Şimdi Ara

iç tesisatta ne tür kablo kullanmaliyim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
17.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • teknik olarak bilgim yok malesef ama az bucuk anlıyorum bu işlerden,
    şimdi ben bizim mutfak bölümüne bi kablo çekicem mutfaktaki boat'tan ,
    bende gittim 1.5'luk kablodan aldim. (hani bu renkleri siyah - mavi veya kırmızı , hani topraklama içinde yeşil-sarı olan kablolardan bahsediyorum)
    acaba 2.5'luk mu alsaydım ? kafam ona takıldı.

bu kablo çekecegim yer yani prize buzdolabı takılacak ve 2.ci çekecegim prizede kombi takılacak. ikiside farklı kablo ile aktarılacak.
    acaba bu 1.5'luk olan kablonun kaldırmama gibi bi durumu olur mu yani sıkıntı olur mu onu soruyorum ?
    Mutfak oldugu için ağır bi cihaz olmayacak.
    Bi fırın var onunki de farklı zaten.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ev Tesisatında Kablo Seçimi

Ev elektrik tesisatında uygun kablo seçimi, güvenli ve verimli bir elektrik sisteminin sağlanması için çok önemlidir. Kullanılacak kabloların türü ve kesiti, tesisatın amacına ve elektrik yüküne bağlıdır.

Ev Elektrik Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır?

Ev elektrik tesisatında en yaygın kullanılan kablo türleri şunlardır:

• NYM Kablo: Bakır iletkenli, PVC yalıtımlı ve kılıflı kablo. Genel aydınlatma ve priz hatları için kullanılır.
    • NYY Kablo: Bakır iletkenli, PVC yalıtımlı ve kurşun kılıflı kablo. Nemli veya dış mekan ortamları için uygundur.
    • KVK Kablo: Alüminyum iletkenli, PVC yalıtımlı ve kılıflı kablo. Genellikle elektrik panosu bağlantıları için kullanılır.

Priz Kablosu Kaçlık Olur?

Prizler için kullanılan kablo kesiti, prizin çekeceği elektrik yüküne bağlıdır.

• 16 Amper Prizler: 2,5 mm² NYM kablo
    • 32 Amper Prizler: 6 mm² NYM kablo

Ev Tesisatı Kablo Kesitleri

Tesisatta kullanılacak kablo kesitleri, elektrik yüküne ve kablo uzunluğuna göre belirlenmelidir.

• Aydınlatma Hatları: 1,5 mm² NYM kablo
    • Priz Hatları: 2,5 mm² NYM kablo
    • Elektrik Panosu Bağlantıları: 6 mm² KVK kablo

Elektrik Tesisat Kablosu Nasıl Olmalı?

Ev elektrik tesisatında kullanılan kablolar aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

• Bakır veya alüminyum iletkenli
    • PVC veya kurşun yalıtımlı ve kılıflı
    • TSE ve IEC standartlarına uygun
    • Uygun kesite sahip

Ev elektrik tesisatında kaçlık kablo kullanılır ve ev tesisatında hangi kablo kullanılır gibi soruların cevabı, tesisatın amacına ve elektrik yüküne göre değişir. Bu nedenle, güvenli ve verimli bir elektrik sistemi için uygun kablo seçiminin uzman bir elektrikçi tarafından yapılması önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Priz için 2,5mm^2 kablo kullanımı uygundur. Tek damarlı(NYA) antigron kablo isteyin.
  • evlerde kullanilan cihazlar ortalama aynidir ve 2.5luk kablo yeterlidir

mutfaga 2.5 luk cekin buzdolabi ketıl tost makinasi kombi vs calisacaktir muhtemelen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emiLL -- 16 Şubat 2012; 7:19:05 >
  • yani priz'e gelen 3 kablonunda 1.5luk olması sıkıntı yaratır mı ?
    peki topraklamada mi 2.5 olmalidir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McCarty -- 16 Şubat 2012; 14:42:52 >
  • Kesiti küçük olan kabloların tüm damarlarının kesiti aynıdır.Sizin 3x 2,5mm^2 almanız gerekli. Prizlere bağlanacak sigorta 16 Amperlik olduğuna göre 2,5mm^2 olması gerekir. Ayrıca iç tesisat yönetmeliğine göre priz sortisi en az 2,5mm^2 olmalıdır.
  • evlerde aydnlatma tessisatında 1.5mm kablo priz tessisatında ise 2.5mm kullanılır...
  • Dostlarım dükkanımda duvardaki bi prizde topraklama mevcut.

Tam karşı duvardaki prizde ise topraklama yok. Ben bu topraklı prizden karşı duvardaki topraksız prize paralel çekmeyi düşünüyorum. 1.5luk tesisat kablosu yeterli olurmu ? topraklama için yoksa 2.5lukmu almalıyım ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    iç tesisat için hangi kablo?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: 'MEMATİ

Dostlarım dükkanımda duvardaki bi prizde topraklama mevcut.

Tam karşı duvardaki prizde ise topraklama yok. Ben bu topraklı prizden karşı duvardaki topraksız prize paralel çekmeyi düşünüyorum. 1.5luk tesisat kablosu yeterli olurmu ? topraklama için yoksa 2.5lukmu almalıyım ?

Topraklamayı 1.5luk kabloyla nötre ver hocam o kadar uğraşma paralel çekmeyle falan.Yarın br gün hattı farklı yere çekerim ek yaparak başka yere priz eklerim diyosan topraklama ekle tabi . Hat bağlarken kaçak varsa nötrden faz alırsın . Ellemem böyle kalacak dersen dediğim gibi nötre bagla gitsin.Tecrübesiz tedaş calısanları trafodan faz notr yer degısmezse sıkıntı olmaz.Zaten faz nötr karıştıracak adam kahvedeki çaycıdır tedaşta çalışmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emiLL -- 12 Ekim 2016; 13:00:24 >

• emiLL kullanıcısına yanıt
    dostum sıfırlamayı çok araştırdım bazı kötü yanları varmış bende diğer prizde topraklamayı görünce işimi sağlama aldım. işçilik çok yok güzelcene kablo döşicem sadece 2.5luk yeşil tessat kablosu siparis ettim
  • quote:

Orijinalden alıntı: 'MEMATİ

dostum sıfırlamayı çok araştırdım bazı kötü yanları varmış bende diğer prizde topraklamayı görünce işimi sağlama aldım. işçilik çok yok güzelcene kablo döşicem sadece 2.5luk yeşil tessat kablosu siparis ettim

Ben olanı biteni olabilecek riskleri anlattım ben elektrikçiyim yıllardır ara ara yaparımda sıfırlama.. Sigorta kutusuna bak derim bulunduğun yere toprak mı geliyor yoksa nötremi vermişler kutu içerisinde . Toprak ayrıysa ayrıyetten toprak çek o halde . Her halukarda daha güvenli .Evlerde şimdiye kadar sıfırlama yöntemiyle sorun yaşayan görmedim.Hemen hemen her cihazda kendi içerisinde sigorta vardır problem olsa cam sigorta atar yinede hayati bi problem yaşamazsın , olmayacak diye bişeyde yok tabiki.Yöntem olarak dile getirdim sadece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emiLL -- 12 Ekim 2016; 16:52:00 >

• emiLL kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim yardımın için :) en son yöntem buydu ama sorun kalmadı suan
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.