malesef bu muhterem bnde takıntı haline geldi hakkında bi sürü yazı okumma rahmen halen kesin bişi bulamadım sağlam kaynaklardan bilgi edinen arkadaşlardan yardım bekliyorum
haşhaş kullandı yazsada kanıtlanmamış selçuklu baskısından kurtulmak için bu işlere kalkıştını (kullanmaya açık beyinlerde cazip gelir tabi:D) düşünüyorum, bu kadar bi insanı nasıl gözünü kör edebilir merak ediyorum kendisi ii eğitim almasına rahmen onu bu eğitimler inançsız yapmş en çok merak ettim konuda bu zaten:D hakkın dinsiz olan yazılarıda sünni kesimlerin uydurdunuda okudum.. hepsi çelişkili okuyan bilen arkadaşlardan yardm bekliyorum
Bende açıkçası Hasan Sabbah ı merak ediyorum.Adam gibi kaynak ben de bulamadım.Bulduklarımda çok yüzeysel.Unutmamalı ki HASAN SABBAH , hertarafı yakıp yıkan MOĞOL akınlarına kadar ayakta kaldı.İslam dünyası onu ve destekçileri ile başa çıkamadı.MOĞOL ları , İslam dünyasına en büyük zararı vermekle beraber has düşmanını da ortadan kaldırması oldukça ironiktir. Demek ki her musibette bir hayır varmış. Öğrenelim ki,tarihten ders çıkaralım.
quote:
Orijinalden alıntı: tenekekutu
Bende açıkçası Hasan Sabbah ı merak ediyorum.Adam gibi kaynak ben de bulamadım.Bulduklarımda çok yüzeysel.Unutmamalı ki HASAN SABBAH , hertarafı yakıp yıkan MOĞOL akınlarına kadar ayakta kaldı.İslam dünyası onu ve destekçileri ile başa çıkamadı.MOĞOL ları , İslam dünyasına en büyük zararı vermekle beraber has düşmanını da ortadan kaldırması oldukça ironiktir. Demek ki her musibette bir hayır varmış. Öğrenelim ki,tarihten ders çıkaralım.
Bence bu konular hakkında yapılan araştırmalar çok yetersiz
quote:
Orijinalden alıntı: sefa3027
Bence bu konular hakkında yapılan araştırmalar çok yetersiz
Alıntıları Göster
ben bir kaynak biliyorum ama Alevi sitesi kaynaklı çok farklı açıklamalar kendi teorileriyle belirtilmiş isteyen olursa arar yine bulur buraya yapıştırırım yalnız HAKARET istemem
quote:
Orijinalden alıntı: TIGERSHARK
ben bir kaynak biliyorum ama Alevi sitesi kaynaklı çok farklı açıklamalar kendi teorileriyle belirtilmiş isteyen olursa arar yine bulur buraya yapıştırırım yalnız HAKARET istemem
Alıntıları Göster
Alamut kalesi kitabını okumadı iseniz okuyun çok güzel :D Hasan Sabbahtan bahsediyor etkilenmemek elde degil
quote:
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: TIGERSHARK
bun sitelerden biri değil ama hemen hemen aynı konuları anlatıyor
Alıntıları Göster
internetteki bilgiler aşşağı yukarı aynı zaten.
şahıs hakkındaki genel kanaatimi sorarsanız pek iyi değildir.alevilerin milliyetçiliği bırakıp,kötüyü kendi içlerindende olsa yargılamaları lazım.hasan sabbah dinsiz değil ,şii ismailidir.hakkındaki rivayetler kesin doğru değildir ama kesin yanlış olduğunada delil yoktur..
quote:
Orijinalden alıntı: superposition
şahıs hakkındaki genel kanaatimi sorarsanız pek iyi değildir.alevilerin milliyetçiliği bırakıp,kötüyü kendi içlerindende olsa yargılamaları lazım.hasan sabbah dinsiz değil ,şii ismailidir.hakkındaki rivayetler kesin doğru değildir ama kesin yanlış olduğunada delil yoktur..
Alıntıları Göster
Malesef Hasan Sabbah, biyografisi en fazla manipüle edilerek bizlere aktarılan birkaç tarihi isimden biridir. Hakkındaki bilgilerimizin pekçoğu yanlıştır. Doğru bilinen yanlışlarla doldurulmuştur zihinlerimiz.
Bu konuda en tarafsız ve gerçeklerle dolu çalışma sanırım Faik Bulut tarafından yapılmıştır. 'Hasan Sabbah Gerçeği' isimli kitap okunulasıdır. Berfin yayınlarından çıkmaktadır.
Kitabın açıklaması:
Alamut Piri Hasan Sabbah'ın gerçek öyküsü. Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ve Nizamülmülk ile hiç okul arkadaşı olmadı. Cennet Fedaileri diye bir örgüt hiç kurulmadı. Haşhaşiler Alamut Kalesi'nde asla barınmadılar. Sahte Cennet kesinlikle yaşanmadı. Marco Polo, Alamut Kalesi'ni hiç görmeden yazdı. Gerçek Hasan Sabbah kimdir, ne yamıştır? Alamut Kalesi ile sahte cennet efsanesinin aslı astarı nedir? Alamut Kalesi, tüm dünyanın nefretini nasıl topladı? "Afyonkeş katiller" deyimi niçin günümüzdeki insanları bile yanılgıya düşürüyor? Bu soruları yanıtlayan eser, Hassan Sabbah hakkında uydurulmuş efsaneleri içeren piyasaya malı tüm kitaplara bilimsel bir alternatif niteliğinde. Haçlılar ve Ortodoks İslamcıların Hasan Sabbah yandaşları hakkıdnaki karalama ve iftiralarını belgeleriyle ortaya çıkaran bu kitap, Türkiye'de çok az bilinen İsmaili mezhebinin gizemli tarihini açıklıyor. Batınilik ile tasavvufa giden ilk kapıyı aralıyor. Bu kitapta, aynı zamanda Hasan Sabbah'ın İslamda özgürleşme, eşitlik ve kardeşilk fikriyatının öncülerinin hikayesi de anlatılıyor.
Hasan Sabbah Gerçeği / Faik Bulut
------------------
Bu arada İsmaili mezhebi, insanlık tarihini derinden etkilemesine rağmen Türkiye'de pek bilinmez gerçekten. Haçlı seferlerinden önce, Filistin topraklarında hüküm süren 'Fatima Devleti', bu tarikat öğretileri üzerine kurulmuştu. Bu fikirler ve yaşayış şekilleri Tapınak Şovalyeleri'ni doğrudan etkilemiştir.
Ayrıca 1830'lardan beri İsmaili mezhebi liderine 'Ağa Han' ismi verilir. İran'ın Kaçar hanedanı tarafından, oluşturulmuş bir sıfat kalıbıdır.
1977 yılından beri her üç yılda bir 'Ağa Han mimari ödülleri' dağıtılır. Dünya üzerindeki, en büyük mimari ödüldür. Mimarinin Nobel'idir
Son bir bilgi, dün aramızdan ayrılan büyük şair Nail (V.) Çakırhan da akademik bir altyapısı olmamasına rağmen, eserlerinde İslami motifleri ve İslam kültürünü çok iyi yansıttığı için bu ödülü almıştır.
Evet şairin mimari eserleri de vardır.
Ne çok yazdım ve konudan konuya atladım
quote:
Orijinalden alıntı: superposition
Alıntıları Göster
ALEVİ mi, KIZILBAŞ mı, yoksa: AL EVİ mi?
Hasan Sabah, Alevi mi?
Yanılmuyor isem okuduklarmdan aklımda kalanıkadar: Hasan Saba, Nizamûlmülk ve Ömer Hayyam birlikte İskendeiye'de, Fatatamiler döneminde birlikte ders görmüşler. Nizamülmülk ve Ömer Hayyam ve Hasan Sabah İran'a dönmüşler. Hasan Saba buradan Alamut'a dönmüş ve Sünnülere karşı mücadele vermiştir.
Unutmayın ki aynı tarihte İbni SİNA da İrandadır! Onun Kitap'ının adı <<Aş-Şifa>> ve bunun kısaltılmış olan <<An-Nacat<< tır<<AL KAANÛN Fİ'T TIBB>> adlı eseri, hekimlik alanında ancak 1600-1800 yıllarında geçilebilmiştir!
Sizlerin bundan ne anladığınızdır!
Konuyu dikkatli okursanız, İbni Sina bazı tıp kitaplarına ulaşmış, anlayamadığı yeri de Farabinin kitabından anlamış! Yani Tıp ilmi o zamanlardan değil, TUVA ÖZ TÜRK CUMHURİYETİNE dayanmaktadır!
-Al Kanın Fi Tarihindeki Tıp kitap'ıdır! Neden?
Yeni Hayat Ansikl. İbni Sina "Bu, Farabi'nin uğraştığm halde anlayamadığım konu üzerinde yazılmış bir eseriydi."
TÜRKLERİN TARİHİ Jean-Paul Roux
Sayfa: 377 "Müslüman ORTODOKSLUK (doğru-yol SÜNNÜLÜK) ile Müslüman PROTESTANLIK hareketleri arasında böylece bir DİN SAVAŞI patlak verdi!"
PROTESTANLIK bir din değil, Ata Erkilci KATOLİKLER ile ana erkilci ORTODOKSLARI protesta edenlerdir.
"Kızılbaşlar ya da Aleviler genelde TÜRK ŞİİLER olarak görünürler, ancak aslında ŞAMAN ve ORTA ASYA GELENEKLERİNE bağlı TÜRKLERDİR. Bunlar İslam MEZHEPLERİ içinde ayrıntılarda FARKLILAŞAN, ama SON derece ESNEK ve HOŞGÖRÜLÜ olan ŞİİLİK MEZHEBİNİN ARDINA SIĞINMIŞLARDIR."
Sayfa: 261 Selçuklular döneminde "Nizamülmük'ün yaptıkları temel niteliklidir. Nizamülmülk, Müslüman ORTODOKLUĞUN (doğru-yol SÜNNÜLİK) güçlendirmek ve yaymak amacıyla bir KURAN OKULA ya da daha doğrusu bir DİN ÜNİVERSİTESİ sayılan, yen bir mimari ve kültür yapı olan MEDRESE'yi yarattı. Ama bu yapı HAKSIZ olarak bir Kuran okulundan ya da DİN ÜNİVERSİTESİNDEN ibaret sayılmıştır. ASLINDA DAHA ÇOK İNGİLİZ "KOLEJ"ine veya eğitim ve ARAŞTIRMA KURUMUNA BENZİYORDU."
Hasan Sabah'ı buna göre değerlendirmeniz gerekmektedir. Çünkü geçmişin kötüleri, günümüzün iyileri olurken, geçmişin iyileri-günümüzün kötüleri olmuştur!
Sayfa: 246 "Bunun nedeni ESKİ İNANIŞLARA göre, KANIN İÇİNDE RUHU TAŞIMASIDIR."
-Biyoloji ilmi HAYATI (canı, ruhu) YAPAN MADDE Örneğin, bütün canlı varlıklarda HAYATI (canı, ruhu) YAPAN madde <<protoplazma>>dır. demektedir!
Bunlara göre ya İLMİ ret edeceğiz, ya da dini! İlimle, din uyuşmazken, İlimle Kuran uyuşmaktadır!
quote:
Orijinalden alıntı: birturk
ALEVİ mi, KIZILBAŞ mı, yoksa: AL EVİ mi?
Hasan Sabah, Alevi mi?
Yanılmuyor isem okuduklarmdan aklımda kalanıkadar: Hasan Saba, Nizamûlmülk ve Ömer Hayyam birlikte İskendeiye'de, Fatatamiler döneminde birlikte ders görmüşler. Nizamülmülk ve Ömer Hayyam ve Hasan Sabah İran'a dönmüşler. Hasan Saba buradan Alamut'a dönmüş ve Sünnülere karşı mücadele vermiştir.
Unutmayın ki aynı tarihte İbni SİNA da İrandadır! Onun Kitap'ının adı <<Aş-Şifa>> ve bunun kısaltılmış olan <<An-Nacat<< tır<<AL KAANÛN Fİ'T TIBB>> adlı eseri, hekimlik alanında ancak 1600-1800 yıllarında geçilebilmiştir!
Sizlerin bundan ne anladığınızdır!
Konuyu dikkatli okursanız, İbni Sina bazı tıp kitaplarına ulaşmış, anlayamadığı yeri de Farabinin kitabından anlamış! Yani Tıp ilmi o zamanlardan değil, TUVA ÖZ TÜRK CUMHURİYETİNE dayanmaktadır!
-Al Kanın Fi Tarihindeki Tıp kitap'ıdır! Neden?
Yeni Hayat Ansikl. İbni Sina "Bu, Farabi'nin uğraştığm halde anlayamadığım konu üzerinde yazılmış bir eseriydi."
TÜRKLERİN TARİHİ Jean-Paul Roux
Sayfa: 377 "Müslüman ORTODOKSLUK (doğru-yol SÜNNÜLÜK) ile Müslüman PROTESTANLIK hareketleri arasında böylece bir DİN SAVAŞI patlak verdi!"
PROTESTANLIK bir din değil, Ata Erkilci KATOLİKLER ile ana erkilci ORTODOKSLARI protesta edenlerdir.
"Kızılbaşlar ya da Aleviler genelde TÜRK ŞİİLER olarak görünürler, ancak aslında ŞAMAN ve ORTA ASYA GELENEKLERİNE bağlı TÜRKLERDİR. Bunlar İslam MEZHEPLERİ içinde ayrıntılarda FARKLILAŞAN, ama SON derece ESNEK ve HOŞGÖRÜLÜ olan ŞİİLİK MEZHEBİNİN ARDINA SIĞINMIŞLARDIR."
Sayfa: 261 Selçuklular döneminde "Nizamülmük'ün yaptıkları temel niteliklidir. Nizamülmülk, Müslüman ORTODOKLUĞUN (doğru-yol SÜNNÜLİK) güçlendirmek ve yaymak amacıyla bir KURAN OKULA ya da daha doğrusu bir DİN ÜNİVERSİTESİ sayılan, yen bir mimari ve kültür yapı olan MEDRESE'yi yarattı. Ama bu yapı HAKSIZ olarak bir Kuran okulundan ya da DİN ÜNİVERSİTESİNDEN ibaret sayılmıştır. ASLINDA DAHA ÇOK İNGİLİZ "KOLEJ"ine veya eğitim ve ARAŞTIRMA KURUMUNA BENZİYORDU."
Hasan Sabah'ı buna göre değerlendirmeniz gerekmektedir. Çünkü geçmişin kötüleri, günümüzün iyileri olurken, geçmişin iyileri-günümüzün kötüleri olmuştur!
Sayfa: 246 "Bunun nedeni ESKİ İNANIŞLARA göre, KANIN İÇİNDE RUHU TAŞIMASIDIR."
-Biyoloji ilmi HAYATI (canı, ruhu) YAPAN MADDE Örneğin, bütün canlı varlıklarda HAYATI (canı, ruhu) YAPAN madde <<protoplazma>>dır. demektedir!
Bunlara göre ya İLMİ ret edeceğiz, ya da dini! İlimle, din uyuşmazken, İlimle Kuran uyuşmaktadır!
Alıntıları Göster
"Yanılmuyor isem okuduklarmdan aklımda kalanıkadar: Hasan Saba, Nizamûlmülk ve Ömer Hayyam birlikte İskendeiye'de, Fatatamiler döneminde birlikte ders görmüşler. Nizamülmülk ve Ömer Hayyam ve Hasan Sabah İran'a dönmüşler. Hasan Saba buradan Alamut'a dönmüş ve Sünnülere karşı mücadele vermiştir. "
Bunların doğru bilinen yanlışlar olduğunu anlatmaya çalıştık bir önceki yorumda. İnceleyiniz...
quote:
Orijinalden alıntı: Yazat
"Yanılmuyor isem okuduklarmdan aklımda kalanıkadar: Hasan Saba, Nizamûlmülk ve Ömer Hayyam birlikte İskendeiye'de, Fatatamiler döneminde birlikte ders görmüşler. Nizamülmülk ve Ömer Hayyam ve Hasan Sabah İran'a dönmüşler. Hasan Saba buradan Alamut'a dönmüş ve Sünnülere karşı mücadele vermiştir. "
Bunların doğru bilinen yanlışlar olduğunu anlatmaya çalıştık bir önceki yorumda. İnceleyiniz...
Alıntıları Göster
Nizamûlmülk ve Ömer Hayyam arkadaş olmadı çoğu yerde yazıyor fakat hasan sabbah din savaşları arasında yetişirkn her ne kdr sünni eğitimi alsada ismail davasına kendine adamış kitabında okuduma göre ismail davasının baş dai yad büyük dai ikisnden biri htrlamıorum :D yasak yoktur herşey serberstir gibi bi inanışa sahipler ismaillerin gerçek inanışı buna dayanıormuş ama bu yazılarında sünnilerin karalama amaçı oldunuda okudum :D iş karman çorman
quote:
Alıntıları Göster
quote:
o kaynaklarındnda linklerini atarmısın doğru yada yanlış okumadakda fayda olur die düşünüorum
quote:
Orijinalden alıntı: Emre_707
quote:
o kaynaklarındnda linklerini atarmısın doğru yada yanlış okumadakda fayda olur die düşünüorum
Alıntıları Göster
birtürk hariç anladığım mesajları atan herkese ve birtürke de (her şeye rağmen) teşekkür eederim.. anlaşılan taraflara göre değişen biyografileri olucak hala bu şahsın..
quote:
Orijinalden alıntı: demonchild
birtürk hariç anladığım mesajları atan herkese ve birtürke de (her şeye rağmen) teşekkür eederim.. anlaşılan taraflara göre değişen biyografileri olucak hala bu şahsın..
Alıntıları Göster
Hasan Sabbah hangi kaynaktan okunursa okunsun bir Şii-İsmaili dir bu apaçık ortadadır.Ben bunu daha mantıki buluyorum çünkü savaştığı konum Sünni İslam egemenliğine ve devletine yönelikti.Haşhaşi tarikatından sonraki en önemli ünü budur.Ayrıca gereğinden fazla karalnmış olması ve soğukkanlı bir katil olarak gösterilmesinin altında yatan şeyinde egemen Sünni kaynakların abartması olduğunuda mantıklı bulmuyor değilim. Sonuç itibariyle tarihin en gizemli kişiliklerinden biri olduğu ortak kabuldür .Aslında çok önemli ve derinlemesine araştırılması gereken bir sosyo-politik konudur Hasan Sabbah ve tarikatı.Wladimir Bartol'un konu hakkındaki romanı ise okunmalıdır ,hem araştırma-tarihin hemde bir hayatın güçlü bir şekilde hikayeye dökülmesinin güzel bir örneğidir.
quote:
Orijinalden alıntı: Ice Cube
Hasan Sabbah hangi kaynaktan okunursa okunsun bir Şii-İsmaili dir bu apaçık ortadadır.Ben bunu daha mantıki buluyorum çünkü savaştığı konum Sünni İslam egemenliğine ve devletine yönelikti.Haşhaşi tarikatından sonraki en önemli ünü budur.Ayrıca gereğinden fazla karalnmış olması ve soğukkanlı bir katil olarak gösterilmesinin altında yatan şeyinde egemen Sünni kaynakların abartması olduğunuda mantıklı bulmuyor değilim. Sonuç itibariyle tarihin en gizemli kişiliklerinden biri olduğu ortak kabuldür .Aslında çok önemli ve derinlemesine araştırılması gereken bir sosyo-politik konudur Hasan Sabbah ve tarikatı.Wladimir Bartol'un konu hakkındaki romanı ise okunmalıdır ,hem araştırma-tarihin hemde bir hayatın güçlü bir şekilde hikayeye dökülmesinin güzel bir örneğidir.
Alıntıları Göster
hassan sabbah hakkında aldığım en geniş bilgi son derece araştrmalarına güvendiğim bir yazar olan AMİN MAALOUF dur.eğer gerçekten meraklı olan varsa aranızda bu yazarın SEMERKANT adlı kitabını okusun.kitabın sonunda hayran kaldığım iki kişi vardı biri ÖMER HAYYAM diğeri HASSAN SABBAH tabii o ömer hayyamın gölgesinde kaldı :)
quote:
Orijinalden alıntı: golgebir
hassan sabbah hakkında aldığım en geniş bilgi son derece araştrmalarına güvendiğim bir yazar olan AMİN MAALOUF dur.eğer gerçekten meraklı olan varsa aranızda bu yazarın SEMERKANT adlı kitabını okusun.kitabın sonunda hayran kaldığım iki kişi vardı biri ÖMER HAYYAM diğeri HASSAN SABBAH tabii o ömer hayyamın gölgesinde kaldı :)
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: golgebir
amin maaloufa güvenirim.semerkandı okumadım ama objektij olacağından eminim.
quote:
Alıntıları Göster
quote:
bu arada yanlıs anlasılmasını istemem.hayran kalmaktan kastım suydu.ömer hayyamın bilgeliğine hayran kaldım.hassan sabbahın sonsuz cahilliğin içine kendini atmasını karamasar bir hayranlıkla okudum.
quote:
quote:
bu arada yanlıs anlasılmasını istemem.hayran kalmaktan kastım suydu.ömer hayyamın bilgeliğine hayran kaldım.hassan sabbahın sonsuz cahilliğin içine kendini atmasını karamasar bir hayranlıkla okudum.
Alıntıları Göster
Merak edenler için ALAMUT KALESİNİN koordinatları
36°26'40"N 50°35'9"E
quote:
quote:
Alıntıları Göster
ömer hayyamı fazla bilmesemde hassan sabbah yaptıklarını yani daha benim mantığım kaldırmıyor böle bir güç böle bir otorite böle bir beyin adam sabır taşı gibi 20 senelik plan ve başarı 20 sene .... bi insan piskopat olmalı :D