Şimdi Ara

HDMI İLE DTS-HD MSTR VEYA DOLBY TRUEHD ÇÖZMEMESİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
1.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

• Youtube'da bir kanal vardı. Adamlar geerçekten iyi benchmark yapıyorlardı. Sadece antutu puanı ve oyun değil her tvbox'ta aynı videolar ve ses dosyalarını oynatıp Sony'nin DTS-X ve Dolby Atmos destekleyen bir AVR'sinde oynatıp kontrol ediyordu.

Yanlış hatırlamıyorsam S905 çipinin kendin de bir sıkıntı vardı diye hatırlıyorum. 2-3 ayrı markanınkilerini denemişlerdi ve hepsinde de HD Audiolarda bir sıkıntı vardı. Biri ya hiç oynatmıyordu diğeri arada kopuyordu. Demek en sonunda komple kendileri kapatmışlar. O zamanlar Android Box almayı planlıyordum. Sırf bundan dolayı vazgeçmiştim.

• yanlis anlasilma oldu sanirim ben android tv olarak bunu tek yapan shield demek istemistim. hd audio pass thru yapmak icin ureticinin belli lisans bedelleri odemesi gerekiyor. bunu cok ucuz fiyata yapan bir cihaz bugun varsa, yarin olmasinin garantisi yok. bahsettiginiz cihazlarin hd pass thru yaptigini gosteren specleri var mi sitelerinde ben goremedim?

• sqOn S kullanıcısına yanıt

Öncelikle Shield android TV değil media player.

Media player'ların bitstream olarak passthrough yapması ile smart TV'lerin kodu çözerek dahili hoparlöründen vermesi konusunu ayırmak lazım.

Bildiğim kadarı ile işlem yapmadan bitstream olarak passthrough yapmak lisans gerektirmiyor.

Ancak smart TV'lerin ise passthrough yapması değil çözmesi bekleniyor. Bunun için lisans gerekiyor.

Media player’ın sorunsuz passthrough yapması ise cpu’suna kalıyor.

Eski Dolby Digital ve DTS ses dosyaları mp3 gibi kayıplı dosya olmasına karşın Dolby TrueHD ve DTS HD Master Audio kayıpsız ses dosyaları olduğundan çok daha yüksek bitrate’e sahip.

Sadece Shield mi bunu başarıyor? Kesinlikle hayır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 26 Nisan 2022; 21:23:26 >
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt

> Öncelikle Shield android TV değil media player.

Muhtemelen baska bir cihazla karistiriyorsun, ya da eksik bilgin var. Daha yeni Android 12 guncellemesi geldi Shielde.

en.wikipedia.org
    Nvidia Shield TV - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Shield_TV

> Bildiğim kadarı ile işlem yapmadan bitstream olarak passthrough yapmak lisans gerektirmiyor.

Buna kaynak verebilir misin? Dolby logosunu kullanmak bile lisans gerektirir. Ayrica Shield da hd sesleri cozmuyor, sadece pass thru yapabiliyor. Korsan olarak firmware veya codec yazilimi yukleyerek bunu basarabilmen, cihaz ureticisi icin lisans gerektirmedigi anlamina gelmiyor. Samsung TVlerin hic biri neden DTS cozme ve pass thru yapmiyor sence?

Shield'in adına TV eklenmiş olması onu bir TV yapmıyor. Neticede niteliği wikipedia'nın da belirttiği gibi niteliği "set-top box, microconsole", yani media player, oyun konsolu.

-"Daha yeni Android 12 guncellemesi geldi Shielde." Ne alaka? bu güncelleme onu TV mi yapıyor?

Bu cihaz sizce bir TV mi?

Shield Go-Kart demiş olsaydı bu bir go-kart mı olacaktı?

Bir cihazın çözmeden bitstream passthrough yapmasının lisans gerektirmeyeceği o kadar bariz ki bir link olması gerekmiyor.

Siz hiç sinemaya girmezseniz sinema bileti ücreti ödemezsiniz diye bir bilgi duydunuz mu? :)

Kısa bir araştırma ile şu forumları görebilirsiniz:

https://www.techpowerup.com/forums/threads/dolby-digital-live-dts-connect-windows-surround-sound-output-i-ar-confused-can-someone-help-me-understand.292829/#:~:text=Yes%2C%20DDL%2FDTS%20Connect%20is,does%20not%20require%20any%20licensing.

"Yes, DDL/DTS Connect is a licensed feature; the device maker require paying for licensing of the encoder software. It is separate to bitstreaming capability, which as it does not require processing, does not require any licensing."

https://www.avsforum.com/threads/can-an-android-tv-box-pass-dolby-digital-to-receiver.2673625/

"you do not need a license to pass through any of these formats. You only need a license if you're gonna decode them."

Ancak Dolby Vision HDR destekleyecekseniz Dolby lisansı almanız gerekiyor. Bu nedenle birçok media player Dolby Vision desteklemekte ayaklarını sürtmüştü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 27 Nisan 2022; 12:30:17 >

Not:

Samsung TV'lerin neden DTS desteklemediği (daha önce açıkladığım gibi çözmek için lisans gerekiyor) beni zerre kadar ilgilendirmiyor.

Samsung 90'ların sonunda ve 2000'li yıllarda TV'lerinde 12V'luk hatlarda 16V yerine 10V'luk kondansatör kullanmış, hepsinin zamanla arızalanmasına yol açmış, müşterisine zerre kadar saygısı olmayan bir firmadır. Benim evimin kapısından giremeyecek bir markadır.

• @Kursun_

Bu bitstream olayı biraz çetrefilli bir konu.

Decode için lisans kesin gerekli ancak bitstream de herhangi bir sertifikasyon yok. Lisanssız ise bitstream konusunda biraz firmanın insafına kalınıyor.

Tam model serilerini hatırlamıyorum (10 sene kadar öncesinin serileri ve sıra ile çıkmışlardı) ama tecrübe etmiştim. LG nin

LW5500 (ya da 4500 de olabilir) serisi DTS'i çözmüyor ve ARC'den de passthrough yapmıyordu.

Bir sonraki sene çıkan LM serisi DTS'i çözmüyor ama passthrough yapıyordu.

Ondan sonra çıkan LA serisi hem çözüyor hem de passthrough yapıyordu.

Bundan sonra çıkan bir seri ise yine DTS'i ne çözüyordu ne de passthrough yapıyordu.

Aslında iyi aklıma getirdiniz. Benim Sony 65XH9096'da eARC özellikli HDMI 2.1 standardında bir giriş var. Şimdi kullanmakta olduğum Yamaha RX-V577 AVR'de ise eARC yok. Sony'i aradım az önce STR-DN1080 gibi eARC özellikli bir AVR alırsam Dolby TrueHD üzerine ATMOS, DTS-HD ve DTS-X gibi formatları eARC üzerinden AVR'ye aktarabilir miyim diye? Çağrı Merkezindeki kızcağızın beyni yandı. Daha sonra iletişime geçmek için telefon numaramı aldı. Bakalım ne cevap verecekler.

@sqOn

Kursun_'un demek istediği şey adında TV geçiyor olması onu android TV yapmaz. TV denilen cihazın en büyük özelliği panelinin olmasıdır. Akıllı televizyonlar farklı işletim sistemlerine sahiptir. Samsung'un Tiezen'i, LG'nin WEBOS'u, Vestel'in QUI'si varken bir de genel geçer Android vardır.

"Set-Top Box" lar ise paneli olmayan TV'ye bağlanmak üzere özelleştirilmiş kutulardır. Bu set-top box'ların da farklı işletim sistemleri var. Her ne kadar en çok bilinenler android olsa da Apple, AppleTV işletim sistemini kullanırken ROKU kendi işletim sistemini kullanır. Hatta bir çok kişinin kullandığı harici uydu alıcı kutuları dahi set-top box olarak geçer. Hatta android set-top box'lar da bile iki farklı durum var. Android işletim sisteminin 3 farklı sürümü vardır. Telefon ve tabletler için google servislerinin entegre olduğu ve olmadığı 2 versiyon, televizyon ve set-top box'lar için bir versiyon. Kimi set-top box ve televizyon üreticileri, telefon için olan Android'i cihazlarına entegre eder (ucuzdur ama L3 sertifikası olmadığı için Netflix, youtube ve amazon prime'da da çözünürlük sınırına (genelde SD format) sahiptirler. Bir de TV versiyonu vardır ki L3 sertifikası olduğundan sıkıntısızdır. TV ve telefon için olan google playstore içerikleri farklıdır.

• ya kelimelere neden bu kadar takildiniz bu kadar anlamadim ki - ha android tv demissin, ha android tv box demissin, ha media player demissin. Shield ile cloud uzerinde oyun da oynayabiliyorsun o zaman media player da degil :D Cihazin adi Shield Android TV, kullandigi yazilimin adi Android TV - onu demek istiyorum. Ben en basta android tv kutularini kastetmistim bir yanlis anlasilma oldu. Varsa shield disinda, hd audio pass thru destekleyen kutular ben de ogrenmekten mutlu olurum - sonucta bilgi paylasiyoruz.

@aeronics

Suradaki listeden hangi TVnin, hangi formatlari pass thru destekledigine bakabilirsin.

RTINGS.com
    5.1 Surround Sound Passthrough On TVs
    https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/5-1-surround-audio-passthrough

• aeronics kullanıcısına yanıt

Aynen dediğiniz gibi... Gerçi go-kart ifadesi ile konuyu abartmış olabilirim... :)

Hepimiz TV'nin ne olduğunu, ne olmadığını biliyoruz.

Neticede media player'ların %99.9'u da android işletim sistemli ve hiçbiri kendine TV demiyor.

TV'lerin pazarlama açısından media player'lardan bir farkı var.

Media player alan genelde bunu bir AV receiver'a bağlayıp izliyor.

Smart TV kullanıcısı açısından passthrough yapması yeterli değil. Çözerek dahili hoparlöründen verebilmeli.

DTS, Dolby ve bunların HD türevlerini desteklediğini öğrenerek o TV'yi alan müşteri bunun gerçekleşmesi için bir AV receiver'a sahip olması gerektiğini duymak istemez. Dolayısı ile smart TV'lerde ya hep ya hiçtir. Sadece passthrough kabul edilemez.

HDMI ARC'a gelince, bunun neyi desteklediğine dair bir standart yok. İlk çıktığında sadece stereo destekliyordu. Bugün ne desteklediği üreticiye kalmış. Bence ARC'dan medet uymayıp her TV'ye bir audio output only HDMI çıkış konulması gerekir.

Şunu da unutmamak gerekir, ARC'ı açmak AV receiver'ınızın standby elektrik tüketimini artırabilir.

TV üreticileri Dolby ve DTS destek konusunda değişken davranıyor.

2018 Yılında aldığım 2018 modeli LG 4K TV Dolby, Dolby Vision ve DTS destekliyor.

Ama 2021 yılında aldığım 2020 modeli LG 4K TV Dolby, Dolby Vision destekliyor, DTS desteklemiyor. Ekrana desteklenmeyen audio diyor, ama AV receiver sesi veriyor.

Anlaşılan LG sonradan tasarrufa yönelmiş.

Dediğiniz doğru. Shield bir media player'dan ziyade xbox, playstation gibi media player özelliği olan bir oyun konsolu...

• > Smart TV kullanıcısı açısından passthrough yapması yeterli değil. Çözerek dahili hoparlöründen verebilmeli.

yeni Apple TV ilk ciktiginda da bu HD audio olayi tartisilmisti. Apple TV derken kutu olan, TVye harici taktigimiz cihazi kastediyorum :p

Biri reddite Apple Tv'nin HD audio pass thru yapmamasi ve cozmemesi ile ilgili soyle birsey demisti bana mantikli gelmisti...

HD audio asil kaynagi neresi? Bluray. Bluray ne ile izleniyor? - bluray player ile. Eger sende HD audiolu bir icerik varsa sen bunu muhtemelen korsan yollarla edindin diye dusunup HD audio destegi vermiyor olabilir. Bazi TVlerde de benzer bir kafa olabilir - teoridir :)

Bir de TVlerin donanimlarini cok ucuz tutuyorlar anlam veremiyorum. En iyi TVlerden bile gigabit ethernet yok.

Apple TV 4K'nın HD audio çözmemesi veya passthrough yapmamasına ben de şöyle bir yorum getireyim...

Apple TV 4K bir media player sayılmaz. Harici hdd veya NAS desteklemiyor. USB portu dahi yok. Amacı daha ziyade internet üzerinden Netflix, Prime, youtube gibi video platformlarını TV ekranına aktarmak. Yani Roku gibi bir cihaz.

İnternet platformları yüksek bitrate'lerinden dolayı Dolby TrueHD veya DTS HD Master Audio gibi formatları desteklemediğinden Apple TV 4K'nın bu formatları desteklemesi gerekmiyor.

Bir kaynağın neren edinildiğinden Apple'a ne acaba. Benim 2 arkadaşım Bluray filmi alıyor ama sonra HDD'de saklıyorlar. Her ikisinin de 1000'den fazla Bluray'i var. Müsatik evde oturuyorlar ve de sinema odaları var. Nedenini sorduğumda da bazen salonda, bazen sinema odasında bazen de yatmadan önce film istediklerinden her odaya ayrı bluray player alıp, izleyecekleri filmi sinema odasından gelip player'a takmak külfetli geldiğinden merkezi olarak istediği yerden izleyebiliyorlar ki mantıklı. Sonuçta o medyayı satın almış ve paylaşmadığı sürece de kanunen ve etik olarak hiçbir problem yok.

Lafım size değil yanlış anlamayın. Bu apple fanboyları bazen Apple'ı savunabilmek için çok pis zırvalıyorlar. Zamanında Samsung felan ekranları büyütürken Steve Jobs ekranı büyütmüyordu. Bizim şirkette de birkaç tane Apple fanboyu var. Adamların savunma "O kadar büyük ekrana ne gerek var. Ipad kullanırım büyük ekran lazımsa. Ne o öyle cebimde tablet mi taşıyacağım" diyorlardı. Steve Jobs ölüdükten sonra ne zaman ki iPhone'ların ekranları büyüdü aynı adamlar İPhone'un ekranının büyüklüğünü övmeye başladılar.

Aslında ethernet bağlantısında da şöyle bir durum var. Ortalama değerlerde 100 MBit/s gayet yeterli. 4K ve HD-Audio bir film için 40-70 MBit/s bant genişliği kullanılıyor. Ancak dediğim gibi bu ortalama değer. Bazı filmlerde anlık 195 MBit/sec bile görülebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 29 Nisan 2022; 17:4:11 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.