Bildirim
Hdtune disk değerleri değerlendirme?
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
Giriş
-
Beni nereden bulup eklediniz merak ettim şimdi
Diskinize gelirsek; disk 3592 saat kullanılmış, kullanım süresine orantılı olarak aşınmamış gibi görünüyor, çok çalıştırılmış bir disk. Okuma sıkalasını hoplayıp zıplaması bana okuyucu kafanın manyetikliğinin iyi durumda olmadığını düşündürtüyor, avam tabakasında genellikle kafa atmak tabiri kullanılıyor ancak bu tam karşılığı değil, bazen epromdaki programsal hatalarda kafa atma denilen olaya sebebiyet veriyor. Disk dışarıda ise alıp sessiz bir ortamda okuyucu kafanın olduğu bölümü kulağınıza yakın tutarak hafifçe sallayınız, içerisinden hafif tıkırtılar geliyor ise okuyucu kafa manyetikliğinin ömrünün sonuna yaklaştığını söyleyebiliriz.
Reallocated uyarıları bize diskte fiziksel hasar olduğunu söylüyor. Bu bizim kısaca bildiğimiz bad sektörden başka bir şey değil. Her disk için böyle kötü zamanlarda kullanılmak üzere yedek sektör ayrılıyormuş, bu diskte 36 sektör ayrılmış ve 15 tanesi bu durum için kullanılmış. 3500 saat kullanım için çok kötü bir değer değil ve yedeklerinde % 50 si duruyor ancak bu durumdaki diskin uzun süreli izlenilmesi ve bad sektör durumunun kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü buradaki sıkıntı bunların sabit mi yoksa yayılan mı olduğunun tespitinin yapılmamış olması. Şayet bad sektörler sabit ve ilerlemiyor veya çok yavaş ilerliyor ise diskte ki bu durum sürdürülebilir demektir ancak hızlı bir ilerleme mevcut ise diskin kullanımı hem sıkıntılı olacaktır hemde kullanılması mümkün olamayabilecektir. Bir diğer noktada bad sektörün yerinin tespit edilmemiş olması, normal bölümlerdeki bad sektör yedekler ile değiştirilip veya uygun programlar ile işaretlenip kullanıma kapatılarak uzun süre rahatsızlık vermesi engellenebilirken MBR kaydının olduğu ilk sektördeki bad alanlar için bu söz konusu olamamaktadır, şayet bu bad sektör MBR kaydına yakın veya tam olarak bu bölümde ise diskin ömrü çok uzun olmayacaktır. Ayrıca speed map testini yaparak bad sektörlerin olası yerlerini görmeniz mümkün olabilir bu ihtimali değerlendirip testi yaptırmanız yararlı olacaktır.
Bunun haricinde diskteki okuma yazma kapasiteleri bir miktar sıkıntılı. Normalde ilk sektörün okuma hızının yarısı son sektörün okuma hızı olmalıdır (öyle dediysem noktası virgülüne kadar olacak da değil ancak ilk sektör hızı 150 olan diskinde 50 olması beklenmez). Bu disk ise 125 mb/s ile açılış yapmış ama 32 Mb/s ile bitmiş. Bu iyi bir değer değil 125/2 = 62,5 mb/s civarı (+- 12 Mb/s kabul edilebilir diye düşünüyorum) olması beklenir. Bu durumda ya okuyucu kafada ya da disk yüzeylerinde problem olasılığı düşünülmelidir ki bence her ikisi birden bu diskte mevcut. Ayrıca rastgele erişim süresi de sınıra yaklaşmakta, 19,3 ms. Bu değerde bu disk için 21-23 ms iş yapamaz olarak görülmelidir, sıfır üretiminin 15 ms civarı olduğunu tahmin ediyorum, bu durumda mevcut ömrünün %70-80 lik kısmını tamamladığını düşünmek mantıksız olmaz.
Fiyat ve beklenti durumu göz önüne alınarak diskin alınıp alınmaması tartışılabilir ancak forumun 2. el piyasasını disk bazında son zamanlarda takip etmem sebebi ile muhtemelen bu diski 35-40 TL civarı aldığınızı tahmin ediyorum, bu durumda hiç de iyi bir alışveriş yapmadığınızı düşünüyorum. Ben olsam 15 TL fazla verip 500 gb ve çok daha az kullanılıp değerlerinin de daha çok normale yakın olanını alırdım. İyi forumlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 27 Ağustos 2014; 7:13:53 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: dopac34
Diskinize gelirsek; disk 3592 saat kullanılmış, kullanım süresine orantılı olarak aşınmamış gibi görünüyor, çok çalıştırılmış bir disk. Okuma sıkalasını hoplayıp zıplaması bana okuyucu kafanın manyetikliğinin iyi durumda olmadığını düşündürtüyor, avam tabakasında genellikle kafa atmak tabiri kullanılıyor ancak bu tam karşılığı değil, bazen epromdaki programsal hatalarda kafa atma denilen olaya sebebiyet veriyor. Disk dışarıda ise alıp sessiz bir ortamda okuyucu kafanın olduğu bölümü kulağınıza yakın tutarak hafifçe sallayınız, içerisinden hafif tıkırtılar geliyor ise okuyucu kafa manyetikliğinin ömrünün sonuna yaklaştığını söyleyebiliriz.
Reallocated uyarıları bize diskte fiziksel hasar olduğunu söylüyor. Bu bizim kısaca bildiğimiz bad sektörden başka bir şey değil. Her disk için böyle kötü zamanlarda kullanılmak üzere yedek sektör ayrılıyormuş, bu diskte 36 sektör ayrılmış ve 15 tanesi bu durum için kullanılmış. 3500 saat kullanım için çok kötü bir değer değil ve yedeklerinde % 50 si duruyor ancak bu durumdaki diskin uzun süreli izlenilmesi ve bad sektör durumunun kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü buradaki sıkıntı bunların sabit mi yoksa yayılan mı olduğunun tespitinin yapılmamış olması. Şayet bad sektörler sabit ve ilerlemiyor veya çok yavaş ilerliyor ise diskte ki bu durum sürdürülebilir demektir ancak hızlı bir ilerleme mevcut ise diskin kullanımı hem sıkıntılı olacaktır hemde kullanılması mümkün olamayabilecektir. Bir diğer noktada bad sektörün yerinin tespit edilmemiş olması, normal bölümlerdeki bad sektör yedekler ile değiştirilip veya uygun programlar ile işaretlenip kullanıma kapatılarak uzun süre rahatsızlık vermesi engellenebilirken MBR kaydının olduğu ilk sektördeki bad alanlar için bu söz konusu olamamaktadır, şayet bu bad sektör MBR kaydına yakın veya tam olarak bu bölümde ise diskin ömrü çok uzun olmayacaktır. Ayrıca speed map testini yaparak bad sektörlerin olası yerlerini görmeniz mümkün olabilir bu ihtimali değerlendirip testi yaptırmanız yararlı olacaktır.
Bunun haricinde diskteki okuma yazma kapasiteleri bir miktar sıkıntılı. Normalde ilk sektörün okuma hızının yarısı son sektörün okuma hızı olmalıdır (öyle dediysem noktası virgülüne kadar olacak da değil ancak ilk sektör hızı 150 olan diskinde 50 olması beklenmez). Bu disk ise 125 mb/s ile açılış yapmış ama 32 Mb/s ile bitmiş. Bu iyi bir değer değil 125/2 = 62,5 mb/s civarı (+- 12 Mb/s kabul edilebilir diye düşünüyorum) olması beklenir. Bu durumda ya okuyucu kafada ya da disk yüzeylerinde problem olasılığı düşünülmelidir ki bence her ikisi birden bu diskte mevcut. Ayrıca rastgele erişim süresi de sınıra yaklaşmakta, 19,3 ms. Bu değerde bu disk için 21-23 ms iş yapamaz olarak görülmelidir, sıfır üretiminin 15 ms civarı olduğunu tahmin ediyorum, bu durumda mevcut ömrünün %70-80 lik kısmını tamamladığını düşünmek mantıksız olmaz.
Fiyat ve beklenti durumu göz önüne alınarak diskin alınıp alınmaması tartışılabilir ancak forumun 2. el piyasasını disk bazında son zamanlarda takip etmem sebebi ile muhtemelen bu diski 35-40 TL civarı aldığınızı tahmin ediyorum, bu durumda hiç de iyi bir alışveriş yapmadığınızı düşünüyorum. Ben olsam 15 TL fazla verip 500 gb ve çok daha az kullanılıp değerlerinin de daha çok normale yakın olanını alırdım. İyi forumlar.
ayrıntılı değerlendirmen için tsekkurler..2 adet almıstım seagate 250 gb ve samsung 320 gb test edip duruma gore degeerlendırcektım.Ki iki diskte gorunen o ki bitik durumda..Diskleri verip 0 almak en dogrusu olacak.
Bu arada sizi ht tune resimli kullanım konusu var orda gordum bu konuda tecrubeliydiniz o sekılde buldum siiz :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boras06 -- 27 Ağustos 2014; 19:29:18 >
-
Hd tune resimli anlatım sayfasındaki görevimi @deneme1 arkadaşıma bırakmıştım, o benden daha tecrübeli ve bilgilidir ama sanıyorum ki kendileri henüz uyanamadılar. .
Sadece 250 gb olan diskin hd tune sonuçlarını eklemişsiniz 320 gb ne durumda olduğunu bilemiyorum. 320+250 Gb diskleri toplamda tahminimce minimum 50 TL maksimum 70 TL ye aldığınızı düşünüyorum, şayet bu doğru ise 60 TL ile çok daha iyi durumda 500 Gb veya 70 TL ile 1 Tb olanlarını, 1 Tb garanti kağıtları doldurulmuş şekilde olanlarını ise 110 TL fiyat ile satıyorlar, bilginize. -
-
-
Selamlar belliki bu isten anlıyorsunuz benim sonuclara da bakabilirseniz cok makbule geçer
https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=96560748
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jajabo -- 29 Ağustos 2014; 21:17:02 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu hddyi de acaba değerlendirebilirmisiniz?
Ciddi derecede uzun sürdüğü için yarıda kestim.
-
Değerlendirecek bir şeyi mi kalmış hocam. Gittiği yere kadar kullan, önemli yedeklemeler yapma. :) -
Uzun uzadıya yazıp gereksiz yere kafa ütülemenin manası yok. En kısa zamanda yeni bir disk edinin kendinize.. -
Bendede caviar black hdd var 1.5 yıl önce aldığım ancak performansta müthiş bir düşüş var ne yapsam bilmiyorum birazdan hdd tune açıp değerleri atarım başlarda performans iyiydi ancak benim agresif kullanmamdanmi yoksa başka biseydenmi bu oldu bilemiyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: unknown108
Bu hddyi de acaba değerlendirebilirmisiniz?
Ciddi derecede uzun sürdüğü için yarıda kestim.
Bu disk pert, gittiği yere kadarda gitmez.
-
-
Evet arkadaşlar ne önerirsiniz garantiye gondersem bu disk sağlam deyip gerimi gonderirler yoksa değişime gitme ihtimali varmi tecrubeli arkadaslardan yardim istiyorum.acaba diski sifirlayip yazilimi tekrarmi calistirsam? Ne yapmami onerirsiniz? dopac34 hocam bi bakarsan çok iyi olur mesaajlarindan anladigim kadarıyla uzmansin bu konularda.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi z-t-f -- 22 Aralık 2014; 19:32:58 >
Disk boyutu 376937 mb görünüyor bu da kabaca 370 Gb kadar bir miktar yapar diskin üreticiden çıkışı 500 Gb şeklinde, bu durumda sizdeki diskte eksik bir şeyler var gibi. Çalıştıra "diskmgmt.msc" yazıp bir ekran görüntüsü gönderirmisiniz.. -
-
Müsait bir zamanınızda hdtune 5 - 5.5 sürümünü indirip benchmark, health testlerini yeniden yapıp ayrıca errorscan ve erroscan sekmesinde bulunan speed map testlerini de eklerseniz aklıma takılan bir kaç noktayı aydınlatabilirim diye umuyorum.
Öncelikle ben uzman değilim, sadece kişisel merakım ve boş zamanlarımda da bolca hdtune hakkında araştırma yapmak sebebi ile bir miktar bilgim olduğunu düşünüyorum hepsi bu.
Diskinize gelirsek: yine söylediğim gibi ben uzman biri değilim ancak şu hali ile garanti için bir durum teşkil ettiğine dair bir işaret olduğunu düşünmüyorum, tabi ki vaktiniz var ise ve içerisindeki verileri kaybetmek sizin için problem olmayacak ise diskten bir şikayetiniz varsa ki olduğu belli garanti hakkınızdan yararlanmanızı bende öneririm.
Benim alanıma geçiş yaparsak şayet; birincil olarak diski bölümlemeniz hatalı. Diskin en hızlı yeri diskin en dış kısmıdır, iç kısma doğru gidildikçe veri okuma ve yazma hızlarında düşüş olur. 500 Gb diski 250 - 250 (teorik olarak yoksa 500 gb disk 500 gb yapmaz) olarak bölerseniz diskin en hızlı bölümünden yararlanamazsınız. 500 gb diski en performanslı şekilde kullanmak için 70 -430 en ideal seçim olacaktır. C: yani sistem bölümü ne kadar artar ise maksimum hızdan yararlanmanız da o kadar zorlaşacaktır.
Diskin ilk okuma hızı gerçekten de takdirlik, 191.4 mb/s bu güne kadar gördüğüm (sizdeki marka ve modelin) en yüksek okuma hızı. Bitiş ise tam bir hüsran, 190/2 =80 (±10-12 mb/s) olması beklenirdi. Burada bir miktar düşüş olduğu kesin (takribi 20- 30 mb/s kadar)
Burst rate değeri ise yerlerde sürünmüş. Burst rate değerinin Mak. Transfer rate değerinden fazla olması gerekirdi. Bu arayüz kullanımı ile maksimum veri hızını gösteriyor, burada ki düşüşün iki nedeni olmalıdır diye düşünüyorum. Ya anakart ya da disk yazılımlarında bir problem olmalı. Genelde disk üzerindeki epromların elektrik kesintileri nedeni ile bu tür hataların olma olasılığı daha yüksek oluyor ancak anakartlarında üreticilerinin lakayıtllıkarından dolayı bazı zamanlar disklere gerekli yazılımsal desteği veremediğini okuduğumuzda oluyor. Bu kısmı daha sade anlatırsam: diskinizi 6 gb destekli bir anakarta takın, anakartın storage (depolama) yazılımlarını her zaman güncen tutun, diskinizin yazılımını da güncel tutmanız gerekir, varsa firmware update ile bunu sağlayınız. Ancak unutmayın ki bu tür güncellemeler belirli bir kullanıcı düzeyi bilgisine ihtiyaç duyar ve her zaman için düşük bir oranda da olsa risk içerirler, bununla beraber mevcut sata kablonuzu değiştiriniz.
Trasnfer rate ve access time değerleri grafite tutarlı görünüyorlar, ancak access time değeri çok yükselmiş, normalde bu disklerde sanıyorum ki 12 yada 14 ms gibi bir değer olması gerekir (16 ms de olabilir tam olarak değerini hatırlamıyorum ancak 16 ms den daha fazla olamaz). Sizin yavaşladı diye tabir ettiğiniz durumu burada rahatlıkla görebiliyoruz, ancak bu yavaşlamayı fiziksel manada açıklayacak bilgi elde görünmüyor (errorscan ve ardından speed map testlerini yapınca daha fazla fikrimiz olabilir). Bu durumda problem ya bilgisayarın diğer bileşenlerindeki performans düşüşünden veya diskin kendi yazılımlarında ki problemden kaynaklı olmalı diye düşünmek gerekir kanısındayım. Bunun içinde başlarda belirttiğim anakart ve hdd yazılımlarının güncellenmesi yerinde olur, beraberinde 8 gb ve üzeri bir ram kapasitesi mevcut ise performans ayarları kısmından disk belleği dosyasını tamamı ile kapatmanız size oldukça iyi bir performans artışı getirecektir. Ve şayet imkanınız var ise diskin bölümlemesini 70-430 (teorik olarak) veya bu rakamlar civarında yeniden yapmanız gözle görülür bir şekilde hızlandıracak ve sizi mutlu edecektir kanaatindeyim.
Ben diskte fiziksel bir bozukluk olasılığını pek görmüyorum, muhtemelen yazılımsal bir sıkıntı.
NOT 1: Bazı durumlar da access time sürelerinin artışı arka planda çalışan programlar nedeni ile kimi zaman yükseliş göstermektedir, bu olasılığı da göz önüne almanızda yarar var. Normalde hdtune testleri yapılırken antivirüs,yazılım güncelleme gibi arka planda çalışması muhtemel tüm hizmetlerin kapalı olduğu varsayımı ile bu verileri değerlendiriyorum. Tabi bu hizmetler arka planda çalışıyor ise bu durumda değerlendirme kısmen veya tamamı ile yanlış olacaktır, bilginize.
NOT 2: Hdd performanslarında ram miktarı ve işlemci son derece belirleyici bir etmendir. Bu kısmı belirtmediğinizden sistemin maksimum performans için yeterli bellek ve işlemci gücüne sahip olduğunu varsaydım.
NOT 3: Uzun yazı için kusura bakmayın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 23 Aralık 2014; 23:32:30 >
-
Öncelikle detaylı açıklamanız için teşekkür ediyorum, aksine biraz detaycıyımdır bu konularda.O testleri yaptığımda sistem diski olarak kullanıyordum, açıklamanızdan sonra windowsu diğer depolama birimine kurdum ve testleri herangi bir programın harddiski kullanmadığına emin olarak tekrar gerçekleştirdim okuma hızı bir nebze arttı 166/92 oldu ama access time ve burst rate değerleri biraz iyileşmiş olsada halen stabil değerlerde değil bios update'i hiç yapmadım onun için cesaret edemiyorum yanlış birşey yaparsam anakartın garantisi yok, hdd firmware ise wd sitesinde bulamadım.sata kablosunuda en kısa zamanda değiştireceğim,bide elektrik kesintisi min. ayda 1-2 defa oluyor dediğiniz gibi harddiske zarar vermiş olabilir heralde.Hocam çevremde sata 6gb destekli anakart kullanan biri yok o yüzden farklı bi sistemde test etme şansımda yok ama harddiskin sata portunu diğer slota taktım anakartta belki faydası omuşdur.Bu testleri yaparkende harddisk 2 ye bölünmüş durumda 1.kısım tamamen boş 2.kısımda 200gb kadar veri var aslında bunlarıda harici hdd ye atıp diski tek bölüm halinde test edecektim ama malum 200gb verinin atılması çok uzun sürer ama gerekliyse harddiski tamamen boşaltıp bölümlere ayırmadan tekrar test edebilirim.Ayrıca uzman olmasanızda bilginiz dahilinde yardım ettiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum.
Sistemim:
foxconn h55mxv
intel core i5 750
2*2 gb 1333mhz elixir ram
sapphire radeon hd 5570
wd caviar green 640gb
wd caviar black 500gb
-
Access time süresi haricindeki diğer veriler normal yada normale çok yakın durumdalar. Önceki mesajımda da belirttiğim gibi diskte fiziksel hasar olasılığı son derece düşük kanaatindeyim.
Öneriler kısmında belirttiklerim sanıyorum biraz yanlış anlaşılmış, bazı durumları net belirtmemişim o neden ile olsa gerek.
Diskiniz özellik olarak iyi bir disk, tüm özelliklerinden maksimum derecede faydalanabilmek için diskin 6 gb destekli bir anakart ile birlikte kullanılması gerektiğine vurgu yapmıştım. Anakartınızın kitapçığında bu desteğe dair bir ibare bulamadım sadece 3000 mb/s yazmışlar ki sanıyorum sata II, 3gb/s demek istemişler. Diski başka bir bilgisayara takmanıza gerek yok, sadece anakartınızın desteği var mı yok mu diye merak etmiştim, varsa da doğru şekilde takılmışmıdır diye kontrol etmenizi söylemiş idim, ancak buna gerek yokmuş.
Anakartınızın intel çipset sürücüsünü yüklememiş iseniz bunu muhakkak yükleyiniz.
Firmware güncellemesi maalesef çıkmamış, sanıyorum ki gerek görmemişler. O nedenle bu güncelleştirmeyi de es geçtik.
Biosun disk yapılandırması veya bunun ile ilgili bir yazılım güncelleştirmesi yok, ama her zaman en güncel bios her donanım için maksimum performans demektir kuralına uymakta yarar olduğunu düşünüyorum. Yakınınızda bu konularda deneyimli biri var ise güncellemenizi öneririm ama illaki güncellenecek diye bir kural yok.
Bizi ilgilendiren kısma, yani access time süresine dönersek:
1. Mevcut sata kablonuzu değiştirin. Sata yuvası olarak Sata 1 portunu kullanın.
2. Anakartınızın intel çipset sürücüsünü yüklememiş iseniz yükleyin.
Bu işlemlerden sonra hdtune ile bir tarama daha gerçekleştirin ve access time süresine bakın. Şayet düzelme olmamış ise (muhtemelen üreticinin standardı 14 -15 ms düzeyinde olması gerekir ancak 16 ms de kabul edilebilir seviyede olacaktır). Şayet istenilen düzeyde değil ise;
3. Diskin içerisini boşaltıp tam format gerçekleştirin(tam format için diski tek parça haline getirip, komut istemi satırında "format [sürücü harfi]:" şeklinde yazın Örnek: Disk H sürücüsü olarak geçiyor ise "Format H:" şeklinde yazın.Bu işlem oldukça uzun sürecektir, o nedenle uzunca olan boş bir vaktinizde yapmanız sizi can sıkıntısından kurtaracaktır). Ardından hdtune ile bir tarama daha gerçekleştirin, erişim süresi limitler dahilinde ise kullanmaya devam edin. Şayet erişim süresinde düşme olmamış ise kullanıcı düzeyini aşan bir yazılımsal problem olduğunu varsaymak gerekir. Artık diski garantiye gönderebilirsiniz, şikayetlerinizi anlaşılır bir şekilde izah etmeye özen gösterin, "aynı bilgisayarda kullanmanıza ve yeni işletim sistemi kurmanıza rağmen daha önceleri çok rahat oynadığınız oyunları ve çalıştırdığınız programları çalıştırırken kasma,donma meydana geldiğini, bu programları açarken artık çok yavaşladığını özellikle belirtin", genelde pek onarım yapılmasa da bazı zamanlarda yazılımları yeniden yüklemek gibi işlerle uğraştıklarına şahit oluyoruz, umarım diskinizi pürüz çıkartmadan değiştirirler. Geçmiş olsun, kolay gelsin.
NOT: Aklınıza takılan bir konu olursa belirtin daha detaylı açıklama yapmaya çalışayım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 24 Aralık 2014; 23:30:28 >
-
Hocam sata kablosunu değiştirdim, intel hardware güncellemesini yaptım diski tek parça haline getirdim ve bütün verileri sildim tekrar test ettiğimde gene Access time süresi değişmedi, format işlemini henüz yapmadım onuda hafta sonu yaparım artık.Görünen o ki Access time süresi değişmeyecek ama genede format atıyım bi düzelme olmazsa garantiye yollayım dediğiniz gibi.İşin garibi merak edip caviar green serisi harddiskime hdtune testi yaptım 14ms çıktı demekki bu hdd de dediğiniz gibi bir problem var ama yazılımsal ama donanımsal bilemiyorum.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Diskinize gelirsek; disk 3592 saat kullanılmış, kullanım süresine orantılı olarak aşınmamış gibi görünüyor, çok çalıştırılmış bir disk. Okuma sıkalasını hoplayıp zıplaması bana okuyucu kafanın manyetikliğinin iyi durumda olmadığını düşündürtüyor, avam tabakasında genellikle kafa atmak tabiri kullanılıyor ancak bu tam karşılığı değil, bazen epromdaki programsal hatalarda kafa atma denilen olaya sebebiyet veriyor. Disk dışarıda ise alıp sessiz bir ortamda okuyucu kafanın olduğu bölümü kulağınıza yakın tutarak hafifçe sallayınız, içerisinden hafif tıkırtılar geliyor ise okuyucu kafa manyetikliğinin ömrünün sonuna yaklaştığını söyleyebiliriz. Reallocated uyarıları bize diskte fiziksel hasar olduğunu söylüyor. Bu bizim kısaca bildiğimiz bad sektörden başka bir şey değil. Her disk için böyle kötü zamanlarda kullanılmak üzere yedek sektör ayrılıyormuş, bu diskte 36 sektör ayrılmış ve 15 tanesi bu durum için kullanılmış. 3500 saat kullanım için çok kötü bir değer değil ve yedeklerinde % 50 si duruyor ancak bu durumdaki diskin uzun süreli izlenilmesi ve bad sektör durumunun kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü buradaki sıkıntı bunların sabit mi yoksa yayılan mı olduğunun tespitinin yapılmamış olması. Şayet bad sektörler sabit ve ilerlemiyor veya çok yavaş ilerliyor ise diskte ki bu durum sürdürülebilir demektir ancak hızlı bir ilerleme mevcut ise diskin kullanımı hem sıkıntılı olacaktır hemde kullanılması mümkün olamayabilecektir. Bir diğer noktada bad sektörün yerinin tespit edilmemiş olması, normal bölümlerdeki bad sektör yedekler ile değiştirilip veya uygun programlar ile işaretlenip kullanıma kapatılarak uzun süre rahatsızlık vermesi engellenebilirken MBR kaydının olduğu ilk sektördeki bad alanlar için bu söz konusu olamamaktadır, şayet bu bad sektör MBR kaydına yakın veya tam olarak bu bölümde ise diskin ömrü çok uzun olmayacaktır. Ayrıca speed map testini yaparak bad sektörlerin olası yerlerini görmeniz mümkün olabilir bu ihtimali değerlendirip testi yaptırmanız yararlı olacaktır. Bunun haricinde diskteki okuma yazma kapasiteleri bir miktar sıkıntılı. Normalde ilk sektörün okuma hızının yarısı son sektörün okuma hızı olmalıdır (öyle dediysem noktası virgülüne kadar olacak da değil ancak ilk sektör hızı 150 olan diskinde 50 olması beklenmez). Bu disk ise 125 mb/s ile açılış yapmış ama 32 Mb/s ile bitmiş. Bu iyi bir değer değil 125/2 = 62,5 mb/s civarı (+- 12 Mb/s kabul edilebilir diye düşünüyorum) olması beklenir. Bu durumda ya okuyucu kafada ya da disk yüzeylerinde problem olasılığı düşünülmelidir ki bence her ikisi birden bu diskte mevcut. Ayrıca rastgele erişim süresi de sınıra yaklaşmakta, 19,3 ms. Bu değerde bu disk için 21-23 ms iş yapamaz olarak görülmelidir, sıfır üretiminin 15 ms civarı olduğunu tahmin ediyorum, bu durumda mevcut ömrünün %70-80 lik kısmını tamamladığını düşünmek mantıksız olmaz. Fiyat ve beklenti durumu göz önüne alınarak diskin alınıp alınmaması tartışılabilir ancak forumun 2. el piyasasını disk bazında son zamanlarda takip etmem sebebi ile muhtemelen bu diski 35-40 TL civarı aldığınızı tahmin ediyorum, bu durumda hiç de iyi bir alışveriş yapmadığınızı düşünüyorum. Ben olsam 15 TL fazla verip 500 gb ve çok daha az kullanılıp değerlerinin de daha çok normale yakın olanını alırdım. İyi forumlar. |
Benzer içerikler
- seagate garanti sorgulama
- twinmos ssd alınır mı
- unexpected store exception hatası
- crucial ssd alınır mı
- ruxim nedir
- ntfs nedir
- en iyi harddisk markası
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X