|
Network Stack Nedir?
Bir network stack, bir bilgisayar ağında veri iletişimi için kullanılan bir dizi yazılım ve donanım bileşenidir. İşletim sistemi, cihaz sürücüleri ve ağ protokolü yazılımı da dahil olmak üzere, verilerin bir kaynaktan bir hedefe aktarımını yönetir.
BIOS Network Stack
BIOS network stack, bilgisayarın başlangıç işlemi sırasında ağ işlemlerini yönetmek için kullanılan bir yazılım bileşenidir. Ağ arabirimi kartını (NIC) tanımlar ve başlatır ve işletim sistemi yüklenene kadar temel ağ işlevselliği sağlar.
UEFI Network Stack
UEFI network stack, daha modern bilgisayarlarda kullanılan bir network stack türüdür. BIOS'tan daha gelişmiştir ve işletim sistemi yüklenmeden önce gelişmiş ağ özellikleri sağlar.
Network Stack Configuration
Network stack configuration, ağ ayarlarını yapılandırma sürecidir. Buna IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ayarlar dahildir. Doğru configuration, ağa başarılı bir şekilde bağlanmak ve veri iletmek için hayati önem taşır.
Network Stack BIOS
Network stack BIOS, bilgisayarın anakartındaki fiziksel bir bileşendir. Ethernet bağlantı noktasını yönetir ve ağ verilerinin iletilmesini sağlar. Network stack BIOS genellikle sabit yapılandırılmıştır, ancak bazı durumlarda ayarları değiştirmek için seçenekler olabilir.