Merhaba, Illustrator CS6 kullanıyorum. Teknik çizim yapmaktayım bir projem için. Parçalar oldukça girintili çıkıntılı ve bazı köşeler tam 90 derece bazılarında 1mm radius vermem gerekli. Mesela bir dikdörtgenin iki köşesi 90 derece iken diğer 2 köşesini 1mm radiuslu yapmam gerek. Direk radiuslü dikdörtgen işimi görmüyor. Hatta sadece line komutu kullanarak çizidiğim şekilde oluşan köşelerden istediklerime radius vermem gerekiyor. Bunun bir yöntemi var mıdır? Yani noktayı seçeyim 1mm radius ver diyeyim versin. ya da buna benzer bir yöntem. teşekkürler.
quote:
Orijinalden alıntı: kaaann
Merhaba, Illustrator CS6 kullanıyorum. Teknik çizim yapmaktayım bir projem için. Parçalar oldukça girintili çıkıntılı ve bazı köşeler tam 90 derece bazılarında 1mm radius vermem gerekli. Mesela bir dikdörtgenin iki köşesi 90 derece iken diğer 2 köşesini 1mm radiuslu yapmam gerek. Direk radiuslü dikdörtgen işimi görmüyor. Hatta sadece line komutu kullanarak çizidiğim şekilde oluşan köşelerden istediklerime radius vermem gerekiyor. Bunun bir yöntemi var mıdır? Yani noktayı seçeyim 1mm radius ver diyeyim versin. ya da buna benzer bir yöntem. teşekkürler.
İllustratorde hala bu iş için direkt bir özellik yok. Her köşeye aynı anda tek radius verebilirsin.
Ha sen nasıl yapıyorsun dersen illa da bunu ai'de yapmam gerekiyorsa farklı vektörler çiziyorum köşelerine farklı c. radiuslar verip sonra bunları expandlayıp birleştiriyorum. El alışınca bi 15 - 20 sn sürecek bir işlem. ücretsiz pluginlerini adobe sitesinde bulabilirsin. mesela:http://theitbros.com/adobe-illustrator-cs6-round-one-corner/
Birde makas aracılığıyla köşelere tıklayıp (kesip) istediğin gibi radius vereip tekrar birleştirme yöntemi var. Yada elle pathlerle oynama gibi zahmetli bir yöntemi de seçebilirsin.
Not: Bu işlem indesignde tek araçla kolaylıkla yapılabiliyor. Her zaman dediğim gibi ai mükemmel ama bir o kadar da ağır ve kulağı tersten gösteren yapısı var.
cevap için çok teşekkürler. teknik çizim olduğu için simetri çok önemli. elle path olarak radius işi riskli o yüzden. kendimce bulduğum yöntem de sizin söylediğiniz gibi. istedğim radiuste bir dikdötgen çiziyorum. onun köşesini alıp kendi çizimimdeki köşeye kouyorum. makas ve join komutlarını kullanıyorum. ancak kullağı düzden nasıl gösteririm onu öğrenmek istemiştim ki AI sağolsun kulağı illa arkadan göstermeye devam ediyorum
diğer tavsiye ve bilgiler için de çok teşekkür ederim
feylosoft
kullanıcısına yanıt
Hocam logo tasarımı için hangi programı tavsiye edersiniz. Freehand MX'de başlangıç seviyesinde logo yapmışlıgım var ancak şuan unuttum. Yeniden başlayacağım, illustrator mu freehandmi tavsiye edersiniz. Küçük çaplı bir işletmemiz için logo yapmayı düşünüyorum.
Dostum yazılım hiç mühim değil bence aklınızdakileri bir kağıda not alın ve bir tasarımcıya brief olarak verin işinizi yaptırın. Bunun maliyeti size çok ise işlerinizi bastıracağınız matbaa çok küçük bir gider karşılığında bu işi de yapar hatta hiç para almayabilir. Freehand, illustrator, corel gibi yazılımlarda teknik olarak logo yapılır ama önemli olan logonun kendisi.
gerçi konunun açıldığı tarih bir hayli eski ama bu sorun için çözüm aşağıda; illustrator'un sevmediğim özelliklerinden birisiydi. Corel'de yapılması kolaydı ama böyle her köşe'nin düzeltilmesi için çok uğraşılıyordu.
Şu anda Live Corners özelliği var, bu rahatça yapılabiliyor. İlgilenenler yeni sürümlerdeki bu özelliği update yaparak elde edebilir.