Şimdi Ara

İlk 20k dışındaki mühendisler iş bulamıyor! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
8.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Takmayın bunları gençler. Çok odtü sabancı Bilkentli ile daş daş geçiyoruz mülakatlarda. Nerde okuduğunuz umrumuzda değil 2 ay sonra ne üretebileceksiniz o umrumuzda. Oturup kalkmayı biliyor musunuz kendini anlat dediğimizde hebele hübele mi diyorsunuz o umrumuzda. Halı saha yapanlar tercihimizdir. E 3 5 teknik şey soruyoruz ucundan yakalarsa bilmese bile azıcık yardımla bir fikir yürüttü mü ışığı gördük mü hayırlı olsun. Odtüden gelip public private bilmeyende gördük iot nedir dediğimizde internet of things diyeni de. Adam software tester ilanına başvurmuş developer zaten unit test yapıyor sencede ikinci bir teste gerek var mı diyoruz evet gerek yok diyor. E sizi şöyle alalım o zaman diyoruz ne diyelim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üniversite sınavında sıralama sorulan bir mülakat bilmiyorum. Eşim İK'cı. İşe yerleştirmeci. Doğrudan headhunt yapan bir firmada çalışıyor. Yani, firmalar, onun çalıştığı firma ile anlaşıyor. "Bize şu şu şu kriterlerde şöyle bir adam bul" diyor. Eşim de buluyor. İlk mülakatı da kendisi yapıyor. Hiçbir mülakatta böyle bir soru sorulduğunu duymadım.

Tübitak Fetocular tarafından ele geçirilip kevgire çevrilmeden önce işe giriş için bir kriterler dizisine bakılıyordu. Bunlardan biri üniversite mezuniyet ortalaması idi. 4 üzerinden 3'ün altını almıyordu. Böyle şeyler olabilir. Kimse sıralamaya bakmaz.

Okunan üniversiteye bakar.

-------------------

Çemişkezek mezunu iseniz, İTÜ mezunundan daha zor iş bulursunuz. Bu açıktır. Ama İTÜ'ye ilk sıradan girenle son sıradan giren arasında işveren açısından bir fark olmaz.

Türkiye'de saygın üniversiteler bellidir. "İş görür, fena değil yafs" üniversiteler de bellidir. Aklıma gelenler:

İstanbul'da
    Boğaziçi, İTÜ, İÜ, Yıldız teknik, zorlasan Marmara

Ankara'da
    ODTU, Hacettepe, Ankara, çok zorlasan Gazi

Katü, Kocaeli, 9 Eylül, Anadolu ve benzerleri var. Eh işte ile iyi arasında... Arada kalmışlarla gerçekten iyi olanlar, toplasan 20 tanedir.

Vakıf üniversitelerinden de Bilkent, Yeditepe, kısmen Başkent iyidir. Çankaya, Atılım gibi üniversiteleri yeni yeni "eh" seviyesine çekebiliriz. Çok üniversite atladım, biliyorum. Sadece konsepti anlatmaya çalışıyorum.

Bu bağlamda, Bilkent İşletme'ye burssuz girsen, üniversitede iyi öğrenci olsan, iyi bir liseden mezunsan, doğal olarak çift dil avantajın olacaktır. Sıradan bir lise sonrası ODTU işletme mezunu bir gence iş hayatında basma olasılığın daha yüksek olabilir. Bilkent işletmenin akreditasyon sıralamasında ODTU'nün önünde olduğu gerçeği var... Ama bu demek değil ki, Kocaeli mezunu çok geride. Kaldı işsiz... Yok öyle bir şey... Sen ne yaptın okurken, kendini ne kadar geliştirdin, ne kadar deneyim elde ettin, iletişim becerin nasıl? Bunlar da çok önemli.

Üniversite'nin bilinirliği, saygınlığı düştükçe, şu ihtimal artıyor: İşverene 3000 başvuru gelmişse, adam onu elemek için mecburen "şu şu şu üniversiteler olsun, ingilizce bilsin, zart zurt bari" diyor. Hiçbir İK'cı 3000 CV açıp okumuyor. Bu da hayatın gerçeği.

Mühendislik karışık. Bazı iş alanlarında Bilkentliyi tercih edebilirler, ama Tai, Aselsan falan gibi firmalar ODTU'lüyü tercih eder. İş hayatında yaptıkları seçimlere göre de kimin öne geçeceği belli olur... Ben Bilkent mezunuyum, mühendislik okuyacak olsam, Bilkent bursluyu da, ODTU'yü de kazanmışsam, ODTU'ye giderdim. Aynısını işletme için diyemeyeceğim.

--------------------

Kısaca, iyi üniversiteler belli. Buralardan belli bir birikim ile, vasat üstü bir ortalama ile çıkarsanız, üniversite hayatınızı da ot gibi geçirmezseniz, staj falan yaparsanız, aynı zamanda da sosyal olursanız, aynı zamanda da en az iki yabancı diliniz iyi olursa, bir sorun yaşamayacağınız garantidir. Öyle ya da böyle iş de bulursunuz, kariyer de yaparsınız.

"Eh" lerle iyileri toplasak, 25 üniversite eder. O da zorlasak. Gerisine üniversite gözü ile bakmamak lazım.

--------------------

Aslında Türkiye'nin hedefi iyilerin sayısını 25'e yükseltip, ehlerin sayısını da 25 civarına ulaştırmak olmalı. Geri kalan kabaca 75 üniversiteyi ise, Türkiye'nin en büyük açığı olan teknik ara eleman yetiştirme, mesleğe adam yetiştirme işlerine özelleşen MYO vari okullara çevirmek olmalıdır.

Hatta, iyi okulların en iyi bölümleri "yıldız bölüm" seçilmeli. Bu bölümlerin ana amacı o alana bilim adamı yetiştirmek olmalı. Bütçeleri de geniş tutulmalı. Bu yıldız bölümlere sahip iyi üniversiteleri daha da sivriltmek hedeflenmeli. Bunların dışında kalanlar bildiğin, normal üniversite olmalı. Bunların da dışında kalan kabaca 75 tanesine de artık üniversite demişsin, titrini geri alamazsın, bölümleri mesleğe adam yetiştirecek şekilde yeniden yapılandırılmalı, "meslek üniversitesi" falan gibi sıkış bir ünvan verilmeli. Bu üniversitelerin alanlarındaki iş kollarından firmalarla çok sıkı bağları olmalı. Öğrencilerinin sahada deneyim kazanması da garanti altına alınmalı.

Türkiye'nin 125 üniversiteden her yıl mezun olan yüzbinlerce üniversite mezununa ihtiyacı olmadığı açıktır. Bu okullardan mezun olanlar, iş bulamıyor, bulduğunda da "ben bunun için mi okudum?" diyor. O çocuk da haklı. Sonunda da mutsuz oluyor. Ama aynı çocuk teknik myo'dan çıksa, iş de bulacak, mutlu da olacak belki...

Gençleri üniversite enflasyonunda boğmak gerçekten yazık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 20 Ağustos 2018; 2:14:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: road35

Takmayın bunları gençler. Çok odtü sabancı Bilkentli ile daş daş geçiyoruz mülakatlarda. Nerde okuduğunuz umrumuzda değil 2 ay sonra ne üretebileceksiniz o umrumuzda. Oturup kalkmayı biliyor musunuz kendini anlat dediğimizde hebele hübele mi diyorsunuz o umrumuzda. Halı saha yapanlar tercihimizdir. E 3 5 teknik şey soruyoruz ucundan yakalarsa bilmese bile azıcık yardımla bir fikir yürüttü mü ışığı gördük mü hayırlı olsun. Odtüden gelip public private bilmeyende gördük iot nedir dediğimizde internet of things diyeni de. Adam software tester ilanına başvurmuş developer zaten unit test yapıyor sencede ikinci bir teste gerek var mı diyoruz evet gerek yok diyor. E sizi şöyle alalım o zaman diyoruz ne diyelim
    Arkadaş da çok güzel özetlemiş. Yatkınlık, beceri ve iletişim bazlı yerleştirme. Kendisine biçilen işi iyi yapacak mı? Buna ek olarak bana bir şey katabilir mi?

Mülakatta tek ölçen işveren de değildir. Çalışan adayı olarak siz de işvereni ölçersiniz. Bunun iki taraflı bir süreç olduğunu da unutmamak lazım. Belki siz karşı tarafı sevmeyeceksiniz veya yeterli görmeyeceksiniz... Bunu da unutmayın.

Bizim hatunun çok oldu mülakata gidip, "Bunlardan bir cacık olmaz" deyip çıktığı...

• Ha, bu arada geyiğe katılayım:

2003'de 32.000'den Ankara işletme falan tutmasına rağmen, 35 puanımı yaktım Bilkent işletme yazdım. Hayvanlar gibi yüksek Toefl puanları falan sayesinde aile şirketinde paspas olarak çalışmaktayım. Aile şirketi olmasa yanmıştım, sayelerinde ÖSO'dan yırttım.
  • O kıl payı giriyorum iş bulacağım demek
  • road35 R kullanıcısına yanıt
    Hocam 4 yıl sonra enerji mühendisine ihtiyacınız olursa bana kontenjan açar mısınız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Hocam ben enerji sistemleri mühendisliği okumak istiyorum. Yıllarca "kendini geliştir" ile büyüdük. Nedir bu kendini geliştirmek biraz açar mısınız? Bir mühendis kendini nasıl geliştirir? Her mühendislik dalı için ayrı bir geliştirme metodu mu var? Eh işte dediğiniz Gazi üniversitesinde okumak istiyorum bu bölümü ama bitirdikten sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Bu forumdaki çoğu kişiyi gelecek kaygısından kendini bitirdi. Bize biraz yardımcı olursanız çok sevinirim.

• Bu forumda nasıl konu açıyoruz biri söyleyebilir mi artıkk ??

• quote:

Orijinalden alıntı: Angry Man

Hocam ben enerji sistemleri mühendisliği okumak istiyorum. Yıllarca "kendini geliştir" ile büyüdük. Nedir bu kendini geliştirmek biraz açar mısınız? Bir mühendis kendini nasıl geliştirir? Her mühendislik dalı için ayrı bir geliştirme metodu mu var? Eh işte dediğiniz Gazi üniversitesinde okumak istiyorum bu bölümü ama bitirdikten sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Bu forumdaki çoğu kişiyi gelecek kaygısından kendini bitirdi. Bize biraz yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Okuyacagin bölüm biraz daha belli bir alana özelleşen bir bölüm. Bu, eğer bu alanda çalışmayı istiyorsan daha iyi bir şey.

Kendini geliştirmekten kasıt şu:

1) Okuduğunuz bölümle ilgili yerlerde, farklı bölümlerde stajlar yapmak... Hem deneyim olur, hem de okuduğunuz bölümle ilgili alanlarda neyi sevip neyi sevmediginizi öğrenir, sevdiğiniz alana doğru uzmanlasacak seçmeli dersleri alır veya master yaparsınız.

2) Yabancı dil çok çok önemli. Çok iyi derecede İngilizce şart. İkinci bir yabancı dil de bir avantajdır. İnşaat ve enerji konusunda, Rusça'nin ciddi avantajı olacaktır. Almanca, Fransızca falan tirt. Çünkü ne Almanya'da, ne Fransa'da İngilizce bilmeyen kalmadı. Fransizca, bir grup Afrika ülkesinde işe yarayabilir. Almanca ise külliyen ziyan. Bende var, bir işe yaramıyor. Almanlarla da İngilizce konuşuyor ve yazisiyorum.

3) ödevler ve grup projelerinde "yapayım bitsin"den ziyade enteresan araştırma konuları bulmak elbet işe yarar.

4) okulun sağladığı sosyal imkanlardan sonuna kadar faydalanmali. Kulüpler falan bir "network" geliştirmek için biçilmiş kaftan.

5) ot olmamak lazım. Çeşitli hobiler, ilgi alanlarıniz olsun. Gelecekte işe yaradığını göreceksiniz. Bir de, işe yaramasa da, gelecekte stresle mücadele için çok işinize yarar ve emekliliginizde de bir uğraş olur.

• road35 R kullanıcısına yanıt
    Merak ettim. Sizin sorduğunuz iot nedir? Input/output test mi?
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Kısacası üniversiteyi boş geçirmeyin diyorsunuz. Bunun içinde iyi bir şehir ve iyi bir üniversite şart. Umarım hedeflediğim yerlere gelirim. Bölüm biraz riskli ama enerji bitmez bir ihtiyaç. Umarım paçavra gibi kenara atılmayız.

• Angry Man kullanıcısına yanıt
    Hedef nedir hocam ?

• Mstfkrkc M kullanıcısına yanıt
    Nasip olursa Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bekliyorum. 112k ile almış geçen sene ama puanı düşüyor her yıl. 137k gerilerse orası geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Peterrgriffenn

Tatmin edici bir sıralama değilse konuşmayı biririp güveliği çağırıyordan sonrasını okumadım
    Aynisi benim icin de gecerli yorumlara gectim sonra

• Bilmeyenler için son up

• *

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ribas0 -- 30 Ağustos 2020; 20:19:15 >
  • Ribas0 kullanıcısına yanıt
    Ilk 20k ya giremezsek ne yapalim hocam? Depresyona mi girelim?

• Adam troll arkadaşlar inanıp ciddi ciddi yorum yapan var inanamıyorum size

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.