Şimdi Ara

İlber Ortaylı Abartılmış Bir Balondur (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
4.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Evet bilgi yönünden zengin birisi, ama tarihçilik anlayışı ve zihniyeti olarak hâlâ 19. Yy tarihçiliğinde kalmış. Gerçi Hegel'i şarlatan olarak gören bir insandan günümüz tarihçiliği beklemek gibi bir hata yapmışım bu yazıyı yazarken olsun yine de.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eski Açık Sarı Desene

Bu popülerliği köküne kadar hakediyor hatta daha fazlasını.

net
  • Tarihciden ziyade edebiyatçı gibi davranıyor masal anlatıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir tane kitabını okuyun adamın ne kadar bilgili olduğunu ve detaylara ne kadar hakim olduğunu göreceksiniz.

Zira bu ülkede yiğit bulut ekonomist Kadir mısıroğlu tarihçi sayıldığı için bu tarz konuşanlar illa ki olacaktır

• choyrn kullanıcısına yanıt
    Karsindaki insanin anlayabilecegi kadarsindir. Sayin ilber ortayli da bunu bildiginden tv programlarina konuk oldugunda halka hitap edecek sekilde konusur.

• quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

İlber büyük tarihçi değil. Bunu da sırf ben demiyorum hocası İnalcık diyor; "İlber gezmek yerine okusaydı, büyük bir tarihçi olabilirdi" gibi bir şey diyordu.

Akademik alanda yazdığı son eserler 90lardaki bir kitapla bir iki makale. Gerisi popüler kitaplar. Aynı şeyleri farklı kapak altında basmakta üzerine yok.

Yukarıdaki Özgür Kolçak'ı örnek veren arkadaşa katılıyorum. Özgür Kolçak'ın da büyük eserleri yok ama adam kitap çeviriyor. Siz İlber'in o bilmem kaç dil bilmesine rağmen çevrilecek onca kitap varken bir kitap çevirdiğini gördünüz mü? Özgür Kolçak'ın dersini dinlemek İlber'i dinlemekten daha zevkli. Ve yukarıdaki adam haklı. Tarih sadece bilmekten ibaret bir şey değil.

UMberto Eco'nun "Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın" kitabını okuyunca bizim ülkede o Eco çapında bir adam olmadığını daha iyi idrak ettim. İlber bile değil.

Umberto Eco esasen abartılmış balondur. İlber hocanın yarısı entelektüel birikime sahip değildir. İtalyan olmanın kaymağını yemiştir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: senersongur

quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

İlber büyük tarihçi değil. Bunu da sırf ben demiyorum hocası İnalcık diyor; "İlber gezmek yerine okusaydı, büyük bir tarihçi olabilirdi" gibi bir şey diyordu.

Akademik alanda yazdığı son eserler 90lardaki bir kitapla bir iki makale. Gerisi popüler kitaplar. Aynı şeyleri farklı kapak altında basmakta üzerine yok.

Yukarıdaki Özgür Kolçak'ı örnek veren arkadaşa katılıyorum. Özgür Kolçak'ın da büyük eserleri yok ama adam kitap çeviriyor. Siz İlber'in o bilmem kaç dil bilmesine rağmen çevrilecek onca kitap varken bir kitap çevirdiğini gördünüz mü? Özgür Kolçak'ın dersini dinlemek İlber'i dinlemekten daha zevkli. Ve yukarıdaki adam haklı. Tarih sadece bilmekten ibaret bir şey değil.

UMberto Eco'nun "Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın" kitabını okuyunca bizim ülkede o Eco çapında bir adam olmadığını daha iyi idrak ettim. İlber bile değil.

Umberto Eco esasen abartılmış balondur. İlber hocanın yarısı entelektüel birikime sahip değildir. İtalyan olmanın kaymağını yemiştir.

İlber bile Umberto Eco'nun Gülün Adı romanından övgüyle bahsediyorken sen Eco'ya overrated diyebilirsin.

Ben İlber bilgisizdir demiyorum. Bak bunu bu konuya belki üçüncüye yazıyorum. Ne dediğimi anla önce ondan sonra cevap yaz. İlber çok iyi işler yapabilecekken tv tv gezip her bilip bilmediği konuda fikir beyan eden bir adam oldu. Be adam haftada bir seni tv de görmek zorunda mıyız ya? Az biraz da akademik çalışma yap da okuyalım. Ama yok hazret aynı lafları farklı kapakta basacak, onun parasıyla Paris gezecek, sonra gelip ben şuraları gezdim bizim millet gezmiyor deyip tv de ahkam kesecek.

• O zaman mustafa armağan İlber ortaylı dan. Büyüktür diyebilir miyiz hocam.Sonuçta çokca sorguluyo adam

• Haha İlber mi balon o balonsa diğerleri ne?

• Bunu diyen kişinin İlber Ortaylı kadar bilgisi olması gerekir diyen kişi inci sözlük gibi seviyenin yerler de olduğu bi platformun kurucusu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda yazarken iki hatam var;

Bir Jared Diamond Tarihçi'den çok Antropolog. Çok büyük tarihçi ve iyi bir yazar değil sadece birden fazla disiplini biraraya getirerek önemli tespitler yaptığı için önemli. Öyle birden ağzımdan çıkmış.

İkincisi İlber'e haksızlık etmişim bir konuda. Fazla akademik yayın vermese bile çeşitli akademik yayınların dizgiye gönderilmesine, çeşitli hakemli dergilerin yayına hazırlanmasında vs. emeği var. Aynı şekilde Erhan Afyoncu'nun bu yayınlar, çeviriler konusunda bir emeği var.

Ama bu emekleri onları iyi yayıncı yapar, iyi tarihçi yapmaz.

Ben bu konuda yazarken bilmişlik taslamak değildi niyetim. Ben Tarihçi değilim, belki hiçbir zamanda olmayacam. Ama kendilerine tarihçi diyen arkadaşların bilmişliği inanın çok başka seviyede. Mantıklı bir cevap veremedikleri halde sürekli üste çıkmayı seviyorlar.

Aslında genel olarak ülkemizde tarihle ilgili herkeste bu bilmişlik, her şeyi ben bilirim havaları var. İlber'i savunanlara İlber şu, şu konuda yanlış diye söyleseniz hiçbir ilim adabına yakışmayacak şekilde o dediyse doğrudur tarzı cevaplar alırsınız. Bi de üstüne bilmişliklerini taslarlar, sen kimsin de onu eleştiriyorsun derler.

Ülkemizde son zamanlarda Osmanlı'ya ilgi çoğaldı. Nedeni Osmanlı'nın gerçekten ölmesi. Artık Osmanlı tamamen yok oldu ve yerine Osmanlı diye bambaşka bir şey konuldu. Artık Osmanlı'yı anlamaya çalışmak beyhude bir çaba.

İşte cemaatten palazlanan diğer akademisyenlerde ve sağolsun iktidarın trol tarihçi olmayan tarihçileri de bu ölmüş devleti daha çok hafızalardan silmek için sürekli onu anlatıyorlar.

İlber'in hiçbir şey anlatmayan kitaplarının çok satmasının bir nedeni de bu. Yükselen Osmanlı ilgisinin(ki bu cemaat ve iktidarın siyasi amaçlarına hizmet için pompalandı) kaymağını yedi. Aynı şekilde Afyoncu her ne kadar çok fazla bilgi içeren kitap yazsa da bu ilginin kaymağını yedi ve yiyor.

Zaten ikisini de araştırırsanız kimlerle kol kola girdiklerini görürsünüz. İlber iktidara muhalif diye seviyorsunuz bu yüzden onu şişiriyorsunuz bunu da çok iyi biliyorum ama cemaat okullarını öven metinleri yazanında aynı İlber olduğunu unutmayın...

• Ne abartılması. Her kesimden insanın mutlaka dinlemesi tanışması gerekir. Cahillik diz boyu. Mesela şu video daki gibi Anadoluya daha çok tanıtılması gereken ender kişilerden birisidir. Çok saygı duyduğum şahsiyettir.
    https://www.youtube.com/watch?v=z2tF9JU_eww&spfreload=5
  • İlber ortaylıya balon diyen kişi kitaplarını okumamış, tartışmalarını, konuşmalarını dinlememiş kişidir.
  • resmen hocayı çekememezlik. hoca rahmetli olunca, ortam tarihi kendi siyasi düşünclerine göre yorumlayan gereksizlere kalıcaz. Allah bizim ömrümüzden alıp hocaya versin.
  • Serkan İnci demiş bir de

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Arkadasinizmis gibi Ilber Ilber demeniz hic yakisik almiyor. Yorumlarinizi son derece degersizlestiriyor. Bilginiz olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 7 Ekim 2017; 13:56:8 >
  • Bence İlber Ortaylı hoca'yı küçümsemek gaflettir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jonesknow

Benim bu konudan anladığım kadarıyla konuyu açan ve diğer İlber Ortaylı'ya sallayan arkadaşlar Hoca'nın bu videosu yüzünden sallıyorlar. Ben de tarih 3. sınıf öğrencisiyim ve dersine göre hocalarım İlber Hoca'dan da örnek veriyor. Her tarihçinin Yakınçağ, Ortaçağ, Eskiçağ, Cumhuriyet gibi bir alanı vardır. Yakınçağ ve cumhuriyet tarihini ilgilendiren derslerimde veya hocalarla olan sohbetimde İlber Hoca'nın ismi çok geçer. Siyasi dogmalarınıza uymayan bir söylem söyledi diye kendini kanıtlamış insanlardan nefret etmeniz, onları küçültmeye çalışmanız çok saçma.

aman canım!! şiir gibi konuşmuş hocam gene ağzına sağlık. hem tarihini hem de halkının sosyo-kültürel yapısını çok iyi biliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E19076E5A -- 10 Ekim 2017; 11:6:35 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.