Şimdi Ara

Hdtune disk değerleri değerlendirme? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
9
Favori
11.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    görünen o ki düzelme olasılığı pek yok, yinede içiniz rahat etsin diye format için bekleyebilir veya hiç beklemeden doğrudan servise gönderebilirsiniz. Öncesinde diskin seri no sunu alınız, böylece diskte onarım mı yoksa değişim mi yapılmış aklınızda şüphe kalmaz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.
  • Harddisk'im 7 senelik.
    Bilgisayarımda kasılmalar oluyor ve harddisk'imden tıkırtı benzeri sesler çıkıyor.

Testleri hata testinin son kısımları hariç boştayken yaptım, değerleri yorumlamanız mümkün mü?
    Status : ok diyor ama bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum.

Hdtune disk değerleri değerlendirme?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ualtnds -- 4 Ocak 2015; 13:55:50 >

• ualtnds U kullanıcısına yanıt
    Gönderdiğiniz test sonuçlarında hiç bir anormallik gözlemlenmiyor. Bahsettiğiniz sesler mekaniksel manada olsa gerek, eh 22 BİN saatin üzerinde çalışan bir diskten de o tür seslerin gelmesi gayet normaldir. Diskinizin maşallahı var, son derece sağlıklı görünüyor, uzun yıllar daha size sağlıklı bir şekilde hizmet etmemesi için hiç bir neden görünmüyor..

Bilgisayarınızda ki kasılmaların mahiyetini ise biraz açarsanız anlamamız daha kolay olur diye düşünüyorum, ayrıca Bu Linkte bulunan HWMONITOR adlı programı indirip boşta ve yükte (boş manası olarak bilgisayar rölantide hiç bir işlem yapmaz iken, yük manasında da bilgisayarın çalıştırabileceği maksimum iş yükü [bu oyun veya program olabilir] ile zorlanmasıdır) olmak üzere iki farklı durum için ekran görüntüsü alıp gönderin, ayrıca bilgisayarın diğer bileşenlerine ait marka ve modelleri de belirip işletim sisteminini de yazınız.

• Programı indirdikten sonra, boş haldeyken işlemciyi fark etmiştim ama bu kadar kötü durumda olabileceğini düşünememiştim. Anlaşılan sesler işlemciden geliyormuş.

Boştayken :

Oyundayken :

Bilgisayarım oldukça eski farkındayım ama benim için yeterliydi.
    Nadiren oyun oynuyorum, yakın zamana kadar da oynadığım oyunlarda (Europa Universalis 4 ve Civilization 5) yavaşlamalar olsa da idare ediyordum, oynanıyordu yani. Şu an kasılmalar çok yoğun.

Zaten duyduğum bu sesler de 2-3 haftadır dikkatimi çekmişti ve dosya taşırken veya program kurarken tekleyip ses çıktığından, kısıtlı bilgimle HDD'den geliyor sanmıştım.

Tekrar bana yetecek bir kıvama gelse kafi. Yeni işlemci almam gerektiği açık fakat başka problemler de görebiliyor musunuz?

--

Windows 8.1 64-bit ve Ubuntu 14.04.1 LTS 64-bit
    Intel Core 2 Duo E8500
    Gigabyte EP45-DS3L
    OCZ Reaper 2x1 GB DDR2 1200 MHZ
    Radeon HD 5450
    WD 500 GB 7200 RPM
    300 W PSU

Ekran kartı ve PSU idareten sonradan eklemeler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ualtnds -- 4 Ocak 2015; 22:35:12 >

• ualtnds U kullanıcısına yanıt
    Önceki mesajımda da belirttiğim gibi disk için bir anormallik test sonuçlarında görünmemektedir. Hwmonitör değerlendirmeniz de işlemci sıcaklığınız sınırı aşmış, muhtemelen donmaların nedeni işlemcide ki bu aşırı ısınma. Kendinize orta karar bir işlemci soğutucusu alırsanız sanırım bu donma sıkıntınızdan kurtulacaksınız. Fanı değiştirirken genel bir temizlik (bildiğimiz boya fırçası yardımı ile tozunu döküp elektrik süpürgesi ile dikkatlice bu tozlarını çekmeniz yeterli olacaktır) ve işlemci termal macununu yenilemeyi unutmayınız.

Bilgisayar özellikleri de kişiden kişiye değişir, ben ayda 5000 TL kazanan bir insan değilim, bilgisayarı kullanma amacım da üç aşağı beş yukarı belirli ve sabit. Benim bilgisayarımın özellikleri sizinkisinden daha düşük ama ben kendisinden son derece memnunum, ama bu demek değildir ki uygun fiyatlı bir parça bulursam almam, enayi gibi bakarım ..

Alacağınız soğutucunun 775 ve yeni nesil işlemciler ile de kullanılabilir olmasına dikkat ederseniz ileride sisteminizi yenilediğinizde de yeni bir soğutucu bakınma derdinden kurtulursunuz, aklınızda bulunsun. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

• Zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkürler.
  • Yeni konu açmadan diğer arkadaşlar gibi bende kendi harddiskim hakkında yorumlarınızı merak ediyorum. Bugün ilk defa başıma geldi, Windows sabit disk sorunu algıladı şeklinde bir uyarı geldi ekranıma. Bir kaç defa görmezden geldim fakat sinirimi bozdu ufak çaplı bi araştırma yapıp HDtune programından haberdar oldum. Resimlerden de anlaşılacağı gibi "Health" sekmesinde hata olduğu anlaşılırken "Error Scan" sekmesinde hiç bir soruna rastlamadı, bu noktada kafam karıştı.. Bilgisayarımda 2 adet 1 TB HDD mevcut önerilerinize göre 2. HDD'me geçiş yapmaya çalışacağım.. Yanıt veren arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum..

@dopac34

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diker1905 -- 7 Ocak 2015; 20:51:53 >

• diker1905 D kullanıcısına yanıt
    Mümkün olduğu kadar yazılımların son ve mümkünse pro versiyonların kullanmaya gayret edin. Eski kalan yazılımlar ya yeni diskleri desteklemiyor veya yeni disklerle gelen teknolojik uyarlamaları algılayamadıkları için anlamsız bazende saçma test sonuçları çıkartıyorlar.. (bu kısım bundan sonra eklemeyi düşünen tüm arkadaşlar için)

Öncelikle kırmızı uyarıdan bahsedelim:

Disk üreticileri olası üretim hataları veya küçük aksaklıklar için disklerde bir miktar yedek sektör ayırmaktaymışlar. Bu sektörlerin sayısı diskten diske değişiyor. Sizde 10 adet bu sektörden üretim esnasında yedek olarak ayrılmış. (reallocated sector threshold : 10 Adet olarak görünüyor). Anlaşıldığı kadarı ile sizin diskinizde de işler yolunda gitmemiş ve arızalı olduğu belirlenen 9 adet sakıncalı sektör yedek olanlar ile değiştirilmiş. Geriye 1 adet kalmış ki bu pek iyi haber değil.

Bunu şu şekilde algılamak gerekir: diskte bad sektör denilen arızalı kısımlar oluşmuş ancak diskimiz kendi hüneri ile bunları paspasın altına süpürüp olayı ört bas etmiş. Disk bu bozuk kısımları paspasın altına süpürdüğü için ortalarda bozuk sektör görünmüyor, ancak diskin geçmişine işlendiği için biz bu sektörlerin varlığından haberdar olabiliyoruz.

Bunda sonra yapılması gereken belirli zaman aralıkları ile (10-20-40-60-120-180 yeterli olacaktır) diskin kontrol edilmesi ve bozuk sektör durumunun takip edilmesi olmalıdır. İlerleme yok ise, veya çok yavaş bir ilerleme var ise disk bu şekilde kullanılmaya devam edebilir. İlerleme hızlı ve/veya süreklilik arz ediyor ise (muhtemelen okuyucu kafa arızalı olmalı, okuyucu kafa dönüş esnasında disklere sürtünüp disk yüzeylerini çiziyordur) bu durumda diskin güvenli olmadığı düşünülmeli, bu disk ancak ikincil disk olarak ya üzerinde değersiz veriler bulundurulmalı veya tamamı ile bilgisayardan sökülüp hurdaya ayrılmalı.

Benchmark kısmına geçersek:

toshiba diskler nedense wd ve seagate disklere göre teknolojik açıdan geri kalıyorlar, hem tampon bellekleri düşük hemde tek çipli kontrolcü kullanıyorlar, ayrıca bu diskte 3 palakalı, 6 okuyucu kafalı yani, 6 yüzeyli plaka kullanılmış buda veri yoğunluğu 10/3 diskler kullanılmış demek oluyor (kabaca 320 gb yoğunluklu diskler i). Buda okuma/yazma ve erişim hızlarına etki ediyor. Ayrıca sizdeki disk 5400 rpm miş, bunuda belirtmeniz gerekir zira ben her diskin marka modelini aklımda tutamam. 5400 rpm diskin okuma/yazma hızına doğrudan etki edeceği için değerlerin düşük çıkmasını açıklaması bakımından bize yardımcı olacaktır.

Sahi bilgisayarınız notebook mu ? Şayet değilse 2.5" 5400 rpm diski neden kullanıyorsunuz merak ettim.

Konumuza dönersek normalde bu bechmark değerleri yeni nesil sata diskler için çok kötü ama toshiba diskler için anormal değil. Normalde emsallerindeki mak. okuma hızı 120-130, min okuma hızı 52-62 mb/s civarında olmalıydı. Sizde ise mak. 95 mb/s , min 33 mb/s civarlarında. Access time süresi de sınıra doğru yaklaşmış, üretici bunu mak. 22 ms olarak vermiş, sizde ise 20 ms. 23 ms sınırını geçtiğinde (teorik olarak 23, ama pratik olarak 24 veya 25 ms olacaktır. Ancak 24-25 ms seviyelerinde diskin çalışması mümkün olsa da sıkıntı çıkarmadan kullanılması mümkün olmaz diye düşünüyorum. Yani sizin anlayacağınız 24-25 ms civarındaki sürelere çıkmış ise bilgisayar çok geç açılacaktır, herhangi bir işlem yaptığınızda tepki süresi çok uzun olacaktır, en basitinden bir explorer,chrome,mozilla açarken bile 4-5 sn kadar beklemeniz gerekecektir) disk çalışabilirlik sınırını aşmış olacaktır. Bu neden ile biraz sıkıntılı bir yerde. Ancak bu değerler rölantide ölçülmeli, en doğru sonuçlar ise ya yedekte iken veya en kesin hali ile dos ortamında ölçülen değerler olacaktır. Tabi artık dos kalmadığı için yedekte ölçülen değerler düşünülmeli.

Benchmarkın sonuna doğru disk yerlerde sürünmeye başlamış. Çok sabit ve dar bir değerde izleseydi bize motorun öldüğünü belirtirdi (health kısmındaki spin time nında bunu desteklemesi gerekir) ama sadece son kısımda olduğundan muhtemelen ya siz bir program çalıştırmışsınız veya windows güncelleme, definder veya antivirüs gibi arka planda çalışan bir hizmet devreye girmiş olmalı, çünkü health değerlerindeki hiç bir anlamlı veri bunu açıklamaya yetmiyor. O neden ile min okuma hızı 30-33 ms civarında kabul edilebilir.

Sonuç itibari ile bu okuma/yazma değerleri diskin emsallerine göre düşük kalsa da diskin üretimdeki özelliklerine göre normal sınırlar içerisinde görünüyor. Sadece access time için bir sıkıntı görünmekte ama bununda tam değer olup olmadığını öğrenmek için ya dos veya diskin yedek (yedekten kasıt üzerinde hiç bir verinin bulunmadığı ve hiç bir programın çalıştırılmadığı safi, sistem diskine ilaveten bilgisayara eklenmiş 2 cil disk olarak algılanmalıdır) olduğu andaki ölçüm değeri baz alınırsa daha sağlıklı bir değerlendirme yapılmış olur. 2 veya 3 ay sonra beliritilen disk testlerini topluca gönderirseniz durumunu değerlendirip gözden geçirebiliriz..

EDIT: Muhtemelen 20 ms erişim süresi olduğuna göre bu bilgisayardaki en basit işlem için bile 1.5-3 sn kadar bekliyor olmalısınız.

EDIT 2: Disk yoğunluğu gecenin de verdiği uykusuzluğun etkisi ile 10/6 160 gb olarak yanlış hesaplanmıştır. Doğrusu 10/3 = 330 gb olmalıydı. Düzeltilmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 8 Ocak 2015; 5:21:03 >

• dopac34 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle vermiş olduğunuz bu upuzun cevap için gerçekten ne kadar teşekkür etsem azdır, açıkça söylemek gerekirse böylesine bir cevap alacağımı hiç ummuyordum.

Testi yaptığım sırada bilgisayarımda uygulamalar çalışmaktaydı ne yalan söyleyim 6 saat süren bir test sırasında gerçekten çok sıkılmıştım.. Uyarılarınızı dikkate alacağım ve bu yazımı bitirdikten sonra altta çalışan uygulamaları minimuma getirerek ve edindiğim Pro versiyonu kullanarak tekrar bir test yapacağım. Sonuçlarını sabah bu mesajımı editleyerek ileteceğim size. Ve aynı çıksa da dediğiniz gibi belirli periyotlarda diskimi kontrol edeceğim..

Tahmin ettiğiniz gibi bilgisayarım bir notebook, 2011 senesinde aldığım HP Pavillion Dv7. Bu modelde 2 adet aynı HDD'den bulunmakta aldığımdan beri şuan bozulmaya başlayan diski birincil diskim olarak kullanıyorum. Sizce ikincil ve az kullandığım (sadece izlediğim filmleri depolamak ve okul için yaptığım projelerin bir kopyasını bulundurmak için kullanıyorum) diske işletim sistemi yükleyerek birincil hale getirmem mantıklı olan mıdır? Yoksa bu diskini kullanmaya devam et iyice sorun çıkartırsa değiştirirsin mi dersiniz?

Verdiğiniz cevap ve emek için tekrar ve tekrar teşekkür ederim.

Bilgisayarınızı sadece benchmark testinde rahat bırakmanız yeterli, mümkünse bu esnada antivirüs programını geçici olarak devre dışı bırakın. Errorscan taraması çok uzun sürüyor evet ama benchmark öyle değildir, olsun olsun en fazla 5 dakika sürer, sizi çok sıkmaz ve üzmez.

Errorscan taraması biraz uzun sürmüş, normalde 6 saat sürmez. O da olsun olsun 2.5 - 3 saat civarı maksimum süre olmalıydı. Sanıyorum çalıştırdığınız programlar yüzünden bu süre bu kadar uzamış olsa gerek.

Errrorscan yaptığınızda speed map testinide yapın lütfen, speed map testi en fazla 1 dakikanızı alır.

Bu diskin geleceğine dair bir şeyler söylemek şu an için doğru olmaz, söylense de falcılıktan öteye gitmez. Bence 10-20-40-60-120-180 günlük aralıklar ile hdtune testleri tekrarlanmalı. 40 yada 60 gün sonra anlamlı bir şeyler ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Disk biraz yavaş gibi görünüyor (erişim süresinden dolayı), diğer disk içinde benchmark testi yaparsanız ikisinin hızlarını karşılaştırma olanağımız olur. Bu sonuçlara bakarak şu anda yedek için kullandığınız diskin sistem diski olup olmamasını belirlemek daha uygun olur. Tabi siz yavaşlıktan şikayetçi değilseniz bad sektör etmenini ayrıca değerlendirme dışında diskleri değiştirmenize gerek olduğunu zannetmiyorum.

Dediğiniz gibi pro versiyon ile testlerimi gerçekleştirdim fakat speed map testini yapamadan dalgınlığıma gelerek kapattım bu gece onu tekrar yapacağım sabah saatlerinde eklemiş olurum onun da ekran resmini..

1. HDD için (sorunlu olan) benchmark health ve error scan testleri;

2. HDD için benchmark testi;

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Disk takasından başlayalım; şimdi yazma/okuma hılzarı ve erişim süreleri yerli yerine oturmuş, öyle pek sıkıntı yapılası bir durum yok gibi görünmekte. Aralarında öyle ahım şahım da bir fark yok, tabi şu andaki sistem diski kullanıma bağlı küçük bir miktar aşınmış ve performans yitirmiş, ama öyle abartılacak bir durum gözlemlenmiyor kanımca. Tabi health bölümünde, smart özelliği disk performansını %50 olarak göstermiş ama bence pire için yorgan yakmış. 9 adet sektör arızası için diskin performansını %50 kırpsak 18 sektör olduğunda diskin çalışmaması gerekirdi, saçma bir değerlendirme olmuş bence... Ancak burada bizim dikkate almamız gereken bir arızalı sektör sorunu var, bunu göz önüne alıp değiştirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Öyle hemen sabahtan akşama değil ama uygun olduğunuz bir zamanda değiştirebilirsiniz, diskin öyle çok aciliyeti söz konusu değil.

Yeni program, yeni health bildiriminde tren rayına oturdu diyebiliriz. G-sensör sorunu bize izah etmiş. Suçlu bulunmuş. Diyeceksiniz ki o da nedir, suçlu kimdir? G-sensör sony firmasında geliştirilen (özellikle notebooklar için) bilgisayarın darbe veya düşme durumunu algılayan bir teknoloji. Normalde bu teknoloji olmaz ise genelde disklerimiz düşme veya darbe sonrasında tamamı ile devre dışı kalıyorlar, bu teknolojide diski %100 korumuyor ama en azından darbe esnasında okuyucu kafayı/kafaları plakalardan çekerek olası hasarların önüne geçmeye çalışıyor. Oldukça başarılı bir teknoloji olduğunu düşünüyorum ama siz bu teknolojiyi alt etmeyi başarmışsınız . Yani suçlu sizsiniz... Ya bilgisayarı düşürmüşsünüz ya da kullanım esnasında esaslı bir şekilde çarpma alışkanlığı edinmişsiniz. En son ihtimal motor balans ayarı bozulmuş demek isterdim ama health bölümünde öyle bir problem göstermiyor.

Bilgisayarınızı düşürmeyin, çalışma esnasın da darbeye, şoka maruz bırakmayın, sağa sola çarpmayın, kızınca tokatlamayın, hdtune testlerini belirtilen aralıklar ile yapmaya çalışın ve gönderin izleyelim görelim, sonra yine değerlendiririz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 9 Ocak 2015; 3:23:32 >

Verdiğiniz cevap için tekrar teşekkür ederim. Aslında öyle ürünlerini hor kullanan biri değilimdir, 3 senelik notebook illaki sinirlenip ekran kapağını sert kapadığım olmuştur ama düşürdüğümü ya da vurduğumu hatırlamıyorum. Kendimi aklamaya çalışsam da program yalan söylemez, öyle ya da böyle suçlu benim
    Final dönemim yarın bitiyor, ilerleyen günlerde HDD'lerimi değiştireceğim ve dediğiniz gibi testleri yapacağım belirli periyotlarda. Eğer değerler arasında bir oynama görürsem tekrar sizi rahatsız etmeme bir şey demezsiniz umarım, malumunuz pek bir şey anlamıyorum ben programa bakıyorum program bana

Sorunun ne olduğunu anlasak da, istemiş olduğunuz speed map testini de ekliyorum buraya.

Teşekkürler her şey için

Umarım "suçlu" diye takılmama kızmamışsınızdır.. Bazen siz ne kadar özenli kullansanız da olacağın önüne geçilemiyor maalesef. Ben her zaman, olacağı varmış ve olmuş denmeli diye düşünmüşümdür bu arıza durumları için.

Şimdi, burada Speed map testi geldi işin rengi değişti..

Bizim kullandığımız klasik diskli hdd lerde mbr denilen bir bölüm olur. Burada diskin bölüm,disk,silindir vs gibi kayıtları tutulur, bir nevi diskin adres ve nüfus bilgilerinin bulunduğu kısımdır diyebiliriz. Diskin en önemli bölümüdür denilebilir (kabaca mbr diyoruz ama mbc ve mpt den oluşan toplamı 440+4+2=446 byte lık kesimdir). Bu mbr diskin ilk bölümünde olur, yani sizin o kırmızı kutunun başladığı yerde. Bu bölüm okunamaz ise disk tamamı ile devre dışı kalır, hurdaya çıkar. Hangi alanın arızalı olduğunu tam olarak bilmiyoruz,Normalde 0 palaka, 0 kafa, 1 sektör 446 byte ilk başlangıç mbr kaydının bulunduğu yerdir (bunu anlamak için kullanılan başkaca programlarda mevcuttur ama hdtune speed map testi bu veriyi bize sağlamaz. Speed map testi sadece bloğun [bir block sizde 381 mb alana tekabül ediyor] içerisinde arızalı bölüm olup olmadığını tespit eder.). Buradaki sıkıntı bu arızalanmaya yüz tutmuş kırmızı kutulu ilk bölümde bizim mbr kadının saklı olduğu ilk kısmında arızalanmaya başlayıp başlamadığını bilmememiz. Çünkü mbr kaydı taşınmaz, her zaman sabittir. 0 plaka,0 kafa, 1 sektör mbrnin yeri olacaktır. Normalde diğer kısımlar arızalanırsa, örneğin sizdeki gibi önce yedek takas alanı ile değiştirilir, eğer yedekler biterse bu durumda da özel programlar ile arızalı kesimler işaretlenip buralar kullanıma kapatılır. Böylece hem arızalı bölümlerden okuyucu kafa geçmez ve olası arızanın devamlılığının önüne geçilir hem de buralar veri yazılması önlenerek olası veri kayıpları engellenmiş olur.

Bence bu diskin hemen bu özel programlar ile varsa olası hatalarının düzeltilmesi uygun olur (Mbr kaydının zarar görme olasılığı nedeni ile diskin tehlikesi son derece yüksek, her an disk çöplük olabilir..Tabi bu bir ihtimal, hdregenratörde eğer disk arızası saptanır ise onarıma başlanılan ilk nokta (byte) dikkate alınarak riskin yüksek veya hiç olmama olasılığı yeniden değerlendirilebilir. 381 mb çok büyük bir alandır, mbr yeri belli ve sabit bu nedenle risk düzeyi kolaylıkla ölçülüp değerlendirilebilir diye tahmin ediyorum) Öncelikle bozuk bölümlerin yeri saptanır, sonrasında bu bölümler kapatılarak okuyucu kafanın üzerlerinden geçişi engellenerek yayılmalarının önüne geçilmeye çalışılır. Önce tedbir sonra tevekkül..

Onarım için piyasada çok ciddi bir kullanıcı önerisine sahip olan hdregenerator programını önereceğim. Programın sadece full sürümü işlem yapmaktadır bilginize.. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

Umarım bu kadar laf kalabalığı sizi sıkmamıştır. Anlayamadığınız veya takıldığınız bir nokta olursa belirtin açıklık getirmeye çalışayım..

NOT: Hdregenerator programı onarıma bağladığında takip edip onarımın hangi byte'den başladığını not alırsanız mbr kaydının tutulduğu bölümünde risk içerisinde olup olmadığını anlamış olursunuz. Arızalı bölüm mbr alanına ne kadar uzak ise mbr nin yakın bir zamanda zarar görme olasılığının da o kadar uzak bir ihtimal olacağını düşünüyorum. Umarım işlerde bu yönde ilerler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 10 Ocak 2015; 0:59:02 >

• durum bundan ibaret halen garanti kapsamında.

• Takip , yararlı .. <Yarın sonuçları paylaşıcam... Bakabilirseniz sevinirim
  • Konuyu hortlattığım için kusura bakmayın ama önemli bir sorum olacak. Öncelikle eski ama ofis işlerinde kullandığım ve alışkın olduğum samsung laptopumu değiştirmek yerine ram ve ssd aldım. Fakat bilgisayar açılışında Win7 Hoşgeldiniz kısmında aero 50-60 sn donuyor ve masaüstü öyle geliyor. Araştırdım ancak ya Bios ya da Ssd'de bir hatadan olabileceğini öğrendim. Ben de bu sayfadan gördüklerime istinaden öncelikle Hd Tune 5.60 Pro ile tarattırdım. Bad sector yok. Health sekmesi "ok" hepsi. ErrorScan Speed Map'ta 3-5 tane belli belirsiz sarımsı kutucuklar var. Sorum şu; bu kutucuklar problem manasına gelebilir mi? Teşekkürler
    Bu mesaja eklenen görseller:

Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme?

• BaronMorte kullanıcısına yanıt
    SSd üzerine bilgim kısıtlı, kesin olmamak ile birlikte sıkıntınızın ssd kaynaklı olduğunu bende düşünüyorum. Ssd lerde bad sektör olmuyor maalesef, onların sıkıntıları bildiğimiz klasik döner diskli hdd lerimizden çok daha farklı. Sorduğunuz küçük kutucuklar döner diskli hdd lerde sektörlere, ssd disklerde ise hücrelere ait okuma hızlarını veriyor. Yıpranan döner diskli hdd lerde bu sektörler zamanla yeşilden sarıya, kavuniçiye, kırmızıya doğru giden renk tonlarına boyanıyorlar. Kırmızı sizin de tahmin edeceğiniz gibi sıkıntı demek oluyor. Ssd disklerde ise az önce belirttiğim gibi bad sektör olmuyor, onlarda silikonun belirli bir yazım ömrü oluyor. Bu ömrü tamamlamaya doğru kırmızıya boyanacaklarını tahmin ediyorum ama bu boyama işlemi oldukça uzun bir zaman alıyor. Sanıyorum hücre başına 80.000-100.000 civarında olmalı. Yani oldukça uzun sayılabilecek bir zaman. Bunun yanında dönerli disklerde ki klasik sorunun aynısı ssd disklerde de mevcut. Disk dolmaya başladıkça yazım hızları düşüyor. Bu da yüzey taraması sırasında bazı kutuların olması gerektiğinden daha farklı bir renkte algılanması sorununu ortaya çıkartıyor (her zaman değil tabii ki, disk ne kadar dolu ise yüzey taramasından alınacak sonuç doğruluktan o kadar sapıyor). Şimdi bu bilgileri harmanlar isek o sarı noktalar hücrelerin olması gerektiğinden çok küçük bir miktarda daha yavaş çalıştığını belirtiyor (o miktarı %100 ölçemiyoruz ama renk skalası bize kabaca bilgi veriyor). Bunun birinci nedeni üretimden arızalı çıkmış olabilirler, bunun için değişik zamanlarda testin tekrarlanması, öncesinde alınan sonuçlara ait resimlerin karşılaştırılması bize bir miktar aydınlatıcı bilgi verecektir. Bir diğer neden de belirttiğim gibi diskin doluluk oranı arttıkça meydana gelen yavaşlama olabilir. Bu durumda disk hatırı sayılır miktarda boşaltıldıktan sonra tarama yenilenip eski sonuç ile karşılaştırılabilir. Ssd diskleri bu denli müthiş hızlı kılan fiziksel teknolojisinden ziyade yazılımıdır (fiziksel teknolojisini de çöpe atmıyoruz ama %40 fiziksel %60 yazılımdır desek pekte yanlış olmaz). Çoğu zaman ssd disklerin en büyük sıkıntısı firmware (yazılımdan) kaynaklıdır. Bu nedenle açık asrı olan kutucukların bir yazılım hatası nedeni ile yavaş çalışıyor olma ihtimalleri göz önüne alınıp hem ssd diskin hem de anakartımıza ait gerekli sürücülerin en günceline sahip olduğunuzu kontrol etmeniz sizi daha mutlu bir sonuca ulaştıracaktır. Renkli kutucuklar konumuza geri döner isek, çok küçük renk değişimleri olduğunu düşündüğüm için bence ortalığı şimdilik ayağa kaldırmanın yersiz olduğunu söylemek isterim, tabi takdir her zaman olduğu gibi size ait.

• konuyu hortlatma gibi olacak ama bu arkadaştan iyi cevap veren kimseyi bulamadım bende HDD tarama sonuçlarımı atayım arkadaş müsait olduğunda inşallah banada cevap verir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi helll_599 -- 27 Temmuz 2016; 15:25:03 >

• helll_599 kullanıcısına yanıt
    WD en güzel serilerinden birini satın almışsınız ve üretimden son derece muntazam bir kalite ile çıktığı da gözle görülüyor. Keşke errorscanın yanında birde speed map testini de yapsaydınız disk yüzeylerinin durumunu da görebilseydik. Errorscan son derece temiz çıkmış ki benchmark testinde de bunu doğrular nitelikte bir sonuç alınmış.

Benchmark tesinde maksimum, minimum ve ortalama read değerleri oldukça güzel. Sık bulunabilen bir disk olduğu için kardeşlerinin kullanıcı bazlı benchmark değerlerine baktım, orta noktada durduğu görülüyor. Benchmark testinde görülen sıkıntı ise Access time dağılımı ve grafik eğrisinin şekli. Access time süresi (ortalaması) kardeşlerine oranla oldukça iyi bir noktada olmasına rağmen, grafikte son kısımda iyice kendinden geçip, dağıldığı kimi bölgelerde ise 40 ms kadar çıktığı görülüyor. Bir diğer sıkıntı olan, benim "kedi merdiveni" olarak tanımladığım grafik eğrisi şekli. Genel itibari ile okuyucu kafa, çoğunlukla manyetik sorunu yaşayan disklerde görülen bir durum arz etmiş. Çok kesin olmamak ile birlikte başlangıç evresini çoktan geçip, orta evreye çeyrek miktarda yakın olduğunu söyleyebilirim. Burada ki tanımlamada çekilen sıkıntı bu duruma okuyucu kafanın kullanım ömrünün sonuna mı geldiği yoksa, yüksek sıcaklıktan genleşen okuma yüzeyinden kaynaklı bir kedi merdiveni mi oluştuğunun kesin olarak anlaşılamaması. Yüksek sıcaklıklar da sanki okuyucu kafada performans yitimi varmış izlenimine yol açan benchmark grafiklerine neden oluyorlar. Diskiniz 43 derece ile hemen hemen orta noktada kaldığı için kesin konuşmak pek mümkün olmaz diye düşünüyorum. Genel bir soğutma problemi yüksek disk sıcaklığına neden oluyor olabilir. Bunun için Hwmonitor adlı program ile donanımların sıcaklıkları kontrol edilebilir, akabinde genel bir sıcaklık problemi saptanması halinde bu problem bertaraf edildikten sonra Hdtune testi tekrarlanıp benchmark grafiği kontrol edilebilir. Aynı şekilde Cpu muhtaçlık düzeyinin de bir miktar yüksek olduğu söylenebilir. Sağlıklı disklerde, boşta %1.5-2 ila 4-5 aralığında olması gerektiğini düşünüyorum (buna dair kesin bir veri yok, sadece benim bu güne kadar ki gözlemlerimden edindiğim bilgidir). Sınırda kabul edilmesi, dolayısı ile izlenmesi yerinde olur. Ancak tek başına hemen hemen hiç bir arızanın belirtisi olmaz. Burada da muhtemelen ısı ile alâkalı bir yükseklik olmuş olabilir.

Health sekmesindeki mükemmel görünüş muntazam bir kalite ile üretimden çıkan diski doğrular nitelikte. Bu görüntüyü bozan tek şey ise crc hatası. Tek başına olduğunda bozuk, gevşek, kırılmış, eskimiş ve fonksiyonunu gereği gibi yerine getiremeyen bir data kablosundan şüphelenmek doğru olur. Kimi zaman bad sektörün ön habercisi, bad sektör ve/veya daha pek çok kritik arızanın ilk habercisi ve kardeşi olan bir hata olduğunu da akıldan çıkartmamakta fayda var. Ancak health sekmesindeki veriler bize herhangi bir kritik hatanın olası olmadığını, mevcut data kablomuzu değiştirmenin yerinde bir karar olacağını bize gösteriyor. Yine de data kablosu değişiminden sonra belirli aralıklar ile takip etmekte fayda var. Kabaca ayda bir defa testler yapılıp, 3, belki 6 ay süreli ile takip edilerek gözle görülür bir sıkıntı saptanmaması halinde takip sonlandırılabilir.

Genel olarak diskinizin maşallahı var, WD Blue serisinin en performanslı ve üretim bandından son derece mükemmel üretim kalitesi ile çıkmış disklerinden birine sahipsiniz. Henüz, iç sıcaklıktan mı yoksa okuyucu kafanın olası ömrünü tamamlamaya doğru yol almasından mı kaynaklı olduğu belirlenememiş olağan olmayan durum ve data kablosu sıkıntısı dışında hiç bir problem görünmeyen bir disk. Gerekli düzenlemeler sonrası isterseniz yeni benchmark sonuçlarını aylık veya topluca gönderebilir diskin gidişatını izleme konusunu paylaşabilirsiniz, müsait oldukça ve imkânlar el verdikçe bu konuda yardımcı olurum. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.