Şimdi Ara

İncelemem: Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N5105) (Turkcell kontratlı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
6.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hepinize merhaba arkadaşlar, daha önce Samsung Galaxy Note 1 (N7000) e yazdığım gibi basit, anlamadığımız ve bizim gibi normal kullanıcılar için önemi olmayan saçma terimlerden ve özelliklerden uzak bir inceleme yazacağım elimden geldiği kadar. Böyle incelemelerin hala eksikliğini çekiyoruz maalesef. Ayrıca alım aşamalarımı ve nedenlerimi de kısaca yazacağım.-

Öncelikle, Galaxy Note 1'i bıraktım. İlk Android telefonum, ilk göz ağrım, hala da çok severim, pil dışında incelememde yazdığım her şey hala geçerlidir, ama bıraktım. Hızında azalma ve performansta takılmalar vardı, ama, fabrika reset sonrası telefon gayet eski hızına döndü, bu yüzden bırakma nedenim bu değil; ekranı hala ve hala şahane, dolayısıyla bu da sebep değil, malzeme kalitesi; klasik Samsung, kenarındaki metal görünümlü çerçeve soyulmuştu, ben de zımparaladım ve telefon bembeyaz oldu :), ama malzeme durumu biraz etki etti. Bu kadar heyecandan sonra, işte asıl bırakma nedenim: bıktım abi! :) Şarjı ilk zamanlar şahane olan telefonumun aslında diğer akıllı telefonlar gibi olduğunu, ve uygulama sayısı arttıkça, o çok övdüğüm şarj durumunun pek de öyle olmadığını gördüm. (Aldığım ve orjinal sandığım yedek pil de çöp çıktı!) Hem tablet, hem telefon iyi, güzel ama, bu cihazlar hem uygulamaları hem de gsm şebekesine olan bağlılığı kaldıramıyorlar pil olarak. Ben son zamanlarda Note telefonumu tablet olarak kullanıp yanında da e63 taşıyordum. Sonra dedim ki, tablet alayım, bir de klasik telefon! Çok aradım; tablet z, ipad vb... Ama birinin ekranı güzel, diğerinin şekli güzel, diğeri güçlü, diğerinde otg desteği yok, diğerinde kamera yok vs. ama cık, olmadı, beğenemedim. Samsung'a bakmadım açıkçası, galaxy 10.1'i gördüm, ekranı facia! Samsung'u artık sevmiyorum. Yine de efendiliktir; kabul ettim ki, gereksinimleri cihazlarına cimrilik etmeden yerleştiren de bir tek Samsung var. Gittim, telefoncu bir abimin tavsiyesiyle Samsung K5610s aldım. 3 Gün oldu, 5 kademeli şarj daha 1 kademe azaldı, o da bu akşam! Böyleydi eskiden yahu! Ne güzel! 5 mp kamerası ve flaşı, radyosu, müzik çaları, canavar gibi sesi, bitmeyen şarjı, numeratik klavyesi.. şahane! Bir tek Whatsapp yok, ama onu da tablette kullanırım! Neyse konuya girelim artık; ben bu Samsung Galaxy Note 8.0'ı gördüm, baktım, ele çok rahat oturuyor, ekranında pikseller sayılmıyor, güçlü cihaz, şarjı güzel, kalemi var; ben sadece bunlara bakıp gittim, Turkcell'den aldım. Kullandığım kadarıyla artı eksileri kısaca şöyledir efendim:
    +
    Hafif

elde çok rahat duruyor, bir tablet bilgisayar için ne çok iri, ne çok küçük (benim ellerim biraz iridir bu arada, küçük elleriniz varsa tek elde tutamayabilirsiniz)

ses seviyesi inanılmaz güzel, inletiyor, çift hoparlörü olduğunu alınca keşfettim, film, müzik derken harici hoparlörlere bağlamıyorum bile, üstelik titreşimi de var :) hatta en iyi özelliğinin sesi olduğunu söyleyeyim bana göre, alarma müzik atadım, fena çalıyor sabahın köründe :)

şarj bitmiyor öyle yarım günde falan, ağır oyunları oyna, internet, bluetooth kulaklıkla müzik derken sabahtan akşama benim en yoğun kullanımımla (tahmini olarak 9-10 saat, gps açık, ekran parlaklığı yarıda, arada hot spot açtım toplasan 40 dakika) %26'ya düşürdüm. Tabi eminim ki zamanla azalacaktır, ilk Note aldığım zamanki gibi gaza gelmiyorum, yine de GSM şebekesine tamamen bağlı olmadığından ve telefon için telefonumu kullandığımdan umutluyum.

ekranı güzel, parlak baya, güneş altında ortalama performansı var. Ekranı, muadili bir çok tabletten daha iyi.

asphalt 8, nfs most wanted oynadım, hızlı yüklendi, hiç takılmadı.

İnternet hızı şahane geldi bana, ipad sanırım daha iyidir ama bilemiyorum. wireless çok iyi çekiyor. modemle odamın arası 8 metre kadar, yarım duvar ve bir kapı var, 3'te 2 çekiyor.

ön kamerayı denemedim, arka kamera gayet yeterli, net, ama loş ışıkta çekmek isterseniz ama flaşı yok, haberiniz olsun.

otg kablo ile bluetooth mouse & klavye taktım, çok rahat! oyun kolu henüz almadım, deneyeceğim. exfat formatlı flash belleğimi (16gb) 2 saniyede gördü, içinden 1080p film açtım, izledim, dosya aldım, kopyaladım, aklınıza ne gelirse yaptım yani. Torrent de kullanıyorum bu arada...

mesaj alıp mesaj gönderebiliyorum, ama telefon özelliği yok (bence iyi ki yok), daha doğrusu Türkiye'de satılan modellerde yok, başka ülkenin romunu yükleyerek kullanabiliyormuşuz bu arada, sanırım vergi sebebiyle burada çalışmıyor.

hafıza kartı takabiliyorum.

S-pen zaten eğlenceli, bu tablette çok daha eğlenceli!

kapasitif tuşları fiziksel tuşa yakın, yan tutarken yanlışlıkla geri tuşuna basma ihtimali daha az.

-

Kılıf bulamadım, henüz gelmemiş, bir-bir buçuk aya kadar gelecekmiş.

Flaşı yok.

Şekil, görünüm olarak da Samsung telefonların büyüğü işte, tasarım falan uğraşmıyor bu adamlar! Ve hala mı plastik hakim bey, bu da mı plastik be!

Pahalı! Daha ucuz olmalı bu cihaz bana göre.

Vallahi, hem yeni aldığım için, hem de pek bir sorunla karşılaşmadığım için - kısmına bir şey yazamadım başka, düşündüm, ama yazamadım. Gördüğüm gibi buraya yazarım ama hemen, affetmem!

Dokunmatik hassasiyeti konusunda bir şüpheniz olmasın. Kalemin hassasiyeti konusunda da hiç olmasın. istediğiniz filmi izler, oyunu oynarsınız, gücü yeterli. Sesi fazla fazla yeterli, hani bu tür cihazlarda beklemediğimiz, alışık olmadığımız şekilde... Benim gibi tablet arayan herkese tavsiye ederim, çünkü ekranın full hd olmasını ele alalım mesela, (ipad retina konu dışı) mevcut görüntü işlemcilerinin performansları belli, piksel yoğunluğu arttıkça takılmalar da artıyor, benim, o görür görmez aşık olduğum, tablet Z'yi almama sebebim bu mesela. Ipad mini'yi hem işletim sistemi (ios kullandım senelerce, biliyorum) hem de halihazırdaki retina ekranın olmaması sebebiyle beğenmedim. Nexus 7 (1. nesil)'yi, hem kamerasının olmayışından, hem de otg desteğinden yoksun oluşundan beğenmedim. 2. neslini de bekleyemem, herhalde bir dahaki senenin sonunda gelir :) Samsung'un 10 inçlik tabletlerinde, ipad minide olduğu gibi piksel saydım. Iphone 3gs ekranının aynısı bence onlar. Diğer baktığım tabletlerde de benzer konulardan sorunlar buldum kendime göre. Samsung'u sevmiyorum. Antipatim var artık, istesem de istemesem de. Ama Galaxy Note 8.0 iyiymiş, aldım yani, daha ne diyeyim. Klasik telefon alıp bir de orta boylu bir tablet almak sanırım doğru oldu. Her ikisinden de maximum performansı alabiliyorum böylece. Aman şarj, aman telefon falan demekten gına gelmişti.

Whatsapp yüklemek istediğimde Play Store da ''cihazınız uyumlu değildir'' yazıyor. Ama Pc'den apk dosyasını indirip kurdum, oldu. Cihazla birlikte gelen Turkcell data hattının numarası üzerinden kullanabiliyorum. Viber'ı asıl telefon hattımın numarasını yazarak aktif hale getirdim. Tablet ile Play Store içinde uygulama aradığınızda 'uyumlu değildir' mesajıyla karşılaşabiliyorsunuz bazı uygulamalarda ama internetten arayın, apk dosyalarıyla yüklenebiliyor çünkü. Merak ettiklerinizi sorun, elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım, bilgi paylaşımı yapalım, forum şenlensin arkadaşlar. :) Saygılarımla.

(Her yeni tecrübe ettiğim durumu zaman içinde buraya yazacağım).

Ek: Dakika 1, gol 1 :) Ama sorun mu değil mi anlamadım. Viber ile konuşurken Jabra marka bluetooth kulaklığımı kullanıyordum, bluetooth bağlantısı bir anda gitti, cihaz sesi hoparlöre verdi, sonra reset attı. Bir daha denedim, bluetooth yine gitti ama reset atmadı. İşin garibi, saatlerce bu kulaklıkla müzik dinledim, hiç kopmadı. İlginç. Neden olduğunu anlamadım. Viber ile alakalı da olabilir sanırım.

Ek 2: El yazısı tanıma özelliği muhteşem! En kargacık burgacık yazılarımı bile hemen anlıyor, çok az hata payı var ve düzeltmesi de basit. Bu kadarını beklemiyordum dürüst olmak gerekirse, şaşırdım. Whatsapp kullanırken sırf el yazısıyla mesajlaşıyorum, kalem şahane. İnternetle haşır neşir program sayısı arttıkça pil daha hızlı tükeniyor ama telefonlardaki kadar değil tabi, cihazlarınızda oynamadığınız oyun ya da kullanmadığınız programları tutmayınız, en kötü güncellemesi için bağlantıda kalıyor. Aldığım kılıf (aşağıda görebilirsiniz) çok kullanışlı, lakin silme bezi koymak için minik bir cebi ya da lastiği olsaydı keşke diyorum, sanırım ben dikeceğim. Oyun ve internet büyük ekranda güzelmiş hakikaten, hala da ne takılma yaşadım ne bir sorun. (Burada kulağımızı çekip tahtaya vuruyoruz). Sanırım piyasadakiler arasında en iyi tablet gerçekten bu. Pişman etmedi. Tabi , bana büyük ekran lazım abi, 10.1 - demiyorsanız; 8 inç gayet taşınabilir, büyük, çözünürlüğü kaldırır vaziyette bana göre. Yüklüoyunlarım (puanlamamla):
    -Asphalt 8 *****
    -Bad piggies *****
    -Bridge constructer ****
    -Candy crush ****
    -Chess *****
    -Csr racing ****
    -Dead Trigger ****
    -Death Dome ***
    -Defense zone 2 ****
    -Football Kick *****
    -Goop escape ****
    -NFS most wanted ***
    -Pasific Rim **
    -Into the dead ***
    -Move the box ****
    -Hill climb racing ****
    -Plague inc. *****
    -Plants vs Zombies *****
    -Ski safari *****
    -Sniper Shooter ***
    -Solitaire *****
    -SSG golf ****
    -Total snooker *****
    -Where is my water *****
    -World of Goo *****

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaanyilmaz -- 9 Eylül 2013; 14:45:53 >

• İki tane de acele resim ekleyeyim, biraz elim titredi ama olsun. Tabletin resmini telefonla, telefonun da resmini tabletle çektim.
     İncelemem: Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N5105) (Turkcell kontratlı) İncelemem: Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N5105) (Turkcell kontratlı)

• anlatım güzel olmuş. bende tablet almayı düşünüyorum. sen böyle anlatınca tabletimde telefon özelliği olması şartını iptal edeceğim. o zamanda seçenek artıyor ve fiyat düşüyor.

teşekkürler...
  • Bende Samsung Galaxy Tab 3 8.0 almayı düşünüyorum aslında note 8.0 i istiyorum ama bütçem o kadar yukarı çıkamıyor alacağım tablette de aynı randımanı alabilirmiyim acaba ??

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim. Merak ettiğiniz konuları bilgim dahilinde cevaplamaya çalışacağım.
    Açıkçası Tab 3'ü hiç incelemedim. Hani görmedim bile. Samsung'un o kadar modeli ve o modellerin de o kadar çeşidi var ki, arada kaçırmamak elde değil. Bütçe ciddi bir sorun. Ben kredi kartı da kullanmıyorum. O yüzden Turkcell'den kontratla almayı tercih ettim. Dediğim gibi; cihaz fazla pahalı! Ama, kliksa sitesinde 200TL indirimle satılıyordu mesela. Tab 3 donanım olarak Note 8.0 kadar değil. O yüzden çok uzun ömürlü olmaz gibime geldi ama dediğim gibi, bilmiyorum, bilenin cevaplaması ve bir mağazada incelemeniz en doğrusu... İsterseniz benim gibi yapabilirsiniz imkan var ise, yoksa da bence biraz daha bekleyip, uzun ömürlü bir tablet alma imkanı yaratmaya çalışmanız mantıklı olacaktır ki, sizdeki sabırsızlığı inanın, empati yapınca kendimden anlıyorum. Ben de bir kaç ay bekledim. Zor oldu ama bekledim. Saygılarımla.

• Unutmadan, yeni bir özellik; S-pen çıkarınca yuvasından, ana sayfaların yanına ona özel bir sekme daha açılıyor ya hani, kulaklık takınca da müzik için ayrı sekme açılıyor. Bu sekmede müzik oynatıcıyı kontrol edebildiğiniz bir widget bulunuyor ve isterseniz başka da ekleyebiliyorsunuz. Hee, mucizevi mi; hayır tabi ki ama güzel düşünülmüş, hoşuma gitti, paylaşmak istedim. :)
    Bir de bugün, 1 buçuk saat kadar plague inc. oynadım. Bilen bilir; yiyiyor pili nedense, bir saate yakın candy crush oynadım, bunları yaparken müzik dinledim, internete girdim, alışveriş yaptım, 3g açık, güç tasarrufu modu açık, ekran parlaklığı otomatik; eve döndüğümde (yaklaşık 7 buçuk saat dışarıdaydım) pil %40 gösteriyordu. Diğer düz telefonumun pili hala aynı, dün sanırım bir seviye inmişti, hala da öyle, bitince yazacağım buraya. :) Bir de bugün otobüste tam güneşli kısımda kaldım, ekranına daha dikkatli baktım bu sefer ve güneş ışığındaki performansı Note 1 telefonumun ekranından daha iyiydi. Belki de büyük diye, bilemiyorum. Oyun oynarken işlemcinin olduğu kısımda ısınma doğal olarak var, ama rahatsız etmedi, yine Note 1 telefonumun yanında serin kaldı diyebilirim. Kılıf siparişimi de verdim gittigidiyordan, 38TL gibi bir fiyata sanırım tam hatırlayamadım şimdi, cihazı yaslarken dik ya da yatay yaslayabiliyorsunuz, mekanizması var kılıfın, dönüyor. Gelince fotoğrafını çeker, izlenimlerimi paylaşırım. Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaanyilmaz -- 29 Ağustos 2013; 0:50:14 >

• Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler :) ben sabretsem nexus 7 2013 ün ülkemize gelmesini bekleyeceğim :) ben bu tablet işlerinden anlamazdim telefonum nokia zaten 1 aydır video izliyorum incelemelere bakıyorum başlarda nexus 7 yi almak istedim satın alabileceğim bir yer bulamadım artık nesli tükenmiş :/ bende samsung tab 3 8.0 a yöneldim bana 3g de lazım değil oyunlarda kasmasın takılma donma olmasın internette videolari rahat izleyebileyim o yüzden bütçeme uygun samsung tab 3 8.0. Inşallah note 8 i aratmaz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Samsung Galaxy Tab 3 T210 8GB 7
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Nexus 7 1. nesil Migros'larda 500TL şu sıralar. Ama büyük Migros'larda sanırım. İkinci neslinin gelmesi herhalde 1 seneyi bulur :) Ama otg kablo konusunda sıkıntıları var sanırım ve ilk neslin arkada kamerası yok. Bu sizin için sorun değilse onu almanız daha yerinde olur, en azından saf android kullanır ve güncellemeleri ilk sıradan alırsınız. Otg kablo ile bellek okumaması ya da sorun çıkarması ise sanırım pilden oraya yeteri kadar enerji ayırmadığından, yani güç kaynaklı bir usb hub ile sorun halloluyor, ama kesin bilmiyorum. Eğer sadece oyun ve internet ise, 1. nesli bile olsa Nexus 7 daha iyi bir tercih olacaktır. Gerçi, tab 3 ile aralarında ortalama bir 150 TL kadar fark var sanırım ama, İmkanınız varsa nexus ekran olarak da tatmin eder sizi. Ya da GSM operatör kampanyalarından faydalanabiliyorsanız da bu ihtimali de düşünerek seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. En güzelinin sizin olması dileğiyle, iyi geceler.

• Bir de buyrun, burada kullanıcılar yazmışlar, bakın isterseniz:http://forum.donanimhaber.com/m_77404239/tm.htm
  • Evet, Samsung S5610 telefonumu bugün şarja taktım. Hatırlarsanız geçen hafta cumartesi akşamı şarjdan çekmiştim, ve her gece açık, sabahları alarm, günlük ortalama bir buçuk saat konuşma ve mesajlaşma vs vs., yarını da çıkarır ve 1 haftayı tamamlardı aslında ama tek tık kalınca taktım yine de. Note8.0 kılıfını da teslim aldım bugün. Kılıf güzel, stand şeklinde ve dönen mekanizması sayesinde de ister yatay, ister dik konumda durabiliyor tablet. Buyrun fotoğrafları;

İncelemem: Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N5105) (Turkcell kontratlı) İncelemem: Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N5105) (Turkcell kontratlı) İncelemem: Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N5105) (Turkcell kontratlı)

Ek: Kılıf akıllıymış galiba :D Kapağı açınca ekran otomatik açılıyor, kapayınca da otomatik kapanıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaanyilmaz -- 2 Eylül 2013; 3:27:13 >

• Benim bahsettiğim Samsung Tab 3 8.0(1.5 gb ram olan 699 tl) Sizin bahsettiğiniz Samsung Tab 3 7.0(399 tl)

• Dostum, çok özür dediğim gibi pek bilgim yok ve karıştırabiliyorum. Baktığım kadarıyla donanımı yakın, hani çift çekirdek ve dört çekirdek farkını Android ilerledikçe görebileceğimizi düşünüyorum. Seni performans olarak üzeceğini düşünmüyorum ama aynı konfigürasyona sahip başka modellerle, marklalarla olabildiğince karşılaştır, belki daha iyisini bulursun.
  • kaan incelemen için teşekkürler.Ekran hakkında ayrıntılı bilgi versen.Yanlardan görüntü kalitesi görüş açıları nasıl.Renk kalitesi güzel mi orta ayar mı Bunlar samsungun PLS tft ekran tipinden.Siyah renkler ışık sızdırması falan....Yandan bakınca görüntünün soluklaşması sıkıcı bir durum.Led tv de bile bu durum var.Fakat bazı cep led ekranları amoledi aratmıyor
  • kaanyilmaz K kullanıcısına yanıt
    Roman tadında okudum incelemenizi.

Fiyatı biraz daha uygun olması gerekiyor bana göre. Halen yüksek. Ben de telefonumu güncellemek yerine kendime tablet aldım. Android kullanayım istedim,iyiki de öyle yapmışım. Pdflerimi uğraşmadan tablete atıyorum,ekranı tvde gösterebiliyorum,film seyredebiliyorum. Yani alet hem bilgisayar,hem not defteri, hem dvd oynatıcı,hem media-mp3 player,hem de e kitap okuyucu oldu. Bu arada kullandığım model asus memopadhd7. Ucuz olduğu ve android sistemine güvenmediğim için almıştım ama bundan sonra tablette ios zor kullanırım gibi geliyor.

Bu tablette tabletin ekranını tvye yansıtma özelliği var mı? Lg tv miracast aracılığı ile görüntü yansıtılıyor, samsungta miracast var mıdır?
  • mirate M kullanıcısına yanıt
    Ne demek. ben teşekkür ederim. Ekranının çözünürlüğü kağıt üzerinde pek hoş durmasa da, bakınca sorunu yok açıkçası. Piksel saymıyorum, renkleri canlı olduğundan rahatsızlık duymadım (üç ekran renk modu seçiminiz var, dinamik, standart, film; dinamik en canlı renkleri sunuyor, standart sanırım en doğalını vermeye çalışıyor, film ise kontrast ayarlı vb.) , yandan bakınca da (şimdi bir daha iyice baktım, hiç bakmamışım hani) iç mekanda görüntü, renk kaybı yok, ama gün ışığında bu kadar şahane değil tabii ki.. Cildinizdeki yağın izlerini, dolayısıyla parmak izlerinizi gün ışığında yandan bakınca çok iyi görüyorsunuz, hani demem o ki; ekranı bunlardan göremiyorsunuz. Yandan bakınca renk solması gibi durum yok, merak etmeyin. Güneş ışığında ama, iyi performans beklemeyin. Işık kaçırma dediğinizi pek anlayamadım ama, şöyle tamamlayayım; ekran konusunda hiç sıkıntı yaşamadım ve hep memnun oldum, alırken de bir çok tabletle karşılaştırıp almıştım hatta.
    Benim cihazımla alakalı tek sorunum şuanda, biraz daha mı ufak olsaymış?, diyorum, montun cebine daha rahat sığardı, atıyorum bir 7 inç falan.. :)
    Sevgili nightsoldier, sizi memnun eden her cihaz en doğru karar verilmiş cihaz oluyor, ama note 8.0 in pahalı olduğuna ben de katılıyorum. Ben Operatörden kontratlı aldım sadece ve 1gb internet yetmediğinden kotayı 4'e yükselttim. Kontrat biraz bağlayıcı ve sıkıntılıymış, bir daha kontratla cihaz almamaya karar verdim.
    Sorunuza gelince , evet var. Sanırım bu bahsettiğinizi ve daha fazlasını Samsung Link adlı program gerçekleştirebiliyor. Smart Remote ile de her televizyonu kontrol edebiliyorsunuz neredeyse (Arçelik'lere olmuyor:)

• Benim tablet de bu 8 incten ama ben teknolojiyle pek alakadar degilim oyle. Flash falan taktim film izledim yazmissiniz ama ben beceremedim, flash bellek girisi yok zaten su usb ile baglanabilen kablolardan alip taktim ama tablet acmiyor. Yardimci olur musunuz bir program vs gerekiyor mu film izlemek icin? Evde internet yok bu yuzden filmi flash bellek araciligiyla izlemek istedim lakin basarili olamadim :(

• Merhaba. Öncelikle güle güle kullanın. Flash diskinizi bağlayabilmek için öncelikle bir 'otg kablo' edinmeniz gerekli. 5 ile 10 lira arasında fiyatlara her yerde bulabilirsiniz. Usb belleğinizi bilgisayarda ex-fat olacak şekilde biçimlendirirseniz tabletiniz tanıyacaktır. Google ile arayabilirsiniz.
  • Cok tesekkurler :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.