Şimdi Ara

İlk HD kamera ile çekilen film Vidocq mu Starwars bölüm 2 mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle, “Vidocq”un HD kamerayla çekilmesi, Sony’nin saniyede 24 kare progresif tarama yapabilen ilk HD kamerası HDWF 900’ü geliştirmesi ve bu kamera etrafında bir proje oluşturmasına dayanıyor. Bu noktada “Vidocq”un dijital sinemanın kapitalizmin yeni bir miti olduğunu iddia edenleri destekler bir tarafı var. Hatta öyle ki Pitof’la George Lucas arasında bu kamerayı ilk kez kullanma konusunda bir rekabet yaşandı. Bazı çevrelerde, Star Wars’un ikinci bölümünü HD kamerayla çekeceğini duyuran Lucas’ın, Fransa’da adının bile bilmediği bir yönetmenin ilk filmini bu kamerayla çekeceğini öğrendiğinde, Sony’ye bu filmin çekimlerini engellemek için baskı yaptığı bile söyleniyor.

Tamamı dijital kamera ile çekilen ilk iki film Vidocq ve Starwars bölüm 2. Peki hangisi daha önce çekildi bilgisi olan var mı?

• Hangisi önce çekildi bilmiyorum ama eğer analog çekilseydi gelecek bir kaç sene içinde çok daha yüksek çözünürlükler piyasaya çıkıtğında filmin orijinalini o çözünürlüğe getirebilirdik yüksek tarama ile. Fakat bu dijital çekilen ilk filmlerin çözünürlüğü çok sınırlı, sadece 1080p ki 30" bir LCD monitörün bile çözünürlüğü daha yüksek. Ayrıca Casio nun kompakt dijital makinesi bile daha fazla çözünürlükte daha fazla kare verebiliyor. Gerçi tabii ki lens kalitesi ve sensör boyutu yetersiz ama resim boyutu ve hzıı daha iyi. Ayrıca fiyatı da 200 kat kadar daga ucuz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Resident

Hangisi önce çekildi bilmiyorum ama eğer analog çekilseydi gelecek bir kaç sene içinde çok daha yüksek çözünürlükler piyasaya çıkıtğında filmin orijinalini o çözünürlüğe getirebilirdik yüksek tarama ile. Fakat bu dijital çekilen ilk filmlerin çözünürlüğü çok sınırlı, sadece 1080p ki 30" bir LCD monitörün bile çözünürlüğü daha yüksek. Ayrıca Casio nun kompakt dijital makinesi bile daha fazla çözünürlükte daha fazla kare verebiliyor. Gerçi tabii ki lens kalitesi ve sensör boyutu yetersiz ama resim boyutu ve hzıı daha iyi. Ayrıca fiyatı da 200 kat kadar daga ucuz.

Standart filmli kamera ile çekim yaparken elinde bulanık bir görüntü varsa bunu 30M çözünürlükte de tarama yapsan bulanık, yine bulanık olur. Demek istediğim kimyasal olarak da film şeritlerinin bir sınırı var. Sonsuz çözünürlükte de tarasan 25~30Mpiksek civarının üstüne çıkmak sonradan mümkün olmuyor.

İkincisi, god father'ı hd olarak piyasaya sürmek için arşivdeki film şeridindeki kareleri yüksek çözünürlüklü taramak yeterli.

Yine filmlerde özel efect uygulama problemi var. Bildiğin gibi film şeridi yüksek çözünürlükte taranıp, milyon dolarlık özel efektler uygulanıp tekrar film şeridine basılıyor, ardından sinemalara dağıtılıyor.

HD kamera ile çektiğin zaman özel efekt uygulamak için tarama yapmana gerek kalmıyor. Zaman kazandırıyor.

Şimdi diyelim ki analog çekilen starwars I filmini 25000p olarak 10 yıl sonra piyasaya çıkaracağız. Taradık, elimizde 25000p lik dijital görüntü var. Tutup bunu film diye satamazsın. Yıllar önceki özel efektleri aynı şekilde uygulamak zorundasın. Bu da mümkün olmayacaktır. 10 yıl sonra ne piyasaya sürebiliriz o zaman? Elimizde bulunan, dijital efekt uygulanmış en yüksek çözünürlüklü kayıtlar piyasaya sürülebilir.

• ilk olarak Vidcocq Sony digital HDW-F900 1080p 24 fps ile çekilmiş.1 yıl sonra ise StarWars Ep.II Sony HDW-F900 kamera ve Panavision Primo Digital Prime and Zoom Lenses kullanarak 24-frame High-Definition Progressive Scan kamera ile çekim yapmış.

aynı gibi bişey,StarWars daha iyi lensler ve ekipmanlar kullanmış.Ee birisi StarWars diğeri Vidocq o kadar ekipman farkı olsun :D
    imdb
  • quote:

Orjinalden alıntı: kalpakci

quote:

Hangisi önce çekildi bilmiyorum ama eğer analog çekilseydi gelecek bir kaç sene içinde çok daha yüksek çözünürlükler piyasaya çıkıtğında filmin orijinalini o çözünürlüğe getirebilirdik yüksek tarama ile. Fakat bu dijital çekilen ilk filmlerin çözünürlüğü çok sınırlı, sadece 1080p ki 30" bir LCD monitörün bile çözünürlüğü daha yüksek. Ayrıca Casio nun kompakt dijital makinesi bile daha fazla çözünürlükte daha fazla kare verebiliyor. Gerçi tabii ki lens kalitesi ve sensör boyutu yetersiz ama resim boyutu ve hzıı daha iyi. Ayrıca fiyatı da 200 kat kadar daga ucuz.

Standart filmli kamera ile çekim yaparken elinde bulanık bir görüntü varsa bunu 30M çözünürlükte de tarama yapsan bulanık, yine bulanık olur. Demek istediğim kimyasal olarak da film şeritlerinin bir sınırı var. Sonsuz çözünürlükte de tarasan 25~30Mpiksek civarının üstüne çıkmak sonradan mümkün olmuyor.

İkincisi, god father'ı hd olarak piyasaya sürmek için arşivdeki film şeridindeki kareleri yüksek çözünürlüklü taramak yeterli.

Yine filmlerde özel efect uygulama problemi var. Bildiğin gibi film şeridi yüksek çözünürlükte taranıp, milyon dolarlık özel efektler uygulanıp tekrar film şeridine basılıyor, ardından sinemalara dağıtılıyor.

HD kamera ile çektiğin zaman özel efekt uygulamak için tarama yapmana gerek kalmıyor. Zaman kazandırıyor.

Şimdi diyelim ki analog çekilen starwars I filmini 25000p olarak 10 yıl sonra piyasaya çıkaracağız. Taradık, elimizde 25000p lik dijital görüntü var. Tutup bunu film diye satamazsın. Yıllar önceki özel efektleri aynı şekilde uygulamak zorundasın. Bu da mümkün olmayacaktır. 10 yıl sonra ne piyasaya sürebiliriz o zaman? Elimizde bulunan, dijital efekt uygulanmış en yüksek çözünürlüklü kayıtlar piyasaya sürülebilir.

Taramak sorun değil de efekti taradıktan sonra istediğin kazadr vereibilirsin dijital ortamda. SOnra bunu filme basmak demişsin de dijital da çeksen yine filme baıyorsun. Demek ki analog çekmenin sadece tarama fazlalığı var ki bu işlem 1 gün bile sürmüyor. Ayrıca bulanık çekilen analog bulanık taranacaktır da bulanık çekilen dijital de bulanık olacaktır. Yani dijitale taranmış film her halukarda dijital çekilmiş olanla aynı özelliğe kavuşacak zaten. Avantajı da yüksek çöznürlüğe de çıkılabilmesi. Ama dersen ki 16 mp dijital mi , analog mu tabii ki dijital derim. Şimdilik analog arşiv amaçlı daha mantıklı, ama geler geçer bir film olarak düşünüylüyorsa dijital çekersin en fazla blurayde 1080p verirsin öyle kalır.

• ilk kez öğrendim bu bilgileri. tşkler paylaşım için.

bu arada vidocq güzel film. imdb de fazla oy almamış ama atmosferi ve hikayesi iyi.
  • quote:

Taramak sorun değil de efekti taradıktan sonra istediğin kazadr vereibilirsin dijital ortamda.

Benim de üzerinde durduğum nokta bu. Bundan 20 yıl sonraya gidelim. Senden analog olarak çekilmiş matrix filminin 25000p versiyonunu istiyorum. Analog filmi taradın peki sonra...

Sen gidip 90'lı yılların ekipmanı, aynı özel efekt ekibi ile aynı efektleri yapmalısın ki film aynı matrix olsun.

Burdan varmaya çalıştığım, dijital de çeksen, analog da çeksen sonuçta gelecek yıllarda efektler uygulandıktan sonraki dijital matrix kopyası çoğaltılacak, tekrar analog film taranmayacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dediğin tabii ki de doğru ama benim dediğim eğer ilk çekimi analog yapıp taramayı diyelim ki 16 mp yapıp öyle de saklayabiliriz. İlk çekimi 1080p yaparsak seneler sonra süper
    efektli ama günümüz VCD kalitesine benzer bir filmimiz kalmış olur çözünürlük yetmemesinden dolayı. Bir nevi ilk başta mp3 saklamak gibi oluyor ses kaydını.
  • quote:

Orjinalden alıntı: caprinx

ilk kez öğrendim bu bilgileri. tşkler paylaşım için.

bu arada vidocq güzel film. imdb de fazla oy almamış ama atmosferi ve hikayesi iyi.

İlginç bir konusu ve özel efektleri var evet.

quote:

Dediğin tabii ki de doğru ama benim dediğim eğer ilk çekimi analog yapıp taramayı diyelim ki 16 mp yapıp öyle de saklayabiliriz. İlk çekimi 1080p yaparsak seneler sonra süper
    efektli ama günümüz VCD kalitesine benzer bir filmimiz kalmış olur çözünürlük yetmemesinden dolayı. Bir nevi ilk başta mp3 saklamak gibi oluyor ses kaydını.

İlk çekim için 1080p tabiki düşük. Vidocq bildiğin gibi düşük bütçeli bir film. Daha yüksek çözünürlüklü bir kamera ile çekim yapılabilir. Yönetmenlere büyük kolaylık sağladığı için arkasında duruyorum.

• Orta format sensörü ile şöyle 8MP 24 kare çekseler yeterli.
  • quote:

Orta format sensörü ile şöyle 8MP 24 kare çekseler yeterli.

24 kare çekerlerse slow motion nasıl yapacaklar? Bir de merak ettiğim 24 kare çekilen filmi NTSC standardında 29 kareye nasıl çıkartıyorlar?
  • Ama star wars kamerası da 30 kare çekiyor. Onu nasıl slow motion yapmışlar ? Aslında ilginç bir konuya değindin.
  • quote:

Ama star wars kamerası da 30 kare çekiyor. Onu nasıl slow motion yapmışlar ? Aslında ilginç bir konuya değindin.

Demek ki gerçek dışı nesneler slow motion olabiliyor star wars da. Oyuncuları 30 kare ile çekiyorlarsa, filmde insan gözüken hiç bir yerde slow motion olmaması gerekir.
  • Ben de böyle düşündüm malum bazı sahnelerde insanlar full animasyon ve hareketler çok komik oluyor o kısımları zaten istersen 1000fps render etsek al sana super slow motion
  • quote:

Ben de böyle düşündüm malum bazı sahnelerde insanlar full animasyon ve hareketler çok komik oluyor o kısımları zaten istersen 1000fps render etsek al sana super slow motion

3.filmdeki devasa uzay sahnesinde uzay gemilerinin pencerelerinde insan gözüküyor ve komikten çok gerçek geliyor insana. Sen Starwars'u Hulk ile karıştırdın galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalpakci -- 8 Ekim 2008; 21:16:27 >
  • hareketler çok komik oluyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.