Şimdi Ara

iki arduino kartını birbirine bağlayıp daha fazla i/o elde etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • mümkün müdür ? masterwriter falan bir şeyler buldum sanırım ama anlayamadım açıkçası. elimde arduino uno var. mega alacak imkanım yok şu anda, o yüzden bir uno daha alıp voltran oluşturma fikri geldi aklıma. mümkün müdür ?

• Merhaba,

Probleminiz işlem gücü değil sadece I/O ise tek bir kartın I/O sayısını arttırmanız mümkün ihtiyaçlarınız doğrultusunda. Sadece Arduino için değil, nerdeyse her MCU ile yapabileceğiniz I2C I/O Expander gibi çözümler veya shift register kullanarak yapabileceğiniz çözümler mevcut. Hızlıca iki örnek:

http://christophhartel.com/arduino-io-expander-with-mcp23017-and-74hc4051/

http://playground.arduino.cc/Code/I2CPortExpander8574

• nasıl yapabileceğimi, nasıl çalıştığını anlayamadım açıkçası. biraz özetleme imkanınız var mı ?
  • Merhaba,

I2C I/O Expander ürünleri Arduino üzerindeki MCU'a ile I2C ile haberleşecektir. Arduino üzerinde çalışan kodunuzla göndereceğiniz komutlar ile bu entegreyi yönetirsiniz. Mesela entegrenin 8 adet I/O pini vardır. Siz I2C üzerinden haberleşerek istediğiniz pini I veya O olarak ayarlayabilir, I olan pinlerin durumlarını okuyabilir ve O olan pinleri de lojik 0-1 olarak sürebilirsiniz.

Shift register kategorisindeki çözümde de 74595 gibi seri verdiğiniz çıkışı paralele çeviren bir entegre ile 74165 gibi paralel girişlerden okuduğunu seri olarak size verebilecek bir entegre kullanmanız gerekecek. Bu iki entegrenin datasheet'ine bakarsanız daha anlaşılır olacaktır. İnternette de Arduino dışında bir çok örnek bulabilmeniz mümkün, bunlar da fikir verecektir.

I2C çözümü daha az malzemeyle yapılacağından rahat olabilir. Ama dediğim gibi esas olarak arttırdığınız I/O sayısını ne amaçla kullanacağınız önemli. Çünkü bu iki çözümde de muhtemelen MCU'nun kendi pinleri kadar yüksek frekanslı sinyaller üretemeyecek veya okuyamayacaksınız. Bu açıdan I/O arttırmadaki amacınızı söylemeniz çözümlerin size uygunluğu açısından iyi olacaktır.

• alper.y kullanıcısına yanıt
    öncelikle çok teşekkür ederim.

lcd, 1-2 analog girişli sensör, 1-2 tane motor, ve 25-30 tane led. 1 adet de grafik lcd ekleyebilirim.

gücü harici bir kaynaktan verebilirim sorun değil o. kontrol edebileceğim yeteri kadar pin olsun yeter.

edit: mesela bu işimi görebilir mi ?

http://www.robitshop.com/Mux-Shield,PR-605.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4A2756470 -- 15 Ekim 2013; 16:32:13 >
  • Rica ederim.

Mesela LCD kontrol sinyallerinin frekansı görece yüksek. LCD'yi çoğaltma ile eklenen I/O lar ile sürmekte zorlanabilirsiniz. Aynı şekilde LED'leri tarama yöntemi gibi bir şekilde (kayan yazı örneği gibi) sürmeyi planlıyorsanız yenileme hızınıza göre yine problem olabilir. Tabi LED tarama hızına muhtemelen yetişirsiniz diye tahmin ediyorum. Varmak istediğim nokta, bir pinin çıkış değerini saniyede kaç kere değiştireceğiniz yani o pinden sürdüğünüz sinyalin maksimum frekansı sizi etkiliyebilir. Analog girişleri için direkt Arduino'nun kendi girişlerini kullanırsınız. Diğer sayısal sinyaller için çoğaltılmış pinler de uygunsa kullanılabilir.

Meselahttp://www.elcojacobs.com/using-shiftpwm-to-control-rgb-leds-with-arduino/ şuradaki uygulamada shift register ile RGB ledleri sürmüşler ve yeterli olmuş.

Bahsettiğiniz ürüne gelincehttps://www.sparkfun.com/products/11723 şuradan biraz devre şemasına baktım. İlk mesajımda belirtilmiş olduğum 74 serisi, benzer entegreler yapılmış bir kart. 48 analog kanaldan bahsediyor ama devre şemasına hızlıca bakabildiğim kadarıyla sadece 3'ünü aynı anda kullanabiliyorsunuz. O da Arduino üzerindeki ADC'ler ile, kartın üzerinde ADC yok. Ben bu kartı alacağıma breadboard'a entegreleri alıp kurmayı tercih ederdim. 74 serisi entegrelerin DIP kılıfları bulunduğundan breadboard'ta kurulabilir. Maaliyeti de 10-15 TL'yi aşmaz diye tahmin ediyorum. Bahsettiğim sinyal frekansı konusu bu kart için de geçerli, size anlattığım shift register mantığından bir farklı yapısı yok.

• arduino sanırım biraz amatör kaçıyor, pic'e başlamalıyım yavaş yavaş.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kimyasal kardeş sana önerim intel'in 8255 io entegresini kullanman.tüm ihtiyaclarını karşılar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faruk_ultras F kullanıcısına yanıt
    yine ingilizcem yetmedi araştırmaya. :) türkçe kaynak yok mu bunun hakkında
  • serdar çiçek'in ccs kitabının içinde örnek program vardı.o kitabın kaynak kodlarıda altaşın sitesinde vardı.ordan bir araştır.kod üzerinden anlayabilirsin belki.port çoğullama deyince shift register'lar falan çıkıyor.8255'in bunlardan farkı ise aynı çip üstünde hem input hem output yapıyorsun.çok zor bişeyi yoktu.i2c falanda kullanmana gerek yok hem.
    kadeşim bunlar bir yana sana nacizane tavsiyem eğer elektronik sektöründeysen ingilizce çok önemli,bir ucundan başlamalısın çünkü bir süre sonra tıkanıyorsun.emin ol iyiliğin için söylüyorum.
  • Merhaba,

Bence PIC'ın, Arduino'dan daha profesyonel bir duruşu yok. Arduino kullanmadım ama PIC ile yapacağınız birçok gömülü yazılım konularını bunla da yapabileceğinizi düşünüyorum. Buradaki gibi I/O sayısının az olması sizi PIC'e geçmeye hemen zorlamasın. Aksine bir şeyler öğrenmek istiyorsanız direkt PIC'e geçmek yerine Arduino'nun I/O sayısını arttırmaya çalıştırmak bence daha faydalı olacaktır. Ama amacınız daha çok eğlenmek amaçlı uygulamalar yapmak ise kendinizi çok zorlamamayı da düşünebilirsiniz, sizin hedeflerinize kalmış.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.