Şimdi Ara

HER ŞEY NEDEN BU KADAR PAHALI? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
0
Favori
3.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Burada bir şekilde laf anlatılmak istenen kişiler şu sayfada bile görülüyor ki önüne kanıt konduğunda önce bir süre susmuş ama arsızlık parayla değil nasıl olsa diyerek o olay hiç yaşanmamış gibi başkasına cevap vermeye başlamış. Neden çekilen kürekler bu kadar boşa olur, neden bir insan siyasi düşüncesi yüzünden ne gelirse gelsin başına kendini zorlayarak iyiye yormaya çalışır, neden insan o adamı ben seçtim öyleyse benim istediğimi yapacak demez de onun istediğini yapmayı kendine marifet görür?
  • Geçen gün bir belgesel izliyorum. Belgeselin adını hatırlamıyorum ne yazık ki.
    Hatırladığım tek şey, Türkiye'den sözde daha az gelmiş bir ülke ile ilgiliydi.
    Ve belgeselde şöyle bir anlatım yer aldı.
    "Burada benzin çok pahalı, Dünya'nın neredeyse en pahalı benzini, 1,4$, burada herşey çok pahalı" şeklinde devam ediyordu.

Benzini, arabayı örnek göstererek ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatları bizim kontrolümüzde değil diyerek, resmen kanımızın emen fiyatları, vergileri ve zamları savunan arkadaşlara soruyorum, Dünya'nın kaç ülkesi kendi benzinini kendi çıkarıp kendi işliyor? Buna rağmen Dünya'nın neredeyse en pahalı benzinini kullanıyoruz. Sizinkisi nasıl bir savunmadır?

Hiç araba ÖTV ve KDV'lerine göz attınız mı? Sırf ötv bile neredeyse bir arabanın yurt dışı satış fiyatı kadar.
    Siz ne kadar seviyorsunuz sömürülmeyi, yolunmayı? Bu kadar haz alan arkadaşlara söylüyorum, bu size madem haz veriyor bizlerin ödediği vergilerin de yarısını bir zahmet siz ödeyin de hazzınıza haz kadın. Mest oldun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Previous Tune -- 24 Ekim 2011; 13:29:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: TRojka

Burada bir şekilde laf anlatılmak istenen kişiler şu sayfada bile görülüyor ki önüne kanıt konduğunda önce bir süre susmuş ama arsızlık parayla değil nasıl olsa diyerek o olay hiç yaşanmamış gibi başkasına cevap vermeye başlamış. Neden çekilen kürekler bu kadar boşa olur, neden bir insan siyasi düşüncesi yüzünden ne gelirse gelsin başına kendini zorlayarak iyiye yormaya çalışır, neden insan o adamı ben seçtim öyleyse benim istediğimi yapacak demez de onun istediğini yapmayı kendine marifet görür?

İlerleyen zamanlarda bu tip bir konu açıldığında yine aynı tartışmalar olacak, yine söyledikleriniz tek tek tekrar edecek. Ve yine kimse "neden" diye sormayacak.
  • Konunun verdiği gazla yine eski faturaları karıştırdım. Toparlayacak olursam temel faturalarda ve asgari ücrette durum şu;

ELEKTRİK

Eylül 2006 : 250kw - 39 tl ====> 39 / 250 = 0.156
    Eylül 2011: 264kw - 71 tl ====> 71 / 264 = 0.268
    Ekim 2011: 150kw - 46tl ====> 46 / 150 = 0.306

Artış: % 96

DOĞALGAZ

Aralık 2006 : 1728kwh(156m3) - 100 TL ====> 100/156 = 0.641 100/1728=0.057
    Ekim 2011 :203kwh(19m3) - 16 TL ====> 16/19 = 0.842 16/203=0.078

ARTIŞ: %36

SU

ŞUBAT 2006 25 METREKÜP 50 TL ====> 50/25 = 2
    EYLÜL 2011 19 METREKÜP 70 TL ====> 70/19 =3.68

ARTIŞ: %84

SABİT TELEFON

Nisan 2006 : Sabit Ücret 11.5 TL - Ş.İçi - Ş.Arası 7,2KR / DK + 100 Dk. Kontör
    Ekim 2011 : Sabit Ücret 22 TL -Ş.İçi - Ş.Arası 15 KR/DK. + 100 DK. Kontör + Akşam7-Sabah7 bedava

Artış: ~%100

ASGARİ ÜCRET

01.01.2006 - 31.12.2006 Dönemi
    BRÜT Ücret : 531 TL
    01.07.2011-31.12.2011 Dönemi
    BRÜT Ücret : 837 TL

ARTIŞ: %58

Son 5 yıllık faturalar bu şekilde. Faturalarda gördüğüm tek iyileşme GSM ve İnternet konusunda. İstenilen düzeyde olmasa da rekabet ortamı işimize yaradı denebilir. Bir de doğalgaza yapılan zamlar dönem dönem geri alınmış veya sabit tutulmaya çalışılmış. Ben çok daha yüksek bir zam oranı bekliyordum.

• yurtdisinda 20 yildir yasayip isi ekonomi olan ve TR ile yurtdisi arasindaki fiyat farklarina devamli kafa yormus biriyim

Kisaca TR deki fiyatlarin yuksek olmasinin en buyuk sebebi yuksek enerji fiyatlaridir. Benzin dogalgaz elektrik vs en onemli girdi maliyeti oldugu icin buda direk tarladaki domatesten tut magazadaki gomlege kadar herseyi etkiliyor

Ikinci sebep dunyada esi benzeri olmayan ve ufak sirketleri yeni kurulmus sirketleri kokune balta gibi vuran pesin vergi tabale vergisi yok bilmemne harci gibi turlu vergiler var. Bunlar cok yuksek vergiler. KDV var OTV var bunlarin cogu rekabet ettigimiz urunlerin uretildigi ulkelerde mesela Cinde veya ABD de yok.

Cok fazla vergi olmas ve haksiz vergi olmasi bu vergilerin hemen hepsininb dolayli vergi olmasinin en buyuk sebebide zenginlerin vergi kacirmadaki becerisi ve hukumetlerin buna goz yummasi. Bir de belediye vergileri var bunlarinda esi benzeri dunyada yok

Ornegin su baglatmak icin elektrik baglatmak icin yok tapu kadastro masrafi yok bilmemne

Bu tur yerel vegilerin de sebebi TR de bir gayrimenkul vergi sisteminin oturmamis olmasindan kaynaklaniyor. Ornegin ABD de 1 milyon dolarlik evde oturan biri bunun %3 u olan vergiyi her sene verir. Emlak vergisi emlak fiyatinin o gunku fiyatindan hesaplanir. Zenginler bu kadar cok vergi verdigi icin fakir fukaradan vergi toplamak zorunda kalinmaz. Ornegin Bogazdaki yalilarin verdigi emlak vergisi 300 TL yi gecmez. O yuzden Istanbul belediyeside masraflari cikarmak icin herkesten esit masraf almaya calisirki buda sosyal adalet mantigina cok ters bir durum.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.