Şimdi Ara

havuz yapım ve bakımı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • dostlar köydeki bir bahçe için yüzme havuzu yapılması gerekiyor ama maliyeti olabildiğince düşürmeye çalışıyoruz

merak ettiğimiz, orta boy bir havuzu klasik tarzda kazıp inşa ettirsek, bu havuz yapan firmalardan biri olmadan yani, bunun temizliği nasıl yapılabilir?

normalde filtre takılıyor ve sürekli temizliyor, bunun yanında su falan ilaçlanıyor. bunlar yapılmasa, düz küvet mantığında bir havuza su doldurulsa ne ölçüde temiz tutulabilir acaba? umumî bir havuz değil ve 3-5 kişi aile üyeleri kullanacak sadece

yaprak, böcek vs gibi şeylerin düşmesini de havuzun etrafını cam ya da pencere teli gibi ince panellerle çevirerek engellesek toz ve kum ne kadar sorun yapar

var mı havuzdan anlayan arkadaşlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 156b -- 7 Haziran 2020; 13:25:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• yok mu bilgisi olan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 156b -- 7 Haziran 2020; 13:53:19 >
  • En önemli sorununuz şu ki belediyeden onaylatmanız lazım. Çünkü ben havuz istiyorum deyip pat diye havuz yapamazsınız çünkü evin planına dahil değil ona göre vergi farkı oluyor diye biliyorum. Biri kalkıp şikayet ederse sıkıntı çıkacaktır. Çoğu site kaçak yapar hatta, üzerini kapatıp denetimciler gidince açıp devam ederler. Bi ara bende varken denetimci gelmişti belediyeden havuzun üstünü muşama ile örtüp ince toprak atmışlardı belediyeden gelen adam arabayla içine düşdü komple iptal etmişlerdi ruhsatını.
    Sizin sorularınıza gelecek olursak havuz yapacaksanız mutlaka bi filtre sistemi ve klorlama olması lazım. Çünkü o su 3 günde yosunlaşacak ve bakteri artışı olacak oda sizi hasta eder. Böyle olmaması için sürekli suyun devir daim etmesi lazım yani hergün havuzun yarısını boşaltıp doldurmannız lazım. Buda su faturasına, taktıracağınız filtre sisteminden daha pahalıya patlayacaktır.
    Havuzu yaparken bu sistemin altyapısının yapılması lazım. Şimdi yaptıralım sonra ekletiriz deme şansınız da yok.
    Böcek yaprak su üstünde kalır zaten temizlenir ama toz felan suyu sürekli bulandırır.
    SONUÇ: Eğer maddi açıdan professional bir ekibe vermiyecekseniz hiç bulaşmayın. Ama herşeyi öğrenip usta tutup başında durup kendiniz yapacaksanız makineleri alıp montajını ayrı yaptırcaksanız daha uyguna gelir.
    TAVSİYEM: Havuz yapmayı düşündüğünüz alanı güzelce düzelttirip bahçe düzenlemesi yapılması. Tabana 4 mevsim çim ekilmesi. Etrafında çit felan varsa sarmaşık dikilerek mahremiyet sağlanır. Daha sonra havuz için 30 bin tl felan harcamaktansa 5 bin tl ye bahçeyi ayarlayıp 3 bin tlye felan büyük şişme havuzlardan alıp koyabilirsiniz. İstediğiniz zaman kaldırabilirsiniz..

• 4ikaos kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim, gerçekten her detaya değinmişsiniz. İlk olarak, havuz için izin alınması gerektiğini biliyordum ancak detaylarını burada sormamıştım. Merak ettiğim, bu iznin alınması zor mudur? Ya da tıpki ev gibi bir plana mı tabi oluyor yoksa sadece m2, ebat, derinlik gibi konular için izin belirleniyor ve istediğimiz şekilde yaptırabiliyor muyuz, bir bilginiz var mı acaba?

Bu yosun ve bakteri olayı aklıma gelmemişti, haklısınız. Sürekli doldurup boşaltamayacağımızı düşünürsek şart görünüyor. Bu takılan sistemin ileride bakımı, değişimi gibi diğer maliyetler olacağını düşünerek çok sıcak bakmamıştık. Gerçi aslında bu durum söz konusu mu bilmiyorum, belki de takılan filtre sistemi uzun yıllar kullanılabiliyordur.

Sonuç kısmındaki açıklamanıza cevaben, aslında yapımı için belli bir bütçeyi gözden çıkarabiliriz. Ancak devamında her ay belirli bir bütçe ayırıp temizlik, bakım vs. gibi ödemeler yapmamız pek olası durmuyor.

Aslında çevreyi düzenleyip şişme havuz alma tavsiyeniz gerçekten de en rahatı. Ama diğer havuzu bahçede güzel bir görüntü oluşturması nedeniyle de istiyorduk açıkçası. Yine de inşası ve bakımı komplike görünüyor. Biraz dana düşünmemiz gerekiyor sanırım. Yazınız benim için çok kıymetli oldu, tekrardan teşekkür ediyorum.

• Bu arkadaş biliyor: @Elk.de

• havuz yapım ve bakımı hakkında

izne tabi değil
  • 156b kullanıcısına yanıt
    Şimdi şöyle evinize normal bir havuz yaptıracaksanız evin ruhsatında havuzlu olarak geçmesi gerekiyor. Ona göre evin fiyatı vergilendirilmesi değişiyor çünkü. Belediyeye sorabilirsiniz ruhsata işleniyor mu izin gerekiyor mu diye. Çünkü yeni yapılacak bir inşaat düşünün havuz olup olmaması inceleniyor. Havuz varsa inceleyen kişi ruhsatta ve projede var mı diye kontrol ediyor.
    Ben bir otelin yarıolimpik havuzunda çok kısa süre çalıştım. Motor bakımları hiç yapılmıyor desem yeridir. Bazı bakımlarını siz yapabiliyorsunuz. Ciddi bakımları için teknik servis gelip hallediyor 4 yılda birdi sanırım. Sisteme göre değişir. Motorların filtreleri çıkarılabilir. Yani motoru durdurup filtreleri söküp temizleyip takıyorsunuz akvaryum motorları gibi aynı.
    Sadece çuvalla klor alıp havuzu kullanmadan bi 8 saat önceden atmanız gerekiyor. Kloru atıp hemen giremezsiniz. Hani akşamdan akşama klorlama yapmalısınız.
    Düz bir hesap yapsak
    3 4 bin tl ye dozerle yerini açtırıp düzeltirler
    5 bin tl ye felan betonlanır içi.
    Bi 10 bin tl işçilikle fayansı döşenir.
    Gene 7 bin tl ye felan havuz kenarındaki ızgara ve taşlara gider.
    5 er bin tl lik 2 adet devir daim havuz pompası.
    5 bin tlye tesisatı gitse.
    E görüntü istiyorsanız mutlaka ışıklandırılması gerekir su altı ışıklandırmaya da bi 3 bin gider işçilikle felan.
    Ek masraflar mutlaka çıkacaktır yada unuttuğum şeyler rahat etmek için bi 5 bin tl de ona gitse.
    40 50 bin tl yi gözden çıkarmak gerekir hayalinizdeki gibi bir havuz için. Tabi kabaca 10 metreye 5 metre gibi bir havuza göre düşündüm bu fiyatları..
    Ve fiyatları şuan kafadan kabaca hesapladım. Daha uygun daha pahalı olabilir bazı şeyler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bizim köydeki bahçemizde yıllardır havuz var. Öyle profesyonel bir şey değil. 150 cm derinliğinde herhalde 7-8m2 büyüklüğünde kare bir kutu gibi bir şey işte. İçinde de havuz içine döşenen fayanslardan var. Filtredir, arıtmadır hiçbir şeyi yok.

Zeminde iki tane delik var. Suyu dolduracağımız zaman vanaları kapatırız, hortum atar içine doldururuz yaklaşık 1 günde.

Toz falan filan sorun olmuyor. Kullanılmayınca yavaş yavaş üzerinde yaprak ve biraz toz birikiyor tabi. Kullanacağımız zaman suyu açıp taşırıyoruz, hortumu üsstten fışkırtacak şekilde tutup temizliyorduk. Hiçbir şey kalmıyordu.

Asıl sıkıntı yosunlanma diyebilirim. Üzerini biz hiç kapatmadık. 1 haftadan sonra yavaş yavaş yosunlanmaya başlıyor havuz. Temizlemeden ne kadar çok bırakırsanız o kadar kötü oluyor yosunlanması. Ondan dolayı havuzu doldurup 1 hafta sonra boşaltıyorduk. Havuza girmek istediğimiz zaman yine dolduruyorduk. Zaten bahçe içindeydi havuz. Suyu boşa vermiyorduk, sebzeleri ağaçları falan suluyordu.

Tabi benim yazdıklarıma tonlarca eleştiri yapabilirsiniz ama profesyonel havuz işletmiyoruz sonuçta. Su doldurabileceğimiz havuz ve su ile bu kadarı oluyor. Konu sahibinin de istediğinin bu olduğunu düşündüğümden yazdım. Umarım faydalı olmuştur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cobbler -- 7 Haziran 2020; 16:39:12 >

Söylediğiniz gibi bunu belediye ile konuşmak daha mantıklı ve kesin bir sonuç verecek gibi görünüyor.

Bakım konusu da sanırım beklediğimden daha az uğraştırıcı bir iş. Özellikle şu balık akvaryumu örneği olayı daha net açıkladı. Bunu da yine bu işle ilgilenen birinden öğrenmek daha iyi olacak gibi. Hem bu vesiliyle fiyat da alabilirim.

Ben masrafın 50 bin lira civarı olacağını düşünmüştüm, siz de benzer bir fiyat çıkarmışsınız. Bu kadar detaylı açıklayıp bir de liste yapmanız gerçekten çok faydalı oldu benim için. Bu olayı biraz daha düşünüp daha önceki tavsiyenizi de dikkate alarak bir yol çizmeye çalışacağım. Tekrardan çok teşekkür ediyorum.
  • Başlangıçta böyle bir şey düşünsek de biraz daha büyük bir şeyin daha iyi olabileceğine karar vermiştik. Aslında köyde serinlemek amacıyla yapılabilecek en basit havuz tipi bu gibi görünüyor.

Ancak dediğim gibi şu anda bir şey inşa edeceksek daha büyük bir şey olmasını düşünüyoruz. Yine de şu şişme olanlar bile ihtimal dahilinde olmaya başladı, diğerinin masraf ve bakımlarından kaynaklı.

Yine de yorumunuz yardımcı oldu benim için, özellikle şu yosunlanma olayının ne kadar zamanda olacağını kestirememiştim. Bir hafta yeterince kısa bir süre aslında, yani büyük bir havuzu bu sıklıkla boşaltıp doldurmak oldukça zor (özellike sizinki gibi bir sulama durumu olmadığında).

Buradaki yorumları dikkate alarak bir sonuna varmaya çalışacağım. Çok teşekkür ediyorum görüşünüz için.
  • CeyKalDa kullanıcısına yanıt
    Şu anda bu da ihtimal dahilinde görünüyor hocam
  • Omisis046 kullanıcısına yanıt
    Sanırım kendisine bildirim gitmiştir siz eklediğinizde. Yardımcı olmak isterse konuya yazacaktır diye düşünüyorum. Size de çok teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Omisis046

Bu arkadaş biliyor: @Elk.de
    Hiç tavsiye etmem..

Arıtma pompası 24 saat çalışması lazım,güneş paneli ile elektrik işini halletmezsen değmez.

Miatlı bakımlar ve ilaçlama epey iş.

Süs havuzu yap daha iyi,ben henüz 3 defa havuza girebildim.

Oraya harcayacağın paraya biraz daha ekle,Karadeniz sahil kasabalarının birinden bir daire al,denize girersin

Selam ve dua ile

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Köy yerinde bahçe arasında felan ev ise ruhsat a gerek kalmaz ama köyün içinde ise sıkıntı çıkar. Komşular çıplak yüzülüyor diye şikayet edecektir. Ruhsatsız havuz yaptılar derse şikayet eden gelip bakarlar mutlaka.
    Diğer yandan sizinkiside güzel yapılabilinir. Fakat aktif kullanılacaksa su faturası biraz kabarabilir. Şayet türkiyede katlamalı oluyor. 20 tonu geçince 2 ye katlıyor faturayı.
    Bitkilerde kullanılması güzel.. yosunlanma felan ciddi problem oluyor.

• 156b kullanıcısına yanıt
    1 hafta bile fazla yani. 1 hafta olduğunda muhtemelen suya bakıldğında hafiften yosunlanma görülebilecektir. Bu doldur boşalt olayı olmazsa arıtma, klorlama gibi şeyler için uğraşmanız gerekecek. Tabi bu durumda da su ile uğraşıyorsunuz.

Ama şişme ile de aynı sorunları yaşayacaksınız. Sonuçta o da havuz değil mi onda da yosunlanma olacak. Küçük şişme havuz olsun diyorsanız tamam ama büyük olursa yine havuz ile aynı kapıya çıkacak. Ayrıca zamanında şişme havuzla da uğraştık. Onun da doldurup boşaltması, temizliği aynı şekil oluyor. Ayrıca şişme havuz üzerinde zamanla delinmeler olacaktır köy bahçe ortamı sonuçta (Bizzat yaşadık).

Yani ondan dolayı gerçekten büyük bir şişme havuz yerine bence azıcık uğraşıp içine su doldurabileceğiniz bir havuz daha mantıklı eğer uzun yıllar kullanmayı düşünüyorsanız.
    Hocam zaten herkese açık alanda ben hayatta girişmem böyle bir şeye. Ne olursa olsun.

Benim dediğim tamamen kapalı şahsi bahçe içerisinde. Su faturası için de bahçede artezyen kuyumuz var. Tek ücret elektrik parası ondan dolayı. Suyu topraktan çekip yine toprağa veriyoruz :) Tabi su faturası olan birisinin bunu yapması çok daha zor olur. Belki o durumda arıtma sistem v.b yatırım yapılması daha mantıklı olabilir.
  • Aslında o motorları çalıştıracak güçte bir akü olsa ve o aküyü dolduracak bir şarj dinamosu bağlansa. Şarj dinamosuda gücü havuz motoruna eklenecek bir kayıştan alsa. İlk haraketi akü ile yapar devamını şarj dinamosu aküyü devamlı şarj edecek. Tabi 2 veya 3 seri bağlantılı akü olacak dinamo baştaki aküyü şarj edecek motorlar ilk 2 aküden güç alırken 3. Akü 1 ve 2. Aküyü besleyecek 😀 konuşması güzelde pratikte batacak bir fikir 😀😂

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.