Psikolojik kitaplar duygularin karmasasina kendini kaptirip, safligi yok eder. Safligi yok olan insan ise sacma hayal alemlerinde yuzmeye baslar. Duygulariyla goren biri ona hayal, bilinciyle (benligiyle) goren, ona hakikat der. Hicbiriyle gormek istemeyen ve bilincini kaybedip, sadece benligininin dissal kismini "ben" olarak goren ise onu yok sayar.
Herneyse konuyu kaydirmayalim.
Okunmasi gereken kitaplar, kisisel gelisim uzerine olmalidir kesinlikle. Daha cok ice donuk (bakin dikkat edin, psikoloji demiyorum), icsel bilgi kitaplari okunmalidir. Ayrica mantik ve dogru dusunce egitimi, konsantrasyon ve meditasyonla ilgili konular okunmalidir. Kuantum dusunme tarzi gelistirilmeli ve uygulamali olarak hayata o bakis ile bakilmalidir. Lakin bu kitaplardaki icerigi alabilirseniz, tamamen bambaska bir hayata sahip olup, unutulmusu hatirlayacaksiniz. Birdaha yuzune bile bakmayabilirsiniz bu kitaplarin, mevlana gibi hepsini yakacaksiniz.
Eger karsinizda tanimlayamadiginiz ve deli gibi gozuken insanlar varsa, bilinki onlarin bildiklerini bilmiyorsunuz. Tek yapmaniz gereken o konuya giris yapip, objektif acidan bakmak ve sonra sacmalik olup olmadigina bir yogurma sureci sonrasi karar vermek.
Bence kişisel gelişim kitapları tamamen çöp insana gaz vermekten başka bir işleri yok.Bence klasikleri okuyarak bir şeyler kapabilir insan sonuçta onlar sana ne yapman gerektiğini söylemez okursun ne alabiliyosan kitaptan alırsın ufkunu açar ama kişisel gelişim kitapları ne yapar şunu yap bunu yap şöyle davran falan filan zamanında erdal demirkran okumuştum güzel gaz veriyodu.
KB ne anlama geliyor?
Kisisel gelisim kitaplari insana bilgiden cok gaz verir. Ama insanin bazen bu gaza ihtiyaci olabiliyor. Dolaysiyla insana hicbirsey katmaz diyemem.
Konusu ne olursa olsun her kitabin insana birseyler kattigini dusunuyorum. Buna polisiye/macera da dahil. Anladigim kadariyla bu kitaplari okurken hos vakit geciriyorsunuz. Dolayisiyla hos vakit gecirilen bir cok diger aktivite ile karsilastirmak lazim. Ornegin ben yillarca her gun bilgisayar oyunlari oynadim. Tabii ki bana hicbirsey katmadi. Bunla karsilastirdigim zaman sizin benden cok daha faydali bir is yaptiginizi acik. Kitap okuma aliskanliginiz varsa cok sanslisiniz.
Haftada kac kitap okuryosunuz diye sormussunuz:
Ben yilda 1-2 tane kitap okurum. Keske daha fazla okuyabilsem. Son yillarda imkanim oldugu icin bos zamanlarimda seyahat etmeyi ve yeni insanlarla tanismayi tercih ediyorum. Kalan vakitlerde de internete girmek acikcasi daha cazip geliyor.
Kişisel gelişim kitaplarının verdiği gaz bir süre gidiyor sonra kayboluyor.Çünkü o bilgileri insan içselleştiremiyor.Kişisel gelişim kitapları pratiklikten çok uzak.Çok amaçlı çok karmaşık bir makinenin kullanım alanlarından birine hitap eden sanki şöyle yapsanız makineden daha çok verim alırsınız türünden kullanım kılavuzu kitaplar.Makine siz oluyorsunuz ve söylemeliyim ki insanın kendi benliği 'default' ayarlarda kendisinin tamamını kapsayamayacak kadar karmaşık geliyor.O yüzden öncelikle benliğimizdeki bir çok farklı olguyu düzene sokmak,bazılarını atmak törpülemek bazı kısımlarını da önce çıkararak kendi içinde tutarlı bir makine ortaya çıkarmak lazım bence.Yoksa doğal sonucu olarak ne istediğini bilmeyen birisi kişisel gelişim kitabını okusa ne farkeder.Henüz kendisinin nasıl işlediğini bile en azından kabaca bilemiyor.Bunların hepsini yaparsa kişisel gelişim kitapları insanın kendi kendine fark edemediği şeyleri gösterip ve birazda gaz vermesiyle yararlı olabilir gibi.
Bence en güzel kitaplar farklı hayat görüşlerinin,felsefi düşüncelerin,bilimsel olguların vs. vs. romanlarda iyi bir şekilde işlenmesi sonucu insana bu konuları sorgulatan,yeni pencereler açan ayrıca okurken büyük bir zevk ve doyum hissi veren kitaplardır.
tarih, bilgi ve teknoloji kitapları sanırım en uygunu. roman okumak sizi çok bilgili yapmaz. sadece bir hikayeyi okursunuz. ama yine de bir çok roman size çok şey öğretebilir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme