Şimdi Ara

Dc akım sınırlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
20.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Dc akımla çalıştırdığım bir ısıtıcım var. Bu ısıtıcıyı Pc güç kaynağının 12v luk çıkışlarıyla kullanıyorum. Isıtıcı 75-80w güç çekiyor. İstediğim bu ısıtıcıya bu kadar güç vermemek. Yani daha az ısınmasını sağlamak. Düşük güçte 12v adaptör kullanmak işimi çözüyor ama işlemi güç kaynağıyla yapmam lazım.
    İnternette araştırıp gördüğüm dirençlerin paralel bağlanması ama tam bilgim olmadığından tekrar konu açtım.
    Teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Rez.teli voltajı düşürdüğünüz oranda çektiği akımı düşürür.

PWM yolu ile voltajı düşürmek en uygun ve verimli yöntem olsa da daha kısa yol;
    tanesi 25 krş.a satılan 6A.lik tek düyotlarda 2 parelel 2 seri bağlantı ile kullanmanız yeterli gelecektir.

Yani seri direnç değil seri diyot diyorum.Farkı;diyotların hem kapasitesi yüksektir hemde düşürdüğü voltaj oranında akım çekmezler.
    2 parelel ile 2x6A=12amper kapasiteye,2 seri ile de 2x0,7V=1,4V gerilim düşümü oluşturur.Diyotları seri olarak çoğaltırsanız akımın daha çok düşmesini sağlamış olursunuz.
    Ör;3 seri diyotla 2V gerilim düşer.Kolay gelsin.
    Yapay Zekanın Yanıtı

DC Akım Sınırlama: Kapsamlı Bir Kılavuz

Elektronik devrelerde, akımın istenmeyen seviyelere yükselmesini önlemek için akım sınırlama hayati bir role sahiptir. DC akım sınırlama devreleri, akımı güvenli sınırlar içinde tutarak cihazların ve devrelerin korunmasını sağlar.

Akım Sınırlama Nasıl Yapılır?

Akım sınırlama birkaç yöntemle gerçekleştirilebilir:

• Akım Sınırlama Dirençleri: Basit bir akım sınırlama direnci, akımı sınırlamak için devreye seri olarak bağlanır. Direnç değeri, istenen akım sınırını belirler.
    • Akım Sınırlayıcı Cihazlar: Zenar diyotları ve transistörler gibi özel akım sınırlayıcı cihazlar, belirli bir akım seviyesini aştığında akımı otomatik olarak kısıtlar.

Akım Sınırlama Devreleri

Yaygın akım sınırlama devreleri şunları içerir:

• Sabit Akım Kaynakları: Sabit akım kaynakları, akımı önceden belirlenmiş bir seviyede sınırlar ve yük direncinden bağımsız olarak sabit akım sağlar.
    • Akım Kontrol Devreleri: Akım kontrol devreleri, bir referans akımına göre akımı hassas bir şekilde düzenler ve yükteki akım değişikliklerini telafi eder.

DC Akım Sınırlayıcılar

DC akım sınırlayıcılar, DC güç sistemlerinde aşırı akımları önlemek için kullanılan özel cihazlardır. Bu cihazlar, kısa devreler veya aşırı yüklenmeler gibi olaylar sırasında akımı devreden otomatik olarak keser.

Akım Sınırlama Kullanım Alanları

Akım sınırlama, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda kullanılır:

• Cihazları aşırı akımlardan korumak
    • Devreleri kararsızlıktan ve hasardan korumak
    • Güç sistemlerinin güvenilirliğini artırmak
    • Pil ömrünü uzatmak

DC akım sınırlama, elektronik devrelerin güvenli ve verimli çalışması için çok önemlidir. Akım sınırlama devrelerini doğru bir şekilde tasarlayarak ve uygulayarak, cihazlarınızı ve sistemlerinizi aşırı akımlardan koruyabilir ve kullanım ömürlerini uzatabilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Direnç tabiki paralel bağlandığında akımı sınırlar. şöyle şöyleyeyim 72w ısıtıcınız olsun ve 12v 6A kaynak olsun. Çok sağlıklı olmaz fakat bunu paralel direnç ile sınırlayabilirsiniz. Fakat güç kaynağınız 6 A den fazla ve ısıtıcı kaynaktan 6 A çekiyo. Bu durumda toplam kaynak akımını sınırlayacak güçte bir direnç hesabı yapmanız lazım ama aynı kaynaktan bilgisayarı da kullanıyosanız işler değişir. Zaten o güçlerde direnç bulmakta kolay değil. size tavsiyem gerilimi düşürmeniz yönünde veya transistörlü bir devreyle akımı sınırlayabilirsiniz.
    Öncelikle güç kaynağı sadece ısıtıcı içinmi kullanılacak bunu bilmemizde fayda var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: senavi

Merhaba,
    Dc akımla çalıştırdığım bir ısıtıcım var. Bu ısıtıcıyı Pc güç kaynağının 12v luk çıkışlarıyla kullanıyorum. Isıtıcı 75-80w güç çekiyor. İstediğim bu ısıtıcıya bu kadar güç vermemek. Yani daha az ısınmasını sağlamak. Düşük güçte 12v adaptör kullanmak işimi çözüyor ama işlemi güç kaynağıyla yapmam lazım.
    İnternette araştırıp gördüğüm dirençlerin paralel bağlanması ama tam bilgim olmadığından tekrar konu açtım.
    Teşekkürler.

Voltaj ayarlayıcı ile yada PWM kontrol ile bunu yapmak mümkündür. 12Voltta 80W güç çekmek demek; Kaba taslak hesaplayacak olursak 80/12= 6.6A demek. 12V/6.6A= 1.81 ohm iç dirence sahiptir demek oluyor rezistansımız.
    Örneğin 60W güçte kullanman gerekirse, Sabit olan rezistans direnci (1.8 ohm) I^2( yani akımın karesi ) x R = W formülünden Akımını buluruz, 60= 1.81 x I^2 dir I^2=33 I= 5.74A oluyor. Direk direnç kullanırım dersende 12V gerilime göre hesaplarız hemen, 12v= (1.81+xR) x 5.74 Buradan da rezistansa seri bağlayacağımız direncimizin
    0.17 ohm olacağını görürüz. Yalnız bu kadar gücü üzerinde taşıyabilecek bir direnç varmıdır orası şüpheli...
    PWM yolu ile yapmaya kalktığında işler biraz çığrından çıkabilir, yok denetlemesi yok hesaplaması yok frekansı falan...
    Voltaj kontrolü yolu ile yapmak istersende, 2 tane mosfeti paralel bağlarsın, bunların Gate uçlarını da bi transistörle sürersin, ucuz yollu güç kontrolü yapmış olursun. Yani Tavsiyem Voltaj kontrolü yolu ile yapmandan yanadır.

• Rez.teli voltajı düşürdüğünüz oranda çektiği akımı düşürür.

PWM yolu ile voltajı düşürmek en uygun ve verimli yöntem olsa da daha kısa yol;
    tanesi 25 krş.a satılan 6A.lik tek düyotlarda 2 parelel 2 seri bağlantı ile kullanmanız yeterli gelecektir.

Yani seri direnç değil seri diyot diyorum.Farkı;diyotların hem kapasitesi yüksektir hemde düşürdüğü voltaj oranında akım çekmezler.
    2 parelel ile 2x6A=12amper kapasiteye,2 seri ile de 2x0,7V=1,4V gerilim düşümü oluşturur.Diyotları seri olarak çoğaltırsanız akımın daha çok düşmesini sağlamış olursunuz.
    Ör;3 seri diyotla 2V gerilim düşer.Kolay gelsin.
  • çekecegin akım 5 amperden küçükse LM338K ile bir akım reg. yapabilirsin veya transistörlü bir devre yapabilirsin
     Dc akım sınırlama
  • Öncelikle güç kaynağını sadece bu iş için kullanacağım. Ekstra olarak iki adet yine Pc fanı kullanılacak.
    Direnç olayını anladım gibi ve anladığım kadarıyla istediğim şey dirençle olmaz.
    Diğer taraftan kullanacağım ısıtıcı dediğim şey aslında paltier etkisi dedikleri termoelektrik ısıtıcı. Özelliklerinde sabit voltajla çalıştığı yazıyor. İstediğim akımı sınırlayarak aletinde ısıtma ve soğutmasını sınırlamak.
    Şimdi bu durumda voltaj ayarlamak yine istediğim etkiyi yağacakmıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güç kaynağın ile fanlarını besle, yukarıdaki devreyi kur R direnci yerine 0,2 ohm minumum 2 waat direnç tak bu şartlarda devre çıkışından yükün maksimum 3Amper akım çekilebilecektir.
    R=0,6/I

Rp:I*I*R
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v dc motor seçimi?
    10 yıl önce açıldı
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ihtiyacın olan devre bu.başka bişey arama.motor yerine ısıtıcını bağlayacaksın.
    skysdev.blogspot.com
    555 ile PWM motor/LED sürücü
    http://skysdev.blogspot.com/2012/07/555-ile-pwm-motorled-surucu.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 16 Mayıs 2013; 17:11:13 >

• Çektiğin akımı bir şekilde bir 2.5v seviyesinde bir gerlilim oluştruacak şekilde bir direnç üstünden geçirip.Direncç bu değeri geçince karşılaştırıcıdan devreyi kesebilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

ihtiyacın olan devre bu.başka bişey arama.motor yerine ısıtıcını bağlayacaksın.
    skysdev.blogspot.com
    555 ile PWM motor/LED sürücü
    http://skysdev.blogspot.com/2012/07/555-ile-pwm-motorled-surucu.html

Cevaplar için teşekkürler herkese.
    PWM ile akım mı, voltaj mı değiştiriliyor. Ayrıca bu linkte olan ürün bahsettiğiniz devre gibi çalışan bir devremi?

• quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Linkteki ürün benzer şekilde çalışıyor. Pwm ile voltaj değiştirilmeden iletim süresi ayarlanarak çalıştırılır. Güç kaybı en azdır en verimli çalışma sağlanır.

iletim süresinden kastınız frekans mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: senavi

quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Linkteki ürün benzer şekilde çalışıyor. Pwm ile voltaj değiştirilmeden iletim süresi ayarlanarak çalıştırılır. Güç kaybı en azdır en verimli çalışma sağlanır.

iletim süresinden kastınız frekans mı?

transistörün iletimde kalma süresini kastetmiş arkadaş. Yani %lik olarak ta söz edebiliriz. %75 iken transistör 3ms doyumda; 1ms kesimde, %25 iken 1ms doyumda 3ms kesimde gibi düşünebilirsin
  • Yeterince anlaşılır oldu.
    Herkese teşekkürler.
  • aşagıdaki linkede bulunan
    Current Controlled Power Supply Citcuit ve Heater Controller Circuit devreleri senin soruna cevap olabilir

http://homemadecircuitsandschematics.blogspot.com/2012/04/ic-lm338-application-circuits-explained.html
  • merhaba arkadasllar bıraz hort oldu ama benımde bu gıbı bır devreye ıhtıyacım var
    elimdekı yuk akım olarak ne verırsen ver yerım ben dıyen bır yuk diyelim

bu yuk benım ıcın en guzel olarak dusukte 10a cekıyor en yuksekte 30a cekıyor ustu fazlada versen bır ıse yaramıyor diyelim

60ah bır akuden besleme yapacagım ve 12v 10a ıle 30a arası sadece akımı kontrol edecegım kı akuyu pat dıye bıtırmesın
    bana 40a kadar da olsa olur bır mosfet devresı gerekıyor amper ayarı nasıl yapılır mantıgını acıklarsanız cok sevınırım
    yada soyle bır devre yap ısını gorur yada link atarsanız sevınırım
  • japon_japon kullanıcısına yanıt
    Tr - fet'leri paralelleyerek taşınan akımı arttırabilirsiniz. Komutatörü seçici anahtar olarak kullanabilirsiniz, bunun ile devre arasındaki gerekli kablo kalınlıklarını da ihmal etmeyin. Sanırım bu tam işinizi görecek devre;
    https://www.eleccircuit.com/high-current-12v-30a25a20a15a-ham-radio-power-supply/
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.