Şimdi Ara

İlaçlarımı alamıyorum! (ÇÖZÜLDÜ!) (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
183
Cevap
3
Favori
36.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
731 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: freudunpiposu

"normal insan"

Psikolojik problemleri nörolojiye indirgiyorsan ya !

Teşhis koyulacak bir durum yok, benim olduğum bakış açısı öyle sizinkiler gibi kapıdan girdiğiniz an ilaca/teşhise yönlenmez. Bazen bir tanı için yıl boyu hasta görülür. Dağılan psikotikler hariç kimseye de ilaç yazılmaz. Siz sizin ezbere, konjüktürel psikiyatristlerinize neo-liberal rekabette doktora almak için yazılmış makalelere inanabilirsiniz. O makalelerin %99'u Amerikan ekolü. 10 yıl sonra diyecekleri şey şu, aynı karbonhidratların Amerika'da Alzheimer, Obezite ve kanseri yaygınlaşmasında pay sahibi olduğu gibi ADHD denilen şeyin tedavisi bu değilmiş. Ayrıca erişiminiz varsa ADHD'nin hatta bir çok psikiyatrik bozukluğun plasebo etkisiyle de çözülebildiği, semptomların geçici olarak azaltılabildiğini gösteren "makaleler" de mevcut. Direkt kişisel algılamayın sizin düştüğünüz dine düşmesin diye diğer insanlara yazıyorum bunu.
    Acikcasi yazdiklariniz cok gulunc ve cag disi geliyor, kendiniz tecrube etmen placebo effect i var olarak kabul etmeniz de ayri bir olay. Psikolojik problem olarak adlandirdiginiz seyler nihayetinde tedavi edilmemis ADHD nin beraberinde getirdigi, hatta dogurdugu sorunlardir. ADHD yalnizca asiri enerjetik olmak veya konsantre olamamak degildir, emotional dysregulationdan, executive function ve working memory bozukluguna kadar uzaniyor. Norobiyolojik bozukluk olan bu durum, insani ofke kontrolunden tutun, sosyal iliskilerine kadar gunluk hayatinda dahi etkiliyor. Ulkemizde maalesef her konuda geri olduklari gibi, bu konudada pek ilerleme kaydedemediler. Nadir de olsa bu konuda ufkunu genisletmis psikiyatristler mevcut Yanki Yazgan, Arif Verimli gibi...Ayrica konu hakkinda hic bir nitelikli bilgi sahibi olmadan bu hastaliga sahip bireylere yaklasiminiz son derece yanlis. Yukarida arkadasi bagimli olarak nitelendirmeniz, seker hastasi bir cocugu insulin aliyor diye bagimli diye nitelendirmenizle esdeger. Tabiki de bu ilaci gerektigi surece kullanacak cunku komple tedavi edilebilen bir hastalik olmamakla birlikte, ilac kullanimi ile cogu hastanin sikayetleri yuksek oranda kayboluyor. Konu hakkinda ne ADHD ye uzmanlasmis bir psikiyatrist, ne de bir vaka olmadiginiz halde, agresif israrci yaklasiminiz degerlendirildiginde bence kor inanciniza bagimli olan sizsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EndlessAgony3 -- 4 Temmuz 2019; 14:57:58 >

• Ülseratif kolit ve crohn hastaları için salofalk granül ilacı ben de 3 aydır bulamıyorum. Eczanede yok depoda yok. Eczacılar kanser ilacı bulamayan var diyor. Hee öyleyse biz de bulamayalım gayet doğal diyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EndlessAgony3 kullanıcısına yanıt
    Semptom ayrı, hastalık ayrı. Bu farka dayanmayan ideolojik yaklaşımlar artık amerikan düşüncesi haricinde pek de yankı bulmuyor. Nörobiyoljinin indirgecemeci olduğu açık bu konuda. Tanı kriterlerine sahip çocuklarla çalıştım. Bu çocuklar sevdikleri bir şeyler bulunabilince, onlara bunu anlatma fırsatı bulunca bu semptomlardan uzaklaşıyor. ADHD diyip özdeşim kurdurup ilaç kullandırmatkatan öte bir çözüm göremiyorum ben psikiyatride. Psikiyatri bir semptom kümesini tedavi eden bir tıp bilimiyse eğer kendisi tıbba ters düşer.

Bu bir hastalık değil, semptom kümesi. Bu kümenin ardında da yapılar var. Öznelerin kurulumu ile ilgili. Nöroloji ise ancak bunun devamında gelen fizyolojik bozuklukları temsil edebiliyor.
  • EndlessAgony3 kullanıcısına yanıt
    Son kısım ile ilgili, tam da bu konuda çalışan bir psikiyatristin yanında staj yaptım. Fikirlerimi değiştiren şey de paydası büyüktür bunun.

Edit: Bu arada "kesinlikle bipolar" adlı yine bir psikiyatristin yazdığı metinde gayet güzen anlatıyor bu deskriptif psikiyatrinin nanelerini. Maalesef sağlık konusu olunca ideoljize olmak çok kolay.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freudunpiposu -- 4 Temmuz 2019; 16:0:39 >
  • Kardesim etken madde degisikligi rapor degisikligi 1er kutuya dusudur 1 aylik dozu alirsin ilk alimda
    Veya ilaca cok kucuk bir ara versen de 1 aya dusurur
    Geri kalanini 3 aylik alirsin yani heyet raporluk ilaclarin degil.
    Raporlu ilaclarini 15 gun onceden alabilirsin. Gunu gecmesin yoksa yine 1 aya dusurur ugrasirsin.
    Cunku sadece psikiyatr yazabiliyo saglik ocagi yazamiyo hastane ile ugrastirma kendini.
    Ayrica bu ilaclara sallama yapan psikolog arkadasima ithafen:
    Beyinde gerceklesen hormonlarin etkisine vucudun neden farkli tepki ettigi daha bilinmiyor. Dopamin serotonin noradrenalin 3lusunde birinin bozuklugu her seye delalet etmekte.

Psikologun isi normal adami sen normalsin deyip inandirmak
    Psikiyatrin isi hormonal eksikligi bulup duzeltecek ilaci yazmaktir.
    Psikiyatr adamin isi daha zordur daha tek kalemde agir psikolojik hastanin teshisini bulup tek ilacta cozdugunu gormedim. Ayni tip hastaya ayni ilac etki etmiyor daha nasil cozulecek o kadar etken madde var

Psikolog saniyo ki herkes normal

• quote:

Orijinalden alıntı: emrahakt

Ülseratif kolit ve crohn hastaları için salofalk granül ilacı ben de 3 aydır bulamıyorum. Eczanede yok depoda yok. Eczacılar kanser ilacı bulamayan var diyor. Hee öyleyse biz de bulamayalım gayet doğal diyorum.
    dolar arttığından beri göz damlası bulamıyorum bende. önce başka bir marka suni göz yaşı kullanıyordum o bitti piyasada bir alt markasına geçtim o da bitmiş.
  • quote:

Semptom ayrı, hastalık ayrı. Bu farka dayanmayan ideolojik yaklaşımlar artık amerikan düşüncesi haricinde pek de yankı bulmuyor. Nörobiyoljinin indirgecemeci olduğu açık bu konuda. Tanı kriterlerine sahip çocuklarla çalıştım. Bu çocuklar sevdikleri bir şeyler bulunabilince, onlara bunu anlatma fırsatı bulunca bu semptomlardan uzaklaşıyor. ADHD diyip özdeşim kurdurup ilaç kullandırmatkatan öte bir çözüm göremiyorum ben psikiyatride. Psikiyatri bir semptom kümesini tedavi eden bir tıp bilimiyse eğer kendisi tıbba ters düşer.

Bu bir hastalık değil, semptom kümesi. Bu kümenin ardında da yapılar var. Öznelerin kurulumu ile ilgili. Nöroloji ise ancak bunun devamında gelen fizyolojik bozuklukları temsil edebiliyor.
    Bahsettiginiz olay hyperfocus oluyor, bu durumda neurotypical bireylerde bulunmuyor. Norotipik bireylerin ogrenmeyi veya dikkati yoneltip orada surdurmeyi basarabilmesi icin ekstrem duygulara ihtiyaclari yok. Hem ADHD hastasi hemde Kuzey Amerikanin tip ve psikoloji konusunda gercekten ileri insanlarla calisan biri olarak soyluyorum ki her durumda cbt veya alternatif hayat stilleri bulmak mumkun degil durumun siddetine gore sekilleniyor. Elbette ki calistiginiz cocuklarda bu yaklasimlarla sikayetleri kayboluyorsa, neden ilac kullanilsin. Mild seviyedekiler ilacsiz gecirebilirler, moderate icin zorlayabilirsiniz tabiki hayat standartlarindan odun vererek veya potansiyellerini dusurerek ama durumu severe olanlar icin ilacsiz cbt cevapsiz. Yonetici islevlerin islevsizligi, calisan bellegin calismamasi, amygdalanin duygusal regulasyonu yapamamasi, surekli bir durtusel hal, ama en cok ta gecmeyen huzursuzluk bir seyden stimule olma isteginden kaynakli. Bu gibi durumlar kisilerin hayatini her durumda siddeti farkli olmak uzere inanilmaz etkiliyor. Bu sebeplerden dolayi depresyon kacinilmaz oldugu ciddi vakalar da mevcut. CBT yeterli olmadiginda, alternatife cevap vermediginde kisinin semptomlari, ilacsiz bir hayat iskenceden farkli degil. Eksiklikleri nedeniyle maalesef cakili kaldiklari full-stop adlandirilan noktadan, mevcut becerileri ile cikamiyorlar ve bunun icinde beynin ne gereksinimi varsa onun saglanmasi hayat kurtarici.

• Özet bu! Konu sahibi neresini anlamıyor bilemedim. Tek kutu almış zaten bitirince yine gittiğinde birden fazla kutu da alabilir. Düzenli kullandığı taktirde.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ariallyte

Özet bu! Konu sahibi neresini anlamıyor bilemedim. Tek kutu almış zaten bitirince yine gittiğinde birden fazla kutu da alabilir. Düzenli kullandığı taktirde.
    Tek kutu almadım, 2 kutu alabildim 1 aylık yazdırıp.

Bana tek kutu ilaç verdi konuyu açtığımda fakat 60 gün boyunca 30 adet 36mg hap verdi, yani 15 günlük ve bittiğinde de yazdırma şansım yoktu. Ben 72mg kullanıyorum zaten. Yani 1 ay için 2 kutu ilaca ihtiyacım var. Karışık oldu biraz ama şöyle söyleyeyim 4 kutu ilaç 2 aylık tedavim için gerekendi, 1 kutu verdi. Tekrar reçete yazdırıp 1 aylık ilacımı alabildim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Silent Guardian -- 4 Temmuz 2019; 20:24:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: EndlessAgony3

Bahsettiginiz olay hyperfocus oluyor, bu durumda neurotypical bireylerde bulunmuyor. Norotipik bireylerin ogrenmeyi veya dikkati yoneltip orada surdurmeyi basarabilmesi icin ekstrem duygulara ihtiyaclari yok. Hem ADHD hastasi hemde Kuzey Amerikanin tip ve psikoloji konusunda gercekten ileri insanlarla calisan biri olarak soyluyorum ki her durumda cbt veya alternatif hayat stilleri bulmak mumkun degil durumun siddetine gore sekilleniyor. Elbette ki calistiginiz cocuklarda bu yaklasimlarla sikayetleri kayboluyorsa, neden ilac kullanilsin. Mild seviyedekiler ilacsiz gecirebilirler, moderate icin zorlayabilirsiniz tabiki hayat standartlarindan odun vererek veya potansiyellerini dusurerek ama durumu severe olanlar icin ilacsiz cbt cevapsiz. Yonetici islevlerin islevsizligi, calisan bellegin calismamasi, amygdalanin duygusal regulasyonu yapamamasi, surekli bir durtusel hal, ama en cok ta gecmeyen huzursuzluk bir seyden stimule olma isteginden kaynakli. Bu gibi durumlar kisilerin hayatini her durumda siddeti farkli olmak uzere inanilmaz etkiliyor. Bu sebeplerden dolayi depresyon kacinilmaz oldugu ciddi vakalar da mevcut. CBT yeterli olmadiginda, alternatife cevap vermediginde kisinin semptomlari, ilacsiz bir hayat iskenceden farkli degil. Eksiklikleri nedeniyle maalesef cakili kaldiklari full-stop adlandirilan noktadan, mevcut becerileri ile cikamiyorlar ve bunun icinde beynin ne gereksinimi varsa onun saglanmasi hayat kurtarici.

Alıntıları Göster
    Ooo Nöropsikologum gelmiş, hoş geldiniz efenim

• arkadaşlar bazı şerefsizler ders çalışmak için bu ilaçları sakız gibi kullandığı için gerçek hastalarını görmezlikten gelmeyin. karşınızdaki insanı tanımadığınız için varsayımlarda da bulunmayın. cahillikten başka bir şey değil.

dikkat eksikliği olan arkadaşım oldu. ama çok başarılı ve zeki bir çocuktu. stresli zamanlarda daracık yurt odasında tur atar dururdu of pof diye.
    fakat bu çocuk ömrü boyu hiç ilaç almamıştı, sonrasında gitti doktora tanısı koyuldu ve benzeri ilaçlar verildi. fakat alışamadı onlara da, onlarsız devam ediyor bildiğim kadarıyla hayatına. azıcık darlanıp, gün boyu terlese de alışacaksın yapacak bir şey yok. bu hastalıklar varlar ve bazen çözümleri yok, hayat boyu sizinle beraberler. kabullenip onlara alışmak da bir çözüm mesela. herkes için farklı yani çözümler.

sonuç olarak varsayımlarda bulunmayalım. bunlar ciddi hastalıklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkest earth -- 4 Temmuz 2019; 20:43:20 >

• Post modernizme bakış için güzel bir cevap olmuş. Ancak bunu burada tartışmak zor. Neo liberal düzende gördüğünüz tiranlıklar mevcut. Bu konuda Psikanalizin ADHD denilen kümeye bakışı öncelikle özne özne incelemektir, ancak psikanalitik klinik bu öznelerin bir çoğunun dikkat/staiblite yapılarına bölerek okumak yerine arzunun devinimsel hareketini izlemekle inceler. Semptom Ötekine bir karşı çıkışı, tepkiyi temsil eder. Bu özneler de Ötekinin arzusunun boyunduruğunda bir ret mekanizması oluşturuyor. Ailesel, İdeolojik Ötekiyi reddetme girişimi. İçinde okuma/akademik hevesi olmayan insanlar, bir sınıfta hiç ilgilenmedikleri bir şeye maruz kalabilmeleri için (akademisyenlerin yazması!) uyuşturuluyor.
  • Tayyip yapsın.

• Hocam dikkat için Wellbutrin denediniz mi? Hem normal reçeteli

• quote:

Orijinalden alıntı: nano6824

Hocam dikkat için Wellbutrin denediniz mi? Hem normal reçeteli
    2-3 kutu var evde hocam işe yaramadı maalesef bende. Bir tane daha var pahalı bir ilaç Strattera sanırım, onu denemedim de yazarlar mı bilmiyorum

• Tüm forumdaşlarıma çok teşekkür ederim arkadaşlar. İhtiyacım olduğunda yanımda olmanız beni çok mutlu etti. Daha fazla öne çıkarılmasına lüzum yok sanırım. Madem popülerde sayenizde birinci sıradayız, ben de desteklenmesi gereken insanları kısa süreliğine de olsa ilk mesaja eklemeye çalışacağım. Çok teşekkürler her şey için.

• Rajeesh kullanıcısına yanıt
    Benim ilacımın muadili de yok. Geçmiş olsun kardeşim

• quote:

Ben gayet kliniğe dayalı bir şey yazıyorum. Siz allport ilkesi dahilinde hareket ediyorsunuz sadece.

Ben farmakoloji mi salladım ? Hayır. Ben gereksiz ilaç kullanımına salladım. Hatta ideolojik konumlara salladım. Fakat siz kendinizin bağımlı olduğunuzdan, doktorların hata yapabileceğin hatta bazılarının bilerek bunu yapacağından asla şüphelenmiyorsunuz. Buyrun devam eden. Sizin gibi hasta gördüm ben. Eninde sonunda indirgemecilikten vazgeçip gelen.

Ben kendim de Psikiyatriste gidiyorum, Psikolog-Psikiyatrist farkı temelinde güçlü bir çizgiye dayanmıyor. Çalışma stiline bağlı. Ben farmakoloji gördüm. İlaç yazma yetkisine bağlamanız çok ilginç. Sizin anlamadığınız şu: bir çok psikiyatristin ilaç yazmama yetkisi yok. Ancak bunları size açıklamayacağım zira okumak araştırmak yerine inandığınız şeyi tekrar tekrar doğrulatma peşindesiniz.

CB'nin de iyi olmadığını düşünüyorum, CB mi olayım bu ne gereksiz öğütlerdir. Psikolog olarak söylediklerim ayrı bir konu, konuya dair bilgimi sordunuz. Ben de açıkça bahsettim. Psikologların çoğu zaten Nucleus Acumbens çalışır, temel telkinlerle nörolojik düzenlenim gibi. Bu psikologlara da katılmıyorum. Burdan hasta alacak halim de yok. Tam Özgür Demirtaş'ın istediği kafalarsınız zira.
    Benim psikoloğum beni zorla psikiyatriste yönlendirdi içmek istemeyince artık terapi yapmayalım dedi normal mi? bu işlerden anladığın için soruyorum?

• quote:

Post modernizme bakış için güzel bir cevap olmuş. Ancak bunu burada tartışmak zor. Neo liberal düzende gördüğünüz tiranlıklar mevcut. Bu konuda Psikanalizin ADHD denilen kümeye bakışı öncelikle özne özne incelemektir, ancak psikanalitik klinik bu öznelerin bir çoğunun dikkat/staiblite yapılarına bölerek okumak yerine arzunun devinimsel hareketini izlemekle inceler. Semptom Ötekine bir karşı çıkışı, tepkiyi temsil eder. Bu özneler de Ötekinin arzusunun boyunduruğunda bir ret mekanizması oluşturuyor. Ailesel, İdeolojik Ötekiyi reddetme girişimi. İçinde okuma/akademik hevesi olmayan insanlar, bir sınıfta hiç ilgilenmedikleri bir şeye maruz kalabilmeleri için (akademisyenlerin yazması!) uyuşturuluyor.
    Bence konuyu daha da komplike etmenin anlami yok. Ayrica sizin bahsettiginiz gibi bonbon gibi bir dagitimi mevcut degil stimulantlarin, son derece dikkatli gozetiliyor ve doktorlarin cogu hasta guven saglamazsa yazma taraftari degil. Turkiye'de konulmus yanlis teshisler veya konulamamis dogru teshisler bizim genelleme yapabilmemiz icin asla yeterli degil. Okuma hevesi olup, zekasi gayet yuksek duzeyde bireylerde dahi okul tamamlayabilme gerceklesmiyor bu konuya genis acidan baktigimizda ki cesitli eksikliklerden dolayi, tavsiyem siz bu durumdan muzdarip olmadiginiz icin bu durumu asil kendi insanlarindan dinlemeniz:https://www.reddit.com/r/ADHD/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EndlessAgony3 -- 5 Temmuz 2019; 1:21:55 >

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.