Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.672
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ediyorum. birisinin bu forumda bana verdiği en kapsamlı cevap olarak kalbimde unutulmaz bir yere kazındınız. :D
    tekrar çok teşekkür ederim.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Tekrardan teşekkürler hocam. Sizin gibi belli konularda bilgili kullanıcıları forumda daha fazla görmek istiyoruz.
  • Çınar58 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, bende ki her cevap bu şekilde. Beğenmenize ve takdir etmenize sevindim. Kalbinizde yer edinmekte sabah sabah asık yüzümü yumuşattı, tebessüm ettirdi Allah'da sizin yüzünüzü güldürsün diyeyim, selametle.
  • Ben teşekkür ederim. Benimkisi biraz merak, biraz okumak hepsi o, forumda gerçekten bilgili pek çok arkadaş var, tabi onlar yılların verdiği yorgunlukla köşelerine çekilmişler, yinede onlara ayıp olur. Bendeki olsa olsa meraklı ve ilgili olurdu sanıyorum . İyi forumlar.
  • samyeli11 S kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    yazınızı gördüm ancak henüz etraflıca bakma şansım olmadı. Elimden geldiğince her yazıya hakettiği gibi muamelede bulunmaya çalışıyorum, buda kısıtlı olan zamanda sıkıntı yapıyor. En kısa zamanda yazdıklarınıza bakıp varsa bildiklerimi sizinle paylaşacağım, aklımdasınız.

EDIT: Öncelikle ilk gönderdiğiniz benchmark testi üzerinden bakalım. Transfer rate değerinde en iyi başarım maksiumum transfer rate değerinin ikiye bölünmesi ile bulunuyor. Sizde ki değerde mak. 114 mb/s (114/2= 57 mb/s), takribi 57 mb/s minimum transfer rate değeri bu disk için uygun olacaktır. Benchmark testinde minimum olarak 28 mb/s gösterilmiş ancak bu değer, bazı uygulamaların arka planda çalışması sonucu meydana gelmiş diye düşünülmeli. Doğru değer için benchmark grafiğinde son noktaya bakmak uygun olacaktır ki, bu değerde takribi 55-65 mb/s gibi bir rakam olabilir. Bu manada ilk okuma ve son okuma hızları istikrarlı görünüyor.

Access time değeri anakart kaynaklarının diskteki herhangi bir veriye erişim süresini içeriyor. Bu manada 2.5" diskler de genelde 14-16 ms arası oldukça uygun olmakla birlikte bazı marka ve modellerde 18 ms değerine kadar çıkabildiği de oluyor. Özellikle Toshiba disklerde bu değer yüksek olmakla birlikte herhangi bir soruna işaret etmiyor.

Burst rate değeri de anlık olarak herhangi bir veriye erişim süresi olarak değerlendiriliyor ki her zaman maksimum transfer rate değerinden fazla olması beklenir. Ne kadar yüksek ise disk kullanım performansının o denli yüksek olduğunu bize bildirecektir. Bu değer için sabit bir hesaplama yok, diskteki veri miktarı, tampon bellek, kontrol çipi teknolojisi ve sayısı ile dönüş (RPM) hızları ile alakalı olarak yüksek veya düşük çıkabiliyor. Önemli olan maksimum transfer rateden daha yüksek olmasıdır ki sizde de makul bir seviyede görünüyor.

İşlemci muhtaçlığı sağlıklı disklerde ve düzgün konfigüre edilmiş disklerde maksimum %3-4 civarlarında olmalıdır diye düşünüyorum ki bu değerinde kesin bir rakamsal karşılığı yok. En iyi başarım olarak %2 ve altı uygun olacaktır kanısındayım. Sizde de %4.8 çıkmış ancak tek bir test ile bir sıkıntı vardır demek pek doğru olmaz, çünkü rka planda çalışan uygulamalar bu değere gizli bir şekilde etki etmiş olabilir. Bu manada benchmark testine bakıp kesin bir sorun vardır diyebilmek için diskin boş, sistem harici ikincil bir disk olması gerekir. Farklı zamanlarda yapılan testlerin ortalamasını almak daha uygun olacaktır. Bu anlamda şimdilik bir sorun olduğunu zannetmiyorum.

Benchmark grafiğinde okuyucu kafanın yukarı aşağı hareketli durumu normal görünmekte. Daha düz çizgiler, aşağı yukarı hareketlerde marjinal iniş çıkışlar bize okuyucu kafada soruna işaret eder. Mümkün olduğunca küçük yükseliş ve inişleri arzu ederiz ki benchmark durumu buna uygundur. Arada marjinal boyutta inişler var ancak bunların bir sorun teşkil edip etmediğine errorscan ve speed map sonuçları ile karşılaştırıp yorumlamak daha uygun olur ki, çoğu zaman test esnasında arka planda çalışan uygulamalar bu ani iniş ve çıkışlara neden olduğu için pek fazla kafaya takmamak gerekir.

Yine grafikte access time dağılımı normal olarak görünmekte. Sağlıklı disklerde yay şeklinde ve mümkün olduğunca tek bir demet halinde bir dağılım beklenmelidir. Tek demet halindeki dağılım bize diskte ki erişimin tüm yüzeyde stabil olduğu bilgisini verecektir. Sizde olduğu gibi arada bir kaç nokta canı sıkılıp grafikte dolaşmaya çıkabilir ancak bunu sıkıntı yapmak doğru olmaz.

Söylemeden siz hwmonitör testini yapmışsınız, ellerinize sağlık. Hwmonitör testinde de göze çarpan bir sorun gözlemlenmemek ile birlikte sıcaklıkların her zaman bilgisayarlarda istenmeyen bir durum olduğunu belirtmek isterim. Nispeten havaların serin olduğu şu günlerde bir sorun olmasa da ilerleyen yaz günlerinde sıcaklıkların daha da artacağı ve bilgisayarda donma, yavaşlama, ileri boyutlarda da kilitlenme, resetlenme gibi nedenlere sebep olacağını hatırlatmak isterim. Bu manada da ortalama bir notebook soğutucusu edinmeniz rahatınız ve notebokunuz için iyi olacaktır diyebilirim.

İkinci benchmark testinizde değerler diskte performans gerektiren duruma ve dolayısı ile sıcaklık artışına bağlı olarak düşük olması gereken değerler bir miktar yüksek, yüksek olması gereken değerler de bir miktar düşük çıkmış olmak ile birlikte bir sorun olduğuna yönelik bir şey söylemek doğru olmaz. Ancak ısı daha öncede söylediğim gibi istenmeyen bir sonuçtur ve ne kadar düşük o kadar çok performans anlamına gelmektedir. İkinci benchmark testi sonrası diskte sıcaklık 45 °C gibi kritik seviyelere çıkmış. Disk üreticileri disklerin çalışma sıcaklığını maksimum 65 °C olarak gösterseler de uzun süreli olarak 50 °C ve kısa vadeli olarak 55 °C üzerinde çalışan disklerde disk plakasında bad sektör olması kesin gözü ile değerlendirilmelidir. Bir kez daha soğutucu almanızı önermek yanlış olmaz. İkinci benchmark testinde işlemci muhtaçlığı bir miktar daha artmış, sanıyorum ki bu değerin yükselmesinde ki neden de sıcaklık. Disk performansı sıcaklıkla gelen performans yitimi nedeni kalan donanımların (işlemci, ram, ekran kartı) performansına yetişemiyor diye düşünüyorum. Bu manada da yapması gereken işlerin bir kısmını da işlemciye havale ediyor. Buda işlemcinizin fazla mesai yapmasına neden oluyor. Yoğun işlemlerde (performans gerektiren uygulamalarda özellikle yüksek güç isteyen oyunlarda işlemcinin ısısının yükselmesine neden olacaktır. Buda ısıyı düşürmek için soğutucu dönüş hızına etki edip maksimum değerlere çıkmasına neden olur. Yüksek dönüş de beraberinde fazladan güç tüketimi, yani yine sıcaklık ve yüksek gürültü olarak kısır döngüye neden olacaktır. Tam olarak bilemiyorum ama konunun başında söz ettiğiniz sesin nedeni buda olabilir).

Random access testide gerçekleştirmişsiniz, çok iyisiniz. Bu rakamları ayrıntılı değerlendirebilmek için disk üreticisi veya bağımsız bir değerlendirmeci tarafından yapılmış test sonuçları gerekir. Maalesef kısa bir araştırma yapsam da tek bir sayfada böyle bir bilgiye erişmem mümkün olamadı. Çeşitli kaynaklarda farklı test sonuçlarından tek tek bulmak mümkün olsa da böylesine bir işlem oldukça fazla bir saat çalışması gerektireceği için yapmam mümkün olamaz. Ancak genel itibari ile değerleri 2.5" disklerin çalışma sınırları içerisinde görünüyor. 1 Mb iops değeri bir miktar düşük, buda büyük dosyaları okurken veya yazarken (halk arasında anlaşılacağı şekilde kopyala yapıştır yaparken) sürenin uzaması anlamına gelecektir. Genelde bu işlemleri pek nadir yapsak da ev kullanıcıları bu değerleri takip ettikleri için disk üreticileri bu özelliklerini arttırmaya yönelirler ama Toshiba buna uymamış. Diskin performansını gösteren aslında küçük boyutlu dosyaları okuma süresidir. 4-64-512 KB dosyaları değerlendirmek daha doğru olur. Bu dosyalarda ki çalışma değerlerine bakınca ortalama 52-56 arası bir iops değeri görüyoruz ki buda diskin performansının orta şeker olduğunu bize belirtiyor (iops değeri, yani bizim anlayacağımız şekilde saniyede yapılan iş miktarı ne kadar yüksek ise diskin performansının o denli yüksek olduğu değerlendirilir. Örneğin 7200 RPM WD Black serisi çift kontrolcü çipli, 64 MB tampon bellekli bir diskte bu değerler ortalama 530 iops okuma/ 350 iops yazma olarak karşımıza çıkacaktır. Buradan da diskinizin 3.5" bir desktop diske kıyasla ne kadar çalışkan olduğunu karşılaştırıp görmeniz mümkün olacaktır . Tabi 2.5" formatında ki disklerde bu değerler bu rakamlara ulaşamaz ancak 55 -60 iops dan aşağı olması da diskin performansının düşük olduğunu gösterecektir ).

NOT: Bazı sitelerde yapılmış random access testleri var ancak bunları alıp diskiniz ile kıyaslayabilmek için benzer bir konfigürasyon ile yapılmış olması gerekir. Örneğin 17 3.7 mhz işlemcili, 650 mb/s okuma hızına sahip Ssd ile çalışan bir sitemde yapılan test ile sizin testi karşılaştırınca ortaya traji komik bir durum çıkıyor. Zira onların testlerinde 4 KB read için 117 iops elde edilmiş. Buda sizdeki diskin 2 katı performansa işaret eder ki otoyolda 120 km ile 240 km hız ile giden iki otomobilin durumuna benzer.

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

Errorscan taramasında göze çarpan bir aksaklık olmasa da Speed Map testinde hoş olmayan bir tablo ortaya çıkmış. Kırmızı renk sizinde anlayacağınız ve bildiğiniz gibi istenilen bir renk değildir. Bu kadar çalışmış bir diskte ya tamamı ile yeşil ancak yer yer açık yeşilimsi sarıya dönen veya çok açık sarı renkli kutucuklar beklenmeliydi. Speed map testini benchmark testindeki düşüşler ile karşılaştırdım ancak anlamlı bir sonuç çıkmadı (kırmızı kutucukların karşılık geldiği alanları). Bu bölümlerde ciddi sıkıntılar var demek doğru olmaz ancak hiç sıkıntı yok demek de doğru olmayacaktır. Bir kaç noktada koyu kırmızıya yakın renklendirmeler var ve bence bu renlendirmelere bir gecikme (Delay) olup olmadığını anlayabilmek için hdregenerator ile kontrol edilmeleri yerinde olacaktır. Bu sayede bad sektöre dönüşme ihtimalleri olup olmadığını görmek belki mümkün olabilir ve buna göre önlem alınabilir. Yinede bir zaruriyet içermediğini söyleyeyim ancak yapmak sizi varsa önemli bilgilerinizin kaybına karşı koruyacaktır diye umuyorum.

Mümkün olursa ve vaktiniz varsa Toshiba diagnostic ile ayrıca bir değerlendirme yapmanız da iyi olacaktır.

Health sekmesinde ise herhangi bir uyarı bulunmuyor. İçerdiği değerlere göz attığımızda da zaten uyarı vermesine gerek bir durumun olmadığını da görebiliyoruz.

Sonuç olarak: Diskte çalışmasına engel teşkil edebilecek bir arıza durumu gözlenmemiş. Sıcaklığa bağlı olarak performans yitimi söz konusu ancak sıcaklık artışının disk arızasından kaynaklı olma olasılığına dair bir veri yok. Muhtemelen genel çalışmasına bağlı bir iç sıcaklık problemi yaşanıyor, buda ortalama bir soğutucu ile düzeltilebilir görüşündeyim.

Konunun başında belirttiğiniz soruna gelirsek. Disklerden cızırtı sesi gelmez, tabi gelmez derken burada tarif araya giriyor. Yani gelen sesi tarif ederken kişiden kişiye farklılık olabilir. Buda sesin manasının değerlendirilmesini güçleştirebilir. Birde bazı sesler birbiri ile karıştırılabilir. Disk (tabaka manasında) dönüşüne bağlı olarak bir hava akımı oluşturur. Bu da kimi zaman bizi rahatsız edebilir ancak bu daha ziyade üfleme, uğultu şeklinde olur ki genelde disklerin çoğunda bu ses mevcuttur. Eğer sizde ki ses buna yakınsa olağan karşılamak gerekir. Şayet ses konusunda doğru bir tespit yaptığınızı düşünüyorsanız bu durumda diskten gelme olasılığı pek yok demek doğru olur. Kasanın daha önceden disk değişimi için açıldığını göz önüne alırsak bu ses işlemci soğutucusuna ait fana çarpan/temas eden kablo/plastik vs gibi bir aksamdan geliyor olabilir. Cızırtı olduğu kesin ise hoparlörlerden gelme ihtimali daha yüksek olacaktır. Ancak bu güne kadar diskten cızırtı sesine dair bir ses geldiğini hiç duymamıştım. Disklerde uğultu, tangır tungur, iç darbeye bağlı tuhaf sesler, okuyucu kafanın arızasına bağlı tık tık, yine okuyucu kafa veya motor aksamında ki sorun ile alakalı cik cik, döner bir nesne, bir materyal ile sıkıştırılmaya çalışıyormuş izlenimi veren vik vikleme ve yine bununla alakalı vııın şeklinde motorun durup yeniden başlama sesi gibi bu tarz sesler genelde duyulan seslerdendir. Acaba sizdeki ses bir cızırtı değil de bu seslerden biri olabilir mi? Şayet güçlü bir ses ise videoya çekip gönderebilir misiniz. Ayrıca bu ses sabit midir, bazı durumlara göre sesin gücünde artış veya azalış var mıdır, belirli bir zaman da belirli uygulamalar çalıştığında mı çıkar, örneğin ilk açtığınızda vardır da sonradan kendiliğinden gider mi ya da ilk açtığınız da yoktur da bir süre sonra mı gelir. Biraz daha ayrıntılı bilgiler verirseniz bende size daha çok yardımcı olmaya çalışırım. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

NOT 2:
    Dilerseniz diskiniz ile ilgili ayrıntılı bilgilere ve yapılmış karşılaştırmalı testlere bu linkten erişebilirsiniz.

Bu linktende ev kullanıcıları tarafından yapılmış benchmark testlerini görmeniz mümkündür.

NOT 3: Diskinize ait bazı sağlıklı benchmark sonuçlarını gönderiyorum ki sizde bir karşılaştırma yapıp kendiniz de değerlendirebilirsiniz.

EDIT 2: Verdiğim sayfalar üzerinde göz gezdirirken 4 KB dosya okuma hızları dikkatimi çekti. Bazı kullanıcılar Mak = 0.5 Av = 04 Min = 0.3 olarak göstermiş (kullanıcı testlerinde). Ayrıca, yine bazı kullanıcılar 100 iops değerlerinin üzerine çıktıklarını belirtmişler ama bunları hangi donanım konfigürasyonu ile elde ettiklerini yazmamışlar. Sizdekiler bir miktar düşük gibi geldi ancak söylediğim gibi doğrulatabilmek için üreticinin veya tarafsız bir gözlemcinin test sonuçları gerek. Bunların yinede sizin cızırtı probleminiz ile bir ilgisi olacağını sanmıyorum. Sadece performans açısından bir miktar düşüklük arz edebilir onun haricinde bir sıkıntıya dair bulgu olarak düşünmek mümkün olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 2 Haziran 2015; 23:10:01 >

Çok teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samyeli11 -- 30 Mayıs 2015; 20:24:42 >
  • Merhaba arkadaslar hard diskimin şuan ki hali resimlerde gördüğünüz gibi pc açılırken S.M.A.R.T hatası alıyorum F1 ile geçip kullanmaya devam ediyorum bugun HD tune ile yaptığım tarama ile çıkan sonuçları aşağıdaki gibidir. Bu diske Low level format gerekir mi yada kurtarma şansı ne derecede ? Konu hakkında tecrübeli olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

• CyFlush kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    hemen cevap vermem mümkün değil ancak şöyle kabaca bir göz atmak istediğim de resimleri net bir şekilde göremediğimi fark ettim. Acaba daha iyi bir çözünürlük ile, bu siteden olmuyor ise farklı bir upload sitesi üzerinden atmanız mümkün müdür. Ne zaman olacağı konusunda bir tarih veremem ama varsa bildiklerim en kısa zaman da size de cevap vermeye çalışırım. Selametle.
  • Öncelikle hemen dönüş yaptığın için teşekkürler buyur resimlerin büyük halleri .
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CyFlush -- 2 Haziran 2015; 21:34:50 >

Öncelikle detaylı bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Isınmada yüksek performans gerektirecek herhangi bir işlem yapmıyorum. Zaten oyun falan oynamam. Soğutucuyu arada sırada sıcaklık maximum düzeye ulaştığında kullanıyorum. 2-3 ay öncesine kadar aşırı ısınma gibi bir problemim yoktu. Eski bir laptopta sayılmaz 2 yıllık. Cızırtı meselesine gelirsek laptopun arka kısmının her noktasını dinledim. Hard diskin olduğu kısımdan geliyor. Fandaki dönme sesi değil . Bazen uzaktan çok net duyuluyor bazen de kulağınızı yaklaştırmak gerekiyor. Sesi nasıl anlatacağımı bilmiyorum ama şöyle anlatayım: çalışan gramofonda iğnenin üzerine bastırdığınızda çıkan ses gibi. Çok değişik bir örnek oldu ama aklıma benzer ses olarak bu geldi. Ses pc çalışırken 2-3 dk aralıklarla geliyor. Acaba hard diski mi değiştirmeliyim? Hangi marka hard disk önerirsiniz?

Muhtemelen tozlanmaya bağlı olarak, iç soğutucu aksamlarda performans kayıpları oluşmuştur. İçinin açılıp genel bir temizlik yapılması ısı yönünden sizi rahatlatacaktır. Malumunuz iç sıcaklık dış sıcaklık ile etkileşim halinde. Kış aylarında havanın soğuk olması nedeni ile sorun yaşanmaz iken yaz ayları ile birlikte dış havanında ısınması nedeni ile özellikle notebooklar da genel bir sıcaklık problemi yaşanır. Temizlik ve ilave soğutucu kullanımı dışında yapılabilecek pek fazla bir çözüm yolu yoktur.

Daha öncede belirttiğim gibi ses konusu biraz çetrefilli . S.m.a.r.t. değerlerinde anormal bir durum yok ancak mekanik aksamlarda ki ses sıkıntıları çok yüksek oranda zaten s.m.a.r.t. hatalarında görünmez. Ciddi bir olumsuzluk olsaydı s.m.a.r.t. sizi uyarırdı diyeceğim ancak bazı sorunlar söylediğim gibi s.m.a.r.t. uyarısı vermezler, ancak bunlar oldukça nadirdir. Ayrıca çok yüksek oranda bir problem olduğunda/olacağında fiziksel bir etkisi (okuma/yazma da sürenin artması, donma, kilitlenme, rest atma, mavi ekran verme, yavaşlama, açılmama, post ekran hataları gibi) olacaktır diye düşünüyorum. Şimdilik bu etkiler görülmediği için bir problem var demem doğru olmaz.

Diskler belirli bir kullanımdan sonra bazı tuhaf sesler çıkartabilirler. Zaten çıkartmazlar ise problem olduğunu düşünmek gerekir . Sürtünmenin olduğu her mekanik aksam belirli derecede ses vermelidir, vermiyorsa ya uzaydasınızdır ya da bu dünya dışında . Sizdeki sıkıntının da zamanla kullanıma bağlı yıpranma ile gelen bir ses olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Bu tür seslerin diskten çıkabileceği 2 aksam var:
    Birincisi motor/yatak, ikincisi okuyucu kafa. Motor/yatak problemleri çok yüksek oranda bad sektör/kalibrasyon/g-sensor hatası verir, vermiyorsa da ses haricinde bir sıkıntı yapmaması beklenebilir. Okuyucu kafa arızaları ise çoğunlukla donma/takılma/mavi ekran/kilitlenme/yavaşlama/post ekran hataları ile karşımıza gelir. Benchmark testinde her şey yolunda görünüyor (en azından gönderdiklerinizde şimdilik öyle). Dilerseniz bir video çekimi yapmaya çalışabilirsiniz veya 40'ar günlük periyotlar halinde hdtune testleri yapıp gönderebilirsiniz. Şimdi bu ses ile alakalı sorun s.m.a.r.t.'ta yansımamış olabilir, belki zamanla s.m.a.r.t'ta da gözlemleyip sıkıntının kaynağı tespit edilebilir. Takdir size ait.

Canlı olarak gramafon dinlemediğim için youtubeden faydalandım az evvel . Bu tür sesler genelde fan kaynaklı olur (benzer bir ses tonu da kullanıma bağlı yıpranma nedeni ile motor/yatak aksamından gelir, arada çok ince bir fark var) , disklerden bu tür bir ses gelmez mi derseniz gelir ancak bu ses sonrası çalışabileceğini hiç zannetmiyorum, son çıkaracağı ses bu olacaktır . İçini açıp genel bir temizlik sonrası ses için yeniden görüşüp fikir alışverişinde bulunabiliriz.

Ben şu an için yeni bir disk alınmasına neden olabilecek bir problem görmüyorum. Ancak siz; içim rahat etsin, daha büyük kapasiteli bir diskim olsun diye düşünürseniz yeni bir tane daha alabilirsiniz, bu konuda ki takdirde size ait. Disk markası önermek ise ayrı bir uzmanlık gerektirir düşüncesindeyim. Çünkü üreticiler piyasaya sürerken ballandırarak anlatırlar, biz kullanıcılar ise alıp kullandığımızda işin gerçek yüzü ile karşılaşırız ve bu yüz kimi zaman bizim için hiç hoş olmaz. Bu manada daha önce alıp kullanmış kişilerden donanım özelliklerini de göz önüne alarak bir yorumlama yapmalarını istemek yerinde olur diye düşünmüşümdür. Bunun için forumun sistem/donanım önerileri bölümündeki arkadaşların engin bilgisinden faydalanmanız yerinde olacaktır. Size önerebileceğim tek şey ise uygun boyutlarda bir Ssd alarak ve varsa ram eksikliğini tamamlayarak (8 GB işinizi görecektir), disk belleği ihtiyacını ortadan kaldırıp bunu kapatmak ve sisteminizi maksimum performansa çıkarmanız olabilir. Ayrıca sistem diski olarak kullanmayı düşünüyorsanız son zamanlarda çıkan "Green" sınıfı disklerden uzak durunuz (bunlar hem Samsung [dolayısı ile Seagate], hem de WD disklerde mevcut).

EDIT: Siz diskiniz ile herhangi bir sıkıntı yaşıyor musunuz? Anlık donma, kilitlenme, çok yavaş kopyalama vesair gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 3 Haziran 2015; 2:04:48 >

Arada sırada anlık donma oluyor. Dosyaları çok yavaş kopyalıyor. Tekrar benchmark testi yaptım ve ilkinde sonuç anladığım kadarıyla bayağı kötü çıktı. Bir tanede pc yi temizledikten sonra yaptım. Bir de bahsettiğim sese benzer bir ses buldum. http://youtu.be/GewjXBgq52I
    Pc temizledikten sonra sıcaklık hala 42-43°C oluyor. Soğutucu ile düşürüyorum.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    bu iki testen sonra yaptığım benchmark testleri yine ayni min 12 mb/s ve cpu % 6 lara çıktı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samyeli11 -- 6 Haziran 2015; 17:18:18 >

• Hocam merhaba benim bilgisayarımda da bi sorun var ama tam olarak ne bilmiyorum. İnternette hataları aratınca ya hdd yada ram lerde sıkıntı olacağıyla ilgili konular çıkıyor hdd ile başlayayım test olayına dedim ss'ler:

• arkadaşlar bu diskte sorun varmıdır? hata ekranın da spin read de sadece 100 100 97 yazıyor.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

• Yavaş taramada 500 GB lık bir disk kaç saatte taranır acaba?
  • Arkadaşlar benim sonuçlarım geldi , Yorumlarsanız çok memnun olurum
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

• CyFlush kullanıcısına yanıt
    Sağlık sorunlarım nedeni ile uzunca bir süre ara vermek durumunda kaldım. Buda sizin sorunuz zamanına denk geldiği için üzgünüm, aradan uzunca bir zaman geçmiş bu zaman zarfından ne yaptığınızı bilemiyorum ancak her ihtimale karşı ihtiyacınız olabilir diye sorunuzu yanıtlıyorum.

Gönderdiğiniz resimlerin sırası ile gideceğim ki karışıklık olmasın.

Bios post ekranında dikin arızası görünüyor. Malum bildiğimiz bad sektör uyarısı, bu uyarı her bad sektörlü disk için çıkmıyor maalesef diskten diske uyarı alıp almamak değişiyor. Ancak %60 oranında ciddi sorunları olan disklerin bu uyarıyı verdiğini belirtmek gerekir. Biz uyarıyı gördüğümüze göre sürekli almamızın manası yok o nedenle bu uyarı iletisini bios ekranında diskin s.m.a.r.t. uyarısını disable yaparak kapatabilirsiniz zira her açılışta çıkıp F1 tuşuna basmak biraz can sıkıcı olacaktır.

Iops değerlerine dair test yapmışsınız ancak her diske göre bu değerler değişmekte. Doğru bir biçimde değerlendire bilmek için diskin üreticisi veya bağımsız testçiler tarafından yapılmış aynı model diskin verileri gerekiyor. Biz daha genel olarak diskin mdeoli üzerinden gidip üretildiği yılda ki benzerlerini karşılaştırarak bir fikir yürütebiliriz. Bu durumda iops değerleri ortalama içinde yer alıyor diyebiliriz. İops değeri nedir diye soracak olursanız, iops diskin sn başına gerçekleştirebildiği işlem olarak geçiyor dememiz yanlış olmaz. Günümüzdeki 2.5" disklerde bu değerler 44-60 iops , 3.5" diskler içinse 150-450 iops arası normal kabul edilmekte. Tabi sizin diskinizin yaşı bir miktar olduğu için 4-64-512 kb ve 1 mb değerleri normal dememiz yanlış olmaz.

İkinci iops değerlendirmeniz de ise bu değerler aşırı bir düşüş yaşamış. Disk bu test yapılırken başkaca herhangi bir işlem ile yorulmamış ise tutarsızlığın nedeni arızaya işaret ediyor olacaktır. 4-64-512 kb ve 1 mb boyutlu dosyalarda ki işlem hacminin düşüklüğü diskin kart arızası, okuyucu kafa veya disk tabakalarının yüzeyinde sıkıntıdan kaynaklı olabilir. Anlamak için diğer testlere bakıp söylemek daha uygun olacaktır ancak doğru yorumlamak için bu test esnasın da diskin başkaca bir işlem ile meşgul edilmediğinden %100 emin olmak gerekir en doğru sonuç ise test edilen diskin ikincil disk olarak takılması ile elde edilebilir diye belirtmekte yarar var.

Benchmark testinize baktığımız da maksimum transfer rate değeri mükemmel görünmekte. Minimum değerde bir sıkıntı var ancak bunun için speed map ve errorscan taramasına bakmak uygun olacaktır. Zira testle birlikte yapılan ikinci bir işlem bu değerlerin çıkmasına sebep olmuş olabilir. Bu testlere gelince bu düşüklüğe tekrar değiniriz. Bunu göz ardı edersek muhtemel sonlanma 70 mb/s civarlarında olabilecekmiş diyebiliriz. Bu durumda oranında optimum olduğunu söylemek mümkün olur. Access time süresi şimdi ki disklere bile taş çıkartacak kadar mükemmel, burst rate değeri de çok iyi durumda. Burada ki sıkıntı cpu muhtaçlığı değerinde kendini gösteriyor. %30 berbat ötesi bir durum. Bunun pek çok nedeni olabilir ama genelleme yapmak gerekirse nedeni, %50 fiziksel arıza, %50 yanlış disk konfigürasyonudur. Diski anakartınıza uygun şekilde kullandığınızdan eminseniz (ahci veya ide konfigürasyonu) geriye diskte arıza olasılığı kalacaktır. Bios ekranından gerekli düzenlemeyi yaparak bu değerde düzelme olup olmadığını kolayca gözlemleyebilirisiniz. Ancak üzerine basarak söylemem gerekir ahci veya ide modda kurula sistem disklerini biosdan değiştirirseniz işletim sistemi çöker. Disk ikincil disk ise bu işlemi yapın. Burada ki bir diğer sıkıntıda benchmark grafiğinde görülüyor. Tipik yorgun bir okuyucu kafa istatistiğini anımsatıyor bana. Okuyucu kafalar manyetik esasla çalışıyorlar. Bu onlara disk plağı üzerinde müthiş hızlarla hareket etme yeteneği veriyor ancak zamanla manyetiklik özelliklerini yitiriyorlar maalesef. Diskinizi çıkartabiliyorsanız sökün, sessiz bir ortamda okuyucu kafa kulağınıza gelecek şekilde (okuyucu kafa diskin ön yüzü, yani kabloların takıldığı kısım arkada olacak şekilde size doğru tutulduğun da sol ön kısımda bulunur) hafifçe sallayınız. İçinden hiç bir sesin gelmemesi gerekiyor, şayet bir sarkacın sağa sola sallanmasına benzer bir ses duyuyorsanız okuyucu kafanın manyetiklik özelliğinin sonuna geldiğini doğrulamış olacaktır.

Speed map haritası 10099 saat çalışan bir diske göre gayet normal görünüyor. Bulunan hatalı bölge işaretlenmiş ve spped map haritalandırılmasın da kavun içi-sarı renkli alana tekabül ediyor.

Errorscan taramasında bad sektörlü iki blok gözlemlenmiş. Bunlar belirtilen 77892 ve 77899 mb alanlar ile tutarlı görünüyor (1 blok 122 mb oluştuğuna göre 50 X 50 lik haritalandırma da yerleri bulunabilmekte).

Health sekmesin de raw read errortate uyarısı çıkmış. Yani disk yüzeyinde okunması mümkün olamayan veriler olduğu belirtilmiş. Data değerinin bir anlamı olmasa da düşük olması her zaman iyiye işarettir. Ancak rallocated sektor count herhangi bir takaslamaya gitmemiş. Açıkçası bunu anlamlandırmak her zaman mümkün olamıyor. Pek çok diskte olması gereken bu bölümde takaslanan alanın belirtilmesi ama sizde bir not düşülmemiş. Current pendig uyarısı devam ettiği için olabilir diye düşünüyorum. Current pendig sektor uyarısı diskte okumakta güçlük çekilen bölümlerin olduğunu belirtiyor. Data değerinin pek bir anlamı yok ama düşük olması her zaman iyiye işarettir. Birde kalibrasyon hatası meydana gelmiş. Bu hatanın açıklamasını motor-rot veya power arızası olarak veriyorlar ancak bu kadar ile kısıtlı olmasını ben pek doğru bulmuyorum. Çok fazla varyasyonu olabilecek bir hata diye düşünüyorum ki motor-rot veya power da bunların içinde olup en genel nedenleri arasında olabilir.

Son olarak genel çerçevede bakmak gerekirse:
    her diskin hatalara verdiği tepkiler aynı olmuyor. Örneğin bazı diskler bad sektör durumunda hemen üretici tarafından yerleştirilen takas alanlarını kullanıp sıkıntıyı kendi içlerinde çözerken bazı diskler de bu görülmüyor. Bunun en temel nedeni s.m.a.r.t. 'ın bir zekâya sahip olmaması. Bu nedenle işin içine bir miktar yorum giriyor ki bu da %100 doğru bir sonuç elde etmeyi zorlaştırıyor diye belirtmek isterim.

Diskiniz de bad sektör gözlemlenmesine rağmen s.m.a.r.t herhangi bir takaslamaya gitmemiş. Ya yazılım görevini yerine getirememiş ya da yazılım hata algısında bir sıkıntı yaşanmış ve bad sektörün %100 olduğu kabul edilmemiş. Health sekmesinde de bu durum açıkça gözlemleniyor. S.m.a.r.t. henüz oluştuğunu kabullenmemiş ama bios post ekranında hata algılanmış, ayrıca bu hata halth sekmesinde raw read ve current pending ikazlarında ve errorscan tablosunda da algılanmış. S.m.a.r.t. henüz olmamış dese de nur topu gibi iki blokluk bad sektör oluşmuş. Ayrıca benchmark + speed map testlerine bakınca yolda bir miktar daha bad sektör olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Normalde önerilmesi gereken bad sektör yamam programı ile bu alanların kapatılması olurdu ancak sizde okuyucu kafanın artık işlevini yerine getiremediğini düşündürten bir benchmark grafiği de var. Bunun yanında calibration (kalibrasyon) uyarısı da geçilmiş ki ciddi başkaca sıkıntıların da yolda olduğunu düşünüyorum. 2 blokluk bad sektör küçük görünse de muhtemelen son 40-60 gb alanda sıkıntılı alanlar olabileceğini düşünüyorum. Ama bad sektör yamama programı ile bakılmadıkça kesin bir şey söylemek mümkün olmaz. Daha önceki deneyimlerime dayanarak bad sektörleri yamarsanız ve okuyucu kafa değerlendirmem de çok fazla yanlış değilse 6 ay ile 12 ay arası daha bu diski güvensiz bir şekilde kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Güvensiz ne demek derseniz, ileride kaybolduğunda sizi sıkıntıya düşürmeyecek bilgilerinizi üzerinde saklayabilirsiniz demek derim bende. Çok yüksek olasılık ile disk birden bire iş göremez hâle gelmez. İş göremez hâle gelirken muhtemelen yavaşlamayı hissedeceksinizdir, o nedenle ömrünün son günlerini tahmin etmeniz pek zor olmaz diye düşünüyorum. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

NOT: Bad sektör yamama için hdregenerator programı uygun olacaktır. Bunun için bir adet bootable disk yapmanız gerekebilir. Usb bellekte veya cd işinizi görecektir. Ayrıca bu işlem bad sektörlerin sayısına göre kısa bir zaman ile 1 haftayı bulabilecek bir zaman sürebilir. Hdregeratörün tam sürümü onarım yapar, deneme sürümü sadece alan taraması yapar. Programı yarıda kesip daha sonra başka bir zamanda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz ancak bad sektörün sayısı ve bulunduğu alana göre işletim sistemi hdregenerator programından sonra çökebilir. Öncesinde önemli verilerinizi yedeklemeniz yararınıza olacaktır. Aklınıza takılan bir nokta olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

İncelemen için ve geri dönüş yaptığın için teşekkür aslında son zamanlarda forumda etkin olmadığından anlamıştım zaten meşgul veya başka bir durum olduğundan oyuzde geri dönüş yapmanı bekliyordum açıkcası. Şimdi ise büyük ihtimal yeni hdd almayı planlıyorum malum içinden resimlerim ve önemli dosyalarım var.
  • Selam arkadaşlar,
    HDD içerisinde veri var iken yapılan testler doğru sonuçları verir mi?
    Teşekkürler.
    Merhaba @samyeli11 arkadaşım,
    sağlık sorunlarım yüzünden bir süre ilgilenemiyorum, vakit buldukça yarım kalmış işlerimi bitirmeye çalışıyorum ama eskisi kadar sık ve uzun süre kalamadığım için biraz yavaş ilerliyor, kusuruma bakmayın lütfen.

Benchmark testlerinizi siz biraz sıkıntılı bulmuşsunuz ama bence fena değiller. Kullanıma bağlı olarak küçük bir miktar performansı düşmüş olarak görünüyor ama toplamda sizi üzüp, sıkıntıya sevk edecek kadar bir durum olduğuna dair bir emare yok.

Gönderdiğiniz ses örneğini dinledim, kullanıma bağlı olarak yıpranmış bir disk sesi. Bir parça yavaşlamayı beraberinde getireceği aşikâr ama öyle aman aman bir durum olması beklenmemeli. Benchmark testlerinizin hiç birinde bir tutarlılık yok, doğal olarak birbirlerinin kopyası olmaları beklenmez ancak belirli bir oranda yakınlık ilişkileri olması gerekir. Buradan şu sonuçlara varmamız mümkün olabilir.

1. Diskiniz belirli bir performans yitimine uğramış ancak bu sizin bahsettiğiniz sorunlara tek başına yol açabilecek kadar yüksek bir oran değil.

2. Belki bilgisayarınızın kaldırabileceğinden çok daha fazla iş yükü çalıştırıyorsunuz. Mevcut ram miktarınızı arttırıp 8 GB seviyesine yükseltip, akabinde disk belleği dosyasını tamamı ile kapatarak disk üzerindeki yükü tamamı ile olmasa da çok büyük ölçekte minimum seviyeye indirmelisiniz.

3. Siz bilgisayarınıza fazla iş gücü vermiyorsunuz ama muzır bir virüs bilgisayarınıza sizden habersiz fazladan bir iş gücü yüklüyor. (bu ihtimal pek yüksek değil ama araştırmak da fayda var)

3. a. Görev yöneticisi/ performans, performans üzerinden kaynak izleme genel/cpu/disk/bellek/ağ bölümlerine ait 60'ar saniyelik görüntüleri alıp bir gönderin durumu değerlendirelim.

3. b. Burada ki linkten erişebileceğiniz Combofix programını indirip çalıştırın. Arakanıza yaslanıp bitmesini bekleyin. Bittiğinde hemen kapatmayıp çıkan log dosyasını kaydedin ve bana gönderin, buna da ayrıca bir göz atalım.

4. Çalıştırdığınız uygulamalar bilgisayarınızın toplamdaki gücünü aşan uygulamalar. Lütfen donmaya/kopyalamaya sebep olan durumlar hakkında daha detaylı bilgi veriniz. Örneğin hiç bir işlem yapmaz iken mi kopyalama yapıyorsunuz, kopyalama hangi sürücüden hangi sürücüye yapılıyor, toplam kopyalanan dosya boyutu ve kopyalama adeti kaç, kopyalama işlemi esnasında çalışan herhangi bir uygulama var mı, bilgisayarınızda antivirüs, malware, spyware gibi uygulamalar bulunduruyor musunuz, varsa bunların adı/adları nelerdir.

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.