Şimdi Ara

YAVUZ SULTAN SELİM'İN KÜPESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
1
Favori
8.513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şah İsmail'i bize Yavuz diye gösterdiler

Önceki akşam düzenlenen bir sergide tarihi bir yanlışlık tekrarlandı. Takı sergisindeki Yavuz Sultan Selim, küpeli ve boynundaki gerdanlıkla resmedilmişti.
    Bu yanlışlığın sebebi ise yıllardan beri bize Yavuz diye öğretilen küpeli resimden kaynaklanıyordu. Yavuz Sultan Selim denince aklımıza hep kulağı küpeli, palabıyıklı bir resim gelir. Bu resim tarih ders kitaplarında kullanıldığı için herkes Yavuz'u böyle tanır. Hatta kulağındaki küpenin sebebini üzerine birçok hikâye uydurulmuştur. Yok Yavuz Sultan Selim kılık değiştirerek Tebriz'e gidip, Şah İsmail'i satranç da yenince şah Şehzade Selim'e yenilginin hırsıyla bir tokat atmış, Yavuz da bu tokat kulağıma küpe olsun diye küpe takmış.

Bir diğer rivayete göre de Yavuz Sultan Selim İslamiyet'in kutsal topraklarına hakim olunca "Hadimü'l-Haremeyn", yani Haremeyn'in hizmetkârı olduğunu göstermek için küpe takmıştır. Yavuz Sultan Selim'e ait olduğu iddia edilen küpeli resim 18. yüzyıla ait bir Avrupalı ressam tarafından yapılmıştır ve Sultan Selim'le uzaktan yakından ilgisi yoktur. Yavuz'u gösteren 16. yüzyıla ait ve daha sonraki dönemlerde çizilmiş minyatürlerde sultanın kulağında küpe olmadığı gibi, portresi de çok farklıdır.

Ayrıca "Selimname" isimli Yavuz Sultan Selim'in hayatını anlatan kitapların hiçbirisinde (Şükri-i Bidlisi, İdris-i Bidlisi, Celalzâde, Keşfi, Sücudi, İshak Çelebi vs.) sultanın küpe taktığına dair bir bilgiye rastlanılmaz. Türkmenler arasında küpe takmak eski bir gelenektir. Nitekim 1473'te Otlukbeli'nde Fatih Sultan Mehmed ile savaşan Akkoyunlu Türkmenlerinde küpe takanlar vardı (Neşri Tarihi, II, 819-821).

Ayrıca Kalenderilik ve Bektaşilik gibi tarikatlarda dervişler dünyadan ve dünyevi nesnelerden soyutlandıklarını göstermek için mengüç (küpe) takarlar. Bu iki gelenek de Yavuz Sultan Selim'e değil Akkoyunlular'ın topraklarında Safevi Devleti'ni kuran Şah İsmail'e uymaktadır. Ayrıca Şah İsmail'e ait bazı minyatürlerde de şah küpeli ve palabıyıklı tasvir edilmiştir. Avrupalılar tarafından çizilmiş bu resmin tarih ders kitaplarında kullanılması maalesef çok büyük bir talihsizlik olmuş ve yanlış bir Yavuz imajı oluşmuştur. Yavuz'a ait olduğu iddia edilen bu resim bir daha tarih ders kitaplarında kullanılmamalıdır.

Erhan AFYONCU

DOĞRU

BAŞKA BİR MİNYATÜR

YANLIŞ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ares_turk -- 21 Nisan 2009; 15:50:11 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yavuz Sultan Selim'in Küpesi

Yavuz Sultan Selim'in küpesi, Osmanlı padişahı I. Selim'e ait, tarihi öneme sahip bir mücevherdir. Küpe, tek bir büyük inciye sahip olup altın bir çerçeve ile çevrelenmiştir.

Küpenin hikayesi, Selim'in Mısır'ı fethettikten sonra Memlük sultanından aldığı ganimetler arasında olduğuna inanılır. Küpenin benzersiz tasarımı ve büyük incisi, padişahın statüsünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak kabul edilmektedir.

Yavuz Sultan Selim'in küpesi, günümüzde Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir. Küpe, Osmanlı mücevherciliğinin ve dönemin kültürel öneminin önemli bir örneğidir.

Anahtar Kelimelerin Kullanımı:

• Yavuz Sultan Selim'in küpesi, I. Selim'e ait tarihi bir mücevherdir.
    • Küpe, büyük bir inciye sahip altın bir çerçeveyle çevrilidir.
    • Küpenin hikayesi, Selim'in Mısır'ı fethettikten sonra ganimet olarak aldığına inanılır.
    • Küpe, Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir.
    • Küpe, Osmanlı mücevherciliğinin ve dönemin kültürel öneminin bir örneğidir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • benim bildiğime göre sultan Yavuz küpe takardı. ama takma amacı yukardakiler değildi. o dönemlerde kölelik yaygın bir uygulamaydı ve köle olanların anlaşılabilmesi için küpe takarlardı. sultan Yavuz da bende Allah'ın kölesiyim diye küpe takardı diye biliyom ben.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nibble

benim bildiğime göre sultan Yavuz küpe takardı. ama takma amacı yukardakiler değildi. o dönemlerde kölelik yaygın bir uygulamaydı ve köle olanların anlaşılabilmesi için küpe takarlardı. sultan Yavuz da bende Allah'ın kölesiyim diye küpe takardı diye biliyom ben.
    quote:

Orjinalden alıntı: nibble

benim bildiğime göre sultan Yavuz küpe takardı. ama takma amacı yukardakiler değildi. o dönemlerde kölelik yaygın bir uygulamaydı ve köle olanların anlaşılabilmesi için küpe takarlardı. sultan Yavuz da bende Allah'ın kölesiyim diye küpe takardı diye biliyom ben.

Bende böyle öğrenmiştim tarih dersinde..

• quote:

Orijinalden alıntı: cefucsa

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: cefucsa

quote:

yanlış öğretilmiş demek ki

• quote:

Orijinalden alıntı: cefucsa

quote:

Alıntıları Göster
    Doğru olanda da küpe varmış gibi gözüküyor. Bıyıklarda benzer, fazla fark yok yani.
    Ayrıca üstteki resmin sembolik olduğunu düşünüyorum, o tür resimlerde benzemiyor gerçeğine.

• küpe taksa ne olurtakmasa ne olur. Bence resim doğru çünkü kitaplarda yavuz sultan selimin sert ve iri yarı olduğunu okudum (lord kingros - osmanlı) 1.resim pek benzemiyor o tasvire.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ares_turk

quote:

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ares_turk

quote:

quote:

Belkide bu yanlış ki ben inanmıyorum zaten.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Atatürk ve Ali Rıza Paşa
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: nibble

quote:

bende böyle biliyordum

• quote:

Orijinalden alıntı: kamucu13

quote:

bende böyle biliyordum

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: kamucu13

quote:

bende böyle biliyordum

Bende

• quote:

Orijinalden alıntı: kamucu13

quote:

bende böyle biliyordum

Alıntıları Göster
    küpe takma amacı kölelikle deil yukarıda açıklandıgı gibidir sağlam kaynaktan biliyordum zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: Eren1s

küpe takma amacı kölelikle deil yukarıda açıklandıgı gibidir sağlam kaynaktan biliyordum zaten

Alıntıları Göster
    Alevi Türk kandaşlarımızı katlettiği için takmıştır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Whiskey

Doğru olanda da küpe varmış gibi gözüküyor. Bıyıklarda benzer, fazla fark yok yani.
    Ayrıca üstteki resmin sembolik olduğunu düşünüyorum, o tür resimlerde benzemiyor gerçeğine.

Alıntıları Göster
    Şimdi İlber Ortaylı ve bazı tarihçilere göre Sultan Selim in küpesinin sebebi Bektaşilik ile bağdaştırılmıştır ; Şah İsmail e yaranmak , özenmek vs vs Şah İsmail ile alakalı rivayetlerin ve benzer bulunan özelliklerin ( özellikle Yavuz un küpeli ve kolyeli resmedildiği portlerinde ) gerçekle bir bağlantısı yoktur aksine Şah İsmail ile muhabbetleri ve yaşadıkları genellikle şiddetli ve tavırlıdır . Şimdi tarihçiler arasında genel olarak kabul edilenlerden bahsedelim ve Yavuz un küpesine bu kadar ilgi göstermeli mi ya da üzerinde bu kadare tartışmaya gerek var mı siz karar verin . Osmanlı minyatürlerinde Sultan Selim hiç küpeli resmedilmemiştir ; Sultan Selim in küpeli resmedildiği portleri genellikle Avrupalı ressamlara aittir fakat bazı kaynaklarda Sultan Selim in küpe değil "mengüç" taktığı söylenmektedir , bu eski bir Oğuz adetidir ve Bektaşilikte yeri vardır ; Sultan Selim le ilgili bilinen diğer bir özelliği ise sadeliği seven bir padişah olup süs ve mücevharata önem verilmediği bilinmektedir ; çok daha ayrıntılı ve gerçek bilgiler için Sultan Selim le ilgili Osmanlı nın yükseliş devri ile akademik çalışmalar vermiş tarih profesörlerinin kitaplarını incelemenizi öneririm ki bunları internet vasıtası ile bir yere kadar en azından sizi küpe olayı bakımından tatmin edecek bilgilere ulaşabilirsiniz . Şimdi o meşhur resme gelelim , o resimde Sultan Selim in İran şahlarının has ve şi meshebi nin simgesi olan börk bulunmaktadır ayrıca küpenin bu mezhepte caiz görülmesi bu portrenin Şah İsmail e ait olduğu görüşüne sebep olur ama kızıl börk ün 12 kenarlı olması ve taçtaki bazı farklılıklar bulunması ve Şah İsmail ile ait başka portreler ile kıyaslanınca bu teoride zayıflamakta ve tarihçiler arasında görüş ayrılıklarına sebep olmakta . Kısacası Sultan Selim aksesuar a önem vermezdi sadeliğe değer veren bir padişahtı , Osmanlı minyatürlerinde gayet pala bıyıklı bir adam olarak resmedilmişti fakat bu minyatürlerde küpe yoktu , küpeli portreleri Avrupalı ressamlar tarafından ve kendisinin zamanından sonra resmedilmişti , bunlar genel tarih çevresi bakımından kabul gören gerçekler ; eğer Yavuz Sultan Selim hakkında gerçekten birşeyleri tartışmak istiyorsanız Osmanlı topraklarının yüzölçümünü on yıl içinde üç katına nasıl çıkarmayı başarıp , yüce milletimize nasıl üç kıtanın ve peygamberlerin miraslarını sahibi ünvanlarını kazandırdığını tartışın .

Ayrıca Yavuz Selim in Alevi katliamı ile ilgili bir kanıt bulunmamaktadır , en basitinden bu konuda bilgi için wikipedia yı kullanın bilmeden suçlamak öğrenmeden sadece duyduklarınızla yorum yapmak pek doğru değil diye düşünüyorum , zamanında kabul edilen 40.000 kişilik Alevi soykırımı çoğu tarihçi bakımından bazı tımar sahiplerinin bastırılan ve çok sınırlı sayıdaki ölüm ile kapatılan bir hareket olarak kabul ediliyor .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mai_mai -- 21 Nisan 2009; 16:33:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mai_mai

Şimdi İlber Ortaylı ve bazı tarihçilere göre Sultan Selim in küpesinin sebebi Bektaşilik ile bağdaştırılmıştır ; Şah İsmail e yaranmak , özenmek vs vs Şah İsmail ile alakalı rivayetlerin ve benzer bulunan özelliklerin ( özellikle Yavuz un küpeli ve kolyeli resmedildiği portlerinde ) gerçekle bir bağlantısı yoktur aksine Şah İsmail ile muhabbetleri ve yaşadıkları genellikle şiddetli ve tavırlıdır . Şimdi tarihçiler arasında genel olarak kabul edilenlerden bahsedelim ve Yavuz un küpesine bu kadar ilgi göstermeli mi ya da üzerinde bu kadare tartışmaya gerek var mı siz karar verin . Osmanlı minyatürlerinde Sultan Selim hiç küpeli resmedilmemiştir ; Sultan Selim in küpeli resmedildiği portleri genellikle Avrupalı ressamlara aittir fakat bazı kaynaklarda Sultan Selim in küpe değil "mengüç" taktığı söylenmektedir , bu eski bir Oğuz adetidir ve Bektaşilikte yeri vardır ; Sultan Selim le ilgili bilinen diğer bir özelliği ise sadeliği seven bir padişah olup süs ve mücevharata önem verilmediği bilinmektedir ; çok daha ayrıntılı ve gerçek bilgiler için Sultan Selim le ilgili Osmanlı nın yükseliş devri ile akademik çalışmalar vermiş tarih profesörlerinin kitaplarını incelemenizi öneririm ki bunları internet vasıtası ile bir yere kadar en azından sizi küpe olayı bakımından tatmin edecek bilgilere ulaşabilirsiniz . Şimdi o meşhur resme gelelim , o resimde Sultan Selim in İran şahlarının has ve şi meshebi nin simgesi olan börk bulunmaktadır ayrıca küpenin bu mezhepte caiz görülmesi bu portrenin Şah İsmail e ait olduğu görüşüne sebep olur ama kızıl börk ün 12 kenarlı olması ve taçtaki bazı farklılıklar bulunması ve Şah İsmail ile ait başka portreler ile kıyaslanınca bu teoride zayıflamakta ve tarihçiler arasında görüş ayrılıklarına sebep olmakta . Kısacası Sultan Selim aksesuar a önem vermezdi sadeliğe değer veren bir padişahtı , Osmanlı minyatürlerinde gayet pala bıyıklı bir adam olarak resmedilmişti fakat bu minyatürlerde küpe yoktu , küpeli portreleri Avrupalı ressamlar tarafından ve kendisinin zamanından sonra resmedilmişti , bunlar genel tarih çevresi bakımından kabul gören gerçekler ; eğer Yavuz Sultan Selim hakkında gerçekten birşeyleri tartışmak istiyorsanız Osmanlı topraklarının yüzölçümünü on yıl içinde üç katına nasıl çıkarmayı başarıp , yüce milletimize nasıl üç kıtanın ve peygamberlerin miraslarını sahibi ünvanlarını kazandırdığını tartışın .

Ayrıca Yavuz Selim in Alevi katliamı ile ilgili bir kanıt bulunmamaktadır , en basitinden bu konuda bilgi için wikipedia yı kullanın bilmeden suçlamak öğrenmeden sadece duyduklarınızla yorum yapmak pek doğru değil diye düşünüyorum , zamanında kabul edilen 40.000 kişilik Alevi soykırımı çoğu tarihçi bakımından bazı tımar sahiplerinin bastırılan ve çok sınırlı sayıdaki ölüm ile kapatılan bir hareket olarak kabul ediliyor .

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: mai_mai

Mengüç ve Börk'ün resimlerini bulamadım.Elinde var mı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: amone

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: amone

quote:

quote:

quote:

doğru siz misiniz?
    kaynak gösterin bana,Erhan Afyoncu kim? biri bana adam gibi kaynak göstersin

MURAT BARDAKCI: Yavuz Sultan Selimin adi gecen her ders kitabinda ünlü bir resmi yer alir hükümdarin. pala biyikli ve küpelidir. Oysa Resim aslinda Yavuza degil can düsmani olan Sah Ismaile aittir.Küpede Hayderi ve Kalenderi dervis olmasinin sembolüdür

Prof. Akgündüz : 1. İslam Hukuku'nda erkeklerin kulağını deldirmesi caiz değildir. Selim de bu şer'i hükmü bilen bir padişahtı. 2. Minyatürlerde ve elimizde bulunan diğer resimlerde Yavuz'un küpeli olduğu bir üçüncü örnek yoktur. 3.Yavuz, sadelikten hoşlanan, süsten uzak bir hükümdardır.

Prof. Akgündüz, Yavuz'un "Allah'a kul olma" düşüncesini yansıtmak için küpe taktığı fikrini de zayıf bir ihtimal olarak görüyor.

Selim'in sadece iki küpeli resmi var. Biri Topkapı Sarayı'ndaki Yavuz Portresi; ikincisi ise Macar bir ressama ait olduğu sanılan bir resim. Yavuz'un sade bir insan olduğunu belirten tarihçiler, küpenin yabancı ressamların yorumu olabileceğini söylüyor ve bir anekdot anlatıyorlar: Yavuz, Mısır seferinden döndüğünde oğlu Süleyman'ın şatafatlı giyimini görür ve çok kızar; "Bre Süleyman! Sen böyle giyinirsen anan ne giysin!"

Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu: Topkapı Sarayı'nda sergilenen resimde Yavuz'un başında 12 dilimli bir taç bulunur. Ancak Yavuz, 12 dilimli taç giymez. Şii'likteki 12 İmam'ı temsil eden taç Şah İsmail'e aittir. Bunun gibi hatalar çok oluyor. Yavuz, minyatürlerde tablolardakinden çok farklı resmedilmiştir. Kulağında küpe yoktur minyatürlerde. Sadece Batı kaynaklı gravürlerde küpeli görünür. Bu da Batı yorumu olarak yansımıştır resimlere. Doğruyu yansıtmaz.

Dr. Necati Ulunay Uzunsatar : Avrupa müzelerinde Yavuz'a ait onlarca resim gördüm ama hiç birinde küpeli bir tablosuna rastlamadım.Yavuz'un sert mizacı ve önderliği onu küpe takmaktan alıkoyacak özelliklerdir. Yavuz, belagati ve hitabeti güçlü, asaleti olan ve askerine önem veren bir önderdi. Ayrıca gerek İslam'da gerekse ordu içi gelenekte erkeğin süslenmesi uygun değildir. Avrupalı ressamlar kendi yorumlarını katmışlardır bu gibi çoğu resme.

Prof. Dr. Kemal Çiçek: Kaynaklarda Yavuz'un küpe taktığına dair bir bilgi yok. Ayrıca Yavuz, Fatih gibi doğrudan portresini yaptırmış bir padişah değildir. Bazı portrelerinde şatafatlı bir giyim tarzı içinde resmedilir oysa oğlunu giyim konusunda uyardığı bilinir. Bu şekilde resmedilen başka padişah yok tarihimizde. Avrupalı ressamlar bu şekilde çizilmiş, Osmanlı minyatürlerinde tam tersine, sade görünümlü. 12 dilimli sarık da resmin orjinal olmadığı fikrini güçlendiriyor.

ayrıca beğenmediğiniz kişi Tarihçi Doç.Dr. Erhan AFYONCU dur, biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: ares_turk

quote:

Orjinalden alıntı: amone

quote:

quote:

quote:

doğru siz misiniz?
    kaynak gösterin bana,Erhan Afyoncu kim? biri bana adam gibi kaynak göstersin

MURAT BARDAKCI: Yavuz Sultan Selimin adi gecen her ders kitabinda ünlü bir resmi yer alir hükümdarin. pala biyikli ve küpelidir. Oysa Resim aslinda Yavuza degil can düsmani olan Sah Ismaile aittir.Küpede Hayderi ve Kalenderi dervis olmasinin sembolüdür

Prof. Akgündüz : 1. İslam Hukuku'nda erkeklerin kulağını deldirmesi caiz değildir. Selim de bu şer'i hükmü bilen bir padişahtı. 2. Minyatürlerde ve elimizde bulunan diğer resimlerde Yavuz'un küpeli olduğu bir üçüncü örnek yoktur. 3.Yavuz, sadelikten hoşlanan, süsten uzak bir hükümdardır.

Prof. Akgündüz, Yavuz'un "Allah'a kul olma" düşüncesini yansıtmak için küpe taktığı fikrini de zayıf bir ihtimal olarak görüyor.

Selim'in sadece iki küpeli resmi var. Biri Topkapı Sarayı'ndaki Yavuz Portresi; ikincisi ise Macar bir ressama ait olduğu sanılan bir resim. Yavuz'un sade bir insan olduğunu belirten tarihçiler, küpenin yabancı ressamların yorumu olabileceğini söylüyor ve bir anekdot anlatıyorlar: Yavuz, Mısır seferinden döndüğünde oğlu Süleyman'ın şatafatlı giyimini görür ve çok kızar; "Bre Süleyman! Sen böyle giyinirsen anan ne giysin!"

Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu: Topkapı Sarayı'nda sergilenen resimde Yavuz'un başında 12 dilimli bir taç bulunur. Ancak Yavuz, 12 dilimli taç giymez. Şii'likteki 12 İmam'ı temsil eden taç Şah İsmail'e aittir. Bunun gibi hatalar çok oluyor. Yavuz, minyatürlerde tablolardakinden çok farklı resmedilmiştir. Kulağında küpe yoktur minyatürlerde. Sadece Batı kaynaklı gravürlerde küpeli görünür. Bu da Batı yorumu olarak yansımıştır resimlere. Doğruyu yansıtmaz.

Dr. Necati Ulunay Uzunsatar : Avrupa müzelerinde Yavuz'a ait onlarca resim gördüm ama hiç birinde küpeli bir tablosuna rastlamadım.Yavuz'un sert mizacı ve önderliği onu küpe takmaktan alıkoyacak özelliklerdir. Yavuz, belagati ve hitabeti güçlü, asaleti olan ve askerine önem veren bir önderdi. Ayrıca gerek İslam'da gerekse ordu içi gelenekte erkeğin süslenmesi uygun değildir. Avrupalı ressamlar kendi yorumlarını katmışlardır bu gibi çoğu resme.

Prof. Dr. Kemal Çiçek: Kaynaklarda Yavuz'un küpe taktığına dair bir bilgi yok. Ayrıca Yavuz, Fatih gibi doğrudan portresini yaptırmış bir padişah değildir. Bazı portrelerinde şatafatlı bir giyim tarzı içinde resmedilir oysa oğlunu giyim konusunda uyardığı bilinir. Bu şekilde resmedilen başka padişah yok tarihimizde. Avrupalı ressamlar bu şekilde çizilmiş, Osmanlı minyatürlerinde tam tersine, sade görünümlü. 12 dilimli sarık da resmin orjinal olmadığı fikrini güçlendiriyor.

ayrıca beğenmediğiniz kişi Tarihçi Doç.Dr. Erhan AFYONCU dur, biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Alıntıları Göster
    zaten bu resmin yavuz'a ait olmadığı sağlam kaynakların çoğunda yazılı. resmin ders kitaplarında sanki yavuz'a aitmiş gibi gösterilmesi saçma.

• quote:

Orijinalden alıntı: ÖTÜKEN

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Ötüken_23

Anadoluyu karıştırıp Şah İsmailin oyunlarına gelenler cezalarını çekmiştir.
    Alevi-Sünni farketmez ortalığı karıştıran idam edilir.Sanki durduk yerde yapmış gibi bir imaj yaratmayın.

Her devlette böyledir isyan edip ortalığı karıştırırsanız sonuçlarına katlanırsız.
    Nasıl Atatürk din kisvesi altında halkı galeyana getirip ortalığı karıştıranları astıysa.Yavuzda aynısını yapmıştır.

• quote:

Orijinalden alıntı: ÖTÜKEN

Alıntıları Göster
    quote:

kandaş ne be?

• quote:

Orijinalden alıntı: _Kubar_

quote:

Anadoluyu karıştırıp Şah İsmailin oyunlarına gelenler cezalarını çekmiştir.
    Alevi-Sünni farketmez ortalığı karıştıran idam edilir.Sanki durduk yerde yapmış gibi bir imaj yaratmayın.

Her devlette böyledir isyan edip ortalığı karıştırırsanız sonuçlarına katlanırsız.
    Nasıl Atatürk din kisvesi altında halkı galeyana getirip ortalığı karıştıranları astıysa.Yavuzda aynısını yapmıştır.

Alıntıları Göster
    quote:

@mai_mai:eğer Yavuz Sultan Selim hakkında gerçekten birşeyleri tartışmak istiyorsanız Osmanlı topraklarının yüzölçümünü on yıl içinde üç katına nasıl çıkarmayı başarıp , yüce milletimize nasıl üç kıtanın ve peygamberlerin miraslarını sahibi ünvanlarını kazandırdığını tartışın .

@_Kubar_:Anadoluyu karıştırıp Şah İsmailin oyunlarına gelenler cezalarını çekmiştir.

dediklerinize aynen katılıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: muribbi

quote:

kandaş ne be?

Alıntıları Göster
    Benimde bildiğim en alttaki resmi avusturyali bi ressam çizmiş
  • quote:

Orijinalden alıntı: YoungAnıL

Benimde bildiğim en alttaki resmi avusturyali bi ressam çizmiş

Alıntıları Göster
    resimdekinin yavuz olmadığı belli osmanlı padişahları taç takmazlardı. oradan anlaşılıyor zaten

bunun yanında padişahların burun yapısı hep birbirine benzer. bu resimde pek benzemiyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.