Şimdi Ara

Hpet mode nedir? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
155
Cevap
6
Favori
58.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Angry006

ben burayı okudum enabled yaptımhttp://www.neowin.net/forum/topic/1075781-tweak-enable-hpet-in-bios-and-os-for-better-performance-and-fps/

Alıntıları Göster
    up

x48 dq6 anakart ve windows 7 64 bit ile ne yapmak lazım .. 64 bit ramni çok tüketiyor çözümü varmı acaba ?

• quote:

Orijinalden alıntı: serkan1216

up

x48 dq6 anakart ve windows 7 64 bit ile ne yapmak lazım .. 64 bit ramni çok tüketiyor çözümü varmı acaba ?

Alıntıları Göster
    windows 7 64 bit de açalımmı?
  • Bilen yok mu yani

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MillionDollarsMan

Bilen yok mu yani
    Arkadaşlar,

Win7 64 de açsanız da pek bir şey fark etmezsiniz.

İşlemciniz makul olmak şartı ile; paranız var ise, bol ram alın.
    Anakartınız destekliyor ise dual modda kullanın. En iyi optimizasyon budur.
    Çünkü, sistemde en hızlı işlem, al-ver ram de olur.
    CPU ve VGA darboğazı yok ise, büyük Gb ram en iyi çözümdür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: canboz

Arkadaşlar,

Win7 64 de açsanız da pek bir şey fark etmezsiniz.

İşlemciniz makul olmak şartı ile; paranız var ise, bol ram alın.
    Anakartınız destekliyor ise dual modda kullanın. En iyi optimizasyon budur.
    Çünkü, sistemde en hızlı işlem, al-ver ram de olur.
    CPU ve VGA darboğazı yok ise, büyük Gb ram en iyi çözümdür.

Alıntıları Göster
    Bir nevi windows zamanlaması diyebiliriz.Belli çözünürlük oranında sistemin işleyişini senkronize eden ve buna görede performansı kontrol eden bir tür mekanizma.Crysis 3 ile bende bu tanımla tanıştım ve fark ettiği tek uygulama diyebilirim bunun dışında herhangi bir performans artışı yada azalışına neden olmuyor.Hpeti test etmek yada mevcut sisteminizdeki akışı izlemek için windows 7 de DPC Latency Checker ve LatencyMon programlarını windows 8.1 de ise LatencyMonu kullanmanızı öneririm.Bu programlar sistemde yer alan sürücü ve donanımların hangi zamanlamalarda işlediğini ve sistem akışına ne süre etki ettiğini görmemizi sağlar.Grafiksel olarak bize anlık veri verirler ve hangi sürücü yada sistem dosyasının ne kadar süre aktif kaldığını ve en çok sistemi neyin işgal ettiği hakkında fikir verebilir.Ayrıca stabil bir ocninde olup olmadığı hakkında fikir verir.Bunun içinde WinTimerTester programına ihtiyaç var indirip çalıştırdığımızda eğer bize 14 lü bir değer verirse windowsda hpet açık 3 küsürlü bir değer verirse hpet windowsda kapalı demektir ratıoa ise 1 ve 1 e ne kadar yakınsa oc başarılı ve stabil demektir.

Mesela arka planda hiç bir şey açık değilken sadece sistem sürücüleri aktifken latency çok düşük daha sonra internet gezintisi yada müzik dinlemeye başladığımızda latencyler yükselip düşer bu tamamen sistemde görüntü ve sesin işleyişini kontrol eden sürücülerden kaynaklanır işte sürücüler için gayet akıcı oyun oynuyorum diyebiliyorsak temelinde bu gecikme oynamalarının hangisinde daha az yapıldığıyla ilgilidir.Sistemde kullanmadığımız ve işlevi olmadığı halde sürücüleri yüklü olanlar varsa sildiğimizde sistemdeki gereksiz zaman kayıplarınıda önlemiş oluruz.

Hpeti bıosdan kapatmak demek bu işlevi windowsda kapatmak demek değildir çünkü windowsunda bunun için ayrı bir işleyişi vardır ve defaultta açıktır.Hpeti bıosdan kapatıp windowsda açık bırakmak ne kadar mantıksızsa terside aynıdır.Tavsiyem ne windowsda nede bıosdaki hpet ayarlarını değiştirmemektir çünkü işletim sistemleri zaten kendi kontrol mekanizmalarına sahipler ve buna müdahale demek sistem akışı içinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir işleyen çarka çomak misali biz dönen çarka müdahaleyi sadece çark paslandığında yani sistem artık formata ihtiyaç duyduğunda yapmalıyız diğer türlü maceraya girmeye bence hiç gerek yok.

Windows 8.1 de sistem resolutıon süresi 1 mili sn dir ve siz arka planda herhangi bir uygulama çalıştırdığında aynı anda latencye bakarsanız programın açılma anında gecikmenin tam 1000 mikro sn(mikro sn cinsinden gecikme sürelerini okudukları için ) olduğunu görmelisiniz daha fazlaysa sistemde gereksiz yere zamandan çalan bir donanım yada sistem sürücüsü vardır.Bu süreyi Timer resolutıon Tool ile 0.5 mili saniyeye düşürebilirsiniz pratikte gecikme yani size yansıma süresi düştüğü için faydalı olmalı ama ben bir farkını göremediğim için(crysis 3 dışında) windows zamanlama çözünürlüğüne müdahale etmedim default ayarı olan değerde gayet hızlı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Terminator T-800 -- 6 Nisan 2014; 2:00:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Terminator T-800

Bir nevi windows zamanlaması diyebiliriz.Belli çözünürlük oranında sistemin işleyişini senkronize eden ve buna görede performansı kontrol eden bir tür mekanizma.Crysis 3 ile bende bu tanımla tanıştım ve fark ettiği tek uygulama diyebilirim bunun dışında herhangi bir performans artışı yada azalışına neden olmuyor.Hpeti test etmek yada mevcut sisteminizdeki akışı izlemek için windows 7 de DPC Latency Checker ve LatencyMon programlarını windows 8.1 de ise LatencyMonu kullanmanızı öneririm.Bu programlar sistemde yer alan sürücü ve donanımların hangi zamanlamalarda işlediğini ve sistem akışına ne süre etki ettiğini görmemizi sağlar.Grafiksel olarak bize anlık veri verirler ve hangi sürücü yada sistem dosyasının ne kadar süre aktif kaldığını ve en çok sistemi neyin işgal ettiği hakkında fikir verebilir.Ayrıca stabil bir ocninde olup olmadığı hakkında fikir verir.Bunun içinde WinTimerTester programına ihtiyaç var indirip çalıştırdığımızda eğer bize 14 lü bir değer verirse windowsda hpet açık 3 küsürlü bir değer verirse hpet windowsda kapalı demektir ratıoa ise 1 ve 1 e ne kadar yakınsa oc başarılı ve stabil demektir.

Mesela arka planda hiç bir şey açık değilken sadece sistem sürücüleri aktifken latency çok düşük daha sonra internet gezintisi yada müzik dinlemeye başladığımızda latencyler yükselip düşer bu tamamen sistemde görüntü ve sesin işleyişini kontrol eden sürücülerden kaynaklanır işte sürücüler için gayet akıcı oyun oynuyorum diyebiliyorsak temelinde bu gecikme oynamalarının hangisinde daha az yapıldığıyla ilgilidir.Sistemde kullanmadığımız ve işlevi olmadığı halde sürücüleri yüklü olanlar varsa sildiğimizde sistemdeki gereksiz zaman kayıplarınıda önlemiş oluruz.

Hpeti bıosdan kapatmak demek bu işlevi windowsda kapatmak demek değildir çünkü windowsunda bunun için ayrı bir işleyişi vardır ve defaultta açıktır.Hpeti bıosdan kapatıp windowsda açık bırakmak ne kadar mantıksızsa terside aynıdır.Tavsiyem ne windowsda nede bıosdaki hpet ayarlarını değiştirmemektir çünkü işletim sistemleri zaten kendi kontrol mekanizmalarına sahipler ve buna müdahale demek sistem akışı içinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir işleyen çarka çomak misali biz dönen çarka müdahaleyi sadece çark paslandığında yani sistem artık formata ihtiyaç duyduğunda yapmalıyız diğer türlü maceraya girmeye bence hiç gerek yok.

Windows 8.1 de sistem resolutıon süresi 1 mili sn dir ve siz arka planda herhangi bir uygulama çalıştırdığında aynı anda latencye bakarsanız programın açılma anında gecikmenin tam 1000 mikro sn(mikro sn cinsinden gecikme sürelerini okudukları için ) olduğunu görmelisiniz daha fazlaysa sistemde gereksiz yere zamandan çalan bir donanım yada sistem sürücüsü vardır.Bu süreyi Timer resolutıon Tool ile 0.5 mili saniyeye düşürebilirsiniz pratikte gecikme yani size yansıma süresi düştüğü için faydalı olmalı ama ben bir farkını göremediğim için(crysis 3 dışında) windows zamanlama çözünürlüğüne müdahale etmedim default ayarı olan değerde gayet hızlı.

Alıntıları Göster
    açıklaman güzel olmuş sayende bilgi sahibi oldum ama açıkçası hiç bakacak değilim bende açık mı değil mi mübarek 7 sene 64gün oldu :D

• quote:

Orijinalden alıntı: JusTiMe

açıklaman güzel olmuş sayende bilgi sahibi oldum ama açıkçası hiç bakacak değilim bende açık mı değil mi mübarek 7 sene 64gün oldu :D

Alıntıları Göster
    Windows 8.1'de WinTimerTester'da Hpet değerini 3.xx olarak görünüyorsa 14.3 yapmak için;
    Komut istemi (yönetici) olarak açılır

bcdedit /set disabledynamictick yes
    bcdedit /set useplatformclock true

Kodları kopyalanıp/yapıştırılır ve restart atılır
    Sonuç; 14.3
     Hpet mode nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackBeasT -- 14 Nisan 2014; 16:33:05 >

• quote:

Orijinalden alıntı: BlackBeasT

Windows 8.1'de WinTimerTester'da Hpet değerini 3.xx olarak görünüyorsa 14.3 yapmak için;
    Komut istemi (yönetici) olarak açılır

bcdedit /set disabledynamictick yes
    bcdedit /set useplatformclock true

Kodları kopyalanıp/yapıştırılır ve restart atılır
    Sonuç; 14.3
     Hpet mode nedir?

Alıntıları Göster
    bende açıktı bu mod henüz emin değilim ancak sanırım resetlenme problemleri çıkartıyor kapattım şu an denemedeyim

• quote:

Orijinalden alıntı: jeseskane

bende açıktı bu mod henüz emin değilim ancak sanırım resetlenme problemleri çıkartıyor kapattım şu an denemedeyim

Sonuçları bekliyoruz yazarsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: Themistokles

quote:

Sonuçları bekliyoruz yazarsın

Alıntıları Göster
    sanırım reset probleminni kaynağı işlemci soğutucusu ile ram soğutucusunun birbirine temas etmesi imiş hpet ile alakası yok

bu arada yabancı forumlardanda bol bol araştırdım spet deninel şey büyük ihtimal ile multimedya ile ilgili bir şey aslında çoğu kişi tam olarak ne olduğundan emin değil

• quote:

sanırım reset probleminni kaynağı işlemci soğutucusu ile ram soğutucusunun birbirine temas etmesi imiş hpet ile alakası yok

bu arada yabancı forumlardanda bol bol araştırdım spet deninel şey büyük ihtimal ile multimedya ile ilgili bir şey aslında çoğu kişi tam olarak ne olduğundan emin değil

Alıntıları Göster
    ee sonuç ne ???
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0924579C4

ee sonuç ne ???

Alıntıları Göster
    Benim Sistemim Win 7 Ultimate x64 İşlemci İntel Core2 Quad Q9550 2,83GHZ 4gb Hyberx N 1066 Mhz Kingston Ram 120 Gb Kingston HyberX 3k SSD (Sistem İçin) 500 Gb Western Digital Black (Oyun Vs) Gigabyte Ep45 UDLR Rev:1.1 Anakart 9800Gt Ekran Kartı Bu Hpet Belası Açıkken Sistemim ilk açılış anından itibaren 1 ila 1,5 dakikada kullanıma hazır hale geliyordu BİOS DA ÇOK BEKLETİYORDU VE BAZEN ANA KART SAPITIYORDU SSD diski tanımıyordu sistem diski yok diyordu ssd kullananların yorumlarında sistem 10 sn de açılıyor falan diyenlere abartıyorlar diyordum AMA Hpet Diabled Yapınca sistem harbiden çoştu hem Windowsta Hem Açılışta performans artışı oldu özellikle açılışte 1,5 dk yerine 10 ila 15 sn arası açılıyor artık bende kapalıyken hem sorunsuz hemde daha hızlı çalışıyor pc benim gibi sorunları olanlar il iş biostan HPET Modu KAPATSIN Kesinlikle tavsiyem budur.

• quote:

Orijinalden alıntı: curuse

Benim Sistemim Win 7 Ultimate x64 İşlemci İntel Core2 Quad Q9550 2,83GHZ 4gb Hyberx N 1066 Mhz Kingston Ram 120 Gb Kingston HyberX 3k SSD (Sistem İçin) 500 Gb Western Digital Black (Oyun Vs) Gigabyte Ep45 UDLR Rev:1.1 Anakart 9800Gt Ekran Kartı Bu Hpet Belası Açıkken Sistemim ilk açılış anından itibaren 1 ila 1,5 dakikada kullanıma hazır hale geliyordu BİOS DA ÇOK BEKLETİYORDU VE BAZEN ANA KART SAPITIYORDU SSD diski tanımıyordu sistem diski yok diyordu ssd kullananların yorumlarında sistem 10 sn de açılıyor falan diyenlere abartıyorlar diyordum AMA Hpet Diabled Yapınca sistem harbiden çoştu hem Windowsta Hem Açılışta performans artışı oldu özellikle açılışte 1,5 dk yerine 10 ila 15 sn arası açılıyor artık bende kapalıyken hem sorunsuz hemde daha hızlı çalışıyor pc benim gibi sorunları olanlar il iş biostan HPET Modu KAPATSIN Kesinlikle tavsiyem budur.

Alıntıları Göster
    Hpet Nedir Derseniz Yüksek Hassasiyetli Olay Zamanlayıcısı ( HPET ) diye geciyor yabancı formlar dahil bi çok yerde araştırdım kapatmadan önce nedir diye sonuçta bunları buldum işlemci yonga seti ekran kartı iyiyse ve ses kartınızda varsa kesinlikle kapatın bende Creative Audigy Ses Kartı var onu yazmayı Unutmuşum önemli çünkü ses kartınız varsa multi medya oynatmada işlemciye daha az yük olur işi ses kartı yüklenir Hpet Multimedya Timer diyede geçiyor ve intelin ve microsoftun ortak çalışması diye geçiyor kuzey köprüsünde multi medya yürütmek için kendine 10 mhz gibi bir pay ayırdığı söyleniyor ve
    HPET çok daha yüksek çözünürlükte periyodik kesmeleri üretebilir RTC ve genellikle multimedya akışları eşitlemek için kullanılan, pürüzsüz oynatımı sağlayan ve böyle bir x86 gibi diğer zaman damgası hesaplamaları kullanmak ihtiyacını azaltarak CPU 'nin RDTSC talimat. böyle bir açıklama yapılmış arkasından VE YABANCI FORUMLARDA DA KAPATMADAN ÖNCE ÇOK SORUN YAŞAYAN VE KAPATINCA SORUNLARIN DÜZELDİĞİNİ HIZ KAZANDIKLARINI BELİRTENLER VAR.

• Laptoplarda (Asus mesela) Hpet kapatmak için Bios'da seçenek yok değil mi beyler? Yapacak birşey yok Windows'dan bu yüzden.

• Baştan sona okudum,ne oldugunu hâla anliyamadim :D

• quote:

Orijinalden alıntı: Cr4T1v3

Baştan sona okudum,ne oldugunu hâla anliyamadim :D
    Giriş seviyesi bir sistemde chrome'da youtube html5 fullhd video açık, aimp3'te müzik çalarken ve photoshop'ta çalışırken Apic modda hept modda göre daha fazla takılma ve seste bozulma yaşıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Executor Arhentir

Giriş seviyesi bir sistemde chrome'da youtube html5 fullhd video açık, aimp3'te müzik çalarken ve photoshop'ta çalışırken Apic modda hept modda göre daha fazla takılma ve seste bozulma yaşıyorum.

Alıntıları Göster
    Yazıyı baştan sona okudum ve müzik dinlerken takılmalar yaşadığım için modu devre dışı bıraktım. umarım doğru karardır.
  • Bu konu efsaneler arasına girmeli. Yıllardır çözülemeyen sorun :)

Not: Tüm yorumları okudum, 1 Şubat 2007'den beri çözülememiş :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quarysma -- 1 Mart 2015; 12:48:00 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Quarysma

Bu konu efsaneler arasına girmeli. Yıllardır çözülemeyen sorun :)

Not: Tüm yorumları okudum, 1 Şubat 2007'den beri çözülememiş :)
    efsane ya
  • quote:

Orijinalden alıntı: Whitebeard.

efsane ya

Alıntıları Göster
    o kadar cevap var hala hiç biri kesin bi net bilgi değil arkadaşlar açalım mı kapatalım mı nasıl kalsın :D
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.