Şimdi Ara

HD 7850'e İşlemci Tavsiyesi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
2.478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • arkadaşım ben bilgisayarımı ilk bilgisayarcıda toplattım bir hata vardı sonra araştırarak kendim güncelledim anlatırsak

p4(524) 3.06ghz=atix550 sonra

p4(524) 3,06ghz=atix1600xt sonra

core2 duo 2,13ghz=atix1600xt

core2 duo 2,13ghz=atihd3850

core 2 quard 2,4ghz=hd3850

core 2 quard 2,4ghz=hd3850

core 2 quard 2,4ghz=hd4850

core 2 quard 2,4ghz=hd7850 sırası ile böyle gelişti şimdi oyunlarda iyi fakat bu sefer ben fazla oyun oynamıyorum
  • ULTRASLAN_06 kullanıcısına yanıt
    adam diyor ben işlemci alımca diye sadece anakart almıcam dedi ben ona amd phenom x6 t1100 önerdim
  • KhAnS- K kullanıcısına yanıt
    xxxxxxxxxx

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huhuq -- 8 Şubat 2023; 21:42:22 >
  • Çare Fx-6300
  • Ben ikinci el i5 2500k almıştım ve kartın tüm potansiyelini kullanabildim. Fx-6300 de iyi bir seçenek.

Anakart değiştirmeden kurtarabilir misiniz bilemem. Core2Quad alıp idare edip daha sonra seneye falan Anakart+işlemci+ddr4 ram yükseltme yapabilirsiniz. Yalnız Core2Quad ile bile grafik kartının tam performansını alamazsınız.
  • fujhen F kullanıcısına yanıt
    eet am3+ anakart ı olan varsa elinde amd fx 6350 alın son karar verildi
  • i5 falan filan noluyor ya ne yüksekten uçulmuş. konu sahibi arkadaşım çok rahat bir şekilde 1.5 ghz quadro intel yeterli gelecektir emin olabilirsin. psu sıkıntın varsa ve anakartın quad falan desteklıyorsa sıstemını hıc degıstırme. yetiyor tecrübe ile söylüyorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilker_mania

i5 falan filan noluyor ya ne yüksekten uçulmuş. konu sahibi arkadaşım çok rahat bir şekilde 1.5 ghz quadro intel yeterli gelecektir emin olabilirsin. psu sıkıntın varsa ve anakartın quad falan desteklıyorsa sıstemını hıc degıstırme. yetiyor tecrübe ile söylüyorum..

Aynen Quad core bir işlemci hatta bana sorarsanız core 2 duo E 8500 işlemci bile yeterli olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emirdeniz

quote:

Orijinalden alıntı: ilker_mania

i5 falan filan noluyor ya ne yüksekten uçulmuş. konu sahibi arkadaşım çok rahat bir şekilde 1.5 ghz quadro intel yeterli gelecektir emin olabilirsin. psu sıkıntın varsa ve anakartın quad falan desteklıyorsa sıstemını hıc degıstırme. yetiyor tecrübe ile söylüyorum..

Aynen Quad core bir işlemci hatta bana sorarsanız core 2 duo E 8500 işlemci bile yeterli olur.

o ıslemcıyle fullhd de oyun oynamısıtm... 7870 ıle hemde.
  • ilker_mania kullanıcısına yanıt
    ona ne gerek var ki amd phenom x6 t1100 6 çekirdekli olur yeterli
  • amd nin a10 lar yani yeni atlhonlar oluyor neyse intelcilere karşı güzel bir haber kabini çekirdekli amd nin yeni soketi am1

Global Bileşen Kanalı platformlarına GCN grafiğe sahip AMD Athlon ve AMD Sempron APU ürünlerini getiren platform, enerji verimliliği yüksek ve tasarımı küçük yeni PC’lerin üretilmesine olanak sağlıyor.

AMD'den yapılan açıklamada, sistem üreticilerinin bileşen kanalına yönelik AM1 platformunu ve AMD dört çekirdekli ve iki çekirdekli “Kabini” APU ürününü duyurdu.

Önde gelen üreticilerin ana kartlarıyla birleşen yeni AM1 platformu, ödüllü Yeni Nesil Grafik Çekirdeği (GCN) mimarisi ve AMD “Jaguar” CPU çekirdeklerini AMD Athlon ve AMD Sempron APU markaları adı altında sunuyor. Cazip fiyatlara esnek ve yükseltilmesi kolay platformlardan oluşan bir ekosistem yaratacak olan AM1, USB 3.0 ve SATA 6GB/s desteğiyle küçük, enerji verimliliği yüksek microATX ve miniITX ana kartlarla kullanılabilecek. “Kabini” işlemciye sahip masaüstü ve bileşenlerin belirli bölgelerde nisan ayının başında, dünya çapında ise 9 Nisan’da piyasaya çıkması bekleniyor.

“AMD, APU teknolojisindeki liderliğini AM1 platformu ve ana akım bilgisayar kullanıcılarına yönelik ‘Soketli Kabini’ APU modeliyle sürdürüyor” diyen AMD İstemci İş Birimi Genel Müdürü Bernd Lienhard, şöyle devam etti: “AM1 platformu bize esnek bir altyapı ortamı oluşturma fırsatı veriyor ve gerek tüketicilere gerek sistem üreticilerine çok uygun bir fiyata yükseltilmesi kolay seçenekler sunuyor.”

Düşük tüketimle iyi performans veren ekonomik bir çözüm arayan ana akım kullanıcılarına yönelik “Soketli Kabini” işlemcisi iş uygulamaları, internette gezinme ve donanım hızlandırması alanlarında çok yüksek verimliliğe sahip.

AMD AM1 platformu, ana akım kullanıcılara DirectX® 11.2 ve Windows 8.1 desteğiyle dengeli sistemler sunacak. Ayrıca ASRock, ASUS, BIOSTAR, ECS, Gigabyte ve MSI gibi ana kart üreticileri de soket FS1b’ye dayalı yeni nesil masaüstü ana kartların üretimine hazırlanıyor. Bu ana kartlar, AM1 platformunun AMD Athlon ve Sempron APU’larına doğal USB 3.0 ve SATA 6GB/s desteği getirecek.

• Burada devreye uygulama kodu giriyor. Kodlar işlemci seçer. Yapılacak işin ne kadar paralel yürütülebileceği çekirdek desteğinin nasıl olacağın belirler. Buna kod bağımlılığı denir ve bir sonraki kodun önceki kodun sonucuna ihtiyaç durumuna bağlıdır. Kod bağımlılığı azsa yani bir çekirdek aynı anda birçok komut yürütebiliyorsa güçlü çekirdekler öne çıkar. Photoshop-video encode, matematik hesaplama kod yazma vb buna örnektir. Bu tür kodlarda inteller gücünü konuşturur.

Buna mukabil kod bağımlılığı fazla ise tek çekirdek gücü iyi kullanılamaz. Zira çekirdekler aynı anda daha az işlem yürütebilir. Örneğin kod bağımlılğı nedeni ile aynı anda en fazla 2-3 INT komutu yürütülebiliyorsa çekirdekte 2-3 yerine 5-6 tane INT birimi olması pek fark etmez. Bağımlılık nedeni ile boş yatacaklardır. Burada çekirdek sayısı ve frekans önem kazanır. Çekirdekler zayıf olsa da bağımlılığı yüksek koda yetecektir, çok çekirdek de aynı anda daha fazla bağımsız kodun yürütülmesini sağlayacaktır. CAD-CAM, render, vmware, veri sıkıştırma, akış süreçleri buna örnektir. Burada FX çok çekirdeği ile hoop bende varım der.

Örneğin veri sıkıştırmanın temelinde huffman algoritması (rar, jpeg, mpeg vb) vardır ve çok yüksek kod bağımlılığı söz konusudur. Huffman gibi algoritmalarda bir sonraki adım bir öncekinin sonucuna bağlıdır ve aynı anda birden fazla adım işlenemez, tek tek gitmek zorundadır. yani çekirdekte 4-6 tane INT birimi olmasıyla 1-2 olması arasında fark yoktur. Sadece biri kullanılabilir ve güçlü-zayıf çekirdek olayı önemini yitirir. RAr için örneklersek 4 güçlü çekirdekli I7 ile 4 zayıf çekirdekli FX-4100 arasında kayda değer fark olmaz. FX-8 fark ettirir zire intel aynı anda 4 dosya sıkıştırabilirken FX-8 bunu 8 dosya ile yapar. (HT burada işe yaramaz)

Kısaca komutların tamamlanması 1-3 cevrim süren tamsayı ağırlıklı işlerde çekirdeğin gücünden çok kaç tane olduğu ve frekansı çok daha önemlidir. Karşıt olarak tamamlanması yüzlerce hatta binlerce çevrim sürebilen kayar nokta veya paketli aritmetik komutu kullanılan işlerde çekirdek gücü öne çıkar. Burada I5-I7 serisi 8 tane 128 bit kayan nokta ünitesi yerine 8 tane 256 bit kullandığından fark yaratır. Özellikle paketli aritmetikte ki photoshop-video encode işlerinde yoğun kullanılır. 128 yerine 256 bit ünite de ağır bilimsel hesaplarda (matlab vb) öne çıkar. CAD-CAM-render gibi tamsayı yoğun ve önceki adımın bitmesini gerektiren işlerde ise tam güçle kullanılamaz. Bu da çok çekirdek ve yüksek frekansın bu alanlarda galip gelmesine neden olur.

HT olayının çekirdek gibi düşünülmesi hatalıdır. HT birimleri çekirdek değil register setidir. Çekirdekler işlenecek verilerin tutulduğu registerler (REGS), cacheler (L1/L2), INT-FPU vb işlem birimleri, komut önden getirici (PREFETCH) devresi, komut kod çözücüsü (DECODE), sıralama (SCHEDULER) ve sırasız çalıştırma havuzu (ROP), işi biten komutların sırasını beklediği inziva birimi (RAT), dallanma tahmin tamponları (BTB), bellek işaretçileri (TLB), döngü tamponları (LTB), IO birimi (BUI) ve yol bağdaştırıcaları (CROSSSBAR vb) ve bunları organize edip işi gerçekleştiren yönetim birimi (EU) gibi kısımlardan oluşur. Gerçek çekirdek demek bağımsız olarak kod yürütebilmek demektir ama HT bunu yapamaz. FX modüllerindeki çekirdekler ise bağımsız çalışabilir ve gerçek çekirdek sayılır.

HT biriminin ise kendi Fetch, decode, scheduler, ROP-RAT, BTB, TLB, LTB, CBAR, INT-FPU vb birimleri yoktur. Kendi cacheleri de yoktur. Bunu bağlı olduğu ana çekirdekle ortak kullanır. Yanlızca register seti (REGS), EU, BUI gibi zaruri birimler bulunur. Bu da kodun özel olmasını gerektirir. HT düşünülerek yazılmamış kod ne kadar işe uygun olsa da yüzde 1-2 katkı sağlar ancak. HT gücünü kullanmak için kod özel yazılmalıdır. Özellikle çalışması çok uzun süren komutların burada yürütülmesi sağlanarak ana çekirdek serbest bırakılabilir. Bu da genelde video-grafik işlerinde veya çok ağır kayan nokta hesaplarında görülen bir durumdur. İyi kodla HT burada %20-30 oranlarına kadar katkı sağlayabilir.

HT için diğer husus da cache bağımlılığıdır. HT kodunun az komutlu ve çalıştırması uzun süren komutlardan olması esas faydayı sağlar. Kısa INT komutlarını HT ile çalıştırmak boşuna çaba olur. Fayda sağlamaz. Çok komutlu uzun kodlar ise eksik birimler ve cache nedeni ile tıkanmaya sebep olur. Zira çekirdek+HT için birimler ortaktır ve birine yönelse diğeri boş kalacaktır. Püf noktası uzun süren az komut ve az komut bağımlılığıdır. Cache de sıkıntı yaratır. HT gücünü iyi kullanmak için çekirdeğin ana kısmı ve HT kısmında yürütülen kod aynı kod segmentinde bulunmalıdır.

Farklı olursa HT kısmı cachesiz çalışmak zorunda kalır ve gücünün çok büyük kısmını kaybeder. İşe yaramaz hale gelir zira L1-L2 cache yerine çok daha yavaş olan L3 cache ile çalışmak zorunda kalır. L1-L2 cachelerdeki veri fiziksel ana bellek adresine göre tutulan gerçek adres değil her uygulamanın kendi kod segmentine göre tutulan sanal adreslerdir. Kod segment değiştikçe L1-L2 cachelerin belleğe veya L3 cacheye geri yazılarak boşaltılması (flush) ve yeni kod segmentine göre yeniden doldurulmaları (prefetch) gerekir. Bu da ana-HT birimindeki kodlar farklı segmenttelerse her komutta flush-prefetch demektir ki performansı çökertir. Uzun komutlarda bile bu durum varken kısa süren komutlarda flush-prefetch yapmak sadece HT kısmını değil çekirdeğin ana kısmını da süründürür. Bu yüzden bu yapılmaz ve HT kısmı L1-L2 olmadan yavaş çalışmak zorunda kalır veya iki kodun aynı kod segmentine yerleştirilmesine gayret edilir. Fx ise bundan muaftır. modüldeki her çekirdeğin kendi birimleri ve L1 cacheleri vardır ama L2 cacheleri ortaktır. Ancak FX işlemcilerin L2 cacheleri flush-prefetch ihtiyacı duymadan çalışabilecek şekilde her iki çekirdeğin kendi cache dizinini tutacak biçimde yapılmıştır. Bu yüzden sorun olmaz. Ama çift giriş nedeni ile FX L2 cacheleri intel L2 cachelerinden daha yavaştır, Bunu daha büyük cache boyutu ile telafi etmeye çalışır.

Sonuç olarak işlemciyi sizin değil çalıştıracağınız kodların seçmesi doğru olan yoldur. Markaya-reklama-fiyata göre değil yapacağınız işe göre işlemci seçin.

Bu da oyun-günlük kullanım gibi kodun çok da önemli olmadığı durumlarda FX-6300 vb gibi aynı paraya daha fazla güç veren F/P işlemcileridir.
    Matlab, video encode, photoshop, kod yazma gibi işler için tek çekirdek ve FPU gücü yüksek olan I5-I7 vb işlemcilerdir.
    CAd-CAM-render-vmware-sıkıştırma-database indexleme-akış süreçleri gibi tamsayı, çok çekirdek ve frekansa hassas işlerde Fx-8 serisi gibi.

• sadece oyun için ise athlon 750k al bence. işlemcinin fps'ye etkisi çok az oyunlarda
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.