Merhaba arkadaşlar. Bir problemim var cevaplarsanız sevinirim. Problem şu: 0-240 km/saat arasını algılayan bir sensör var elimizde. çıkışı 0-12V arası veriyor ve hızla doğrusal artıyor. Biz hesapladık 100 km/sa 'da 5V 'a denk geliyor. 5V 'a kadar çıkışın 0 olmasını, 5V 'tan sonra çıkışta bir kare dalga üretilmesini istiyoruz. Yani kısaca bu devre 100km/sa sınırlama yapacak. Ben buna sensör dedim fakat bu basit bir devre olacak aslında(555,opamp veya transistör gibi elemenlarla tasarlanacak. Yani karmaşık entegre olmayacak.). Bu devreyide anlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Bir adet analog girişi olan mikro işlemci kullanarak opamp larla uğraşmadan çok basit bişekilde problemini halledebilirsin
Bunyesinde 2 adet opamp barindiran tek bir LM358 gibi ciple isini gorursun.
Ilk opampi komparator olarak kullanacaksin, ikinci opampla da OSC devresi kuracaksin.
Komparator 5V esik degerinin altinda OSC yi susturacak, 5V esik asildiginda OSC yi serbest birakacak.
Ugras biraz, isin icinden cikamazsan dah sonra sema cizeriz.
Mikroişlemci kullanmadan yapmam gerekiyor. Temel elemanlarla. İstediğimi daha açık bir şekilde anlatayım. 5V 'a kadar çıkışı 0, 5v 'tan sonra çıkışta kare dalga üreten bir devre gerekiyo. Giriş gerilimi hız sensoründen geliyo. hız sensörünün yapısı o kadar önemli değil.
Teşekkür ederim bunalmis, dediğini anladım, opamp 5V luk herhangi bir gerilimi (mesela kaynağı) referans alacak, giriş bu referansı geçmeye çalıştığında opampın çıkışı +Vcc verecek ve 2. opamp kare dalga üretmeye başlayacak. Tam olarak anlatamadım belki ama dediğin işe yaradı .
Bir de birşey daha sormak istiyorum yüzsüzlük etmek gibi olmasın ama 555 ile ilgili basit bir soru: 555 in 4 ucu (reset ucu) tam olarak ne işe yarıyor? 555 li devrelerde 4 ucu hep +Vcc ye bağlanıyor, peki bağlanmasa ne olur? Mesela 4 ucu bir anahtar üzerinden +Vcc ye bağlı iken anahtar birden açılsa ne olur? 555 tüm işlemleri birden durdurur mu, yoksa mesela o sırada zamanlama işlevi yapıyorsa (yani tek kararlı çalışıyorsa) periyodunu bitirip öylemi durur? Tam olarak yapmak istediğim şey şu aslında: 555 ile belli bir zamanlama yaparken, herhangi bir darbe veya bir işaret ile gerektiğinde bu zamanlamayı yarıda kesip çıkışı sıfırlamak istiyorum. Galiba reset ucuyla ilgili birşeyler yapmam gerekiyor diye düşündüm ben. Doğru mu düşünüyorum tam emin değilim ama!