Şimdi Ara

Hız göstergelerindeki ilginç detay ortaya çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
3.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Otomobillerin hız göstergesinin, aslında gerçek hızı göstermediği ortaya çıktı. Kullandığınız araçların hız göstergesi, gerçek hızınızdan daha fazlasını gösteriyor. Peki, otomotiv üreticileri bu uygulamayı neden yapıyor? İşte cevabı…
    Otomobillerimizi kullanırken, aracın yaptığı hızı göstergeden takip ediyoruz. Bu sayede aracımızın kaç kilometre hızla gittiğini görebiliyor, gerekirse hızımızı düşürüyor veya arttırıyoruz. Fakat otomobillerin gösterdiği hızın, aslında gerçek hız olmadığını biliyor muydunuz?
    Evet, otomobillerin göstergesi, aracı gerçek hızından daha hızlı gösteriyor. Yani örneğin aracın ibresi 70 km/s hız gösterdiğinde, aslında gerçekte 64-65 km/s hızla yol alıyorsunuz. Esasen birçok navigasyon kullanıcısı da bunun farkında. Fakat birçok kişi neden böyle bir durum oluştuğuna anlam veremiyor.Otomotiv şirketleri bu uygulamayı iki sebepten ötürü yapıyor:
    1- Avrupa Komisyonu kararı
    Avrupa Komisyonu kararına göre hiçbir aracın hız göstergesi, gerçek hızdan düşük olamıyor. Yani bir otomobil gerçekte 70 km/s ile giderken, ibrenin 70'in altında göstermesi yasak. Bu nedenle hız göstergeleri fabrikada bu duruma göre kalibre ediliyor ve arada kurtarma payı bırakılıyor. Yani kadranın gerçek hızdan düşük gösterme riskine karşın bu önlem alınıyor.
    Söz konusu karar 75/443/EEC komisyon direktifi ve bu direktifin değişikliğe uğrayan 97/39/EC maddelerince alınmış. Bu direktife göre şu denklem oluşuyor:
    0 ≤ v1 - v2 ≤ V2/10 + 4km/h
    Bu formüle göre, aracının hız göstergesinde 180 km/h gören bir kişinin gerçek hızı aslında 160 km/h olabiliyor.
    2- Otomotiv üreticilerinin kontrolü
    Aslında bu madde de 1. maddeyle benzerlik gösteriyor. Yani Avrupa Komisyonu kararına göre aracın hız göstergesi, gerçek hızdan düşük gösteremiyor. Şayet böyle bir durum olursa ve olası bir kaza durumunda sürücü bunu kanıtlayabilirse, her türlü (kaza, trafik cezası vs.) gibi durumlarda üretici firmayı dava edebiliyor.

Örneğin hız sınırının 110 km/h olduğu bir yolda, 105 km/h hızla gitmenize rağmen, hız ihlalinden ötürü trafik cezası geldiğini düşünün. İşte bu durumda kurallara uygun gittiğinizi, aracın göstergesinin hatalı olduğunu kanıtlayarak üreticiyi dava edebilirsiniz.
    İşte bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü otomotiv üreticileri kurtarma payı bırakıyor ve aracın gösterge hızı, gerçek hızınızdan daha yüksek görünüyor. GPS ve navigasyon cihazları, aracınızın hızına dair daha doğru bilgiyi veriyor.
    Kaynak:haber 7

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Her arabada bu geçerli değil...
  • Zaten ilk kalkışta hangi araba olursa olsun direk 10 km/s e fırlıyor kadran

• bugün gpste 158 km yazıyordu. kadrana baktım 160. corolla

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Digital göstergeli araçlar gerçeğe en yakın hızı gösterir,bunun harici ortalama %10 fazla gösterir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1. Gerçek hızdan az gösterir ise araç üreticileri hız sınırının aşıldığı durumlarda sorumluluk altına girer. Bunu istemedikleri için hızı yüksek gösterirler.

2. Araç sürücülerinin yüksek hızda gitme egolarını tatmin için yüksek gösterirler.

Teker çapı da bu konuda önemli çünkü faklı çapta bir lastik yada eskimiş lastik de farklı hız gösterecektir.

Örnek değerler
    Gerçek Hız-Göstergede okunan
    50 52
    60 62
    80 83
    100 104
    120 125
    140 146
    160 166
    180 187
    200 208

Benim era gibi araçlarda bu oran yaklaşık yüzde 10 yani 110 gösterirken 100 ile gidiyorum.

Bazı kaliteli araçlarda bu hata oranı mesela 3 km gibi bir değerde sabitlenmiştir.
    Aracın gerçek hızı- Ölçülen hız
    87 90
    117 120
    177 180

Gps ile hız hız ölçümü daha doğru sonuçlar verir fakat yüzde yüz doğru diyemeyiz. Pozisyona bakarak hız ölçtüğü için bu pozisyon değeri sinyal kalitesine ve doğruluğuna bağlıdır. Hız arttıkça hatalı ölçülen mesafe ile birim zamanda alınan mesafe arasındaki oran azaldığı için yüksek hızlarda gps cihazları daha doğru sonuçlar verir. Yinede aracınız aslında ne kadar hızla diye gidiyor diye merak ederseniz bir navigasyon programı ile hız değerleriniz ile ölçülen değerleri kontrol edin.

• Genelde %5 civarı bir sapma oluyor, dün Ankara'ya gittim geldim dijital ibrede 100 sabitti ama GPS 95 gösteriyordu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Navi kullanırken 7 - 8 km fark ben de görüyorum
    GPS den kaynaklanır diye önemsemiyorum
    Bu teori doğru olabilir. bir sonrakinde ben de bakacağım
  • Uzun yolda tepede hizi gosteren levhalar oluyor. Her zaman ibreden 5 km civari eksik olcuyor. (2006 jetta)

• quote:

Orijinalden alıntı: ali222

Uzun yolda tepede hizi gosteren levhalar oluyor. Her zaman ibreden 5 km civari eksik olcuyor. (2006 jetta)

Evet bolu dağı çıkışında benim de dikkatimi çekti 95 100 arası giderken tabelada 90 yazıyordu
  • 120 civarında giderken yandex 4 km daha düşük gösteriyor.

• Benim mazda 3 te de kadran 5 km fazla gösteriyor.
    Kadran 110 iken gps ve yol bilgisayarı 105 gösteriyor.
    Çok defa kontrol etttim böyle.

Fakaaaat. Hani yollarda bazen "hızınız 100 lütfen yavaşlayın" diye radarlar oluyor ya.
    İşte o radarlara yaklaşırken hız sabitleme ile tam 100e ayarlıyorum ve oradaki radar da hızımı 100 gösteriyor.

Başka sefer aceba bi kere öyle mi denk geldi diye 101-102 gibi bi tık yükseğe sabitledim ve yine bizim trafiğin radar hoop kadranda ne yazıyorsa onu söyledi,102!

Sizde kontrol edin. Ona göre hızınızı ayarlayın.

• Kadrandaki hız değil de ortalama hız her zaman doğru oluyor.Hız Sabitleyici varsa;

Önce 80km/s olarak sabitleyin.Ortalama hızı sıfırlayın.1-2 km sonra ortalama hızı not alın.

Sonra 100km/s olarak sabitleyin.Ortalama hızı sıfırlayın.1-2km sonra ortalama hızı not alın.

Aradaki fark sürekli sabit çıktıysa yüzde olarak değil de birim olarak eksik gösteriyor demektir.Mesela;
    Kadran 80km/s-Ortalama hız 77km/s
    Kadran 100km/s-Ortalama hız 97km/s olarak çıktı diyelim siz kadranda 200km/s hız da görseniz gerçek hızınız 197km/s'dir.

Ama yüzdesel bir fark çıkıyor ise.Örneğin;
    Kadran 80km/s-Ortalama hız 76km/s
    Kadran 100km/s-Ortalama hız 95km/s olarak çıktı diyelim kadran %5 eksik gösteriyordur yani siz kadranda 200km/s hız görseniz gerçek hızınız 190km/s' olur.

İşin özeti bu :)

Not:Bu olay uzun zamandır var.Haber sitelerinin tıklama almak için yaptığı taktiklerden birisi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ruling_S -- 12 Ekim 2016; 23:30:38 >

• %5 fark oluyor, hız uyarı tabelaları ve gps verilerini doğru kabul edersek
  • yildir bilinen bir seyi oratay cikti diye haber yapmak ilginc bir gazeticilik beceresi.
    En azindna bunu biliyor muydunuz falan olsaymis basligi?

Yuzde 100 emin degilim fakat gosterge analogken hiz arttikca hata artiyordu cunku yuzde olarakti. Ama simdi bir cok gosterge dijital (analog gibi gorunenlerde aslinda dijital olarak aliyor datayi ama size analog gosteriyor.) Data dijital olunca gercek hiz- 3km seklinde ayarlayabilme olanagi olustu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: shakircan

Her arabada bu geçerli değil...

Her motorlu taşıtta bu geçerlidir. Hata payı markadan modelden modele değişir fakat hepsinde gösterdiğinden daha düşük bir sürate sahipsinizdir.

Sebebi konu sahibi arkadaşın yazdıklarına mı dayanır bilmem fakat onlarca aracı GPS ve GPS tabanlı ölçüm cihazlarıyla (0-100km/s ölçmek amacıyla v.b. işler için) denedik ve hepsinde göstergede okunan hız gerçektekinden daha düşük.

Bilgilerinize.
  • Daha önce bununla ilgili bir konumuz olmuştu.
    https://forum.donanimhaber.com/m_21145865/tm.htm
    Kadran sapmaları genelde yüzde olarak değil. Analog dijital arasında da dijital lehine daha az sapma vardır diyemiyoruz. Sonuçta gösterge kalibrasyona göre gösteriyor.
    Yüksek hızlarda sapmalar düşük hızlara göre biraz daha fazla oluyor. Bazı araçlarda sürekli aynı miktar sabit bazılarında ise değişkenlik gösteriyor.
  • 2015 astra j de kadran 6-7 km fazla gösteriyor. Gps ve yoldaki hız tabelalarında defalarca denedim.

• WaRToX kullanıcısına yanıt
    O kadar cok cesitte arac kullandim ki.. Ozellikle skoda octavia da bu fark cok belirgindi. Fakat dijital kadranli citroen c4 te bu neredeyse sifir diyebilirim. 2005 model c4 kullaniyor babam. Gps ler ciktigindan beri gps i eksik etmez her zaman aciktir. Gps teki hiz degeri ile dijital kadrandaki hiz degeri her zaman ayni olur. Belki 1km/h oynuyordur ben farketmemisimdir. Yollardaki hiz gosteren radarlara da dikkat ettim ayni gosteriyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgutozkan

1. Gerçek hızdan az gösterir ise araç üreticileri hız sınırının aşıldığı durumlarda sorumluluk altına girer. Bunu istemedikleri için hızı yüksek gösterirler.

2. Araç sürücülerinin yüksek hızda gitme egolarını tatmin için yüksek gösterirler.

Teker çapı da bu konuda önemli çünkü faklı çapta bir lastik yada eskimiş lastik de farklı hız gösterecektir.

Örnek değerler
    Gerçek Hız-Göstergede okunan
    50 52
    60 62
    80 83
    100 104
    120 125
    140 146
    160 166
    180 187
    200 208

Benim era gibi araçlarda bu oran yaklaşık yüzde 10 yani 110 gösterirken 100 ile gidiyorum.

Bazı kaliteli araçlarda bu hata oranı mesela 3 km gibi bir değerde sabitlenmiştir.
    Aracın gerçek hızı- Ölçülen hız
    87 90
    117 120
    177 180

Gps ile hız hız ölçümü daha doğru sonuçlar verir fakat yüzde yüz doğru diyemeyiz. Pozisyona bakarak hız ölçtüğü için bu pozisyon değeri sinyal kalitesine ve doğruluğuna bağlıdır. Hız arttıkça hatalı ölçülen mesafe ile birim zamanda alınan mesafe arasındaki oran azaldığı için yüksek hızlarda gps cihazları daha doğru sonuçlar verir. Yinede aracınız aslında ne kadar hızla diye gidiyor diye merak ederseniz bir navigasyon programı ile hız değerleriniz ile ölçülen değerleri kontrol edin.

iniş, veya yokuş olduğunda bile ciddi hatalar olur. kuş bakışı, o uzun yokuşun iz düşümü kuş bakışı bakıldığında daha kısa oluyor. Dolayısıyla GPS doğruluğu yoldaki eğime de bağlıdır

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.