Şimdi Ara

HDD Yerine SSD Takmak(Yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese iyi akşamlar, iyi forumlar. Eski laptopum performans bakımından kullanım için oldukça kötü durumda. Vasat değil ama güzel bir temizlik ve format istiyor. Günlük kullanım için(internette gezinme, belge görüntüleme ve düzenleme amaçlı) uygun hale getirmeyi amaçlıyorum. Termal macun, format ve kasa içi temizlikle ihtiyaçlarımı karşılayabilir hale geleceğini düşünüyorum. Temin ettiğim malzemeler orta kalite bir termal macun, hdd caddy denen alet, ve modeline karar veremediğim ama 120 gb'lık bir sata ssd olmasının yeterli olacağını düşündüğüm bir ssd. Yapmayı düşündüklerim termal macun ve kasa temizliği, ssd üzerine sadece windows ve kullanacağım basit programları kurmak, çıkan hdd'deki sadece c kısmını formatlayıp c ve d'yi birleştirip hdd caddy ile dvd oynatıcısı yerinden bilgisayara bağlayıp depolama olarak orda kullanmak.

2-3 adet kafamı kurcalayan sorun var, bunlar konusunda yardımcı olursanız sevinirim, şöyle;

1. HDD'yi direkt çıkartıp HDD Caddy ile dvd girişinden takıp, SSD ile bilgisayarı bootlayıp SSD'ye sıfırdan windows 10 kurmak istiyorum. Burda 2 sorunum oluyor HDD'deki keyi alarak SSD'ye kuracağım windowsu lisanslayabilir miyim? Bilgisayarım orjinal windows ile gelmişti şu an son sürümde ve lisansında bir sorun yok. Bunu halledebilirsem HDD'deki bölünmüş C ve D'de sorun oluyor. C'de hiç bir gerekli belgem yok işletim sistemi ve programlar var sadece ama D'nin içinde 100 gb'lık malesef başka yere yedeğini alamayacağım senelerin aile albümü var. Onlara bir sorun olmadan C'yi biçimlendirip D ile birleştirebilir miyim?
    2. HDD'nin ilk takılı olduğu yer ile HDD caddy ile sağladığım bağlantı noktasında bir takım teknik farklılıklar varmış sanırım bunu araştırmıştım, harddiski güvenli kapatma vs farkediyormuş. Bu durum uzun kullanımda HDD'me ve dolayısı ile dosyalarıma zarar verir mi? Bunun önüne nasıl geçebilirim? HDD Caddy yerine basit bir HDD kutusu alıp depolamak ve ihtiyacım olduğunda kullanmak daha mı sağlıklı olur?
    3. Sandiskin 120 gb'lık SATA ssd'si nasıldır? İşimi görür mü? Aynı fiyat bandında daha iyisi var mıdır?
    4. 120gb'lık ssd üzer mi? Sadece windows, office ve chrome gibi basit programlar yüklemeyi düşünüyorum ama yine de kaç gb alana ihtiyacım olacağı konusunu öngöremedim. Yeterli olmasını umut ediyorum çünkü daha fazlasını maddi olarak karşılayamayabilirim malesef. Daha yüksek gb'lı markasız olanlara da yanaşmak istemiyorum.

Sorularım böyle, yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum tekrardan iyi akşamlar..

• 1- disk klonlama yazılımları mevcut, her ssd/harddisk firmasının bir yazılım ürünü var. Ayarlarınızı, lisansınızı koruyarak klonlama yapabilirsiniz.
    Windows disk yönetiminde birim genişlet / küçült fonksiyonu var. Ama garanti değil veri kaybı olabilir.

İki parçalı kullanmanız da sıkıntı değil.

2- hdd caddy ile takılı sürekli sistemde aktif olacak. Depolama maksatlı kullanılacaksa usb kutu alıp ihtiyaç olduğunda kullanmak daha mantıklı.

3- her markanın iyi de kötü de ürünleri var. Ama bu seviyedeki (300 tl altına satılan ssdler) ürünlerin kalitesi birbirine yakın. Aldığınız ssd plus serisi sanırım. Yazma hızı sorunu olabiliyormuş. Sorunsuz kullananı da vardır muhtemelen. Bende 2 tane adata su650 var, 2019da yakın zamanlarda almıştım. Birini windows 7li Laptopa birini windows 10lu masaüstüne taktım. Laptoptaki hala gidiyor. Ama masaüstündeki 1.5 senede su koyverdi. Yazma hızı öyle düşüyordu ki bilgisayar kitleniyordu neredeyse.

4- windows 10 kullanıyorsanız 120 GB ssd sorun olabilir. Büyük güncellemelerde (mayıs ayında oluyor) 20-30 gb yedek aldırıyor. Bunun yanında ara sıra windowsun aldığı yedekleme yansıları, Chrome önbelleği diski şişiren diğer unsurlar. 120 gb ssdde bu boyutlar çabuk göze batar. Ki 120 GB ssd kullanılabilir alan olarak ~110 gb sunar.
    Bu arada o 10 gb kısmı da over provizyon alanı olarak ayırırsınız. 100gb kısmına format atınız, geri kalanı biçimsiz olarak kalsın.
    technopat
    SSD Over-Provisioning Nedir? - Technopat
    https://www.technopat.net/2018/10/01/ssd-asiri-tahsisi-nedir/?amp

Windows 7 kullanıyorsanız 120 GB yetebilir ama 10 kullanıyorsanız 240/250 GB bakınız.
    250 GB olarak bunu öneririm. Biraz pahalı ama Samsung evo serisinden sonra en iyi ssd.
    m.n11.com
    Seagate Barracuda 120 ZA250CM1A003 2.5" 250 GB SATA 3 SSD Fiyatları ve Özellikleri
    https://m.n11.com/urun/seagate-barracuda-120-za250cm1a003-25-250-gb-sata-3-ssd-1623634?magaza=dijitalstore

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• a-f-h A kullanıcısına yanıt

Ben de madde madde cevap vermiş olayım

1- Klonlamak malesef istemiyorum çünkü virüs vs olduğunu düşünüyorum, bilgisayarın tek yavaş olma sebebi HDD değil yani. O yüzden biraz araştırma yaptım windows hesabıma lisansımı kaydedersem tekrar aynı hesapla açınca otomatik lisanslıyormuş sanırım o sorunu öyle halletmeyi düşünüyorum. Peki diski birleştirmemiş olsam hdd kutusu ile bağlayınca c ve d'nin ayrı klasör olarak mı görünecek nasıl olacak? C'yi sıfırlayabilir miyim? Aklıma Google Drive Hesabı alarak dosyalarımı orada 2. kere yedeklemek geldi 8mbps upload ile kaç gün sürer bilmiyorum ama..

2- Benim de fikrim ona dönüyor yavaş yavaş.

3-Çok kafam karıştı marka model konusunda ama sanırım 120 gerçekten az olucak +80 tl daha vererek aynı markanın 240gb olan modelini alabiliyorum ama şimdi de dedikleriniz aklımı kurcaladı, 280e zorlarım ama 330a da çıkamam sanırım..

Son olarak google drive hizmeti hakkında bir fikriniz var mı diye sormuş olayım, almayı düşünüyorum da. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için, iyi forumlar

• format konusunu siz bilirsiniz. Windows 10 varsa lisans anakarta gömülü olduğundan sorun olmaz.

Harddisk'i c ve d olarak 2 ayrı birim şeklinde görürsünüz. Harddisk boşa çıktığında c kısmını formatlayıp ihtiyaca göre kullanabilirsiniz. İki ayrı birim olması problem yaratmaz.

Google drive ücretsiz olarak 15 gb veriyor elinizde daha fazla veri varsa sığmaz. Daha fazla alan için ücret ödemek gerekiyor, ne kadar isteniyor bilmiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 120 kesinlikle almayın. Windows kullandıkça şişiyor, güncelleme yapıyor. 240GB bilindik bir markadan almanızı tavsiye ederim. HDD'yi komple söküp harici kulanmak en yüksek performansı verir. Siz kullanmadığınızı düşünseniz bile HDD aktiftir, windows okur yazar yedekler.

• Yorum yapan, okuyan herkese teşekkürler. Belki lazım olan çıkar diye anlatayım.
    Öncelikle SSDyi 240 gb aldım.

Windows keyim windows hesabımla eşitlenmiş olduğu için direkt olarak formattan sonra giriş yaptığım anda kendi kendine bütün lisanslamayı yaptı. Bunu yapacaklar yine de araştırıp yapsın, 1-2 şeyi kontrol etmek gerekiyor hesabın keyle eşleşip eşleşmediğini anlamak için.

Hdd caddyi kullanmak benim de çok içime sinmemişti zaten ssdyi 240 alınca depolama anlamında da bir sıkıntı kalmadı.
    Hddeki verilerimi ise windowsu kurup 100 gblık yeni sürücü açtıktan sonra oraya yedekledim. Daha sonra hddyi bağladım dedğim gibi parçalı olarak geldi ve birleştirmek için biçimlendirmek gerekiyormuş. Öncelikle ayırdığım ssdye yedeklerimi aldım, daha sonra hddyi biçimlendirdim ve disk yöneticisinden yeni aygıt olarak tanıttım ve parçalanmamış harddiskime kavuştum. Daha sonra yedeklerimi oraya aktararak halletmiş oldum.
    İyi forumlar..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    USB SSD mi yoksa sabit SSD mi?
    geçen yıl açıldı
    Notebook SSD ve Ram tavsiyesi?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.