Şimdi Ara

Hem ısı hem de elektrik üreten kiremitler geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünyanın bir çok yerinde kışın evleri ısıtmak için ısı gerekli. Peki ya elektriğimizi sağladığımız güneş panellerinden ısınmamızı da sağlayabilsek? Bunun çözümü ise başka yerden aldığı havayı ısı kaynağı olarak kullanan ısı pompası cihazlarında yatıyor.

Ülke olarak gerek ithalat gerek çevre kirliliğini düşürmek için evlerimizde doğalgaz yakmayı bırakmamız gerekiyor. Doğalgaza alternatif olarak en kolay uygulanabilir ısınma yöntemleri ise elektrikli sistemlerden yararlanıyor. Elektrikli ısıtıcılar çok fazla elektrik harcadığından artık Avrupa ve dünya ısı pompasına geçiyor. Çünkü bu sistemler elektrik ile havayı ısıtmak yerine ısı pompasıyla dışarıdaki havadaki ısıtarak eve pompalıyor. Bu teknolojide ortalama elektrik tüketimi 3-5 kat azaltmakta.

Ayrıca Bkz.Finlandiya'ya Avrupa'nın en büyük elektrikli kazan tesisi kuruluyor

Fakat ısı pompalarının en büyük sorunu kışın dış sıcaklığın düşmesi nedeniyle aynı ısınmayı temin etmek için daha çok çalışması. Bu da doğal olarak verimi düşürüyor ve elektrik tüketimini arttırıyor. 

Paxos firması ise buna çözüm olarak hali hazırda elektrik üretmek için yapacağız PV panel kaplı kiremitlerin altına hava yolları koymuş. Az bir güneş ya da bulutlu hava bile olsa PV panelli kiremitlerin ısınması sayesinde alttaki oluklarda hava sıcaklığı artıyor. Bu durumda hemen açılan bir fan sayesinde çift ısı kaynaklı ısı pompası dışardaki hava yerine kiremitlerde ısınan havayı çekiyor. Böylece elektrik tüketimi yıl boyunca %20 kadar azalıyor.

Daha önce de çatıdan ısınma elde edecek sistemler geliştirilmişti ama bunlar genelde karmaşık sistemlere sahipti. Bazılarının içinde devir daim eden basınçlı klima gazı, su veya hava gibi ısı iletenler mevcut. Paxos burada işi basitleştirmek ve ucuzlatmak için kiremitlerin içine aldığı havayı yukarıdaki oluklu borudan toplayan bir sistem kullanıyor. Bu kadar basit bir sistem belki diğerleri kadar enerji tasarrufu sağlamayabilir ama kesinlikle bozulma ihtimali daha düşük ve bakımı daha kolay olacaktır.

Firma üretim haklarını Almanya’nın en büyük firması olan Meyer Burger’e haklarını sattı. Ürününün 1 kW için tüm ekipmanları ile toplam fiyatı 1500 €’yu buluyor. Normal panellere göre biraz daha pahalı olabilir evet ama bu sistemle başka bir çatı yaptırıp bunu üstüne monte etmiyorsunuz bunun kendisi direkt çatı oluyor. 

Boyutlarına göre m2’de üretebildiği maksimum enerji ise 190 W. Tabii ısı enerjisini buna katılmıyor yapılan testlerde Almanya gibi bir ülkede ısı pompası yıl boyunca %20 daha az elektrik tüketmiş. Çatının ağırlığı ise m2 başına 31 kg ile normal bir beton çatıdan daha hafif olması sağlanmış. En büyük kazanç ise normal çatı yapmak için harcanan iş gücünün yarıya indirilmiş olması olmuş. Almanya gibi aşırı derecede işçiliğin pahalı olduğu bir ülkede toplam maliyeti azaltmada çok önemli.

Kaynak:https://www.pv-magazine.com/2024/09/16/paxos-solar-unveils-heat-pump-combinable-pv-tile-based-on-longis-back-contact-cells/

• Isı pompası ancak köylerde uygulanır. Yerleşim yerlerimizde imar planımız buna uygun değil ki!
  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    bizlik bisi degil zaten.
  • Haberde eksik bilgi var sanirim. Misal ilk görseldeki çati 50m² olsa 190x50=9500w elektrik üretecek. Birim yazilmamis ama muhtemelen saatliktir. yani saatte üretilen elektrik 9500w. Eger boyleyse iyi bir rakam. Uretilen elektrigi depolarsaniz gunluk ihtiyacinizin tamamini çok rahat karsilar. Bu çerçevede ısı pompasınin yillik % 20 daha az elektrik tuketmesi pek bir sey ifade etmiyor gibime geldi.
  • Timur-i leng kullanıcısına yanıt
    Isı pompası çalıştı mı ciddi enerji çekiyor çift katlı müstakil bir ev için 4 oda bir salon desek 10 kW’lık tavsiye ediliyor. Sonra yıllıkta 17 MW enerji tüketir deniyor. İşte buna göre %20 az tüketse 3.4 MW az tüketmiş olur. Hani oda çatı elektriğini daha verimli kullanmana neden olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Darklord Sauron

Isı pompası ancak köylerde uygulanır. Yerleşim yerlerimizde imar planımız buna uygun değil ki!
    İmar planında ne olmuyor niye ısı pompası kullanamıyoruz li ?
  • gun kullanıcısına yanıt

Yanlış hatırlamıyorsam İsveç merkezli bir toplu ısıtma amaçlı ısı pompası konsepti görmüştüm, bunun haricinde uygulamada ısı transferi için toprak kullanıldığından apartman benzeri yapılarda kullanımı çok mümkün değil.

Zaten bunları apartmanda kullanmak gereksiz ve sıkıntılı bir durum müstakil yapi kullanılması daha uygun olur ama son derece çevreci ve mantıklı fiyatı da normal kiremit göre çok yüksek olmaz ise fiyatı yaptırılabilir

14kW bir isi pompasi günde 12 saat çalissa COP4 için senelik 15300kw/h enerji tüketir yaklasik.

formülüde; pompanin gücu/COP X yillik kullanim suresi=harcadigi enerji.

Buda aylik 1300kw/h enerjiye denk gelir. Gunes enerjisininde aylik uretim miktari belli olduktan sonra karsilastirma çok kolaylikla yapilabilir.

Toprak temelli ısı pompası apartman için olacaksada çok derin olmalı arsa dar.

Hava temelli olabilir, arkadaşım Antalya ç’da kullanıyor apartmanda.

Sizin dediğiniz sanırsam sadece prensip olarak değil şekil olarak da klimaya benzer bişey, elektrikli araçlardaki ısı pompasının büyüğü yani. Az önce webde gördüm, bu cihazın konut amaçlı yapıldığını bilmiyordum.

• Timur-i leng kullanıcısına yanıt
    14 kW ‘lık bir ısı pompası COP 4 ile 56 kW ısı üretir kombilerimiz bizim 25-30 kW. Birde biz kombiyi günde 12 saat çalıştırmıyoruz.

Sizin bahsettiğiniz apartmanın ortak kazanı için miydi ?
  • bağ bahçe evlerde harika bir sistem olur bu.

Yok, 150-200m² mustakil ev için demistim. 100m² ev için 11kw yetiyormus saniyorum.

Baska bir hesaptada yillik 1 m² için 51kwh harciyor deniyor. yani 100m² için yillik tüketim 5100kw

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.