Şimdi Ara

High-level diller ile İşletim Sistemi Yazmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konuyu okumadan önce bilinmesi gerekenler:

Bu konu sadece tartışma amaçlıdır. Benim böyle bir planım yok, sadece diyalog amaçlı açıyorum başlığı.

Konuyu okumaması gerekenler:
    Kendini zeki sanıp C/Assembly yazacaklar. Tartışmanın amacı bu değil.

Microsoft uzun zamandır Midori adında yeni bir OS geliştiriyor. Microsoft Research'ün açık kaynak kodlu Singularity diye bir işletim sistemi var. Bunların ortak noktası high-level dillerle ve Microsoft'un tabiriyle "managed code" ile yazılmaları. C#'ın superseti Sing# ile yazıldılar.

Böyle bir projeye başlamak isteseydiniz hangi dili kullanırdınız? Benim aklıma D geliyor, başka da adamakıllı native code compile edebilen dil yok piyasada gibi.

Bir de Rust var, Mozilla'nın geliştirdiği. O da çok yeni ve pek güven bir dil gibi gözükmüyor.

Sizin bu konudaki görüşleriniz nedir?

• Bunun kendini zeki sanmakla bir alakası yok, sırf binary'ye derlenmeyen diller ile işletim sistemi yazamazsınız, en basitinden boot loader binary olmalı.

Araştırmadım ama, eminim ki bahsettiğin bütün işletim sistemlerinin temelinde assembly yada c gibi bir dil vardır.

Javanın da vardı zamanında böyle bir işletim sistemi gömülü sistemler için.
  • Assembly illa ki kullanılacak da, C bu iş için gerekli değil. Zaten tool'ların çoğu C üzerine kurgulanmasa ve geride binlerce satırlık C kodları bulunmasa şirketler yeniliğe açık olacaktı.

Ama sil baştan kernel yazacak bir adam için C artık tek seçenek değil. Alternatifleri tartışmaya çalışıyoruz burada.

Dipnot: JavaOS idi o proje galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi von Clausewitz -- 12 Aralık 2013; 16:48:34 >
  • Yanlış anlama ama bu son yorumundan sonra bu işten gram anlamadığını fark etmişlerdir.

c gibi bir kütüphane ve onu tamamlayan araçlara(derleyici, hata ayıklayıcısı..) benzer bir şey yazmadan -ki bu yılları alır..- yeni bir işletim sistemi yazamazsın. temeli olamadan gökdelen yapma peşindesin ki bu olacak iş değil.

D dilinden bahsetmişsin. Onla yazılır demişsin. evet yazılır. Ama yine GNU c kütüphanelerini kullanmak zorundasın. internette D ile yazılmış bir işletim sistemi vardı. araştırırsan bulursun. ama onda da zorunlu olarak c'nin birçok kütüphanesi kullanılmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MURATSPLAT -- 12 Aralık 2013; 20:02:42 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • İşletim sistemini geçtim biraz düşük seviyeli bir problem ortaya çıkınca java gibi bir dil saç baş yolduracak kadar aciz kalıyor. Kaldı ki onca kompleks algoritmayı yüksek seviyeli dillerle yazacaksın öyle mi? O işletim sistemi bırak emeklemeyi yerlerde sürünür.
  • Belki java ile 12GB'lık ekran kartı üzerinde çalışabilen bir sanal makine yapılabilir. Mesela sanal makinenin CPUsu aslında bilgisayarın GPUsu olacak. Bellek de kartın belleği olacak. Sabit diske kayıt için pci-e yoluyla önceden oluşturulmuş bir veritabanına erişim yapılacak. Onun dışında zaten var olan bir işletim sistemini yazmak biraz garip. Ha öğrenmek, kendini eğitmek için yaparsın ama ilgi görmeme ihtimali yüksek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 12 Aralık 2013; 19:42:53 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.