Şimdi Ara

Hz Ademin Düşünceleri. İlk insanın Dünyaya Felsefi Bakışı. ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
1.317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: torlofan

Bence konu güzel bir konu. Evrimsel bir bakış ile bakılsa da Ademlerin ilk insanlar olduğu kesin, ilk insanlar kaç kişi idiler ve neler düşündüler ne oldu gibi şeyleri ister ateist ister teist olsun düşünmek lazım.
    Evet 5000 yıl önce cennetten kovulan ilk insanların düşünce biçimleri.
    Milattan 50.000 yıl önce mağaralarda çizilmiş duvar resimleri olsa da belki onları insanlar çizmemiştir.
    Tekerlek mö 2000-3000 yıllarına denk geliyor.
    Yazık tekerlek den yoksunlar. Ok ve Yayları var mıydı?

Ateşi bulmuşlar mıydı ? Cinselliği nasıl buldular. Kuşlardan olmaz Ayıları mı gözlemlediler.
  • Hatior kullanıcısına yanıt
    Ben 5000 yıl önce yaratıldıklarını düşünmüyorum da ehli sünnet birisi Yahudi tarihlendirmesiyle ona inanmalı.

Evrimsel bir süreç sonucunda Adem ve benzerlerinin yaratıldığına inanan bir Müslümanım ben.

Antik Mısır da tekerlekten yoksundu o piramitleri yaparken.

Felsefe ile alakası ne bunların orasını anlamadım ama.
  • Hayali ya da gerçek hakkında fazla bir malumat sahibi olmadığımız birisinin felsefesi hakkında bir şey bilinemez ki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mülkünü anlamadan yarattığını anlamak imkansızdır.

yok ne demektir? nasıl ifade edilir?

..................

varlıktaki biri yoku nasıl ifade eder ki yoktan yaratılmayı görsün?

ha koca dünya ölü numarasına yatarak ya da yatmayıp zaten öyle kabul edilen binlerce varken yok kabul edilen insanla dolu ancak aradığımız yok bu değil?

..................

hiç nedir? nasıl ifade edilir?

hep ne demektir? neyi amaçlar?

..................

siz yok iken kızınızla birlikte olabilir misiniz denen kişi esasen varken yok nasıl olur?

göz açıp kapayana kadar yaratılmak nasıldır?

..................
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    quote:

torlofan @ 18 Ocak 2020 19:21:51

Ben 5000 yıl önce yaratıldıklarını düşünmüyorum da ehli sünnet birisi Yahudi tarihlendirmesiyle ona inanmalı.

Evrimsel bir süreç sonucunda Adem ve benzerlerinin yaratıldığına inanan bir Müslümanım ben.

Antik Mısır da tekerlekten yoksundu o piramitleri yaparken.

Felsefe ile alakası ne bunların orasını anlamadım ama.

5 bin yıl önce ademin cennetten kovulduğu iddiası islam alimlerinin. İslamda ilk insan adem.

Dünyaya salıverilen Adem bu dünyayı sentezlerken , Gelecek nesillere aktaracağı Bir felsefesi olması gerek.
    Bebekler dahi bir aylıkken düşünür. İstediklerini almak için yalan söyler.
    Yalan söylemek felsefenin sonucu.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    quote:

Nat Alianovna @ 18 Ocak 2020 19:31:21

Hayali ya da gerçek hakkında fazla bir malumat sahibi olmadığımız birisinin felsefesi hakkında bir şey bilinemez ki.

Hayatımızdan örnekleme, deneyimlerimizle vs. vs. ile kendimize bir felsefe oluştururuz.

Yapa yalnız insanın felsefesini atıyorun dağdaki çobanın yaşamını örnekleyerek bir yaşam felsefesi olduğunu söylemek zor değil. Çobanın felsefesini sormuyorum .
    Çobanın köpeği vardır 12 tane koyunu vardır. Kurtlar vardır. Koyunlarını parçalamaya hazır. Süt sağar günlük yaşamda onlarca düşüncesi vardır . Karısı mağarada ise akşamı düşünür. Onlarca eylem bunlar bir yaşam felsefesi olmadan olmaz.

Çok daha ilkel koşullarda yaşayan bir insanın felsefesi neden tahmin edemeyecekmişiz?
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    quote:

HADO77 @ 18 Ocak 2020 19:51:16

mülkünü anlamadan yarattığını anlamak imkansızdır.

yok ne demektir? nasıl ifade edilir?

..................

varlıktaki biri yoku nasıl ifade eder ki yoktan yaratılmayı görsün?

ha koca dünya ölü numarasına yatarak ya da yatmayıp zaten öyle kabul edilen binlerce varken yok kabul edilen insanla dolu ancak aradığımız yok bu değil?

..................

hiç nedir? nasıl ifade edilir?

hep ne demektir? neyi amaçlar?

..................

siz yok iken kızınızla birlikte olabilir misiniz denen kişi esasen varken yok nasıl olur?

göz açıp kapayana kadar yaratılmak nasıldır?

Yoktan yaratılmayı evrimi vs vs aştık .
    Dünyanın yarısı yaratılışa inanıyor. Bende inanmış gibi yapıyorum
    Adam dünyaya nasıl geldi ise gelmiş beni zerre kadar ilgilendirmiyor.

ve Soruyorum
    Bu insan nasıl bir yaşam felsefesi oluşturur?

İslam alimi kim? İslam denen dinin sahibi Allah, hiç kimseye bu dine ait bir alimlik sıfatı vermediğini iddia eder, bu bahsettiğin kişiler nereden almışlar bu bilgiyi? Yahudi tarihinden olmasın? Hadis denen şeyler deme bana mümkünse. Git onu hadis tapıcısına sor.

Kur'an a göre Adem ve eşi sınanmış ve cennetten(bahçeden) kovulmuşlardır. Yine de ilk insan bunlar mıdır değil midir net bir durum yok. Olabilir de olmayabilir de.

Din bazlı bakmıyorum ben olaya ilk insanlar evrim sonucu da oluşsalar bir felsefeleri olmalı olarak gördüm bu konuyu ama senin amacın belliki dine saldırmak, ehli sünnet bulman lazım bir tane senin.

yine de bir inanmayan olarak ve konu sahibi olarak bir yorum yapman fena olmazdı.
    Şundan veya bundan aldıkları beni ilgilendirmiyor.
    Ehli sünnet dediğin adamların Ademin düşünceleri, yaşam felsefesi ile ilgili cevabı varsa yaz .
    Ben bulamadım.

Bu adamın peygamber olduğu da iddialar arasında.
    Yaşadı ise muhakkak felsefesi olması gerek.
    İlk insandan neyin kastedildiği de açıklanmalı. İslam, Adem‘i insanlığın başlangıç noktası olarak görüyor mu? Bunların cevaplanması gerek. Çünkü, kutsal kitapların insandan kastı bence kişilikle yani ruhla ilgili. En azından Katolik teolojisinin bu konudaki net tavrını söyleyebilirim. İslam için tartışılması gereken bir konu bu. Kuran ayetleri Adem’i bir topluluk olarak görmüyor zira.

İnsan ruhu maddi değildir. Evrimin ürünü olamaz. Adem'in bir ruhu vardı. Adem'in bedeni ise evrimin bir ürünü OLABİLİR. Tanrı'nın Adem'i yaratırken kullandığı anatomik materyal, evrimin ürünü OLABİLİR. Bu durumda Tanrı Adem’i ilk ruh sahibi olarak özel olarak yaratmış OLABİLİR. Bu evrimle çelişmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ateistinye -- 18 Ocak 2020; 22:18:12 >
    O zaman İslam ile Ehli sünnetin aynı şey olmadığını kabul edip, Ehli Sünnet mezheplerine göre Adem diye konu açmalısın. Şiiler de Müslüman, Vahabiler de Müslüman, Kur'an dışı din kabul etmeyen benim gibiler de Müslüman.

Ayrıca gerçek beni ilgilendirmiyor demiş de oluyorsun.

Ehli sünnetin cevabı basittir bence, Allah ne öğrettiyse Adem'in felsefesi o oldu.

Adem'den peygamber olarak bahsetmez Kur'an yanlış hatırlamıyorsam, ilk insan olma çıkarımı ile peygamber olması gerektiğini iddia ederler.
    "Ehli sünnetin cevabı basittir bence, Allah ne öğrettiyse Adem'in felsefesi o oldu."

Senin ehli sünnet olduğun vs beni ilgilendirmez .
    Muallak lafları bırak.
  • Ben inanmıyorken özellikle bu Adem ayetlerine çok dikkatli bakmıştım ve gerçekten de çok sinirimi bozmuştu. Az çok bilgilendim daha derin inceledim; ulen ilk insan desem kanıtlayamıyorum, evrimin ürünü desem onu da kanıtlayamıyorum, hem ilk insan hem evrim var desem onu da kanıtlayamıyorum, ayetler ilginç kelimelerle örülmüş, net bir sonuç çıkmıyor.

Eşinin adı da geçmiyor hiç bir şekilde, kaburga kemiğinden eşinin yaratıldığı da geçmiyor. Ruhu olduğundan da bahsetmiyor. Ruhumdan üfledim demek ne demek? İsa'nın yaratılışı da Adem'e benzer diye ifade var, bu ikisinin de babasız olduğu anlamına mı geliyor yoksa başka bir benzerlikleri mi var bunların? Adem geçmeyen ama insanın yartılmasından bahseden ayetler ayrı ilginçlikte zaten.

Kesin net olan ne, Allah'ın yeryüzündeki halifesine Ademoğulları deniyor. Gerisi benim için belirsiz.

Şu İslam muhabbetini de bir netleştirmeli objektif olan birisi. Ehli Sünnet=İslam diyebilmek saçmalıktan başka birşey değil. Benim gibileri geçtim Şiiler var tarih boyunca gelmiş. Sanki onlar İslam değil gibi şu ülkede bir algı var neyi savundukları, eleştirdikleri belli değil.

Muallak bir şey söylemiyorum ki, bilgim yok ben felsefeden anlamam ki gidip ahkam keseyim; burada bir sürü bilgili arkadaş var onları okumaktan, onlara soru sormaktan zevk alırım sadece.

Konu güzel bir konu bence yine de senin niyetin başka gibi.
  • Bunu hiç bir zaman bilemeyeceğiz

• Adam peygamber beyler dağılın. Allahla iletişim halinde olan birinin felsefi düşüncelerini nasıl tahmin edeceksiniz?
    Dinlere göre tahmin edersiniz ancak. İslama göre böyle, Hristiyanlığa göre böyle vs...

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hz. Adem peygamber ve kul. İlk insanda olduğuna göre ortada felsefe diye bir şey yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Bu günkü bilimin ışığında Felsefe kimsenin tekelinde değil. Müziği düşünelim felsefesi vardır. Bırak geneli herhangi bir kavalın felsefesi yapılabilir.

Felsefe geçmişte ve genellikle bilimin cevap veremediği konularda o konunun ne olduğunu çözme yöntemi olarak kullanılmıştır.
    Geldiğimiz zamanda Pozitif Bilimin cevaplayamadığı hiç bir şey kalmadı.

Felsefe için geriye toplumsal olaylar kaldı.

100 yıl önce düşünürler 5 yıl,10 yıl , 20 yıl sonra şu şu olaylar olabilir, deme lüksüne sahiptiler.
    Bugün dev bilgisayarlar ve yapay zeka ile senaryolar yapılıyor.
    Toplumlar üzerinde uygulanıyor. Dinleri ahlakları belirleniyor. Ama iki füze ile Trumpun sesini kesebildiğini görüyoruz.

Adem bir insan ister bana göre 100 yıl yaşamış olsun isterse sana göre 1000 yıl yaşamış olsun,İster kendini peygamber ilan etmiş olsun isterse olmasın, bir yaşam felsefesi muhakkak olmuştur.
    Arap coğrafyasında çıkmış Semavi olduğunu iddia eden dinleri etkileyebildiğine göre büyük bir ihtimalle böyle bir insan yaşamıştır.

Sana ademin yaşamı konusunda yüzlerce senaryo yazabilirim. Belkide ıssız bir bölgede yaşayan toplumlardan kaçmış veya yolunu kaybetmiş karı koca idiler. Bu kadar tiyo yeter

Gerisini DH filozofları tamamlasın.

Pozitif bilim cevapları buldukça daha fazla sorularla muhatap oluyoruz burada çok ciddi bir yanılgı içerisindesin.

1000 sene önce dünya düzdür diyen insan galaksilerin sırlarını çözmekle kafaya bozmuş duruma gelmiş durumda, hangi cevapları buldu acaba pozitif bilim? Daha çok bilgi sahibi oldukça daha farklı soru sormaya başladık değişen şey bu.

Eğer senaryolardan bahsedecek isek;

Adem'in Tolkien'in romanlarındaki ortadünyadan geçiş formu olduğunu da iddia edebiliriz. Belki de halife ile iddia edilen şey elfler, orclar, nazgüllerin vblerinin olduğu bir yaşam düzeninde insanın/Adem'in halife ilan edilip diğerlerinin yok edilmesidir. Allah'ın ruhumdan üfledim demekle bahsettiği şey belki de Adem'e diğerlerini yok etme gücü vermesidir. Güç yüzüğü belki de Adem'e verildi ve diğerleri izleri kalmayacak şekilde yok edildi.

Belki de 10-50-100 yıl sonra yapılacak bir arkeolojik/jeolojik keşif ile bambaşka birşeyler öğreneceğiz nereden bilebiliriz ki?

Belki de Adem radyoaktif idi ve nasılki atom bombası ile tüm canlılar buhar oluyor ise Adem de diğerlerini buharlaştırdı ve o sebepten arkeolojik bir kalıntı dahi bulmamız imkansız. Belki de Ademoğulları zamanla radyoaktifliğini kaybetti evrim sonucu ve bize evrildik.

Dediğin gibi 100lerce senaryo üretebiliriz.

Adem'in bildiğimiz insan olduğunu nereden biliyoruz onu da düşünmek gerekli. Belki de Adem bir homosapien değildi.

Belki de mevcut homosapienler var iken, Adem yaratıldı ve ona diller yani konuşma yetisi öğretildi ve aklını nasıl kullanılacağı öğretildi bizzat Allah tarafından. Adem'e bir de eş olarak kadın yaratıldı ve birbirleriyle kaynaşmaları için onlar gibi bir sürü erkek ve kadınlar yaratıldı sonraki aşamada. Bu insanların homosapienden farklı olmasının sebebi diğer yaratılanlardan üstün olmaları sebebiyle Allah'ın halife seçmesi ve onları cennet ve cehennem ile sınayacak olması idi. Diyelim ki bunlar 10 kadın ve erkekten 20 kişi idiler.

Bu yeni tür homosapien ile çiftleşebiliyordu ve bu sebeple de bilim şu anda özel yaratılmış olan Ademoğullarını tespit edemiyor. Boşlukları doldurarak evrimi ispatsız bir şekilde kabul etmemizi bize psikolojik olarak emrediyor. Al ben de boşluğu kendimce senaryo üreterek doldurabiliyorum.

Çok istersek istediğimiz senaryo üzerinden de istediğimiz bir felsefesini tartışabiliriz.

Sen Adem ve eşinin ilk insan olması varsayımını kabul edip bir felsefe üretmemiz gerektiği konusunda ısrarcısın da kanıt ne? Çelişkilerle ve saçmalıklarla dolu Yahudi tarihi, sonrasında da bunları sentezleyip Muhammed'e mal eden Arap tarihi.

Pozitif Bilimle Yaradılış foslayalı 100 lerce yıl oldu.

Dünyanın kazılmadık yeri kalmadı . Metafiziğe son bir ümitle sarılan emperyalistler son demlerini yaşıyor.

Haa orası belli olmaz bu felsefe bin yıl daha kendini idame ettirir.
    Bilim dünya halklarına yayıldıkça nereye kadar kaçacaklar.

İmam hatip mezunlarının dahi Pozitif Bilimle kafalarının nasıl karıştığını görüyoruz.
    Sen birde 50 yıla varmadan bilime ulaşabilen insan sayısını düşün. Gerçekler halklardan daha fazla saklanamaz.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.