgiler çok karanlık ve çelişkili yani ben neredeyse hiç objektif bir yaklaşım okuyamadım. özellikle tarikat esasları ve yapılan eylemler ve sebepleri tam bir muamma. kimisine göre ezilmiş halk için verilen yaşama mücadelesi kimisine göre tam bir katillik. ama kötüleyen kaynakların genelde sünni kaynaklar olduğunu ve bulunduğumuz coğrafyada egemen tarafın hep sünni yönetimler olduğu düşünülürse yazılan tarihin objektifliğinden pek sözedilemez. ayrıca batı dünyasıda bizler gibi hasan sabbah hakkında tam bir belirsizlik ve çelişki içinde kimine göre tam bir siyasetçi ve halkı için savaş vermiş kahraman kimine göre vahşi bir katil. umarım ilerde bukonuyla ilgili daha ayrıntılı tarafsız belgeler ve bilgi verici eserler ortaya konabilir
  • Hasan Sabbah eğer kitaplarda ve Alamut'da yapılanları yaptı ise bence hala haklı konumdadır. Adam hayatını tek bir amaç üzerine toplamış ve kültürsüz bilgisiz ve yönetilmek isteyen insanları kullanarak gayet güzel bir düzen oturtup insanlara hayret etmiştir.
  • Alamut
    Güvercinin Gerdanlığı
    Semerkant

Konu ile ilgili okuyabileceğin bir kaç tarihi roman. Özellikle Hayyam, Nizam-ulmülk ve Hassan Sabbah'ın hikayesini dolaylı bir şekilde anlatan Maalofun semerkantına öncelik verebilirsin.
  • quote:

Alamut Piri Hasan Sabbah'ın gerçek öyküsü. Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ve Nizamülmülk ile hiç okul arkadaşı olmadı. Cennet Fedaileri diye bir örgüt hiç kurulmadı. Haşhaşiler Alamut Kalesi'nde asla barınmadılar. Sahte Cennet kesinlikle yaşanmadı.

Peki bunları kim yaptı?Bilgin var mı?Bir de bu adam ne yaptı da bu kadar dilimizde?Bir ara araştırmıştım ama hepsinin kapısı şu suikast örgütüne çıkyordu.

Bu arada kızmayın ama bu adamı daha önce az-çok duymama rağmen(Şu suikast olayını çıkaran adam olarak duymuştum:D) asıl bir bilgi almak için yaptığım araştırma bir oyun yüzünden olmuştu:D
  • HAsan Sabbah ın etnik kökenini bilmiyorum. İlgilendirmiyor da! Öğrendiklerini afedersiniz anasının karnında mı öğrenmiş. Anasından babasından ise! Bu durum Adem ile havva ya veya ilk insanlara dayanmıyor mu?NE alaka?

Hasan Sabbah bir "mit " mi? gerçek mi ? bilmiyorum. Eğer gerçekse! Akıllı biridir diye düşünüyorum. Bu akıllılığını doğru yönde mi yanlış yönde mi kullanmış? Muallak!Dünyanın en değerli insanı mı? O da muallak!

Keşke hayatın kime ne! kadar değer biçtiğini bilebilsek. Belki de en değersizdir. Kim!? bilebilir?

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 5 Ocak 2009; 2:12:17 >
  • Assassins cread'din bununla bir bağlantısı var değil mi?
  • Bazı Selçuklu Sultan ve Vezirlerine karşı suikastler düzenleterek Selçuklu Devleti'nin zayıflamasına ve yıkılmasına sebep olmuş bir haindir. Yaptıklarıyla o dönemlerde Filistin, Lübnan ve Suriye'yi işgal etmiş olan Haçlılara hizmet etmiştir.

Alamut'taki kalesi Moğal işgali sırasında düşmüş, adamları moğollar tarafından kılıçtan geçirilmiştir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yazat
    .......
    Bu konuda en tarafsız ve gerçeklerle dolu çalışma sanırım Faik Bulut tarafından yapılmıştır.
    ..

Faik BULUT'un araştırmaları derindir.
    1994'lerde büromuza uğrardı ve çok yoğun sohbetlerimiz oluyordu.

Bir de İsmail ağa Han ödülü alanlardan birisi de merhum Ankara Belediye Başkanı Mimar Vedat DALOKAY'dır.
    İşte ödül alan eseri:

Hasan Sabbah

• quote:

Orjinalden alıntı: was

quote:

Orjinalden alıntı: Yazat
    .......
    Bu konuda en tarafsız ve gerçeklerle dolu çalışma sanırım Faik Bulut tarafından yapılmıştır.
    ..

Faik BULUT'un araştırmaları derindir.
    1994'lerde büromuza uğrardı ve çok yoğun sohbetlerimiz oluyordu.

Bir de İsmail ağa Han ödülü alanlardan birisi de merhum Ankara Belediye Başkanı Mimar Vedat DALOKAY'dır.
    İşte ödül alan eseri:

Hasan Sabbah

Sayın @was , sayın Faik BULUT'un araştırmalarının derinliğinden bahsetmişsiniz. Yetkinliğiniz nedir? Siz bir bilirkişimisiniz?

1994'te büronuza uğramış olması ve çok yoğun sohbetlerinizin olması; sayın Faik BULUT'un yetkinliğine delaletmidir? Yada anlatmak istediğiniz! Tanışıklığınız mıdır?Ya da! sizin her bir tanıdığınıza inanmamız gerektiğini mi? söylemek istiyorsunuz?

Sayın Faik BULUT'un ağa Han ödülünü almış olması onu ezelden-ebede haklı mı? Çıkarıyor?

Ödül alan eserinin link'i için tşk ederim.

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 7 Ocak 2009; 5:01:39 >

• @ Massaimassai;

Estağfurullah, bir kısım söylemlerinizde elbette haklısınız.
    Ben nerdee bilirkişi olmak nerde! Kendisiyle görüşmüş olmamız ne Faik BULUT'un ne benim bir cevher sahibi olduğumuzun kanıt olur.
    Evet sadece tanışık olduğumuzu söylemek istemiştim. Her söylediğime inanmak/inanmamak sizin takdirinizdedir.
    Ben özellik sahibi bir insan değilim fakat Faik BULUT tam bir Ortadoğu ve Dinler-Mezhepler uzmanıdır.
    Lübnan, Filistin, İsrail ve Türkiyedeki dini cemaatler konusunda da ehildir, birkaç Ortadoğu dili bilir.
    Ancak Faik BULUT'un fikir ve tesbitleri ile her konuda mutabık olan bir insan değilim, özellikle önce bunu bilmenizi isterim.

Önemli Not: İsmail Ağa Han ödülünü alan kişi Faik BULUT değil, Ankara Belediye eski Başkanı merhum Vedat DALOKAY'dır.l
    Vedat DALOKAY'ın projesi Ödül alan o camii, Pakistan'dadır.
    Selam ve seMimari vgi ile...

• herkes bir şey uyduruyor yok haş haş içirip suıikaste göndermiş buna gülüyorum sadece adam ayakta duramaz nasıl birini öldürcek adam diyorki benim için ölün size cenneti veriyim diyor veriyor muridlere haşhaşı adamın kafa bi milyon zaten 5-6 tane kadın olan avakadolu ananaslı hindistan cevizli bahçelere at adam cennette bi uyanıyor cennete gittim e böyle bi adamda yani seve seve ölür olay bundan ibaret ama bu adam çok zekidir koca bir ülkeye 1 kaleden kök söktürmüşşe adam kendi eceliyle ölene kadar kimse hala o kaleyi feth edememişse ben o adamın elini öperim gönül isterdiki haçlılara karşı yapsaydı saldırılar selçuklaya karşı değil :D aam bu adamı tanıyınca ömer hayyamı tanıdım ömer hayyamı daha çok sevdim doğrusu hatta düşünüyorumda o adamla aramdaki tek farkın o şaraba düşkün ben karıya kıza :D:D yıllar önce kendime sorudugum allaha sordugum bir çok soruyu o adam manilere yazmış görünce hayran oldum hasan sabbahında bir kaleden herkesi korkutmasına hayran olmuştum e oda hayran olunmayacak bi şey değil adam devleti yönetiyor sen de onu ölüm korksuyla yönetiyosun

• quote:

Orjinalden alıntı: YalnızEnes

Assassins cread'din bununla bir bağlantısı var değil mi?

Çünkü oyunda da ilk başlarken her yer cennetlik gibi etrafında kadınlar var ama bulanık gözler felan da var ondan sorayım dedim.

Varmı bir bilgisi olan_?
  • quote:

quote:

Çünkü oyunda da ilk başlarken her yer cennetlik gibi etrafında kadınlar var ama bulanık gözler felan da var ondan sorayım dedim.

Varmı bir bilgisi olan_?

evet direk olarak hasan sabbahdan almıştır.oyunda batı dünyası için ilgi çekici olması için haçlıları öldürüyoruz.kalede kudüs yakınlarında.al muallim var o hasan sabbah bizim oynadığmız adamsa altair isimli.o da hasan sabbahın en iyi adamı ali tahir den geliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Madeofhate

quote:

quote:

Varmı bir bilgisi olan_?

evet direk olarak hasan sabbahdan almıştır.oyunda batı dünyası için ilgi çekici olması için haçlıları öldürüyoruz.kalede kudüs yakınlarında.al muallim var o hasan sabbah bizim oynadığmız adamsa altair isimli.o da hasan sabbahın en iyi adamı ali tahir den geliyor.

• İlgili konuda kaynaklar var. Yok desek haksızlık etmiş oluruz. Çünkü kişiler tarihin en merak edilen şahıslarından bazıları.

Ben şahsen bu konudaki kitaplardan, Freidoune Sahebjam'dan Dağın Seyhi Hasan Sabbah ve Amin Maalouf'dan Semerkant'ı tavsiye ederim.
    Ama şunu da ekleyeyim ki, bu kitapları okursanız da göreceğiniz gibi, bu konuda herkesin farklı bir görüşü vardır. Konuya herhangi bir tarafta kalmadan, eleştirel bakış açısıyla yaklaşmanızı öneririm. Bilgilerin hiçbirinin kesin olmadığını da aklınızdan çıkarmayın.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.