Şimdi Ara

İNSANLAR POLİGAM MIDIR MONOGAM MI? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
0
Favori
7.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: casilo

sizinki sanki bir temenni oldu
    "ben bir monogamım, keşke herkes benim gibi olsa... zaten olması gereken de bu" temennisi

Bir bayanın hissederek anlayabileceği bir örnekten yola çıkalım : )

Alışverişe bir tişört alma amacı ile çıktınız gaye bir tişört almak , ancak siz o hayalinizdeki tişörte ulaşmak için bir kaç alternatif belirler aralarından en iyisini seçmek için bir kaçını denersiniz . Ancak burdan yola çıkarak her denelinenin amaç olduğunu söyleyemeyiz. Amaç en iyisini ( size göre ) bulmaktır. Ama bu süreçte hem zaman hem enerji kaybedersiniz.

Oysa daha makul bir yol vardır evde amacı doğru belirlemek ,

teninize giden rengi
    genel manada giyim tarzınızı
    diğer kıyafetlerinizle uyum içerisinde kullanabileceğiniz ortak bir rengi
    sizi rahatsız etmeyecek ölçüleri
    ve kullanılan kumaş özellikleri

bunları belirlediğinizde yani ne istediğinizi bildiğinizde deneme - yanılma yöntemine bulaşıp zaman ve enerji kaybetmeden amaca kitlenirsiniz.

İnsanlar sevdikleri , duygusal bağ kurdukları hiçbirşeyi paylaşmaktan hoşlanmazlar.

Arkadaş , en sevdiğiniz oyuncağınız , sevgili...

Küçük çocukları kızdırmak için ufak oyunlar yapılır ,

O anne benim , bu oyuncak benim , .... gibi ve tepkiyi direk alırsınız. Küçücük bir çocuk normları , genel ahlak kurallarını bildiği için mi paylaşımcı değildir yoksa insanın doğası bunu gerektirdiği için mi ?

• Ayrıca monogami zaten kendisi bilinçle yapılan yapay birşeydir. Yani doğada yoktur. Çünkü her limonu gördüğünüzde ağzınız ekşir. Her meyveyi gördüğünüzde oun yemek istesiniz size onu yedirmeyen bir düşünüşle kendinizi engellemenizden ibarettir.

Sonuçta biolojik açıdan monogami gibi şeylerden zaten söz edilemez. Bu sadece bir kabüldür. Kendini monogam kabul den de aslında poligamdır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: s£stavina

quote:

sizinki sanki bir temenni oldu
    "ben bir monogamım, keşke herkes benim gibi olsa... zaten olması gereken de bu" temennisi

Bir bayanın hissederek anlayabileceği bir örnekten yola çıkalım : )

Alışverişe bir tişört alma amacı ile çıktınız gaye bir tişört almak , ancak siz o hayalinizdeki tişörte ulaşmak için bir kaç alternatif belirler aralarından en iyisini seçmek için bir kaçını denersiniz . Ancak burdan yola çıkarak her denelinenin amaç olduğunu söyleyemeyiz. Amaç en iyisini ( size göre ) bulmaktır. Ama bu süreçte hem zaman hem enerji kaybedersiniz.

Oysa daha makul bir yol vardır evde amacı doğru belirlemek ,

teninize giden rengi
    genel manada giyim tarzınızı
    diğer kıyafetlerinizle uyum içerisinde kullanabileceğiniz ortak bir rengi
    sizi rahatsız etmeyecek ölçüleri
    ve kullanılan kumaş özellikleri

bunları belirlediğinizde yani ne istediğinizi bildiğinizde deneme - yanılma yöntemine bulaşıp zaman ve enerji kaybetmeden amaca kitlenirsiniz.

İnsanlar sevdikleri , duygusal bağ kurdukları hiçbirşeyi paylaşmaktan hoşlanmazlar.

Arkadaş , en sevdiğiniz oyuncağınız , sevgili...

Küçük çocukları kızdırmak için ufak oyunlar yapılır ,

O anne benim , bu oyuncak benim , .... gibi ve tepkiyi direk alırsınız. Küçücük bir çocuk normları , genel ahlak kurallarını bildiği için mi paylaşımcı değildir yoksa insanın doğası bunu gerektirdiği için mi ?

homo economicus diye bir birey vardır iktisatta. ve bu homo economicus rasyonel tercihlerde bulunan insan tipidir.

peki rasyonel tercihler nasıl yapılır? önce bütün alternatifler tek tek incelenir ve kişinin faydasını maksimize edecek olan seçim yapılır.

ama bu rasyonellik kavramında zevk ve tercihlerin de bir payı olduğunu hesaba katarsak, ben bir tişört almaya gidip,tenimin rengine uygun,genel manada giyim tarzımı yansıtan, diğer kıyafetlerimle uyum içinde kullanabileceğim, ölçüleri beni rahatsız etmeyecek ve kumaş özellikleri de uygun farklı iki renk tişört arasında kararsız kaldığımda faydamı ikisinin birden maksimize edeceğini düşünerek ikisini birden alırım

yani sizin "hissedilerek anlaşılan" örneğiniz aslında rasyonel bir örnek üstelik de hislerle alakası yok...

insanlar paylaşmayı sevmeyebilirler, evet. ama kendilerini başkaları arasında paylaştırabilirler

en sevdiğiniz iki oyuncağınız olabilir, ama ikisi de sizindir.. üstelik bu iki oyuncaktan biri en sevdiğiniz bebeğiniz ve diğeri en sevdiğiniz kamyonunuz da olabilir

• quote:

Orjinalden alıntı: Hare Rama

Ayrıca monogami zaten kendisi bilinçle yapılan yapay birşeydir. Yani doğada yoktur. Çünkü her limonu gördüğünüzde ağzınız ekşir. Her meyveyi gördüğünüzde oun yemek istesiniz size onu yedirmeyen bir düşünüşle kendinizi engellemenizden ibarettir.

Sonuçta biolojik açıdan monogami gibi şeylerden zaten söz edilemez. Bu sadece bir kabüldür. Kendini monogam kabul den de aslında poligamdır.

söylediğinize katılıyorum..
    insan isteme hissini ne kadar durdurabilir? hayır durduramaz. sadece eyleme dökmeyi engelleyebilir ve bu engelleme de bir tercihtir.

hepsini ister, ancak sadece birini alması gerektiğini düşünür. bu kuralı çiğnediğindeyse saklar.
  • Ben monogamım diyerek bunun cidden böyle olduğunu düşününenler muhtemelen dinin etkisinde kalan ve din diyorsa böyle olmalıdır gibi düşünceden kaynaklanabilir. Oysa tabiatta bu işler poligamidir. İnsan da buna dahildir. Ahlaki açıdan monogami olmalıyız şeklinde bir kabuül sadece kabülden ibarettir.
  • quote:

homo economicus diye bir birey vardır iktisatta. ve bu homo economicus rasyonel tercihlerde bulunan insan tipidir.

peki rasyonel tercihler nasıl yapılır? önce bütün alternatifler tek tek incelenir ve kişinin faydasını maksimize edecek olan seçim yapılır.

ama bu rasyonellik kavramında zevk ve tercihlerin de bir payı olduğunu hesaba katarsak, ben bir tişört almaya gidip,tenimin rengine uygun,genel manada giyim tarzımı yansıtan, diğer kıyafetlerimle uyum içinde kullanabileceğim, ölçüleri beni rahatsız etmeyecek ve kumaş özellikleri de uygun farklı iki renk tişört arasında kararsız kaldığımda faydamı ikisinin birden maksimize edeceğini düşünerek ikisini birden alırım

yani sizin "hissedilerek anlaşılan" örneğiniz aslında rasyonel bir örnek üstelik de hislerle alakası yok...

insanlar paylaşmayı sevmeyebilirler, evet. ama kendilerini başkaları arasında paylaştırabilirler

en sevdiğiniz iki oyuncağınız olabilir, ama ikisi de sizindir.. üstelik bu iki oyuncaktan biri en sevdiğiniz bebeğiniz ve diğeri en sevdiğiniz kamyonunuz da olabilir

Olay burada çözümleniyor işte , kişi faydasını maximize edecek olan seçimi bulana kadar arayış içerisindedir. Ama bir maximum faydadan bahsedebiliyorsak neticede monogama giden bir yolda yapılacak olan deneme- yanılma yöntemlerine çok eşlilik denilemez.

• quote:

Ben monogamım diyerek bunun cidden böyle olduğunu düşününenler muhtemelen dinin etkisinde kalan ve din diyorsa böyle olmalıdır gibi düşünceden kaynaklanabilir. Oysa tabiatta bu işler poligamidir. İnsan da buna dahildir. Ahlaki açıdan monogami olmalıyız şeklinde bir kabuül sadece kabülden ibarettir.

kısaca insanlar poligamdır, fakat monogam yaşamayı tercih edebilirler.

dinin bu işe olan katkısına gelecek olursak, insanlar doğalarının gereği olan poligamiye karşı çıkıp, sonrasında "4 eş mübahtır" diye çokeşli bir yaşamı devam ettiriyorlar...

yani dinin azıcık bir müsamahasını gördüklerinde hiç de "monogami olmalıdır" deyip de monogam yaşamaya devam etmiyorlar.
    demek ki neymiş, din gerçekten kişileri fazlasıyla etkiliyormuş

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Criminal Origin

Biraz kaba bir tabir olacak belki ama, bana göre insanı diğer hayvanlardan ayıran özelliklerden bir tanesidir monogami. Hayvanda eş, yalnızca üreme eylemini gerçekleştirmek içindir. Başka bir manası pek yoktur. İnsanda bu değildir. Eş demek sevgi, saygı, sadakat demektir. Poligami ile bu kavramlardan bahsetmek mümkün değildir elbette. İşin özü, hayvandan farkın olsun istiyorsan bunun kriterlerinden biri monogam olmaktır.

Bizi ayıran özellik derken monogamik gibi duruşumuz sadece toplumsal bilincin devreye girerek birlikte yaşamanın bir çıkış yolu olarak uygulanıyor.

Eğer siz monogam olmak iyidir deyip öyle koşullanmış biri iseniz ve çevrenizde bunu böyle kabul etmişlerden ise böyle düşünmeniz doğaldır.

Ancak biolojiniz öyle demiyor. Biolojik sisteminiz poligamiye göredir.

Bir üst mesajımda bu söylediğinize cevap olabilecek bir yorumum var aslında.
    Örneğin bir aslan. Gücünün yetebileceği bir hayvan seçer saldırır, parçalar, yer. -başka hiç birşey gözetmeksizin- Ve biz, bu onun doğasıdır deriz. Tamamen iç güdüsel olarak hareket etmektedir. Eğer bir insan gibi düşünebilseydi karnını doyutma eylemini çok daha faklı bir yöntemle gerçekleştirecekti muhtemelen. İç güdüsel olarak gerçekleştirdiği bir eylemi hayvanın doğasında kabul ederiz. İnsan ise içgüdüden ziyade düşünerek, tartarak -doğamız gereği- yaşayan bir canlıdır. İnsanın bu yetisi ona monogamiyi işaret eder. Aslan örneğindeki mantıkla yola çıkarsak doğamızda monogomi vardır diyebiliriz bana göre.

quote:

Eğer siz monogam olmak iyidir deyip öyle koşullanmış biri iseniz ve çevrenizde bunu böyle kabul etmişlerden ise böyle düşünmeniz doğaldır.

Dinin saptırılması ve buna inanılması sonucunda ortaya çıkan poligam yaşamdan bahsediyorsanız eğer, orda zaten akıl ve mantık çöpe atılmıştır. Yani insan kendi doğasına -akıl ve mantık- karşı durmuştur. O çok ayrı bir mevzu..

• Zaten çoğu dinler de ( kitabi olan olmayan ve diğerleri) bu poligam gücü bildiklerinden kısamen bunu doyurucu olmuşlardır. Hatta bu gücü durdurabileceklerini düşünmüşlerdir. Hatta buna maddi şiddetli cezalar tatbik edilmişse de ( recm ve benzeri) bu durmamıştır.

Öyle ki tahtlar taclar bırakılmış servetler batırılmıştır. Bu işte poligaminin gerçeğindendir.

Belki ileride toplum bilinci bu çok eşliliğin kendince mahzurunu egale ederse bu gözle bakmayı bırakabilir de...
  • quote:

yani dinin azıcık bir müsamahasını gördüklerinde hiç de "monogami olmalıdır" deyip de monogam yaşamaya devam etmiyorlar.

O halde inanmayanlar için poligaminin hiç bir sakıncası olmaması gerekir. Eşlerini paylaşabilmeliler?
  • Biyoloji - insanda memeli bir canlidir vs vs seklinde olaya bakarsaniz o zaman insani basite indirgemis olmaz misiniz ?
    ayrica bu onkabul yapilir ise su sorular ortaya cikar ...
    hayvanlar genel olarak basit davranis kaliplari ile biyolojisinin gerektirdigi sekilde yasar ama insani insan yapan sadece biyolojik yapisi midir ?
    hayvanlarin tamami ureme amaci ile karsi cinsle birlikte olur ama insan karsi cins ile sadece ureme amacli mi birlikte olur ?
    insan bir memeli hayvandir o zaman poligamdir diye kabul yapar isek ask, sevgi, sadakat, bilinc ne bileyim daha pek cok ekleyebilecegimiz insani degeri yok saymis olmaz miyiz ?

benim fikrime gore ise yanlis noktadan tartisiyor gibiyiz ... olaya sadece ureme ya da cinsel aktivite olarak bakar isek insan cok eslilige meyillidir, iste bu biyolojisi nedeni iledir ... ama hayvanlardan farkli olarak insan icin es kavrami sadece ureme-cinsel aktivite degildir hatayi burada yapiyoruz sanki ...
  • quote:

Zaten çoğu dinler de ( kitabi olan olmayan ve diğerleri) bu poligam gücü bildiklerinden kısamen bunu doyurucu olmuşlardır. Hatta bu gücü durdurabileceklerini düşünmüşlerdir. Hatta buna maddi şiddetli cezalar tatbik edilmişse de ( recm ve benzeri) bu durmamıştır.

Öyle ki tahtlar taclar bırakılmış servetler batırılmıştır. Bu işte poligaminin gerçeğindendir.

Belki ileride toplum bilinci bu çok eşliliğin kendince mahzurunu egale ederse bu gözle bakmayı bırakabilir de...

Bu bodozlama dalışımda şunu farkettim eşi yalnızca hayat arkadaşı -karı, koca- olarak değerlendirmişim. İşin birde diğer boyutu var. Bu durumda benim savunduklarımın hiç bir anlamı kalmıyor

• quote:

quote:

O halde inanmayanlar için poligaminin hiç bir sakıncası olmaması gerekir. Eşlerini paylaşabilmeliler?

"poligami sakıncalı değildir" demiyorum ki ben. ama siz sakıncalıdır diyorsunuz. bakınız insan "tek bir şey" değildir. insan hem poligamdır hem de bencildir. insan hem poligamdır hem de kıskanç

hal böyle olunca poligam yaşamak elbette ki zordur.

ama az önce de söylediğim gibi, bencilliğimizden ötürü biz, her şey bizim olsun ve bizim kalsın isteriz fakat farkındaysanız "her şey bizim olsun" "bizim olan da herkesin olsun" değil.

• quote:

quote:

quote:

"poligami sakıncalı değildir" demiyorum ki ben. ama siz sakıncalıdır diyorsunuz. bakınız insan "tek bir şey" değildir. insan hem poligamdır hem de bencildir. insan hem poligamdır hem de kıskanç

ama az önce de söylediğim gibi, bencilliğimizden ötürü biz, her şey bizim olsun ve bizim kalsın isteriz fakat farkındaysanız "her şey bizim olsun" "bizim olan da herkesin olsun" değil.

Bu açıdan daha net ama şunu düşünüyorum , dini bir emir gelse bugün itibari ile serbesttir diye yine bunu istemezdim. Bana ait olan bir şeyi paylaşmak istememem iç güdüsel o halde doğamızda bu olmalı , din , ahlak vs değil.

• ben bütün yazılanları okudum ve kafam karıştı
    çok eşlilik ve tek eşlilik tecrübe ettiğim gene de doğrusu budur diye karar veremediğim kavramlar.poligamım ya da monogamımda diyemioyorum
    zannediyorumki kendinde her şeyi yapma hakkı gören ama bana öyle davranılmasın diyen insan kategorisine giriyorum bu konuda.kendime rahatsızlık duymuyor musun?diye soruyorum aldığım cevap beni ikna etmiyorçünkü bazen duyuyorum bazen hiç duymuyorum
    asıl sorum eğer sevgiliniz aklından geçiriyor yapmayı istiyor fakat yapamayacak kadar size saygı duyuyorsa bundan memnun olur musunuz??

• Cevaplar sanırım olması gereken ile olan olarak şekillenecek.
    Olması gereken monogam ; olan ise poligam. En azından çevremde böyle.
  • quote:

Orjinalden alıntı: yasocn

ben bütün yazılanları okudum ve kafam karıştı
    çok eşlilik ve tek eşlilik tecrübe ettiğim gene de doğrusu budur diye karar veremediğim kavramlar.poligamım ya da monogamımda diyemioyorum
    zannediyorumki kendinde her şeyi yapma hakkı gören ama bana öyle davranılmasın diyen insan kategorisine giriyorum bu konuda.kendime rahatsızlık duymuyor musun?diye soruyorum aldığım cevap beni ikna etmiyorçünkü bazen duyuyorum bazen hiç duymuyorum
    asıl sorum eğer sevgiliniz aklından geçiriyor yapmayı istiyor fakat yapamayacak kadar size saygı duyuyorsa bundan memnun olur musunuz??

Bunu neden kendi üyeliğinizden dile getirmek yerine saklanmayı tercih ettiniz?

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bu açıdan daha net ama şunu düşünüyorum , dini bir emir gelse bugün itibari ile serbesttir diye yine bunu istemezdim. Bana ait olan bir şeyi paylaşmak istememem iç güdüsel o halde doğamızda bu olmalı , din , ahlak vs değil.

sayın sestavina, söylediklerimi anlıyosunuz ama hala aynı şeyi söylüyorsunuz

evet eşinizi paylaşmak istememeniz normal. çünkü siz de herkes gibi bencil ve kıskançsınız. fakat bunun poligam olmamakla alakası yok.

siz kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi yapmamayı tercih ediyorsunuz. olan bu. ama bu aynı anda iki ya da daha fazla şeyiistemeyeceğiniz anlamına gelmez. kısaca poligam olmadığınız anlamına.

• Sayın Casilo ;

Monogami / Tek eşlilik : Evlilik bağının yalnızca bir erkek ile bir kadın arasında kurulabileceği anlamına gelir.

Tanım gayet açık ve net değil mi ben bir başka eş hiçbir durum ve koşulda istemiyorum ,ne kendim için ne karşımdaki için o halde monogamım .
  • Arkadaşlar biolojik olarak poligam oluşumuz zaten sürekli sperm üretimi ve ayda olmak üzere sürekli yumurta üretimiyle ortadadır.

sistem şöyle çalışır:

SEX yap >yaptım > belki döllenme olmadı sen yine yap> Yaptım > o zaman buna ilgini azaltıp başkalarını iyi göreceksin onlarla yap> ama yapamam ayıp :( günah sadakat falan filan) > sana ne dedim git yap -baskı baskı- İşte burada kişi ya baskıya direnecek ya da başka duygusal engellerle bunu minimize etmeye bakacaktır.

sonuçta:

Sex yap
    karşı güzel cins bul > buldum tamam > tamamsa başa dön
    bulamadım > daha az güzelini bul> buldum tamam > tamamsa başa dön
    bulamadım > o zaman güzel olmasa da olur > buldum tamam > tamamsa başa dön
    bulamadım > çirkin olsun karşı cins bul yeter > buldum tamam > tamamsa başa dön
    bulamadım > bulmalısın kör olsun topla olsun nasıl olursa olsun > buldum tamam > tamamsa başa dön
    bulamadım > herhangi birini bul > buldum tamam > tamamsa başa dön
    bulamadım/bulamam > en başa dön...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.