merhaba arkadaslar harddiskte gecmiste girilen sayfalar yuklenen bilgiler nasıl silinir kazınır yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
En güvenilir yöntem HD'i kimsenin bulamayacağı bir yere gömmek... Yoksa yanmış HD'lerden bile veri alınabiliyor...
Aslında HDD yi sıfırlarla doldurmak istediğiniz çözümü sunar ama nasıl yapacağım dediğinizi duyuyorum. HDD üreticilerinin disk wizard programları ile olabilir veya buna benzer yazılımlarla yapılabilir. Veya pratik bir çözüm söylersek; HDD ye büyük boyutlu bir dosya yaratıp sonrada boş alanları bu dosya ile doldurabilirsiniz, dosyalar bilgisayardan silinirken baş harfleri silinir ama fiziksel olarak halen Hdd de bulunnurlar, taki bulundukları yerlerin üzerine başka bir bilgi gelene kadar. Siz de bu yöntemi uygulayarak bulundukları yerlere başka birşey yazdırmış olursunuz ve fiziksel olarak orada bulunamazlar artık. yani unformat, undelete veya vs yöntemlerle kurtarma yapılırken sizin en son yazdığınız gereksiz dosyayı geri çağırırlar....
CCleaner işinizi görecektir bu konuda dosyaları geri getiremeyecek bir şekilde siliyor
quote:
Orjinalden alıntı: balikchy
Aslında HDD yi sıfırlarla doldurmak istediğiniz çözümü sunar ama nasıl yapacağım dediğinizi duyuyorum. HDD üreticilerinin disk wizard programları ile olabilir veya buna benzer yazılımlarla yapılabilir. Veya pratik bir çözüm söylersek; HDD ye büyük boyutlu bir dosya yaratıp sonrada boş alanları bu dosya ile doldurabilirsiniz, dosyalar bilgisayardan silinirken baş harfleri silinir ama fiziksel olarak halen Hdd de bulunnurlar, taki bulundukları yerlerin üzerine başka bir bilgi gelene kadar. Siz de bu yöntemi uygulayarak bulundukları yerlere başka birşey yazdırmış olursunuz ve fiziksel olarak orada bulunamazlar artık. yani unformat, undelete veya vs yöntemlerle kurtarma yapılırken sizin en son yazdığınız gereksiz dosyayı geri çağırırlar....
+1 Tüm bilgilerinizi silin uyduruk bir film yada mp3 ne olursa atın kopyalayarak çoğaltın hdd yi doldurun tekrar format geri kurtarma yazılımı kullanılsa bıle bu film mp3 vb. cıkar.
bununla ilgili programlar oldugunu biliyorum fakat bu programların tam sürümünü almanız gerekir
Aslında durum şu; hdd den hiç bişii silinmez sadece mbr den adres kaydı silinir. üzerine copy yapılınca eski veri üzerine kopyalanara silinir.. oda zamanla olur ve parça parça....
Yazılım bölümünden rietveld nickli arkadaş "Verilerinizi kalıcı olarak silin" yanlış hatırlamıyorsam boyle bi konu açmıştı orda ayrıntılı olarak anlatılıyordu istersen bi arama yap.
Bununla ilgili bir açıklama yazmıştım. Diskten bir veriyi silip, üzerine pseudorandom bir data yazıp, onu sildiğinizde bir daha bilgisayar ile o veriyi kurtaramazsınız.
ANCAK
Laboratuar ortamında bu veriler kurtarılabilir. %100 başarıdan sözetmiyorum, ancak kurtarılabilir. IBAS gibi şirketler bunun üzerine uzmanlaşmış şirketler. Bir diskin üzerinden o datayı *TAM* olarak silmenin yolu olarak yukarda yazdığım işlemi 43 defa yapmak gerekiyor, sektör sektör. Bu metod, askeri kurumlar gibi yüksek önem arzeden dataların temizlenmesi için kullanılıyor. Bir ev kullanıcısı olarak bu kadarına gerek olduğunu sanmıyorum. Google'a "disk wipe" yazıp karşınıza çıkan ilk programla işlemi halledebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi isteyenlere: Secure Deletion of Data from Magnetic and Solid-State Memory Peter Gutmann Department of Computer Science, University of Auckland